Op de motorfiets onderweg naar Khok Pho (Pattani) om er groente te gaan verkopen is een echtpaar gisteren doodgeschoten. Twee mannen op een motorfiets hadden hen achtervolgd en openden in Ban Chopunae het vuur. Het echtpaar kwam ter plaatse om.

Het Southern Women’s Peace Network to Stop Violence heeft bekend gemaakt dat het geweld in het Zuiden, elf jaar geleden opgelaaid, 18.206 slachtoffers heeft gemaakt, zowel doden als gewonden, met als gevolg 2.800 weduwen en 6.000 weeskinderen. Morgen is de International Day for the Elimination of Violence against Women.

– Voormalig premier Yingluck Shinawatra (foto homepagina in gelukkiger dagen) wist vanaf de eerste dag dat ze aantrad dat haar regering ten val zou worden gebracht door een militaire staatsgreep; hetzelfde wat haar broer Thaksin in 2006 overkwam.

Voor het eerst sinds ze uit haar ambt werd ontzet [door een uitspraak van het Constitutionele Hof] geeft Yingluck een interview, maar aan wie blijkt niet uit het bericht in Bangkok Post. Behalve met een staatsgreep, zegt ze, hield ze ook rekening met de mogelijkheid dat de onafhankelijke organisaties of de rechtelijke macht haar regering zouden wippen.

De oud-premier vult haar dagen met lezen, afspraken met vrienden, winkelen, uit eten gaan, aandacht besteden aan haar enige zoon en champignons kweken in de tuin. ‘Ze zien groeien heeft een kalmerende werking.’ Verder overweegt ze een boek te schrijven over haar leven als premier.

Yingluck zegt vastbesloten te zijn zich te verweren wanneer ze zich moet verantwoorden voor haar rol als voorzitter van het National Rice Policy Committee. Ze zou, aldus de National Anti-Corruption Commission (NACC), nalatig zijn geweest paal en perk te stellen aan de corruptie in het hypotheek voor rijst en de oplopende kosten. De NACC heeft het noodparlement gevraagd een impeachment procedure te beginnen. Yingluck loopt ook de kans vervolgd te gaan worden door de afdeling Holders of Political Positions van het hooggerechtshof.

– Het ministerie van Buitenlandse Zaken gaat Matilda Bogner, vertegenwoordiger Zuidoost-Azië van het Hoge Commissariaat voor de Mensenrechten, uitnodigen om haar eens haarfijn uit te leggen waarom studenten die het anti-coup drievinger gebaar maakten, zijn aangehouden. Bogner heeft daarover gezegd dat de aanhoudingen een schending van de mensenrechten en de vrijheid van meningsuiting waren. De Thaise ambassadeur en gezant bij de VN in Genève heeft van het ministerie de opdracht gekregen met de VN Hoge Commissaris zelf te gaan praten.

Bij het Democracy Monument zijn gisterochtend vroeg pamfletten gevonden met anti-junta teksten. Ze luidden onder andere ‘NCPO overthrows the monarchy’, ‘Revoke martial law’ en ‘Stop threatening people and the media’.

Het drievinger gebaar is ontleend aan de film Hunger Games, die momenteel in roulatie is en volle zalen trekt. Het gebaar is onder andere gemaakt tijdens het bezoek van premier Prayut aan Khon Kaen en door studenten bij de bioscopen waar de film draait.

– De commissie die tot taak heeft een nieuwe grondwet te schrijven (Constitution Drafting Committee, CDC) gaat tien openbare hoorzittingen houden om wensen te verzamelen voor wat grondwettelijk geregeld moet worden. Ook de National Reform Council (die hervormingsvoorstellen moet formuleren) gaat de boer op met openbare hoorzittingen op provinciaal niveau.

CDC-voorzitter Borwornsak Uwanno zegt desgevraagd een voorstander te zijn van een referendum over de nieuwe grondwet. Maar of dat er komt, hangt af van de NCPO (junta) en de regering. De voorlopige grondwet, die tijdelijk van kracht is, bevat geen bepalingen over een referendum.

– Het landelijk elektriciteitsbedrijf Egat vindt dat Thailand meer kolencentrales moet gaan bouwen om aan de vraag naar energie te kunnen blijven voldoen. Egat zegt dat de aanvoer van aardgas in de toekomst onzeker is omdat Myanmar, de belangrijkste leverancier van aardgas aan Thailand, het gas voor eigen gebruik nodig gaat hebben.

Alternatieve energiebronnen zoals hydro-elektriciteit en zonnepanelen zijn op industriële schaal niet levensvatbaar, ze vereisen hoge investeringskosten en hun productiecapaciteit is niet stabiel, aldus Wiwat Chancherngpanich, assistent-gouverneur, verantwoordelijk voor de bouw van energiecentrales.

Thailands huidige elektriciteitsverbruik komt voor 68 procent uit aardgas, 9 procent uit kolen en de rest uit andere fossiele brandstoffen en alternatieve energie. Elk jaar stijgt de vraag naar elektra met 3 procent. In 2030 zal die gestegen zijn naar 70.685 megawatt tegen 32.395 megawatt in 2011.

In de nabije toekomst staat de bouw van een kolencentrale in Krabi (2019) en in Songkhla (2025) op het programma. Voor de centrale in Krabi is al een gezondheids- en milieu-effectrapportage gedaan en over de centrale in Songkhla worden hoorzittingen gehouden.

– Een vergunning voor de verkoop van alcohol is ‘te snel, te goedkoop en te gemakkelijk’ te verkrijgen, blijkt uit een studie van het Centre for Alcohol Studies (CAS). De regels dienen te worden aangescherpt om te voorkomen dat gewetenloze verkopers alcohol aan minderjarigen verkopen.

Rataporn Nipanun van het kantoor van de Raad van State, die de research deed voor het CAS, wijst op het probleem dat overtredingen worden gestraft op basis van de Child Protection Act, maar geen gevolgen hebben voor de vergunning. Wanneer hun vergunning dreigt te worden ingetrokken, houden winkeliers zich wel aan de wet, denkt hij.

Een ander probleem is de onduidelijke formulering van het verbod op de verkoop van alcohol bij scholen en tempels in de Alcohol Beverage Control Act. ‘Sommige winkeliers zeggen dat ze niet bij een school zijn gevestigd omdat ze aan de overkant van de straat zitten’, aldus Kanittha Thaikla van het Centre for Substance Abuse Research van de universiteit van Chiang Mai.

– Een politieagent van het bureau Don Muang is aangehouden op verdenking van betrokkenheid bij de ontvoering van een Chinese zakenman op 11 november bij het Baiyoke Building 2 in Pratunam (Bangkok). De zakenman werd er door enkele mannen ontvoerd waaronder één man die zich als politieman identificeerde. Er zou een losgeld van 100 miljoen baht zijn gevraagd.

De ontvoerde heeft per sms zijn chauffeur laten weten vrijgelaten te zijn in Cambodja. Hij heeft beloofd bij de politie een verklaring af te leggen, oorspronkelijk gepland op woensdag maar die afspraak is inmiddels uitgesteld.

– Morgen besluit het kabinet of de geldigheidsduur van een werkvergunning voor buitenlanders wordt verlengd van 1 naar 2 jaar. De verlenging maakt deel uit van een pakket aan maatregelen, die tot doel hebben buitenlandse investeringen te stimuleren. Vice-premier Pridiyathorn Devakula maakte dit gisteren bekend tijdens de jaarvergadering van de Thai Chamber of Commerce in Chiang Rai.

Andere maatregelen betreffen privileges voor buitenlandse investeerders wanneer ze hun regionale hoofdkwartier in Thailand vestigen en een plan om Thailand te ontwikkelen tot een ‘digitale economie’. Pridiyathorn denkt dat de Thaise economie in januari een duidelijk herstel te zien zal geven vanwege de economische stimuleringsmaatregelen van de regering, zoals versnelde uitbetalingen. Hij gokt op een economisch groei volgend jaar van 4 procent.

www.dickvanderlugt.nl – Bron: Bangkok Post

Meer nieuws in:

Grootscheepse corruptie: Acht hoge politiemensen aangehouden


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

3 reacties op “Nieuws uit Thailand – 24 november 2014”

 1. dyna zegt op

  Als ze mrs yinluck gaan vervolgen – maakt thailand zich nog meer belachelijk!
  De twee gekozen regeringen : thaksin en yinluck waren de wens van het volk – nl democratisch gekozen.en met enorme economisch groei !
  Abhisit was de grootste flop in de laatste 100 jaar en benoemd door de middenklasse.en NIET gekozen.
  Prayut verdient een kans -maar heeft alle schijn tegen – corruptie uitbannen is een utopie .
  In Pattaya zijn twee grote instellingen . policestation soi 9 en immigratieoffice nog even corrupt als ze al waren ! Of tewel je kunt nog steeds alles kopen ! ( lees :vrijheid )

  • teun zegt op

   Alleen heeft Yingluck een paar cruciale fouten gemaakt:
   1. ze heeft een minimale opbrengst voor rijst gegarandeerd (oliedom natuurlijk)
   2. ze heeft belastingvrij nieuwe auto’s aangeboden (velen kunnen die nu niet meer betalen)
   3. ze heeft geprobeerd haar broer weer terug te laten komen in Thailand zonder zijn straf te hoeven uitzitten.

   En – gekozen of niet – dat zijn toch wel verwijtbare gedragingen.Wat Abhisit betreft: zijn partij en dus ook hij is nooit gekozen en alleen op het pluche gekomen omdat de partij van Yingluck destijds was verboden en de gelen (lees: Abhisit) opeens een meerderheid bleken te hebben en dus ook wel eens wilden regeren….
   Alleen verkiezingen die wilde hij niet………want dan was het pluche-gevoel afgelopen.

 2. chris zegt op

  Je hoeft natuurlijk geen echt groot licht te zijn om vantevoren te kunnen vermoeden dat je met 0,0 ervaring in de politiek, een paar maanden voor de verkiezingen met tegenzin en onder druk van grote broer het lijsttrekkerschap te hebben aanvaard, door lieve broer een kloon te worden genoemd, je de problemen zelf over je afroept.
  In het interview zegt ze ook dat ze zich nog goed kan herinneren wat iedereen in de hele regeringsperiode zie tegen haar. Ik zou graag haar memoires lezen, als was het alleen maar om de stoet van waarschuwingen langs te zien komen die ze (zeer waarschijnlijk in opdracht van grote broer, maar dat lezen we dan ook) allemaal genegeerd heeft.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website