Een taxichauffeur (31) in Singapore is de held van de dag. Nadat hij een Thais echtpaar had vervoerd, vond hij op de achterbank een papieren zak met S$1,1 miljoen (26 miljoen baht). Hij stak het niet in zijn eigen zak en meldde de vondst keurig bij zijn werkgever.

De chauffeur ontving van het echtpaar een onbekend bedrag aan vindersloon; het bedrijf gaat de chauffeur een onderscheiding wegens goede dienstverlening geven. De Straits Times in Singapore meldt niet waarom het echtpaar zoveel geld bij zich had; evenmin werd de identiteit van het echtpaar bekendgemaakt.

– De Yaowawit kostschool in Phangnga is vermoedelijk de eerste school in Thailand met zonnepanelen. 324 panelen wekken voldoende stroom op om overdag aan de energiebehoefte van de school te voldoen. Daardoor is de maandelijkse elektriciteitsrekening met 20.000 baht omlaag gegaan.

Het systeem, voorzien van vier inverters [?], produceert 227.400 watt per dag en 83.000 kilowatt/uur per jaar. De maximum output ligt tussen 10 en 14 uur. De school is in onderhandeling met het provinciaal elektriciteitsbedrijf voor de afname van de surplusstroom. De installatie werd met steun van de Duitse regering, twee bedrijven en de Duitse ambassade gerealiseerd.

De Yaowawit school werd in 2006 door een Duitser gesticht voor kinderen die hun ouders in de tsunami hadden verloren. Thans telt de school 110 ‘underprivileged’ kinderen in de leeftijd van 4 tot 18 jaar.

– Adisak Palitpolkarnpim, hoofd van het Child Safety Promotion and Injury Prevention Research Centre van het Ramathibodi ziekenhuis, wil dat de aanbieders van online games een registratiesysteem voor minderjarigen opzetten. Zo moet voorkomen worden dat ze aan die spelletjes verslaafd raken. Spelletjesmakers hebben al afwijzend gereageerd op het idee.

Adisak´s voorstel is ingegeven door een recent incident, waarbij een autistische jongen van 14 jaar zijn moeder doodde en zijn zuster aanviel, nadat hij op zijn kop had gehad omdat hij te veel tijd aan die spelletjes besteedde.

Behalve registratie pleit de arts voor beperking van het aantal speeluren van kinderen jonger dan 13 jaar alsmede beperking van het geldbedrag dat aan spelletjes wordt besteed. Volgens hem heeft de verslaving van de Thaise jeugd aan computerspelletjes een kritiek niveau bereikt. Uit een onderzoek van de Mahidol universiteit bleek vorig jaar dat 15 procent van de jeugd ernstig verslaafd is.

– Enkele tonnen mandarijnen zijn door het Department of Agriculture naar een stortplaats in Bang Khen (Bangkok) afgevoerd, omdat ze illegaal geïmporteerd waren.

– Ze zitten in december al weer 2 jaar gevangen in Cambodja: Veera Somkwamkid, coördinator van het Thai Patriots Network, en zijn secretaresse Ratree Pipatanapaiboon, veroordeeld tot respectievelijk 8 en 6 jaar cel wegens illegale betreding van Cambodjaans grondgebied en spionage. Op 29 december 2010 werden ze met vijf andere Thais aangehouden, terwijl ze een omstreden grensgebied bezochten. Die vijf werden na een maand vrijgelaten.

De familie van beiden heeft het ministerie van Justitie nu gevraagd om geldelijke ondersteuning , want al die bezoekjes aan Phnom Penh gaan natuurlijk wel in de papieren lopen. Het ministerie heeft voor dit soort gevallen een ‘Justice Fund’. Vrijdag neemt de commissie die het fonds beheert, een beslissing.

– Politie en personeel van het Office of the Narcotics Control Board hebben gisteren op vijf plaatsen in Chiang Rai invallen gedaan en daarbij drugs en eigendommen ter waarde van 500 miljoen baht inbeslaggenomen. Een van de lokaties was de woning van Jamras Sompongpan (60), een assistent van drugsbaron Nor Kham die in China met drie bendeleden ter dood is veroordeeld wegens de moord op 13 Chinese opvarenden op de Mekong. Jamras zou daarbij drugs op de Chinese schepen hebben geladen. Hij wordt al langer door de politie gezocht, tot nu toe zonder resultaat.

In Nakhon Ratchasima arresteerde de politie gisteren twee verdachten bij een controlepost. Ze hadden 28.000 methamphetamine pillen onder de bestuurdersstoel van hun pickup truck verstopt.

In de provincie Pattani liep een drugsverdachte in een undercoveroperatie tegen de lamp. Hij leverde 6.000 pillen af aan klanten, maar die klanten bleken politieagent. In burgerkleding uiteraard.

– In Ban Solo, een dorp in Rueso (Nakhon Si Thammarat), heeft de politie een 24-jarige man aangehouden, die verdacht wordt van medewerking aan de bomaanslag van zondag. Een bom ontplofte toen onder een trein die onderweg was naar Sungai Kolok. De man zou op de uitkijk hebben gestaan, terwijl anderen de trein na de ontploffing onder vuur namen.

De herstelwerkzaamheden aan het beschadigde baanvak zijn gisteren beëindigd en vandaag rijdt de trein weer als normaal. Om de passagiers te beschermen rijdt op elke trein een team van defensievrijwilligers en politie mee.

Ook in het district Rueso zijn gistermiddag twee bommen van 25 kilo onschadelijk gemaakt. Ze waren opgemerkt door bewoners.

– Tien Ja Choei (idle sergeant) worden uitgerust met camera’s; één op ooghoogte en één laag bij de grond. We hebben het over levensgrote poppen in politieuniform die her en der in Bangkok staan. Tot nu toe stonden ze alleen te staan, maar nu krijgen tien (elektronische) ogen. De camera’s zijn gericht op het gezicht van chauffeurs, nummerborden en het wegdek om te zien of tegen de regels in van rijstrook wordt gewisseld.

– Oppositieleider Abhisit en minister Sukumpol Suwanatat (Defensie) zijn door de Administrative Court opgeroepen een verklaring af te leggen over de vermeende ontduiking van de dienstplicht door Abhisit.

Een panel van het ministerie van Defensie heeft geadviseerd Abhisit diens militaire rang te ontnemen en terugbetaling van het salaris te eisen dat hij als docent aan de militaire academie verdiend heeft. De minister heeft conform besloten, waarna Abhisit naar de rechter is gestapt met het verzoek het besluit ongedaan te maken.

Volgens het panel zou Abhisit in 1987 met vervalste documenten een baan aan de militaire academie hebben verkregen, waardoor hij vrijgesteld werd van militaire dienstplicht. Toen hij werd opgeroepen voor de dienstplicht, studeerde Abhisit nog in Engeland.

Een groep van 153 parlementsleden van oppositiepartij Democraten heeft een verzoekschrift ingediend bij de National Anti-Corruption Commission. De parlementariërs stellen dat de minister misbruik van zijn positie heeft gemaakt en derhalve uit zijn functie dient te worden gezet.

– Een 29-jarige Thaise vrouw ging mee naar de kamer van een Nigeriaan, die ze via een datingsite had ontmoet. Dat had ze beter niet kunnen doen. Ze werd verkracht en gedwongen condooms met poeder in te slikken als oefening voor het grote werk. Een weeklang zat ze gevangen tot ze kans zag een kennis te bellen toen de verdachte even weg was en zijn mobieltje had achtergelaten. De man is voortvluchtig.

Politiek nieuws

– Wanneer de anti-regeringsrally van de Pitak Siam groep zaterdag uit de hand loopt, dient de regering daarvoor de verantwoordelijkheid te nemen, zegt oppositieleider Abhisit. Volgens Abhisit zegt de regering te weten welke partijen onrust willen stoken. Wanneer dat het geval is, moet ze actie ondernemen om geweld te voorkomen.

Abhisit refereerde aan uitspraken van vice-minister-president Chalerm Yubamrung en Paradon Pattanathaboot, secretaris-generaal van de National Security Council (NSC), dat duizenden ‘zogenaamde roodhemden’ tijdens de rally herrie gaan trappen. Abhisit zei gisteren het merkwaardig te vinden dat die bewering voorafgaand aan de rally is gedaan. Het lijkt er volgens hem op dat oud-premier Thaksin zijn achterban heeft opgeroepen in actie te komen.

Parlementslid Ong-art Klampaibul (Democraten) haalde uit naar Paradon. ‘Hij doet alsof hij de woordvoerder is van het UDD (roodhemden) in plaats van secretaris-generaal van de NSC.’

Woordvoerder Chavanond Intarakomalyasut van de Democraten beschuldigde gisteren de regering van pogingen mensen tegen te houden, die de rally willen bijwonen. Lokale gezagsdragers en exploitanten van minibusjes en bussen zouden bedreigd zijn.

Regeringspartij Pheu Thai bereidt zich voor op de rally. Er is een negenstappen plan, negen ministers zijn zaterdag stand-by om te beslissen of een noodmaatregel moet worden genomen en 5.000 tot 8.000 agenten worden ingezet om het Government House te beschermen.

Pheu Thai advocaten hebben gisteren aangifte gedaan tegen generaal Boonlert Kaewprasit, boegbeeld van Pitak Siam. Ze beschuldigen hem van verraad. Ook tegen anderen werd aangifte gedaan bij de Crime Suppression Division.

Volgens vice-minister Pracha Prasopdee (Binnenlandse Zaken) huurt een groep producenten van bouwmaterialen en politici mensen in om aan de rally deel te nemen. Die krijgen 1.500 tot 2.000 baht per persoon.

[Noot van DvdL: Wat een land. Soms denk ik dat Thailand een open psychiatrische inrichting is.]

– Het Constitutionele Hof heeft het verzoekschrift van 24 senatoren in behandeling genomen om de grondwettelijkheid van de benoeming van minister Varathep Rattanakorn (PM’s Office) te onderzoeken. Varathep, vice-minister van Financiën in de regering Thaksin, kreeg in 2010 een voorwaardelijke gevangenisstraf van 2 jaar in verband met de 2- en 3-cijferloterij. De veroordeling zou hem ongeschikt maken voor de post van minister, maar het feit dat hij niet gezeten heeft, vormt wellicht een slimme juridische uitweg.

Economisch nieuws

– De onderhandelingen over het Regional Comprehensive Economic Partnership (RCEP) kunnen beginnen. De regeringsleiders van de Asean-landen en hun zes regionale vrijhandelspartners gaven gisteren in Phnom Penh het startschot. De RCEP kwam voor het eerst tijdens de Aziatische top in november vorig jaar ter sprake. De deelnemende regionale partners zijn Australië, China, India, Zuid Korea, Japan en Nieuw Zeeland.

Het RECP zou zich in de toekomst kunnen ontwikkelen tot een geïntegreerde markt met een bevolking van meer dan 3 miljard mensen en een gecombineerd bruto binnenlands product van US$19,78 biljoen.

Voor alle duidelijkheid: we hebben het hier niet over het Trans-Pacific Economic Partnership, een groep van elf (andere) landen onder leiding van de VS, waarbij Thailand zich eventueel wil aansluiten. De vijftiende ronde van TPP-onderhandelingen wordt in december in Nieuw Zeeland gehouden.

En om het allemaal lekker ingewikkeld te maken. Er is ook nog zoiets als de US-Asean Expanded Economic Engagement (E3). Daarover is gisteren in Phnom Penh overeenstemming bereikt tussen de Amerikaanse president Obama en de leiders van de 10 Asean-landen.

– De economie moet een nieuw ontwikkelingsmodel vinden om duurzame groei tot stand te brengen en de inkomensverschillen te verkleinen, zeggen economen van de Wereldbank en het Thailand Development Research Institute (TDRI). Thans wordt de economie gekenmerkt door een lage productiviteit en te weinig concurrentie. Bovendien worden politici niet op hun verantwoordelijkheid voor hun populistisch beleid aangesproken.

Somkiat Tangkitvanich, president van het TDRI, zegt dat Thailand meer olie consumeert dan andere economieën, waardoor duurzame groei gevaar loopt wanneer de olieprijs stijgt.

Kirida Paopichirt van de Wereldbank vindt dat de inkomenskloof het belangrijkste economisch probleem is (geworden). Die kan het best worden aangepakt door de kwaliteit van het onderwijs te verbeteren. De afgelopen 10 jaar is de gemiddelde testscore van Thaise leerlingen op middelbaar niveau niet verbeterd en in sommige jaren liep de score zelfs terug. Er is ook een groot verschil tussen Bangkok en het platteland.

Patamawadee Suzuki, deken van de faculteit economie van de Thammasat universiteit, wijst erop dat het aantal monopolies, met name in de energie- en transportsectoren, is toegenomen. Zij hekelt de bureaucratie en constateert een gebrek aan kwalitatief goede leraren.

Ten slotte heeft Ammar Siamwalla (TDRI) kritiek op het populistisch beleid van politici, want dat leidt tot een patronagesysteem tussen politicus en kiezer. Het gevolg is een gebrek aan aandacht voor andere zaken zoals duurzaamheid en goed bestuur.

– Thailand’s economie groeit dit jaar vermoedelijk met 5,5 procent, voorspelt de National Economic and Social Development Board. Aan het begin van het jaar rekende de raad nog op 15 procent, later zakte het percentage naar 7,3 en 5,5-6 procent. In dollars gerekend nam de export in de eerste negen maanden van dit jaar af met 1,13 procent maar in bahts gerekend steeg ze met 2,17 procent. De import steeg in die periode met 5,76 procent.

Voor volgend jaar houdt de raad rekening met een sterk herstel van de export; die neemt toe met 12,2 procent. De groei van de economie wordt geschat op 4,5 tot 5,5 procent.

– De particuliere sector blijft de regering onder druk zetten om het midden- en kleinbedrijf volgend jaar te steunen, wanneer het minimumdagloon in 70 provincies wordt verhoogd naar 300 baht.

De 27 maatregelen die het ministerie van Werkgelegenheid voor het MKB heeft bedacht, zetten volgens de Federation of Thai Industries geen zoden aan de dijk. Ze behelzen onder meer leningen, steun bij het zoeken naar nieuwe marketingkanalen en verlenging van terugbetalingstermijnen bij leningen. Volgens de FTI compenseren die maar 10 procent van de hogere loonkosten.

Het Joint Standing Committee on Commerce, Industry and Banking heeft premier Yingluck gevraagd de loonsverhoging een maand uit te stellen. De minister heeft er al ‘Njet’ tegen gezegd.

Thailand telt 2,9 miljoen midden- en kleinbedrijven. Die zijn goed voor 37 procent van het bruto binnenlands product. Elk jaar komt er 1,9 procent bij, zegt Sophon Ponprasit, directeur van het Industrial Economics Office.

www.dickvanderlugt.nl – Bron: Bangkok Post

2 reacties op “Nieuws uit Thailand – 21 november 2012”

 1. DdH zegt op

  [Noot van DvdL: Wat een land. Soms denk ik dat Thailand een open psychiatrische inrichting is.]
  Daar kon je wel eens gelijk in krijgen.
  Het onmogelijke kan direkt.
  Wonderen duren iets langer.

 2. j.Jordaan zegt op

  Dick, zonder jouw “nieuws uit Thailand’ en zonder de tijd die je er insteekt om ons allemaal zo geweldig op de hoogte te houden was het blog nooit zo groot geworden. Ik was er ook heel gelukkig mee dat er toch nog een mens achter die Van der Lugt zat. Dus niet alleen feiten melden, maar toch nog een opmerking zoals DdH dat al aangeeft.
  J.J

  Dick: Aardig opgemerkt, maar ere wie ere toekomt: de blog was al groot voordat ik eraan meewerkte. Ik schuif het compliment door naar khun Peter, die elke dag schijnbaar onvermoeibaar de blog beheert.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website