Bangkok Post heeft geen goed woord over voor de bezetting van twee ministeries, gisteren door anti-regerings demonstranten.

In een commentaar, pontificaal bovenaan de voorpagina geplaatst, schrijft de krant dat de bezetting net zo onwettig is als de bestorming van Bangkok’s luchthavens eind 2008 door geelhemden en de wekenlange bezetting van het zakencentrum van Bangkok, drie jaar geleden door roodhemden.

De krant heeft begrip voor het begin van de protesten op 31 oktober, toen het Huis van Afgevaardigden het controversiële amnestievoorstel goedkeurde. Nadat de Senaat het voorstel de nek had omgedraaid, verschoof het actiedoel naar het ten val brengen van de regering. Dat doel kreeg de steun van velen en culmineerde zondag in een rally die honderdduizenden trok.

Maar de krant begrijpt niet wat rallyleider en voormalig Democratisch parlementslid Suthep gisteren bewoog om het ministerie van Financiën en het Budget Bureau binnen te vallen. En later bezette een andere groep het ministerie van Buitenlandse Zaken.

Ze beweerden dat de regering Yingluck onwettig was geworden door het vonnis van het Constitutionele Hof naast zich neer te leggen. [Zie Grondwetwijziging: Regering en regeringspartij bijten in het zand] De bezetting diende om te voorkomen dat ambtenaren voor een ‘onwettige regering’ zouden werken. Maar, merkt Bangkok Post fijntjes op, hun acties zijn evenzeer onwettig. ‘Het bezetten van rijksgebouwen en voorkomen dat ambtenaren hun werk doen, leidt tot beschadiging van land en bevolking.’

Puntsgewijs ander protestnieuws:

 • De schattingen van het aantal demonstranten op zondag lopen weer fors uiteen: meer dan 1 miljoen (organisatoren), 59.000 (roodhemdleider Jatuporn), 82.000 (gemeentepolitie), 120.000 (minister Chalerm Yubamrung) en hoger dan 180.000 (National Security Council). Op basis van het aantal vierkante meters met 3 personen per vierkante meter komt Bangkok Post uit op een aantal tussen 387.050 en 446.250.
 • Actieleider Suthep Thaugsuban heeft de bevolking opgeroepen de regering te ‘verlammen’door in het hele land rijksgebouwen te bezetten, inclusief provinciehuizen en districtskantoren.
 • Premier Yingluck benadrukt dat de regering geen geweld tegen de demonstranten zal gebruiken. De speciale noodwet die voor heel Bangkok van kracht is, wordt in overeenstemming met internationale regels toegepast.
 • Het United Front for Democracy against Dictatorship (roodhemden), dat een rally in het Rajamangala stadion houdt, eist dat de regering tegen de ‘revolte’ van Suthep optreedt. Gisteravond zei Suthep dat de regering hem voor verraad wil laten vervolgen.
 • Het Centre for the Administration of Peace and Order (Capo) laat weten Suthep te gaan vervolgen vanwege de bezettingen. Capo wil de bezette kantoren herwinnen. Hoe, schrijft de krant niet.
 • – De Thai Broadcast Journalists Association en de Thai Journalists Association noemen de verslaggeving door de media accuraat. Ze gaven gisteren een verklaring uit naar aanleiding van kritiek van Suthep dat meer aandacht was besteed aan de pro-regerings supporters. Demonstranten marcheerden gisteren langs de studio’s van de tv-kanalen 3, 5, 7, 9 en 11.
 • De Foreign Correspondents Club of Thailand roept de protestleiders op de rechten van journalisten te garanderen. De oproep is een reactie op de mishandeling van een Duitse freelance journalist. Hij werd in zijn gezicht gestompt.

– Het UDD (roodhemden) mobiliseert in het hele land supporters en vraagt hen naar het Rajamangala stadion te komen. Het UDD belooft niet de straat op te gaan om anti-regerings demonstranten ter verantwoording te roepen. Roodhemdleider Jatuporn Prompan noemt de bezoeken van de anti-regerings demonstranten aan de tv-stations ‘pogingen tot intimidatie’.

– Driehonderd dorpelingen uit het district Wang Saphung (Loei) vragen de Administrative Court de concessie van een goudmijn in te trekken. Ze zeggen dat de werkzaamheden schadelijk voor het milieu zijn. Volgens hen is in de watervoorraad van het gebied cyanide aangetroffen. Het water bevat ook hoge concentraties arseen, cadmium en mangaan. In het bloed van dorpelingen heeft de provinciale gezondheidsdienst een te hoog niveau aan cynanide, kwik en lood vastgesteld.

– Vier meisjes van 11, 12 en 13 jaar zijn in een vijver in Mae Sai (Chiang Rai) verdronken. Van het groepje van vijf meisjes en een jongen werden de overigen gered door omwonenden, die op het geschreeuw van de kinderen waren afgekomen.

– Monniken en dorpelingen zijn begonnen Wat Phra Boromathat Chaiya in Chaiya (Surat Thani) schoon te maken, nu het water bijna verdwenen is. De tempel heeft onder 1 meter water gestaan. Ook elders in het Zuiden begint het water te zakken. De afgelopen dagen werden de zuidelijke provincies door zware regens geteisterd.

De situatie in de stad Nakhon Si Thammarat is zo goed als normaal. Ook goed nieuws uit de zes districten bij de berg Banthat in Phatthalung. Twaalf scholen kunnen er vanaf morgen weer de deuren openen. Drie districten van Trang hebben nog last van water uit de Trang rivier.

Opinie

Heeft het Constitutionele Hof een juridische blunder gemaakt door het voorstel tot wijziging van de samenstelling van de Senaat (dat is goedgekeurd door Huis van Afgevaardigden en Senaat) in strijd met de grondwet te achten? Sommige Thaise commentatoren en ook twee bloglezers menen dat. Het parlement heeft als enige de bevoegdheid de (grond) wet te veranderen, redeneren zij.

Maar dat is te simpel gesteld. Emeritus hoogleraar recht Stephen B Young (Harvard Law School) schrijft in Bangkok Post dat de uitspraak van het Constitutionele Hof consistent is met 224 jaar Amerikaanse democratie. Het is de plicht van het Hof om onrechtvaardige en partijdige wetten tegen te houden.

Interessant is ook zijn observatie dat de wetgevende en uitvoerende macht in Thailand één regeringstak zijn, waardoor de scheiding der machten en het principe van checks and balances worden ondermijnd. Populair gezegd: Regering en parlement zijn één pot nat. Niet het parlement maar de regering diende de wet in; het Huis en de Senaat gaven hun toestemming aan een beslissing van de uitvoerende macht.

Geïnteresseerde lezers verwijs ik graag naar Young’s artikel, waar helaas een foutieve kop boven is geplaatst: http://www.bangkokpost.com/opinion/opinion/381522/court-did-its-duty-over-charter-change

Politiek nieuws

– Vandaag en morgen wordt in het Huis van Afgevaardigden een zogeheten censure debate gehouden, enigszins te vergelijken met een interpellatie in het Nederlands parlement, zij het dat het debat altijd uitmondt in een motie van wantrouwen. Deze maal zijn premier Yingluck en de minister van Binnenlandse Zaken de gebeten hond. De Democraten eisen ook het vertrek van vice-minister-president Plodprasop Suraswadi.

Oppositieleider Abhisit zegt dat twintig Democraten het woord zullen voeren. De nadruk ligt op de manier waarop de regering Yingluck corruptie heeft aangemoedigd of heeft nagelaten die te bestrijden. De premier wordt verantwoordelijk gehouden voor onregelmartigheden in het hypotheeksysteem voor rijst.

Donderdag wordt over de moties gestemd en daarna gaat het parlement tot volgend jaar met reces.

Economisch nieuws

– Aan het eind van het jaar verzwakt de baht naar 32 tegenover de dollar of nog lager als gevolg van de voortgaande binnenlandse politiek onrust. Een voorproefje daarvan gaf de baht vrijdag al te zien met de laagste koers sinds twee maanden.

Nalin Chutchotitham (Kasikorn Bank) zegt dat de waardevermindering van de baht gelijk oploopt met andere valuta. De markt verwacht dat de Amerikaanse Federal Reserve eindelijk spoedig begint haar stimuleringsbeleid af te bouwen. Daarnaast speelt in Thailand de politieke instabiliteit een rol, aldus Nalin.

Vrijdag deed de baht 31,83/87 tegenover de dollar. Wanneer de baht de komende dagen snel in waarde vermindert, zou de Bank of Thailand kunnen ingrijpen, maar wanneer die niet afwijkt van de markttrend,blijft ingrijpen achterwege, denkt Nalin.

Verwacht wordt dat de Fed pas in de tweede helft van volgend jaar haar maandelijkse aankopen van US$ 85 miljard gaat afbouwen. Voorzitter Ben Bernanke heeft gezegd dat de Amerikaanse economie nog steeds behoefte heeft aan geldinjecties. Bovendien is de werkloosheid nog steeds hoog.

– Het is business as usual voor de jaarlijkse winterbiertuinen (eigenlijk terrassen). De twee grote bierbrouwerijen trekken zich niets aan van de politieke strijd en richten weer hun melkkoetjes in, want die tuinen zijn altijd goed voor een fors deel van de bieromzet, die dit jaar op 120 miljard baht wordt geschat. De tuinen zijn dit jaar wel korter open dan voorgaande jaren.

ThaiBev staat met Chang op Asiatique the Riverfront en zondag gingen twee tuinen open bij CentralWorld. Die blijven tot het eind van het jaar open. Bij Siam Paragon staat Thai Beverage Marketing met Sangsom rum van 13 tot 31 december. Singha en Tiger zijn sinds maandag te koop voor CentralWorld en Asahi bier bij Siam Discovery.

www.dickvanderlugt.nl – Bron: Bangkok Post


Ingezonden mededeling

Op zoek naar een leuk cadeau voor sinterklaas of kerstmis? Koop Het Beste van Thailandblog. Een boekje van 118 pagina’s met boeiende verhalen en prikkelende columns van achttien bloggers, een pittige quiz, handige tips voor toeristen en foto’s. Bestel nu.» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

12 reacties op “Nieuws uit Thailand – 26 november 2013”

 1. Dick van der Lugt zegt op

  Breaking News: Nog eens vier ministeries gaan vandaag bezet worden door anti-regerings demonstranten, meldt Post Today, de Thaistalige versie van Bangkok Post. Kort voor het middaguur verzamelden honderden demonstranten zich voor het ministerie van Landbouw en eisten het vertrek van het personeel. Demonstranten voor het ministerie van Binnenlandse Zaken stelden een ultimatum van een uur voor vertrek, aldus een AFP-verslaggever die ter plaatse was.

  ‘We moeten vertrekken omdat de elektriciteit wordt afgesneden’, zegt minister Somsak Pureesrisak van het ministerie van Toerisme en Sport dat evenals dat van Transport bezet gaat worden. Maandag werden al de ministeries van Financiën en Buitenlandse Zaken en het Public Relations Department bezet.

  Na overleg met de staf van het ministerie hebben de demonstranten het ministerie van Buitenlandse Zaken verlaten. Het is onbekend waar ze naar toe zijn vertrokken.

  Uit Ayutthaya zijn anti-regerings demonstranten naar Bangkok vertrokken. Ze verzamelden zich eerst voor het Provinciehuis en bliezen er op hun fluitjes. De adjunct provinciale gouverneur nam een petitie in ontvangst waarin het vertrek van premier Yingluck wordt geëist.

  Drie ministeries zijn inmiddels bezet, alleen is het de demonstranten nog niet gelukt het ministerie van Binnenlandse Zaken binnen te dringen. Voorlopig hebben ze het gebouw omsingeld. Het personeel is gevraagd naar huis te gaan.

  Arrestatiebevel tegen protestleider. Tegen Suthep Thaugsuban, die heeft opgeroepen ‘alle ministeries’ te bezetten, is een arrestatiebevel uitgevaardigd. Suthep is voormalig parlementslid van oppositiepartij Democraten. Hij gaf die functie op om zijn handen vrij te hebben voor de protesten. Suthep bezette gisteren als eerste het ministerie van Financiën.

  Bedrijfsleven pleit voor ontbinding parlement en verkiezingen. Bezettingen schaden economie. Woensdag spoedvergadering.

  De bezetting van het Public Relations Department is beëindigd. Het ministerie van Financiën is nog steeds bezet. De ministeries van Landbouw, Transport en Toerisme kwamen daar vandaag bij.

  Het aantal landen dat een reiswaarschuwing voor Thailand heeft afgegeven, is gestegen van 19 naar 23. Reizen naar Thailand wordt niet afgeraden. Diplomaten van 56 landen en vertegenwoordigers van zes internationale organisaties zijn vandaag op het ministerie van Buitenlandse Zaken gebriefd over de speciale noodwet die voor Bangkok geldt.

  Een zelfgemaakte bom is vanavond naar de oproerpolitie bij de Makkawan Rangsan brug gegooid. Niemand raakte gewond omdat de politie achter betonnen barrières staat opgesteld. De dader verdween in de menigte. In de buurt demonstreert het Network of Students and People for Reform of Thailand. Maar de politie zegt niet dat in die groep de dader moet worden gezocht.

 2. GerrieQ8 zegt op

  Ik heb een goede vriend in Pattaya op dit moment en morgen terug vlieg, gebeld. Was van niets op de hoogte en heb hem geadviseerd ruim de tijd te nemen om naar het vliegveld te vertrekken en vandaar contact op te nemen met de mensen die hem op Schiphol komen ophalen. Gewoon voor het geval dat…….
  Tenslotte zijn ook op beide vliegvelden de noodtoestand afgekondigd. Is dit gewoon een voorzorgsmaatregel, of bang dat ze het vliegveld ook gaan bezetten zoals toen?

  • Khun Peter zegt op

   Gerrie, lees dit even: https://www.thailandblog.nl/steden/vragen-antwoorden-toeristen-situatie-bangkok/

 3. Dick van der Lugt zegt op

  Breaking News: Drie ministeries zijn inmiddels bezet: Landbouw, Toerisme en Sport, en Transport. Het is de demonstranten nog niet gelukt het ministerie van Binnenlandse Zaken binnen te dringen. Voorlopig hebben ze het gebouw omsingeld. Het personeel is gevraagd naar huis te gaan.

 4. Dick van der Lugt zegt op

  Breaking News Arrestatiebevel tegen protestleider. Tegen Suthep Thaugsuban, die heeft opgeroepen ‘alle ministeries’ te bezetten, is een arrestatiebevel uitgevaardigd. Suthep is voormalig parlementslid van oppositiepartij Democraten. Hij gaf die functie op om zijn handen vrij te hebben voor de protesten. Suthep bezette gisteren als eerste het ministerie van Financiën.

  • GerrieQ8 zegt op

   Weet niet of dat wel zo slim is. Als ze die willen arresteren, dan moeten ze eerst langs enkele tienduizenden demonstranten en dan kan het wel eens menens worden. Kunnen ze beter mee wachten tot na de demonstraties, maar ik denk dat het kwaad al is geschied.

   • chris zegt op

    Wellicht gaan ze hem morgen wel wegbrengen naar het politiebureau, wandelend met 30 tot 40-duizend man….Gewoon een teken van Thai gastvrijheid…

 5. Dick van der Lugt zegt op

  Breaking News Bedrijfsleven pleit voor ontbinding parlement en verkiezingen. Bezettingen schaden economie. Woensdag spoedvergadering.

 6. Dick van der Lugt zegt op

  Breaking News De bezetting van het Public Relations Department is beëindigd. Het ministerie van Financiën is nog steeds bezet. De ministeries van Landbouw, Transport en Toerisme kwamen daar vandaag bij.

 7. Dick van der Lugt zegt op

  Breaking News Het aantal landen dat een reiswaarschuwing voor Thailand heeft afgegeven, is gestegen van 19 naar 23. Reizen naar Thailand wordt niet afgeraden. Diplomaten van 56 landen en vertegenwoordigers van zes internationale organisaties zijn vandaag op het ministerie van Buitenlandse Zaken gebriefd over de speciale noodwet die voor Bangkok geldt.

 8. Dick van der Lugt zegt op

  Breaking News Een zelfgemaakte bom is vanavond naar de oproerpolitie bij de Makkawan Rangsan brug gegooid. Niemand raakte gewond omdat de politie achter betonnen barrières staat opgesteld. De dader verdween in de menigte. In de buurt demonstreert het Network of Students and People for Reform of Thailand. Maar de politie zegt niet dat in die groep de dader moet worden gezocht.

 9. Adje zegt op

  Dick, bedankt dat je ons door middel van breaking news op de hoogte houd van de ontwikkelingen. Vanuit Nederland volg ik het nieuws op de voet. Ik waardeer het ten zeerste.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website