Thailand krijgt een gevoelige tik op de vingers van de VS omdat het te weinig doet tegen mensenhandel. Duizenden komen terecht in de seksindustrie, visserij, visverwerkende industrie en en huishoudens, hetgeen neerkomt op ‘moderne slavernij’.

Voor het vierde achtereenvolgende jaar staat Thailand op de zogeheten tier-2 lijst van het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken van landen die in gebreke blijven. Dit blijkt uit het rapport Trafficking in Persons 2013, dat gisteren werd gepubliceerd. In het rapport worden 188 landen tegen het licht gehouden; 44 landen staan op de tier-2 lijst.

Het had weinig gescheeld of Thailand was naar de tier-3 lijst gezakt, wat betekent dat het met handelssancties te maken had gekregen. Sancties die met name de export van garnalen naar de VS zouden treffen. Maar omdat de regering een plan heeft gemaakt met maatregelen tegen de mensenhandel, is het land die dans ontsprongen. Dat wil zeggen: Thailand heeft een jaar gekregen om te laten zien dat het menens is met haar strijd.

Volgens het TIP-rapport lopen vooral vrouwen en meisjes uit het Noorden van Thailand en migranten uit buurlanden het risico in de seksindustrie te belanden. De regering blijft in gebreke bij de hulpverlening aan slachtoffers van kinderprostitutie en doet te weinig om de rechten van degenen die gered zijn, te beschermen.

Behalve in de seksindustrie worden ook grote aantallen mensen uitgebuit in de visserij en visverwerkende industrie. Zuid-Aziatische mannen worden op vissersboten te werk gesteld. Ze blijven jaren op zee, worden niet betaald, worden geslagen en moeten 18 tot 20 uur per dag werken, zeven dagen per week.

Het rapport signaleert verder dat bij de opsporing en vervolging van slachtoffers sprake is van wijdverspreide corruptie van Thais overheidsfunctionarissen, waar de bloeiende mensenhandel van profiteert.

Volgens de regering zijn in 2012 305 gevallen van mensenhandel onderzocht tegen 83 in 2011, maar in slechts 27 zaken is vervolgd en 10 zaken resulteerden in een veroordeling.

Foto: Vijf Thaise vrouwen keren in december 2012 terug naar Thailand nadat ze gered waren uit een bordeel in Bahrain.

– De luchtverontreinigingsindex van Singapore heeft gisteren het hoogste niveau sinds 16 jaar bereikt. De gehele stad lag onder een dikke laag smog, afkomstig van bosbranden op het Indonesische eiland Sumatra.

De stadstaat heeft Jakarta onder druk gezet om nu eens ‘definitive action’ tegen de branden te nemen, maar het buurland speelde de bal terug. Volgens de Indonesische minister Agung Laksono zijn veel plantages op Sumatra eigendom van bedrijven in Singapore. ‘Singapore gedraagt zich als een klein kind en moet niet zoveel kabaal maken’, zei hij. De premier van Singapore weigerde op de provocatie in te gaan. ‘Ik wil niet betrokken raken in megafoon diplomatie.’

Mogelijk duurt de ellende in Singapore nog weken tot het eind van het droge seizoen in Sumatra. Drogisterijen zijn intussen door hun voorraad gezichtsmaskers heen. De inwoners beginnen hun geduld te verliezen en zijn boos en bezorgd, aldus Singapore’s minister van Milieu.

– Met drie maatregelen is de Bank for Agriculture and Agricultural Cooperatives (BAAC) bereid boeren tegemoet te komen, die hun paddy (ongepelde rijst) niet voor 15.000 baht per ton kunnen verkopen. De bank denkt aan renteverlaging, nieuwe leenvoorwaarden voor de volgende oogst en privileges bij deelname aan het verzekeringsprogramma van de regering. De raad van bestuur van de BAAC neemt daarover binnenkort een beslissing. De bank schat dat 200.000 boeren met 3 miljoen ton paddy voor de maatregelen in aanmerking komen.

Chanudpakorn Wongseenin, vice-president van de Public Warehouse Organisation (PWO, een van de twee organisaties die de paddy in ontvangst nemen), benadrukt dat boeren tot 30 juni 15.000 baht voor hun paddy krijgen. Vanaf die datum gaat de prijs omlaag naar 12.000 baht, heeft het kabinet deze week besloten. Maar elders in de krant wordt gemeld dat de PWO sinds gisteren tot 30 juni geen rijst meer in ontvangst neemt.

Sommige molenaars zouden na de kabinetsbeslissing al op eigen initiatief besloten hebben geen rijst meer te accepteren en de boeren een zogeheten bai pratuan te verstrekken, waarmee ze de garantieprijs bij de BAAC kunnen incasseren.

President Wichian Phuanglamchiak van de Thai Farmers Association berekent de productiekosten van de boeren op 9.000 tot 10.000 baht per ton. In de praktijk krijgen de boeren niet eens 15.000 baht per ton, maar 11.000 tot 12.000 baht per ton omdat de vochtigheid van de rijst te hoog is, vanwege verontreinigingen of geknoei met de weegschaal.

[In het bericht ‘Verlaging garantieprijs rijst: Boeren slijpen de messen’ worden de  productiekosten in het district Kao Lieo (Nakhon Sawan) op 5.060 baht per ton gesteld. Bovendien zou de opbrengst 1 ton per rai zijn. Gemiddeld bedraagt de opbrengst per rai echter 424, 450 of 680 kilo (Bron: Bangkok Post, 19 december 2011, 19 april 2012)]

– De faculteit rechten van de Chulalongkorn universiteit heeft haar excuses gemaakt aan vijf vierdejaars studenten, die hun biezen moeten pakken. De studenten zijn het slachtoffer van een docent die verzuimd heeft hun cijfers voor een eerstejaars vak door te geven. Ze trokken de afgelopen twee jaar regelmatig aan de bel maar dat had geen enkel effect. De universiteit heeft een panel gevormd dat gaat onderzoeken of de desbetreffende docent zich schuldig heeft gemaakt aan een ambtsmisdrijf.

– De SET Index is gisteren met 3,29 procent naar beneden gedoken omdat investeerders hun geld weghaalden in reactie op de mededeling van de US Federal Reserve dat haar QE-programma later dit jaar wordt afgewikkeld. De baht trok zich terug op 31 tegenover de dollar.

De Bank of Thailand heeft gewaarschuwd dat de uitstroom van kapitaal uit Thailand kan doorgaan vanwege het optimisme van de FED over de economische vooruitzichten van de VS. Maar dat hoeft geen probleem te zijn omdat de buitenlandse reserves van Thailand op 7 juni $176,5 miljard bedroegen.

Na de openingsbel van de Stock Exchange of Thailand (SET) dook de index onder de psychologische grens van 1.400 naar een dieptepunt van 1.390,33. Tegen sluitingstijd was ze opgekropen tot 1.402,19 punten. De Thaise obligatiemarkt kwam ook onder de druk van verkopen door buitenlandse spelers met netto verkopen van 3,71 miljard baht.

Sinds 23 mei, toen FED-voorzitter Ben Bernanke bekend maakte dat de FED overwoog om de QE te snoeien wanneer de economie van de VS krachtiger zou worden, hebben buitenlanders voor meer dan 100 miljard baht aan Thaise aandelen en obligaties van de hand gedaan.

– Tijdens een vuurgevecht in Raman (Yala) is een topman van verzetsbeweging Runda Kumpulan Kecil doodgeschoten en zijn drie agenten gewond geraakt. De politie was getipt dat Madaree Taya zich samen met andere opstandelingen schuil hield in een woning. De andere opstandelingen zagen kans te vluchten.

In Mayo (Pattani) raakten drie soldaten gewond toen een bom ontplofte. De soldaten maakten deel uit van een team dat te voet op patrouille was.

– De politie heeft een tweede verdachte van de bomaanslag eind vorige maand in Ramkhamhaeng aangehouden. Hij werd woensdagavond in Muang (Narathiwat) in de boeien geslagen. Ook de eerste verdachte is daar aangehouden. De politie is nog op zoek naar twee andere verdachten. Bij de bomaanslag werden zeven personen gewond. Onderzocht wordt of de verdachten banden hebben met verzetsgroepen in het Zuiden.

– Twee mannen die verdacht worden van belastingontduiking bij de import van luxe auto’s, hebben zich gemeld bij de politie. Ze zijn vrijgelaten nadat ze een borgsom van 2 miljoen baht hadden gestort. Het Department of Special Investigation zegt voldoende bewijs te hebben.

Het tweetal staat geregistreerd als eigenaar van de zes auto’s, die eind mei tijdens transport in Nakhon Ratchasima in brand vlogen. Ze worden beschuldigd van smokkel, belastingontduiking, illegale verkoop van de wagens en transport zonder vergunning.

– De verffabriek van KA Paint Ltd Partnership in Muang (Samut Sakhon) is gisterochtend in de as gelegd. De brandweer kon met moeite de fabriek bereiken vanwege de smalle straatjes in de buurt. Ze had circa 2 uur nodig om het vuur onder controle te krijgen. Tijdens de brand vonden enkele explosies plaats, maar daarbij raakte niemand gewond. Omwonenden ontvluchtten in paniek hun huizen.

– Een 4-jarig meisje is in Muang (Nakhon Si Thammarat) door een schoolbusje overreden. Het meisje was net uitgestapt en boog zich voorover om haar tas te pakken die was gevallen. Ze belandde onder de achterwielen van het busje en overleed ter plaatse. De moeder, die het zag gebeuren, raakte in shock en viel flauw. De chauffeur zal worden vervolgd wegens roekeloos rijden.

– Drie studenten van de Rajamangala University of Technology zijn bij een gevecht in Ayutthaya gewond geraakt. Studenten van twee campussen van de universiteit waren er slaags geraakt. Aanleiding was de weigering van een eerstejaars student om nieuwe studenten te ontgroenen.

– Wat Phra Mahathat Woramahawihan in Nakhon Si Thammarat wordt zo goed als zeker toegevoegd aan de concept-werelderfgoedlijst van Unesco. Vandaag beslist het World Heritage Committee (WHC) in Phnom Penh daarover. In de tempel zouden zich enkele relikwieën van Boeddha bevinden. De belangrijkste stupa, Phra Borommathat, werd begin 13e eeuw gebouwd.

Drie Thaise voorstellen voor de concept-lijst 2004-2011 zijn door het WHC bevestigd. Ze betreffen het Kaeng Krachan Forest complex; Phimai, haar Cultural Route and the Associated Temples of Phanomroong and Muangtam; en Phuphrbat Historical Park. Geen van de drie is genomineerd als World Heritage site.

– Vijftig leden van het Thailand Ban Asbestos Network hebben gisteren gedemonstreerd bij het ministerie van Volksgezondheid tegen mogelijk uitstel van een verbod op het gebruik van asbest. Volgende week publiceert het ministerie daarover een rapport, waarna het kabinet de knoop doorhakt.

Volgens het netwerk heeft het er alle schijn van dat de asbestindustrie probeert het verbod tegen te houden, ondanks de waarschuwing van de WHO dat alle vormen van asbest kankerverwekkend zijn. Vijftig landen hebben asbest al verboden.

Thailand heeft vijf types verboden, maar niet chrysotile, een asbest dat als isolatiemateriaal wordt gebruikt wordt in de bouw, bij vloeren, in remvoeringen en koppelingsplaten en in huishoudelijke apparaten, zoals toasters, strijkijzers en ovens.

De National Economic and Social Development Board heeft al in 2010 aangedrongen op een verbod. Het kabinet bevestigde het in 2011, maar de ministeries van Industrie en Volksgezondheid moesten zonodig aanvullend onderzoek naar de risico’s. Het ministerie van Industrie wil dat het verbod 3 tot 5 jaar wordt uitgesteld; het ministerie van Volksgezondheid wil een verbod binnen zes maanden.

Economisch nieuws

– Nu de regering heeft besloten de garantieprijs voor paddy te verlagen van 15.000 naar 12.000 baht per ton, verwacht de Thai Rice Exporters Association dat de export dit jaar aantrekt. Eerder voorspelden de exporteurs 6-6,5 miljoen ton, nu denken ze 7 miljoen ton en in 2014 8 miljoen ton te kunnen exporteren.

Sinds oktober 2011 betaalt de regering voor de paddy een prijs die circa 40 procent boven de marktprijs ligt. Voor het eerste seizoen 2011-2012 wordt rekening gehouden met een verlies van 136,9 miljard baht.

Of het inderdaad lukt om de export op te stuwen, hangt af van de reactie van Vietnam en India op Thailands prijsverlaging. Die zouden ook hun prijzen kunnen verlagen, waardoor Thailand’s voordeel wegvalt. Op de wereldmarkt is de prijs van een ton 5% witte Thaise rijst dit jaar gezakt naar $532, het laagste bedrag sinds januari 2012. Rijst van dezelfde kwaliteit uit India kost $445 en Vietnam $370.

– De Thai Chamber of Commerce (TCC) dringt er bij de regering op aan open kaart te spelen bij de verkoop van rijst uit haar voorraad. Stop met de geheime verkopen en keer terug naar het veilingsysteem, want een veiling levert veel minder verliezen op.

Het verlies op het hypotheeksysteem bedroeg volgens het ministerie van Financiën het eerste jaar 136 miljard baht. Dat bedrag is gebaseerd op alle uitgaven, inclusief managementkosten, rentebetalingen en de geschatte waarde van de rijstvoorraad per 31 januari.

Het Rice Policy Committee heeft nog geen verliescijfers voor het huidige seizoen bekendgemaakt. Het ministerie van Financiën schat het verlies tot nu toe op 84 miljard baht (eerste oogst).

Isara Vongkusolkit, voorzitter van de TCC, maakt zich ernstig zorgen over het hypotheeksysteem, zowel over de inkoop- en verkoopcijfers, omvang van de regeringsvoorraad, winst/verliescijfers en mogelijke toekomstige verliezen die nog vertrouwelijk worden gehouden.

‘Deze tweeslachtigheid ondermijnt het vertrouwen van de bevolking en het bedrijfsleven en zal uiteindelijk de credit rating van het land beïnvloeden en de kosten van leningen voor de overheid en het bedrijfsleven verhogen.’

De TCC steunt het beleid van de regering om het inkomen van arme boeren te verhogen, maar dat moet gebeuren zonder de markt te verstoren. Beter is het om boeren te stimuleren efficiënter te produceren, om de productiekosten te verlagen, bijvoorbeeld door de aanleg van waterreservoirs en door kunstmest ter beschikking te stellen alsmede rijstvariëteiten die beter tegen regen bestand zijn.

– De passagiersstroom op Suvarnabhumi is de eerste vijf maanden van dit jaar met 6,83 procent op jaarbasis afgenomen, maar dat betekent niet dat er een eind is gekomen aan de congestie. Survarnabhumi verwerkte 21,8 miljoen passagiers en 120.900 vluchten.

De reductie is voornamelijk het gevolg van de verhuizing van LCC-vluchten naar luchthaven Don Mueang (LCC=low-cost carrier), die sinds oktober vorig jaar onderdak biedt aan aan deze vluchten.

Zonder de verhuizing zou de passagiersstroom dit jaar naar 60 miljoen stijgen, aanzienlijk meer dan de capaciteit van 45 miljoen reizigers, maar nu wordt rekening gehouden met 53 miljoen passagiers, 1 miljoen meer dan vorig jaar.

Het internationale verkeer steeg de eerste vijf maanden van dit jaar met 5,24 procent naar 18 miljoen passagiers en het binnenlandse volume daalde met met 39 procent naar 3,79 miljoen passagiers. Het aantal vluchten steeg en daalde respectievelijk met 1,9 procent (naar 95.355) en 42,9 procent (25.554).

Don Mueang was uiteraard goed voor forse groeicijfers: het verwerkte 6,72 miljoen passagieres (plus 661 procent) en het aantal vluchten steeg met 355 procent naar 58.042. De meeste vluchten werden verzorgd door Thai AirAsia en Nok Air.

De uitbreiding van Suvarnabhumi, die de capaciteit op 60 miljoen passagiers brengt, is naar verwachting eind 2016 klaar. Rawewan Netrakavesna, algemeen directeur van Suvarnabhumi, noemt het onderhoud een ‘uphill task’ omdat de luchthaven het grootste deel van de dag intensief in gebruik is. ‘Het meeste werk kan alleen tussen 2 en 4 uur ’s nachts worden gedaan’, zegt ze.

– Het is vrijwel onmogelijk dat Thailand in het komende oogstseizoen 2013-2014 13 miljoen ton suiker produceert, zegt Sopone Tirabanchasak, directeur van suikerhandelaar Siam Brit Co. De target van 13 miljoen ton, 30 procent meer dan dit jaar, is gesteld door het Office of the Cane and Sugar Board (OCSB). Sopone acht de prognose onrealistisch, omdat het areaal beplant met suikerriet dan in hoogtempo zou moeten groeien. Elf miljoen lijkt hem wel haalbaar, mits er voldoende regen valt.

Thailand, ’s werelds tweede grootste exporteur van suiker, oogstte in het seizoen 2012-2013 een record van 100 miljoen ton suikerriet, 2 miljoen meer dan het seizoen ervoor. De suikerproductie bleef constant op 10 miljoen ton omdat de hoeveelheid commercieel winbare suiker vergeleken met het voorgaande seizoen afnam.

Naradhip Anantasuk, manager van de Sugar Cane Planters Association, denkt dat de oogst in het komende seizoen nauwelijks zal stijgen met uitzondering van het Noorden en Noodoosten waar een aantal suikerfabrieken naar toe zijn verhuisd. Hij geeft twee redenen: Thailand kan het areaal niet uitbreiden en niemand wil nu suikerriet planten omdat de verbouw van rijst meer inkomsten oplevert. Het is ook onwaarschijnlijk dat de suikerprijs dit jaar 23 tot 24 cent per pond bereikt, aldus Naradhip.

Maar OCSB secretaris-generaal Somsak Suwattiga blijft volhouden dat 13 miljoen ton haalbaar is. Het areaal bebouwd met suikerriet, thans 10 miljoen rai, neemt naar verwachting toe naar 11,35 miljoen rai, zegt hij. Verder wijst hij erop dat de vraag naar suiker groot is in Azië.

www.dickvanderlugt – Bron: Bangkok Post

3 reacties op “Nieuws uit Thailand – 21 juni 2013”

 1. GerrieQ8 zegt op

  Don Muang: verhoging aantal passagiers +661% en het aantal vluchten steeg met 355%. Dat is bijna een verdubbeling van de bezetting, hetgeen ik moeilijk kan geloven. TiT rekenkunde, of zit ik er naast met mijn bewering?

 2. Caro zegt op

  Don Muang verwerkte 661 procent meer passagiers dan eerste helft vorig jaar. Geweldig. Laat het vliegveld nu de eerste helft vorig jaar gesloten zijn geweest wegens de overstroming. Er zijn leugens en statistieken. Zo kan je alles bewijzen.

 3. andre zegt op

  Even een reactie op het asbest, op de tv wordt reclame gemaakt over smartwood, wat ook bij ons aan de gevel hangt als boeideel en de omheining van onze woning.
  Helaas is dit allemaal een uitstekende partij asbest.
  Ik denk zelf dat ze hier nog steeds met een hoop dingen 40 jaar achter lopen, dus voordat dit word verboden in Thailand zijn we 40 jaar verder en zoals de meeste weten verteerd asbest nooit.
  Zolang het in vaste vorm blijft valt het mee, helaas zie ik ze hier in Thailand allemaal zonder mondkapje lopen bij het slijpen of zagen van asbest, meestal ouderen en die zijn er helaas over 40 jaar toch niet meer.
  Het is allemaal niet goed maar zoals in Europa is wel heel extreem.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website