Zeven achtereenvolgende dagen lijden de noordelijke provincies nu al onder een dichte nevel, die erger is dan de nevelcrisis 5 jaar geleden. De getroffen provincies zijn Chiang Rai, Chiang Mai, Lamphun, Lampang, Nan, Phrae en Phayao. Mae Hong Son is de enige provincie waar het niveau van stofdeeltjes in de lucht de veiligheidsnorm niet overschrijdt.

De hoogste concentratie is gemeten in het district Muang in Phayao, Muang in Phrae, Mae Moh in Lampang en Muang in Lamphun. De zichtbaarheid in Lampang bedraagt 10 meter; bijna de hele dag is de straatverlichting aan.

De nevel wordt veroorzaakt door het verbranden van restanten van gewassen. De boeren in de noordelijke provincies blijven dit doen om hun land geschikt te maken voor het volgende plantseizoen. Ook in bossen worden vuurtjes aangelegd. De autoriteiten schrijven de nevel ook toe aan bosbranden in Myanmar en de grote brand donderdag in het vluchtelingenkamp Um-Piam. Daarbij werden de bamboehutten van 5.000 vluchtelingen in de as gelegd.

Was vice-minister-president Chalerm Yubamrung dronken toen hij vrijdag in het parlement tekeer ging tegen oppositieleider Abhisit? Zelf zegt hij 1 à 2 glaasjes te hebben gedronken op een huwelijksreceptie, maar volgens parlementslid Rangsima Rodrasamee (Democraten), die hem tijdens de vergadering daarop aansprak, was hij wel degelijk dronken. Ze noemt zijn gedrag uitermate schadelijk voor de goede reputatie van alle parlementsleden.

Pheu Thai-woordvoerder Prompong Nopparit beschuldigt de Democraten van een mug een olifant te maken. ‘He didn’t look drunk to me. I was there near him and didn’t smell any alcohol on him.’ Premier Yingluck, zoals vaker, weigerde commentaar.

Vrijdag eindigde een tweedaags debat van 32 uur over drie voorstellen tot wijziging van de grondwet. Ze werden met ruime meerderheid aangenomen.

Het ministerie van Handel is van plan een prijsmaatregel uit te vaardigen voor khao kaeng, de Thaise variant van fast food, bestaande uit rijst plus één gerecht. Consumenten hebben geklaagd dat de prijs daarvan de laatste tijd scherp gestegen is. Op sommige plaatsen moet 40 tot 50 baht worden neergeteld tegen 30 baht eerder. Het ministerie wil de prijs van 10 combinaties bevriezen op 25 tot 30 baht.

Behalve de prijsmaatregel gaat de regering ook het zogeheten Blue Flag programma toepassen. Dit programma werd in 1995 door het ministerie van Handel geïntroduceerd. Artikelen worden via dit programma tegen gereduceerde prijs verkocht. Wanneer Blue Flag-winkels khao kaeng gaan verkopen, verwacht premier Yingluck dat de straatverkopers hun prijs wel zullen moeten laten zakken.

Yingluck bracht zaterdag een bezoek aan de Min Buri markt om de voedselprijzen te controleren. Haar wekelijks radiopraatje kwam ook daar vandaan.

– Elk slachtoffer van de politieke onrust in 2010 ontvangt binnen drie maanden de door de regering beloofde compensatie van 7,5 miljoen baht. Deze verzekering gaf voormalig premier Thaksin via Skype de circa 50.000 roodhemden, die gisteren feestvierden in Bonanza Khao Yai (Nakhon Ratchasima). Ook zal hij proberen roodhemden die nog gevangen zitten, vrij te krijgen op borgtocht.

– Premier Yingluck is vol vertrouwen dat Thailand dit jaar een watersnood zoals vorig jaar bespaard blijft. Dit zei ze tijdens haar wekelijks radiopraatje op zaterdag. Yingluck beloofde dat de regering de adviezen die de koning vrijdag tijdens een gesprek met het Strategic Formulation Committee for Water Resources Management gaf, zal opvolgen.

De koning adviseerde bossen te conserveren, strenge maatregelen te nemen tegen degenen die verantwoordelijk zijn voor illegale ontbossing en bergingsgebieden aan te leggen bij Khlong Mahachai in de provincie Samut Sakhon.

Het Department of National Parks, Wildlife and Plant Conservation is van plan volgend jaar 80 miljoen jonge boompjes te planten in nationale parken en wildreservaten als reactie op de suggesties van de koning. Op 4 miljoen rai worden pradu (Birmese palissander), son sam bai (pinus kesiya) en tako (ebbehout) geplant.

– Thaise rechtbanken hebben systematisch roodhemden die betrokken waren bij de ongeregeldheden van 2009 en 2010 en beschuldigd zijn van majesteitsschennis, borgtocht geweigerd. Dit zegt Brad Adams, directeur Azië van Human Rights Watch, een in New York gevestigde organisatie. In 12 gevallen werd borgtocht geweigerd aan leden van het United Front for Democracy against Dictatorship (UDD, roodhemden) terwijl in juli 2010 wel een geeldhemdleider op borgtocht werd vrijgelaten.

Adams wijst er nog eens op dat voor de militaire coup van september 2006 zelden personen voor majesteitsschennis werden vervolgd. Sindsdien is het aantal zaken sterk gestegen, voornamelijk gericht op volgelingen van Thaksin, die kritiek hebben op het establishment. Volgens critici wordt de wet misbruikt, maar zowel regering als oppositie weigeren de wetgeving te veranderen.

– Bij een brand in een warenhuis donderdagnacht in de provincie Trang is de 74-eigenaar, die op de tweede verdieping lag te slapen, om het leven gekomen. De brandweer had drie uur nodig om het vuur de baas te worden. Een grote hoeveelheid ontbrandbare producten zoals vuurwerk en plastic zakken die op de begane grond lagen, maakten de bestrijding lastig. De schade bedraagt 10 miljoen baht.

– Naar een apotheker van het Udon Thani ziekenhuis wordt onderzoek gedaan. Hij zou 65.000 grieppillen die pseudoephedrine bevatten, het ziekenhuis hebben uitgesmokkeld. Deze stof wordt gebruikt bij de productie van drugs. De man is overgeplaats nadat hij bekend zou hebben dat hij vijf keer grieppillen gesmokkeld had en aan een andere persoon had verkocht.

– De politie heeft een 17-jarig meisje aangehouden dat methamphetamine verkocht in het district Bang Phli (Samut Prakan). Zeven pillen had ze in haar vagina verstopt, drie in haar bh en vier in haar tas. Ze verkocht de pillen voor 170 baht per stuk.

– De eigenaar van het Saiyok Elephant Park in Kanchanaburi zegt 19 olifanten legaal te hebben verworven alhoewel ze niet overeenkomen met de beschrijving op hun identiteitsdocumenten. Hij ontkent de beschuldiging dat hij in het wild levende olifanten had gekocht en gelegaliseerd door documenten te gebruiken van gedomesticeerde olifanten. De autoriteiten zijn van plan de dieren dinsdag in beslag te nemen.

www.dickvanderlugt.nl – Bron: Bangkok Post

 

Er zijn geen reacties mogelijk.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website