Nieuws uit Thailand – 21 september 2014

Door Redactie
Geplaatst in Nieuws uit Thailand
Tags: , , ,
21 september 2014

De zeventiende Asian Games zijn vrijdag in Incheon (Zuid-Korea) met een spetterende show begonnen. Veel vuurwerk en veel Gangnam.

Thailand heeft 500 atleten gestuurd om in 33 van de 36 sporten een medaille in de wacht te slepen. De Thais verwachten met 10 tot 14 gouden plakken te kunnen terugkeren in zes sporten: sepak takraw, schieten, zeilen, volleybal, taekwondo en boksen. Op de foto het Thaise volleybalteam.

– Het schaamrood staat de Thaise marine op de kaken. In Cambodja zijn twee officieren met 7 miljoen aan valse 100-dollarbiljetten (tegenwaarde 225 miljoen baht) aangehouden (foto homepagina). De marine heeft hen geschorst en zodra de rechtbank het schuldig heeft uitgesproken, worden ze ontslagen. Ze gaat proberen de mannen naar Thailand te halen, zodat ze hier hun straf kunnen uitzitten.

De twee officieren, een kapitein en een sub-luitenant, werden samen met een Thaise burger vrijdag in een restaurant in Phnom Proek, circa 5 km van de grens, aangehouden. Ze wilden het geld op het platteland distribueren, waar het niet snel zou worden opgemerkt.

De politie van Phnom Proek volgde de mannen al een maand. Een undercover werd ingezet om geld te wisselen, zodat ze gearresteerd konden worden. Waar het geld vandaag komt, weet de politie niet. Op valsemunterij staat een gevangenisstraf van 5 tot 10 jaar.

Valse dollarbiljetten zijn een bekend probleem in Cambodja, omdat de dollar er vaak wordt gebruikt. In oktober 2012 werden drie Cambodjanen aangehouden die probeerden miljoenen valse dollars het land binnen te smokkelen.

– De Vietnamees Tai Hua Hai is zijn halve pink kwijt. Drie landgenoten die hem hadden ontvoerd, hadden het kootje eraf gesneden en naar familie in Pattaya gestuurd met de eis een losgeld van 1,5 miljoen baht te betalen.

De politie heeft de ontvoerders gisteren kort voor zonsopgang aangehouden. De drie waren vanaf de aanlegplaats van een veerboot in Zuid-Pattaya in het water gesprongen, maar ze kwamen niet ver. De politieagenten die hen in een boot achtervolgden, konden hen ‘gemakkelijk’ arresteren. De politie zoekt nog naar twee andere Vietnamese verdachten.

Het slachtoffer (34) verkoopt vis op de Bang Yai City markt. Hij werd op 12 september gekidnapt nadat hij op de motorfiets zijn flat had verlaten. De ontvoerders stalen 100.000 baht uit zijn tas en dwongen hem zijn familie te bellen. Die wilde tot woede van de gangsters niet meer dan 100.000 baht betalen. Ze sneden een stukje van zijn pink af en dreigden zijn arm te amputeren wanneer aan hun eis niet werd voldaan.

In 2012 vond een soortgelijke ontvoering met een zelfde dreigement plaats in Sai Mai (Bangkok). Die liep beter af: de man werd tijdig gered. De ontvoerders bekenden twee andere ontvoeringen, eveneens van Vietnamezen.

– Wishful thinking of realiteit? Staatssecretaris Don Pramudwinai zegt dat de verhouding van het buitenland met Thailand geleidelijk verbetert nu een interim-regering is gevormd en die zal nog verder verbeteren wanneer het land terugkeert naar een democratisch bestel.

Een aantal diplomatieke vrienden staat in de rij om aan Thailand een beleefdheidsbezoek te brengen, zegt hij in een speciaal interview dat hij na zijn indiensttreding gaf. De bezoeken vinden zowel op ministerieel niveau plaats als op het niveau van regeringsleiders. Don noemt dat een ‘duidelijk bewijs’ dat Thailand is gestabiliseerd.

‘Ze begrijpen dat er er meer wegen naar een bestemming leiden. Daarom willen veel ambassadeurs, met name van Westerse landen, ons bezoeken. En ze nodigen ons misschien uit om hen in de nabije toekomst te bezoeken, maar dat is nog niet gebeurd.’

Over de kritiek van andere landen zegt Don: ‘Ze hebben het over een antibioticum om een ziekte te genezen, maar wij hebben onze traditionele kruiden. Die gebruiken we van tijd tot tijd en ze helpen. Het is niet nodig antibiotica te gebruiken, alhoewel we echt ziek zijn.’

Voor de nabije toekomst staan enkele internationale bijeenkomsten op het programma: de algemene vergadering van de VN, de tiende Asia Europe Meeting in Italië, de Asean and East Asia Summit in Myanmar en de 26ste Asia-Pacific Economic Cooperation in Beijing. Ze gaan allemaal door de junta bijgewoond worden.

Voor die laatste conferentie, midden november, heeft de Chinese president premier Prayuth Chan-ocha uitgenodigd. De conferentie wordt bijgewoond door 21 landen inclusief de VS. Met een beetje geluk loopt Prayuth er president Obama tegen het lijf.

Ik lees nu voor het eerst in de krant , verstopt in een bericht, dat Obama besloten heeft geen sancties tegen Thailand in te stellen nadat het land van de Tier 2 naar de Tier 3 lijst is gezakt van het Amerikaanse Trafficking in Persons rapport. Op die lijst staan landen die onvoldoende presteren in de strijd tegen mensenhandel. Zie: Mensenhandel: Thailand krijgt dikke onvoldoende van Washington (21 juni).

– De moslim vredesvoorvechter Ahmadsoboon Bualuang is op 64-jarige leeftijd in Zweden overleden. Hij was daar voor gesprekken met dissidenten die er hun toevlucht hebben gezocht. Daaronder zijn leden van de afscheidingsbeweging Patani United Liberation Organisation (Pulo), die streeft naar een eigen staat en de eis kracht bij zet met bomaanslagen in het Zuiden.

– De verdrijving in 2011 van Karen dorpelingen uit nationaal park Kaeng Krachan (Kanchanaburi) was in strijd met de mensenrechten en de grondwet, heeft de National Human Rights Commission vastgesteld.

De uitzetting ging met grof geweld gepaard, want parkhoofd Chaiwat Limlikitaksakorn liet de hutten van 28 dorpelingen in Bangkloy Bon en Jaihandin in de fik steken. Volgens hem bevonden die zich in het park. De dorpelingen werden daarna ondergebracht in Bangkloy Lang.

Volgens de NHRC hadden de Karen er alle recht te wonen omdat ze er al woonden voordat het gebied de status van nationaal park kreeg.

– De Public Sector Anti-Corruption Commission (een zusje van de bekendere National Anti-Corruption Commission) gaat onderzoek doen naar de besteding van 18,5 miljard baht, door de regering Yingluck in maart 2013 verleend aan lokale autoriteiten. Het gaat om twaalf projecten waaronder een project om op enkele plaatsen een ommuurd reservoir aan te leggen, maar de eerste steen van sommige moet nog gelegd worden. Bij een aantal reservoirs blijkt de omvang niet overeen te komen met de specificaties.

– De regering overweegt een nieuwe belasting in te voeren die autobezitters het alleenrecht geeft van sommige wegen in Bangkok gebruik te maken. Minister Prajin Juntong (Transport) maakte dat gisteren bekend tijdens de openingsceremonie van Car-Free Day vandaag. Prajin stelde vast dat vergeleken met stadsbewoners in ontwikkelde landen de inwoners van Bangkok voor korte afstanden veel vaker de auto nemen in plaats van te lopen of op de fiets te springen.

Vandaag zijn alle rijstroken op Silom Rd tussen Sala Daeng en Narathiwat Ratchanakarin gesloten.

– Werkgevers die nalaten hun buitenlandse werknemers voor de deadline van eind deze maand te registreren, kunnen hun borst natmaken. Het Labour Department heeft bekend gemaakt een speciaal team te hebben gevormd dat in Bangkok jacht gaat maken op werkgevers die illegalen in dienst hebben. Illegalen in dienst: 5 jaar cel en een boete van 50.000 baht; deadline gemist: een boete van 10.000 tot 100.000 baht.

Tussen 26 juni en woensdag hebben 1,1 miljoen gastarbeiders zich geregistreerd bij een van de one-stop servicecentra, waar ze een tijdelijke werkvergunning kregen. Om in het bezit te komen van een permanente werkvergunning dienen ze vervolgens een verificatieproces te doorlopen, waarbij de identiteit en nationaliteit worden vastgesteld.

www.dickvanderlugt.nl – Bron: Bangkok Post

Meer nieuws in:

Chinese dam in Mekong bedreigt Chiang Rai

Er zijn geen reacties mogelijk.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website