Nieuws uit Thailand – 21 juli 2014

Door Redactie
Geplaatst in Nieuws uit Thailand
Tags: , ,
21 juli 2014

Keert voormalig premier Yingluck terug van haar vakantiereis naar Duitsland, België, Frankrijk, Engeland en de VS? 41 procent van de respondenten in een peiling van het National Institute of Development Administration denkt dat ze niet terugkomt; volgens 19 procent komt ze wel terug en 19 procent wilde de vraag niet beantwoorden.

Voor haar trip heeft Yingluck toestemming gekregen van de NCPO, iets waar 52,1 procent van de respondenten het mee eens is. Ze heeft het recht om te reizen en ze heeft met de NCPO samengewerkt, vinden ze.

Op 26 juli viert Yingluck’s grote broer Thaksin zijn 65ste verjaardag in Parijs. Daar is ze van de partij, menen de meeste respondenten. Yingluck vertrekt op 23 juli en wordt op 10 augustus terug verwacht, twee dagen voor de verjaardag van de koningin en moederdag.

Yingluck is vorige week door de National Anti-Corruption Commission beschuldigd van plichtsverzuim. Ze zou als voorzitter van het National Rice Policy Committee hebben nagelaten iets te doen tegen de corruptie in het hypotheeksysteem voor rijst en de opgelopen kosten. De zaak is overgedragen aan het OM, dat beslist of ze vervolgd gaat worden.

– De organisatie van Zuidoost-Aziatische landen, Asean, dringt aan op een ‘onafhankelijk en transparant’ onderzoek naar het neerstorten van vlucht MH17 van Malaysian Airlines in het oosten van Oekraïne.

‘We zijn geschokt door de tragische dood van de 298 personen van verschillende nationaliteit die aan boord zaten’, aldus een gisteren uitgegeven verklaring van de ministers van Buitenlandse Zaken.‘De lidstaten van Asean achten het noodzakelijk dat precies wordt uitgezocht wat er met vlucht MH17 is gebeurd. We stellen met nadruk dat het onderzoek niet belemmerd mag worden.’

– Vier zelfgemaakte bommen zijn gisteren gelijktijdig in het district Rangae (Narathiwat) ontploft. Twee bommen waren geplaatst in een benzinevat, een bij een elektriciteitspaal en een bij de kloktoren voor het Tanyongmat spoorwegstation. Niemand raakte gewond.

– Panna Rittikrai, Thailands bekendste stuntman die hem de bijnaam Kerd Ma Lui opleverde, is gisteren op 53-jarige leeftijd overleden aan een bloedinfectie en levercomplicaties. Panna heeft in zo’n zeventig low-budget B-films allerlei stunts gedaan, onder andere met explosies en achtervolgingen. In 2004 zei Panna in een interview met Bangkok Post dat zijn films vooral populair zijn bij taxichauffeurs, somtam verkopers, bewakers en koelies uit de Isaan.

– Eigenaren van huizen en appartementen in drie districten van de provincie Samut Sakhon die door migranten worden bewoond, moeten zich binnen 24 uur bij de autoriteiten melden en het huurcontract met hun huurders overleggen.

Gouverneur Arthit Boonyasopat van de provincie waarschuwde de huisbazen gisteren tijdens een bijeenkomst dat ze vervolgd kunnen worden indien hun huurders wegens een wetsovertreding worden gearresteerd. Een huisbaas die een kamer verhuurt aan een illegale migrant, loopt kans op een gevangenisstraf van maximaal vijf jaar en een boete tot 50.000 baht. Hij legde hen uit wat de nieuwe registratie-eisen voor migranten zijn. In de desbetreffende districten wonen veel migranten die werkzaam zijn in de visserij, landbouw en industrie.

De meldplicht is een reactie op het beleid van de junta om een eind te maken aan illegale arbeid en mensenhandel. Alle buitenlandse werknemers dienen zich te laten registreren. Volgens de gouverneur werken 390.000 legale en 100.000 illegale buitenlanders in de provincie. Het provinciaal Internal Security Operations Command en defensiekantoor zijn belast met de inspectie van woningen van migranten.

Een man die in het gebied kamers verhuurd, zegt van zijn huurders nooit enige documentatie te hebben verlangd. Hij verhuurde de kamers tot nu toe aan mensen ‘die er niet gevaarlijk uitzagen’. Maar nu de autoriteiten de touwtjes aantrekken, gaat hij ze om de benodigde documenten vragen.

– Veertien verdachten en negenduizend methamphetamine pillen is de oogst van twee politieoperaties dit weekend in Rayong en Surin. In Rayong werden drie verdachten aangehouden en in Surin elf. Een verdachte in Rayong heeft verklaard in opdracht van een gevangene in de centrale gevangenis van Rayong drugs te verkopen.

– Zou het waar zijn? Chiang Mai, de machtsbasis van voormalig regeringspartij Pheu Thai en het United Front for Democracy against Dictatorship (UDD, roodhemden), is vrij van politieke kleuren.

‘Er zijn geen rooien en gelen meer, maar alleen nog maar groenen. Het is het groene seizoen. Ik bedoel het groen van de natuur, niet het legergroen’, zegt provinciaal gouverneur Suriya Prasartbandit. En dat is te danken aan de inspanningen van de NCPO om in de noordelijke provincie eenheid te bevorderen.

Alle grote woorden [die ik grotendeels heb weggelaten] ten spijt werd zaterdagavond de oprichter van de Daeng Isan Lanna Chiang Mai groep in San Kamphaeng in zijn arm en been geschoten. De schutters vuurden ook een salvo op diens huis af. Maar volgens de politie had de aanval niets te maken met het kleurenconflict; de man had ruzie met een andere roodhemdgroep. Drie jaar geleden werd zijn huis ook al eens beschoten.

Een roodhemd activist, die om begrijpelijke redenen anoniem wenst te blijven, zegt dat de politieke situatie groepen, die tegenover elkaar staan, gedwongen monddood heeft gemaakt. ‘We wachten op de juiste gelegenheid. Mensen met een vrije wil trekken zich niet terug van de democratie, maar ze moeten wel overleven.’

– Een Myanmarese vrouw en haar pasgeboren baby zijn gisterochtend in hun slaap door koolmonoxide vergiftiging om het leven gekomen. De echtgenoot vond hen toen hij terugkwam van zijn nachtdienst op een vissersboot. De kamer waarin ze sliepen, stond vol met rook. De vrouw lag dicht bij drie brandende houtblokken, wat de traditionele manier is om na een bevalling te herstellen. Drie andere personen waren buiten bewustzijn en zijn door de te hulp geroepen politie naar buiten gebracht.

www.dickvanderlugt.nl – Bron: Bangkok Post

Meer nieuws in:

Afvloeiingsregeling politic onder vuur, maar van wie?

No votes yet.
Please wait...

1 reactie op “Nieuws uit Thailand – 21 juli 2014”

 1. janbeute zegt op

  Ik denk er zelf net zo over als die 41 % van de peiling .
  Die zien we nooit weer terug .
  Maar mijn ega denkt er anders over in huize Janneman .
  Wie krijgt er gelijk ???
  Wordt spannend over een paar weken .
  Na Moederdag weten we de uitslag .

  Jan Beute .


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website