Met een drumshow is de eerste vergadering van de People’s Council for Reform (PCR) gisteren op de Thammasat universiteit van start gegaan. De eerder deze maand door 31 organisaties opgerichte volksraad heeft tot doel de bevolking een platform te geven voor meer invloed op het hervormingsproces.

Op de eerste vergadering werden gelijk al spijkers met koppen geslagen. De nieuwe grondwet dient bepalingen te bevatten waarin de rechten van etnische groepen en displaced persons worden erkend. Andere groepen waarvoor aandacht werd gevraagd, waren transgenders (ze moeten het recht krijgen een gezin te stichten dat door de staat wordt erkend) en gehandicapten. Ook werd voorgesteld de doodstraf af te schaffen, hoewel sommigen meenden dat die voor zware misdrijven gehandhaafd moest blijven.

– Soms lijkt de krant op een lijstje met goede voornemens voor het nieuwe jaar en wat doorgaans met die voornemens gebeurt, laat zich raden. Gisteren maakte de NCPO (junta) bekend zich te willen concentreren op drie beleidsvormen die essentieel worden geacht om steun van de bevolking te verwerven: de bestrijding van corruptie, stimulering van de economie en het betrekken van de civiele sector en studenten bij hervormingen. Over de slappe economie maken mensen zich momenteel het meeste zorgen, blijkt uit een peiling. De junta gaat met het bedrijfsleven praten over haar zorgen en oplossingen.

– Acht studenten van de League of Liberal Thammasat for Democracy zijn gisteren door de politie aangehouden toen ze bij de universiteit flyers verspreidden met een satirisch gedicht van Jit Pumisak. Eerder hadden ze dat al geprobeerd op de campus maar daar hielden bewakers hen tegen en alarmeerden de politie. De studenten werden voor ‘een goed gesprek’ naar het bureau meegenomen.

– Een man uit Sierra Leone die zich dagelijks bij de gezondheidsdienst moest melden om te worden gecontroleerd op ebola, heeft verstek laten gaan, dus zijn de politie en het immigratiebureau naarstig naar hem op zoek. De man arriveerde op 13 november in Thailand, werd op 15 november onderzocht maar daarna kwam hij niet meer. Het hotel, waar bij verbleef, heeft hij verlaten. Het was te duur, had hij tegen het personeel gezegd.

Het ministerie van Volksgezondheid maakt zich vooralsnog geen zorgen omdat de man gezond was en geen koorts had of andere symptomen vertoonde. Zondag diende het Bureau of General Communicable Diseases een klacht in bij de politie wegens overtreding van de Infectious Disease Act. Daarop staat een boete van 2.000 baht.

– De vredesgesprekken tussen Thailand en het zuidelijk verzet, die sinds de Ramadan vorig jaar stilliggen, worden vermoedelijk niet dit jaar hervat. Minister Prawit Wongsuwon (Defensie) durft niet te garanderen dat de partijen in december weer om de tafel zitten.

Gisteren bracht de minister in het gezelschap van de legercommandant een bezoek aan Yala en Narathiwat. Premier Prayut Chan-o-cha gaat volgende week naar Maleisië, dat de gesprekken faciliteert. Inmiddels is de voormalige legerstafchef benoemd tot hoofd van de Thaise delegatie. Naar verluidt zou Maleisië daar niet gelukkig mee zijn. Die zou liever een burger zien.

Tot nu toe hebben twee verzetsgroepen laten weten een overeenkomst te tekenen, waarin afspraken worden gemaakt over data en vergaderplaats.

– Twee ranger vrijwilligers zijn gisteren licht gewond geraakt bij een bomaanval in Pattani. Ze patrouilleerden op de motorfiets op een weg die door onderwijzers wordt gebruikt, toen een bom ontplofte.

– Het Pollution Control Department gaat NVPSKG vragen de schadevergoeding van 9,1 miljard baht die het van de hoogste bestuursrechter aan het bedrijf moet betalen, te reduceren. De PCD wil ook in overleg met het ministerie van Financiën proberen om 8,5 miljard baht te verhalen op drie functionarissen die bij de zaak waren betrokken.

De schadevergoeding heeft betrekking op de bouwkosten van de door corruptie geplaagde afvalwaterzuiveringsinstallatie Klong Dan in Samut Prakan vermeerderd met rente. De installatie is voor 98 procent afgebouwd. Zie voor achtergrondinformatie: Khlong Dan: Een smerige zaak rond afvalwater.

– Voormalig premier Yingluck ontkent dat ze zich herkiesbaar gaat stellen, wanneer in 2016 nieuwe verkiezingen worden gehouden. ‘Dat heb ik nooit gezegd. Ik besteed al mijn energie aan de opvoeding van mijn zoon, het kweken van champignons en het lezen van boeken.’

Yingluck loopt het risico een politieke ban van 5 jaar te krijgen in verband met haar rol als voorzitter van het National Rice Policy Committee. Als haar politieke loopbaan eindigt, gaat ze zich op welzijnswerk storten, zegt ze.

– Vijjf agenten van de politie in Khon Kaen zijn naar een inactieve post overgeplaatst [lees geschorst] omdat ze gefaald hebben studenten tegen te houden die vorige week tijdens het bezoek van premier Prayut Chan-o-cha het omstreden drievinger gebaar maakten. Een commissie onderzoekt of ze zich schuldig hebben gemaakt aan plichtsverzuim.

De vijf hadden tot taak bezoekers te controleren op het dragen van wapens. De studenten zagen kans het protestgebaar te maken terwijl Prayut voor het Provinciehuis een speech hield. Politiebronnen [?] beschouwen de overplaatsing als een waarschuwing aan agenten in andere provincies waaraan de premier een bezoek gaat brengen.

www.dickvanderlugt.nl – Bron: Bangkok Post

Meer nieuws in:

Zeven hoge politiemensen en zes burgers betrokken bij corruptieschandaal

3 reacties op “Nieuws uit Thailand – 25 november 2014”

 1. E.v.Someren Brand zegt op

  Nou,dat is dan lekker zo … ebola… en NIET melden … GEEN probleem ???

  Incubatietijd is 21 dagen …. ste dat hij ziek wordt …. de meesten weten niet te handelen … lekker zo !!!

 2. willem scheveningen. zegt op

  Yingluck in de champignons:
  Misschien maar beter ook/na jezelf zo ingespannen te hebben voor de”plattelanders” en daarna zoveel”shit” over je heen te krijgen door”het sennaat”is dit haar van harte gegund,maar geloof mij. “The Thaksin-Family will be back soon!”.
  Willem Schevenin…

 3. ruud zegt op

  De agenten moesten controleren of de bezoekers wapens bij zich hadden.
  Nu zijn er inderdaad vechtsporten waarbij 3 vingers genoeg zijn om heel onaardige dingen met mensen te doen.
  Maar het zal toch niet de bedoeling zijn geweest van iedere bezoeker de vingers in beslag te nemen?


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website