Romantiek en bruiloft. Met dat thema gaat de Tourism Authority of Thailand (TAT) op de World Travel Mart 2013 in Londen Britse toeristen naar Thailand lokken. Want alhoewel Britten vorig jaar minder op vakantie naar het buitenland gingen (min 5 pct), steeg het aantal Britse toeristen in Thailand met 3 procent naar 873.053.

Britten behoren tot de topvijf van toeristen die het meest spenderen in Thailand. De TAT denkt dat het segment bruiloft en wittebroodsweken nog groeipotentie heeft. Vorig jaar hielden 300.000 Britse paren hun bruiloftsfeest en 80.000 kozen voor een ceremonie of huwelijksreis in het buitenland.

De TAT probeert een graantje mee te pikken door Thailand te promoten als romantische bestemming met als lokkers de prachtige stranden en luxueuze villa’s met zwembad.

Tussen april 2012 en maart 2013 bezochten 755.691 toeristen Thailand om hier hun wittebroodsweken door te brengen of hun huwelijksfeest te vieren. Ze brachten 29,9 miljard baht in het laatje.

Foto: Een bruid en bruidegom vluchten voor een ‘piraat’ tijdens hun ‘Adventure Wedding Challenge’ vorig jaar in Prachin Buri.

– Thailand wijst de beschuldiging van verzetsgroep BRN af dat het het staakt-het-vuren heeft geschonden. Dit schrijft de Thaise delegatie [bij de vredesgesprekken] in een brief aan Ahmad Zamzamin bin Hasmin, de Maleisische regeringsvertegenwoordiger die als mediator de gesprekken bijwoont. De Thaise brief is een reactie op de brief van de BRN, waarin die beschuldiging wordt geuit. Volgens de BRN brief zouden de Thaise schendingen haar gedwongen hebben tot tegenaanvallen.

Oppositiepartij Democraten heeft aangedrongen op een formeel protest door het ministerie van Buitenlandse Zaken, maar dat vindt Paradorn Pattanatabut, secretaris-generaal van de National Security Council en delegatieleider, niet nodig. ‘Dit is geen zaak die de interventie van Buitenlandse Zaken kan gebruiken.’

Een delegatie geleid door vice-premier Pracha Promnok bracht gisteren een bezoek aan het Zuiden. Een speciale reden was er niet voor, zei Pracha. ‘Het regeringsbeleid ten aanzien van de situatie is al duidelijk.’

– We zouden het bijna vergeten bij alle gedoe over de amnestievoorstellen, maar er ligt ook nog een voorstel om de Senaat voortaan in zijn geheel te laten kiezen en niet meer de helft te benoemen. Senaatvoorzitter Nikom Waiyarachpanich heeft begrepen dat het voorstel op 6 of 7 augustus wordt behandeld, wanneer Huis van Afgevaardigden en Senaat gezamenlijk vergaderen.

Het voorstel wordt het eerste van drie voorstellen om de grondwet te wijzigen. De andere hebben betrekking op petities aan het Constitutionele Hof, de boete en het automatische verbod van politieke partijen bij verkiezingsfraude en internationale contracten.

Sommige senatoren wantrouwen de timing. Een taktische manoeuvre, denkt senator Somchai Sawaengkarn, om snel toestemming te verkrijgen. De senatoren die ervan profiteren, zouden meer geneigd zijn de begroting voor 2014 goed te keuren en het voorstel te steunen om 2 biljoen baht te lenen. Het senaatsvoorstel behelst namelijk ook het schrappen van het verbod op een tweede termijn.

– Even een persoonlijke noot: volgens mij zijn ze in de Thaise politiek gek op commissies. Nu gaat het ministerie van Transport een commissie vormen die als projectadviseur gaat fungeren bij de besteding van de 2 biljoen baht voor infrastructurele werken. Zonder zo’n commissie, zegt minister Chadchat Sittipunt (Transport), zouden die werken te traag vorderen.

De instelling van de commissie is een reactie op een aanbeveling van de Thai Chamber of Commerce en Board of Trade of Thailand. Die hebben aangedrongen op een onafhankelijke organisatie die de werken volgt. Chadchat zegt dat hij bereid is audits van de projecten toe te staan, mits niet in strijd met regeringsregels.

– Verwarring alom gisteren in het Rich Hotel in Nonthaburi. De World Peace University (WPU) zou er academische graden uitreiken, maar de ceremonie was te elfder ure veranderd in de uitreiking van ‘honarary certificates’ en de organisator heette nu ineens Universal Ministries of Thailand (UM).

Dat moet gedaan zijn omdat het Office of the Higher Education Commission aangifte tegen de WPU heeft gedaan. Simpel gezegd: de WPU is een nep-universiteit en vraagt geld voor academische graden.

Een ambtenaar van het Department of Special Investigation was gisteren blijkbaar niet onder de druk van de naamswisseling en wees erop dat de dertig gelukkigen wel toga’s droegen. Waar komen die toga’s vandaan, wilde hij weten. Niemand wist het. Enkele gelukkigen zagen de bui al hangen en trokken hem uit, sommigen weigerden het certificaat en een enkeling vertrok uit angst de wet te overtreden.

Noppadol Konkam, zogenaamd de minister van Vrede van de UM, zegt dat de UM een non-profit organisatie is die erecertificaten uitreikt aan mensen die goede daden hebben verricht. Dat verhaal kennen we al, want dat vertelde de WPU ook al eerder.

Blijft de vraag: moesten de ontvangers geld op tafel leggen voor hun certificaat? Eén bevestigt dat, maar wil het bedrag niet noemen, maar een ander ontkent.

Manawan Buakhao, hoofd van de Romsai Foundation in Bang Kruai (Nonthaburi), was een van de gelukkigen. ‘Ik besef terdege dat dit certificaat niet gebruikt kan worden als academische referentie. Ik ben ook niet van plan het voor dat doel te gebruiken.’ Een ander zegt: ‘Ik laat het aan mijn kleinkinderen zien als bewijs dat ik goede daden heb verricht voor de samenleving.’

– De World Peace University (WPU) bestaat niet meer (zie voorgaand bericht), maar het ministerie van Onderwijs blijft jagen op nepuniversiteiten. Het Office of the Higher Education Commission (Ohec) heeft op dit moment twee universiteiten in het vizier, waarvan het vermoeden bestaat dat ze illegaal zijn. Ohec probeert ook met hulp van het ministerie van ICT beheerders van websites te traceren, waarop certificaten worden aangeboden tegen betaling van 15.000 baht.

Illegale universiteiten gebruiken doorgaans namen van populaire buitenlandse universiteiten. Ze trekken studenten door hen eredoctoraten aan te bieden. De WPU was zo’n ‘universiteit’. Enkele weken geleden werd ze in de media aan de schandpaal genageld. Een van de personen die een eredoctoraat hebben ontvangen, was ‘jet-set’ monnik (nu ex-monnik) Wirapol Sukphol, toen nog aangeduid als Luang Pu, een titel voor oudere monniken.

Een van de verdachte universiteiten is de Adamson University. Die biedt een doctoraal graad in Philosophy of Education aan in de VAE, Macau en Thailand. De universiteit claimt op de Filippijnen goedgekeurd te zijn. ‘We zijn geen spook universiteit’, zegt een coördinator. ‘We hebben ongeveer tachtig studenten, meest leraren en schooldirecteuren, die het programma volgen. Ze studeren twee semesters online bij hun studiebegeleiders op de Filippijnen.’ De studie kost 420.000 baht.

– Vijftig critici van de majesteitsschenniswetgeving, die zich het Street Justice Forum noemen, hebben gisteren voor het Criminal Court een herdenking gehouden voor Daranee Charncherngsilapakul, die al  5 jaar gevangen zit. Daranee werd in juli 2008 aangehouden na een speech op Sanam Luang. Ze kreeg een gevangenisstraf van 15 jaar, die bevestigd is door het hooggerechtshof. Daranee wil nu in beroep gaan bij de Hoge Raad.

Thatawut Tweewarodomgul die op 5 juli gratie kreeg, vindt dat ze gratie moet aanvragen. ‘Vijf jaar is te lang. Het heeft verder geen nut om in de gevangenis te blijven. Het is al bewezen dat het huidige rechtsapparaat niet uitblinkt in gerechtigheid.’

– Boeren kunnen voortaan behalve benodigdheden voor de boerderij ook rijst kopen met de creditcard die de regering verstrekt. Tot nu toe konden alleen kunstmest, zaad, pesticiden en brandstof bij een geselecteerd aantal leveranciers worden gekocht met de kaart. Nog meer goed nieuws: de jaarlijkse rente gaat omlaag van 7 naar 1,5 procent en nieuwe kaarthouders krijgen een rentevrije periode van vijf maanden.

Sinds juli vorig jaar zijn 2 miljoen creditcards gedistribueerd met een kredietlijn van 43,66 miljard baht. Sinds 14 juli worden nog eens 2 miljoen kaarten uitgedeeld. De regering wil het aantal leveranciers dit jaar uitbreiden van vier- naar tienduizend.

– 61,6 procent van de respondenten in een peiling van Abac heeft geen vertrouwen in het onderzoek van de regering naar corruptie in het hypotheeksysteem voor rijst. De overigen van de 2.438 ondervraagde personen in zeventien provincies hadden dat wel. 58 procent zei ontmoedigd te zijn bij het zien van ambtenaren tegen wie strafmaatregelen worden genomen omdat ze het rijstschandaal hebben blootgelegd. 62 procent zei nooit corruptie, waarbij de regering of politici zijn betrokken, te zullen onthullen.

Uit de peiling blijkt dat de PR-campagne van de regering om het vertrouwen van de bevolking in de veiligheid van Thaise rijst te herstellen, nog niet is aangeslagen, zegt Pontharee Issarangkul Na Ayutthaya, adjunct-directeur van Abac Poll.

– Dat moet een gruwelijk gezicht zijn geweest: een moeder en een jochie van 6 met doorgesneden nek. De politie vond de twee zaterdagavond in een huis in Muang (Nakhon Ratchasima). De politie kwam in actie na een seintje van een nicht dat de twee verdwenen waren. De pickup truck van de vrouw ontbrak. Er waren geen sporen van inbraak, wat erop wijst dat de dader een bekende is.

– Milieuactievoerders hebben reden om een feestje te vieren, want de controversiële Kaeng Sua Ten dam komt er niet. Er komen wel twee kleinere dammen in de rivier Yom (Phrae), een oplossing waartegen geen (of minder?) bezwaren bestaan. Vice-premier Plodprasop Suraswadi bracht het goede nieuws tijdens een bezoek aan de provincie. Er worden nog wel openbare hoorzittingen gehouden.

Tot nu toe is de Yom de enige rivier in Thailand die damloos is. De Kaeng Sua Ten dam was aanvankelijk bedoeld om elektriciteit op te wekken. Die functie werd later geschrapt; de dam zou toen nodig zijn om een eind te maken aan de overstromingen in Phrae.

– Een 43-jarige man in Muang (Bung Kan) heeft bekend de 22-jarige vriendin van zijn dochter te hebben gewurgd nadat zij hem (de dader) bespot had en gezegd dat hij impotent was. De verdachte en de vriendin hadden drugs gebruikt en wilde een nummertje maken, maar de man kreeg geen erectie. Toen de vrouw hem bespotte, schopte hij haar een vijver in waar hij haar onder water duwde en wurgde.

– Bewoners van Prathai (Nakhon Ratchasima) zijn op zoek naar vijf grote dieren, vermoedelijk luipaarden. Ze zijn waarschijnlijk losgelaten door een smokkelbende. Vorige maand heeft een bende geprobeerd wilde dieren te smokkelen, maar ze stuitten op een controlepost van de politie. Daar lieten ze de dieren los en namen de benen.

– De gemeentepolitie van Bangkok waarschuwt de anti-regerings Pitak Siam groep die op 4 augustus een rally houdt. Bij ongeregeldheden wordt traangas gebruikt. De groep heeft de regering zes eisen gesteld. Zie Nieuws uit Thailand van gisteren. Gisteren demonstreerden wittemaskers bij winkelcentrum CentralWorld.

www.dickvanderlugt.nl – Bron: Bangkok Post

Er zijn geen reacties mogelijk.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website