De top van de Thaise strijdkrachten staat vierkant achter de regering en de National Council for Peace and Order (junta). ‘We steunen en bemoedigen niet alleen de premier maar we zullen ook zijn bevelen in daden vertalen. We doen ons best’, zei Worapong Sanga-net, opperbevelhebber der strijdkrachten, gisteren na de eerste vergadering van de drie commandanten van leger, marine en luchtmacht, aangevuld met het hoofd van de landelijke politie.

Worapong denkt dat Thailand geen coups meer meemaakt wanneer de hervormingen van de regering vrucht dragen. De hervormingsvoorstellen worden opgesteld door de onlangs gevormde National Reform Council, een orgaan van 250 leden, en vormen de basis van een nieuwe grondwet.

Volgens Worapong verzetten slechts weinig mensen zich tegen de NCPO en de regering. De grote opkomst van roodhemden bij de crematie van roodhemd kernlid en voormalig vice-voorzitter van het Huis van Afgevaardigden, Apiwan Wiritachai, zondag in Nonthanburi vindt hij niet verontrustend. ‘Veel mensen kenden kolonel Apiwan.’

Cobra Gold, de militaire oefening van Thailand en de VS, gaat volgend jaar ongewijzigd door, zegt Worapong. De oefening wordt niet, zoals gesuggereerd, in omvang teruggebracht als sanctie tegen de machtsovername door het leger. De voorbereidingen zijn al begonnen. De VS sturen 9.000 soldaten en Thailand brengt 6.000 soldaten op de been.

– 14.311 blije gezichten in acht provincies. Daar is de Bank for Agriculture and Agricultural Cooperatives begonnen de beloofde subsidie aan rijstboeren uit te delen. Tegen het eind van de maand moeten alle boeren, die zich hebben laten registreren, het geld ontvangen hebben: 1.000 baht per rai tot een maximum van 15.000 baht (zie foto homepagina).

De betalingen gingen gisteren van start in Phitsanulok, Phichit, Kamphaeng Phet, Lop Buri, Khon Kaen, Surin, Si Sa Ket en Maha Sarakham. In totaal werd daarbij 176,1 miljoen baht uitgekeerd. De meeste boeren kwamen in Si Sa Ket, 5.223, en de minste in Surin, 195. In Phichit hebben sommige boeren het geld nog niet ontvangen omdat er problemen met de registratie zijn. Sommigen wisten niet eens dat het douceurtje eraan zat te komen.

– Oud-premier Yingluck is zondagavond met zoonlief, zijn vriendje en familie naar Japan vertrokken voor een korte vakantie met grote broer Thaksin. Ze blijft drie dagen in Japan, waarna broer en zus in een privé jet naar India vliegen om hun karma op te krikken. Daar krijgen ze gezelschap van enkele Pheu Thai kopstukken. Zondag zit het reisje er weer op, waarvoor ze toestemming heeft moeten vragen en gekregen van de NCPO.

Het is de tweede keer dat Yingluck naar het buitenland gaat. In juli vloog ze naar Parijs voor Thaksin’s verjaardag. Toen Yingluck nog premier was, zat ze om de haverklap in het buitenland met als bijkomend voordeel dat ze die lastige debatten in het Huis van Afgevaardigden niet hoefde bij te wonen.

– Voor de brandstichting in zes scholen anderhalve week geleden in Pattani zijn acht verdachten aangehouden. Volgens minister Prawit Wongsuwon (Defensie)  hebben ze bekend. Hij maakte dit gisteren bekend na een veiligheidsvergadering [?] op het Government House.

De verdachten hebben verklaard dat ze veertien scholen in de fik wilden steken, maar ze kwamen niet verder dan die zes, omdat bewoners tijdig de autoriteiten hadden gewaarschuwd. De politie is nog op zoek naar de andere pyromanen.

Zaterdag bracht Prawit een bezoek aan het Zuiden. Hij zegt dat de situatie er verbetert en dat bewoners meer vertrouwen in de regering hebben. Gisteren reisde het adjunct-hoofd van de landelijke politie af naar het Zuiden. Ook volgens hem is de situatie verbeterd, alhoewel het geweld voortduurt.

– De eetgelegenheden bij het Lam Rakong waterreservoir en langs de Mittraphan Highway (Nakhon Ratchasima) moeten binnen drie maanden verdwijnen. Dat uitstel hebben ze gekregen van de provincie. Het gaat om 51 (illegale) bouwsels, waarvan sommige er al 20 jaar staan. Met de sloop was al door de provincie een begin gemaakt, maar daar rept dit bericht niet over. Sommige uitbaters zijn zelf al begonnen hun boeltje af te breken.

Het provinciale Treasury Department gaat het leger vragen militaire grond bij de poort naar Pak Chong ter beschikking te stellen aan de horecajongens en –meisjes.

– Nog meer illegaal grondgebruik, nu in nationaal park Thap Lan in Prachin Buri. De eigenaren van het vakantiepark Ban Pa Ngam hebben beloofd hun 41 bungalows binnen 90 dagen af te breken. Ze zijn er gisteren mee begonnen, een week voordat het Department of National Parks, Wildlife and Plant Conservation (DNP) de handel zou slopen.

Met de sloop komt een eind aan een juridische strijd die zich sinds 2000 heeft voortgesleept. Eerder dit jaar sprak het Hooggerechtshof het verlossende woord en het Hof stak ook een stokje voor een laatste poging van de eigenaren om de zaak te traineren.

Door de sloop staan honderd personeelsleden op straat. Ze krijgen volgens een van de eigenaren een uitkering ‘under social welfare regulations’. De eigenaren gaan op zoek naar een nieuwe locatie, maar deze keer doen ze wel alles volgens het boekje.

Een tweede sloopoperatie in hetzelfde park staat te gebeuren in het nabijgelegen vakantiepark Ban Talay Mok. De sloop begon twee jaar geleden, maar is nooit afgemaakt. Parkhoofd Taywin Meesap moet er nog wel een budget van 2 miljoen baht voor zien los te peuteren.

– De Algemene Vergadering van de VN beslist vandaag of Thailand een zetel krijgt in de UNHRC (UN Human Rights Council, standplaats Geneve). Vijf landen hebben belangstelling voor een van de vier zetels, die voor regio Azië-Pacific zijn gereserveerd.

Thailand deed de aanvraag op 22 juli, twee maanden nadat het leger de macht overnam. De International Federation for Human Rights (Parijs) en de Union for Civil Liberty (Bangkok) hebben de regering en de NCPO gisteren opgeroepen de staat van beleg te beëindigen ‘wanneer Thailand een geloofwaardig en legitiem lid van de raad wil zijn’. Ze zeggen dat de daden van de NCPO in strijd zijn met de eisen voor het lidmaatschap.

– De onderwijzers die betrokken zijn geweest bij de aanleg van een futsalveld bij hun school, krijgen niet alleen te maken met de Public Sector Anti-Corruption Commission (PACC) maar ook met een disciplinair onderzoek door een commissie van het Office of the Basic Education Commission (Obec). Obec zegt op basis van de resultaten van het PACC-onderzoek de 727 betrokken onderwijzers tegen het licht te gaan houden.

Gebleken is dat bij de aanleg van sommige velden ondeugdelijk materiaal is gebruikt waarvoor ook te veel betaald moest worden. Onderwijzers die toezicht moesten houden op de aanleg, kunnen daarvan geprofiteerd hebben, maar de secretaris-generaal van Obec verwacht dat eigenlijk niet. De echt boosdoener zou het bedrijf zijn dat de velden heeft aangelegd. Uit een eerste onderzoek van de PACC is gebleken dat bij 54 scholen in Nakhon Ratchasima is gerommeld.

– De lichamen van twee Koreanen die na de aanvaring zondagavond van een speedboat en een vistrawler werden vermist, zijn nog steeds niet gevonden. Gisteren werd het gebied bij het eiland Phi Phi in de Andaman zee, waar het drama zich afspeelde, uitgekamd door de marinepolitie van Phuket en een team van de Kusol Dharma Foundation. Vandaag wordt daarmee doorgegaan. Aan boord van de speedboat, die op weg was naar Phuket, waren 44 personen. De aanvaring was vermoedelijk te wijten aan slecht zicht door de regen.

– De National Human Rights Commission gaat de autoriteiten dagvaarden die betrokken waren bij het onderzoek naar de dubbelmoord op Koh Tao. De commissie wil nagaan of de twee verdachten zijn gemarteld om een bekentenis af te dwingen. Een van de verdachten klaagt over pijn in zijn borst. De NHRC heeft hem gezegd een röntgenfoto te laten maken.

Het OM heeft de verdachten nog niet in staat van beschuldiging gesteld. Het wacht op nader bewijs van de familie van de verdachten, zoals telefoonnummers en een overzicht van hun telefoongebruik. Daar heeft de Engelse politie op aangedrongen. De Thaise politie heeft nagelaten er onderzoek naar te doen.

www.dickvanderlugt.nl – Bron: Bangkok Post

Meer nieuws in:

Minister: Stagflatie dreigt voor Thailand

2 reacties op “Nieuws uit Thailand – 21 oktober 2014”

 1. ruud zegt op

  Ik word verdrietig als ik die foto bekijk van die boer.
  Zielsgelukkig met zijn 9 of 10 briefjes van 1000 baht.

  (ja het is vreemd, ik verdrietig en de boer zielsgelukkig)

  Voor dat beetje geld, heeft hij waarschijnlijk maanden hard gewerkt.

 2. Dennis zegt op

  Hier (omgeving Surin) werd het bericht dat ik naar de stad zou gaan met blije gezichten ontvangen. Want er waren nog de nodige personen die zich bij de bank een rekening moesten openen voor het ontvangen van de beloofde geld. Ik wist niet dat er zoveel mensen in een Vios konden 🙂


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website