Nieuws uit Thailand – 25 juni 2012

Door Redactie
Geplaatst in Nieuws uit Thailand
Tags: , , ,
25 juni 2012

Het net begint zich langzaam te sluiten om de man die vorige week de Australische Michelle Smith (60) in Phuket doodstak, toen hij samen met zijn maat probeerde haar tasje te stelen.

Nadat een beloning van 300.000 baht was uitgeloofd voor tips die tot hun aanhouding kunnen leiden, is nu ook een schets van de hoofdverdachte verspreid. De politie vermoedt dat beide mannen lid zijn van een beruchte motorbende die in en om Phuket opereert.

Michelle Smith was op woensdagavond samen met haar vriendin op de terugweg naar hun hotel toen de mannen op een motorfiets passeerden. Een van hen probeerde de vrouw haar tasje afhandig te maken. Toen ze zich verzette, stak hij haar in de borst. De vrouw was op slag dood. Haar vriendin raakte gewond.

Smith en haar vriendin maakten deel uit van een groep reisagenten. Ze arriveerde op woensdag en zou een maand op Phuket rondreizen.

Update: Het net heeft zich inmiddels om beide mannen gesloten. De  man, die Smith dodelijk verwondde,  werd aangehouden in Nakhon Si Thammarat, waar hij zich schuil hield. De ander werd in Samut Songkhram ingerekend. Ambtenaren en vertegenwoordigers van de toeristenindustrie vergaderden vanochtend in Phuket over de veiligheidssituatie. Steeds vaker zijn toeristen het doelwit van aanvallen.

– Het Amerikaanse ruimteagentschap Nasa heeft nog geen vliegtuigen en apparatuur naar marineluchtbasis U-tapao (Rayong) gebracht. De bewering van woordvoerder Chavanond Intarakomalyasut van oppositiepartij Democraten, dat dit wel is gebeurd, wordt door de Royal Thai Navy naar het rijk der fabelen verwezen.

Chavanond baseerde zijn bewering op een bericht op de website van Nasa. Op 4 mei zou al apparatuur zijn verscheept naar Thailand, maar marinecommandant Kanat Thongpoon zegt deze informatie niet te kennen. De Amerikaanse toestellen die U-tapao aandoen, komen er alleen om te tanken, zegt hij.

Nasa heeft Thailand gevraagd de basis te mogen gebruiken voor een studie naar het klimaat in Zuidoost Azië. Uiterlijk morgen dient het kabinet te beslissen, anders laat Nasa Thailand links liggen. Er is dan te weinig tijd om de apparatuur aan te voeren en te installeren. Het kabinet stelde vorige week zijn beslissing uit. De aanvraag is controversieel. De oppositie verdenkt de regering van een ruilhandeltje: gebruik van U-tapao tegen het verlenen van een visum voor de VS aan Thaksin. Academici vragen zich af of de studie wellicht militaire bijbedoelingen heeft.

– De kroongetuige van een schietpartij vrijdag is zaterdagavond doodgeschoten. De man was er getuige van hoe twee mannen op een motorfiets een auto onder vuur namen, waarin een loterijagent en twee vrienden zaten. De agent, die de wagen bestuurde, werd daarbij ernstig gewond. De politie vermoedt dat de moord tot doel heeft een drugsbende te beschermen. Er zou een verband bestaan met een drugsvangst op 2 mei in het district Bang Phlat.

– Het United Front for Democracy against Dictatorship (UDD, roodhemden) heeft bijna 100.000 handtekeningen verzameld – tweemaal zoveel als nodig is – voor een verzoekschrift aan de Senaat om zeven van de negen rechters van het Constitutionele Hof te wraken. Het UDD is in zijn wiek geschoten omdat het Hof de parlementaire behandeling van een grondwetwijziging heeft stilgelegd. Deze wijziging moet de weg openen naar de vorming van een burgerassemblee die de grondwet van 2007 (tot stand gekomen onder het militaire bewind) gaat herzien.

Gisteren was het 80 jaar geleden dat er een eind kwam aan Thailands absolute monarchie. Die werd toen vervangen door een constitutionele monarchie. Duizenden [de krant noemt geen precies aantal] roodhemden verzamelden zich bij het Democracy Monument en werden getracteerd op enkele speeches. UDD-voorzitter Tida Tawornseth noemde de rally een symbool van Thailands pad naar democratie en een teken van kracht voor mensen die ‘echte’ democratie wensen.

– De Foundation for Consumers roept op tot een boycot van de producten en diensten van GMM Grammy,die als enige de uitzendrechten heeft van de voetbal EK 2012. Meer dan 11 miljoen televisiekijkers vissen daardoor achter het net, omdat de tv-kanalen van TrueVisions geen toegang hebben tot het signaal. Grammy vreest door de Uefa te worden beschuldigd van contractbreuk wanneer ze True zou toestaan de wedstrijden uit te zenden c.q. te herhalen.

De consumentenorganisatie beschuldigt Grammy van een oneerlijke taktiek met als doel de verkoop van de eigen set-top box te stimuleren. Alleen via deze box kunnen kijkers de wedstrijden volgen. De consumentenorganisatie noemt dat een grove schending van consumentenrechten.

– Sinds het begin van de voetbal EK 2012 heeft de politie 1.574 illegale gokkers aangehouden. 50 van hen zijn bookmakers. Uit inbeslaggenomen documenten blijkt dat er voor 5,37 miljoen baht is vergokt.

– De politiecommissaris van de stad Pattaya is overgeplaatst in afwachting van een onderzoek naar zijn vermeende obstructie van een inval in een illegale gokgelegenheid op donderdag. Nadat de politie 74 verdachten had aangehouden en apparatuur in beslag had genomen, was de commissaris tussenbeide gekomen en had hij de verdachten vrijgelaten, zonder proces-verbaal of verhoor.

– Eenentwintig meest teenagers zijn met ademhalingsmoeilijkheden opgenomen in het ziekenhuis van Nakhon Ratchasima nadat ze zondag tijdens een brand in een tutorial centrum (een centrum waarin bijles wordt gegeven) rook hadden ingeademd. Toen de brand uitbrak, zaten 150 studenten in de schoolbankjes. De studenten die zich op de bovenste verdiepingen van het vier verdiepingen tellende gebouw bevonden, vluchtten naar het dak. De brandweer had 40 minuten nodig om de brand onder controle te krijgen.

Het centrum is al 10 jaar in bedrijf en beschikt niet over een vergunning. Volgens de adjunct-directeur van het kantoor van de Provincial Primary Education Zone 1 zijn in Nakhon Ratchasima en omliggende provincies 150 tutorial centra actief. Eénderde is illegaal.

– Elke vrijdag- en zaterdagavond c.q. –nacht houden jongeren op motorfietsen een straatrace op de Kanchanaphisek Road in Bangkok. Afgelopen zaterdagnacht maakte de politie er een einde aan. Ze hield 37 personen aan, waaronder een jongen van 13, en nam 34 motorfietsen in beslag.

– Bewoners die gezondheidsproblemen ondervinden als gevolg van de kolengestookte energiecentrale Mae Mo kunnen maar het best verhuizen, vindt minister Arak Chonlatanon (Energie). Hij gaat dit aan het kabinet voorstellen. Paiboon Samsiripong, voorzitter van de senaatscommissie energie, bracht deze boodschap zaterdag over tijdens een bijeenkomst met zo’n honderd omwonenden van de centrale. De senaatscommissie heeft van 10 bewoners klachten ontvangen over onder andere ontoereikende compensatie voor hun slechte gezondheid en beschadigde oogsten. Boosdoener is de uitstoot van zwaveldioxide. De beheerder van de centrale heeft in 1997 filters geïnstalleerd, wat tot een betere luchtkwaliteit zou hebben geleid.

www.dickvanderlugt – Bron: Bangkok Post

Er zijn geen reacties mogelijk.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website