De Tiger Discotheque in Phuket, die vrijdag in vlammen opging, had adequate nooduitgangen maar de decoraties waren van zeer brandbaar materiaal gemaakt, aldus een expert van de Association of Siamese Architects Under Royal Patronage.

De disco die 700 vierkante meter telt, had zes nooduitgangen. De decoraties waren van hetzelfde materiaal als de decoraties in de Santika Pub in Bangkok, die tijdens Nieuwjaar 2009 in vlammen opging. Daarbij kwamen 66 personen om het leven. Bij de brand in Phuket kwamen vier personen om het leven.

– Negentig procent van de duikscholen in Thailand is in handen van een buitenlander en dat irriteert Palang Yimpanich, eigenaar van Sport Time Dive Center en een van de oprichters van de Diving Association of Thailand. De vereniging heeft pas een nieuwe voorzitter gekozen en is vast van plan iets te doen aan het buitenlands monopolie. [Maar wat vermeldt het artikel niet.]

Volgens de Thaise wet dienen Thailanders een aandeel van 51 procent in een buitenlandse onderneming te hebben, maar meestal zijn die in handen van een stroman. De meeste buitenlanders die een duikschool hebben, arriveren als toerist. Ze zijn alleen in het hoogseizoen actief en gaan daarna terug naar hun vaderland. Erg veel Thaise duikinstructeurs zijn er niet. Om gekwalificeerd te worden moet een examen in het Engels bij een buitenlands instituut worden afgelegd.

Thailand is een van ’s werelds populairste bestemmingen voor duikers. Volgens het tijdschrift Scuba Diving staat Thailand voor snorkelen in de Pacific en Indische Oceaan op de tweede plaats en voor scuba duiken in de top-tien. De topvijf duiklokaties zijn het Marine National Park in Similan, Marine National Park (Richelieu Rock) in Surin, Hin Daeng-Hin Muang, Koh Ha (Lanta Island) en Shark Point bij Koh Phi Phi.

Pluspunten zijn de mooie onderwater geologische formaties en koraalriffen, een goede naam op het gebied van veiligheid, een grote variatie aan vissen en het schone water. Minpunten zijn overvolle duiklokaties, slechte organisatie en krakkemikkige boten waar vanaf gedoken kan worden.

Toeristen die voor de duiksport komen, zo’n 400.000 per jaar, blijven meestal 8 tot 10 dagen in Thailand, waarvan 5 dagen duikend worden doorgebracht, aldus cijfers van de Tourism Authority of Thailand.

– De toegangsprijzen van de 25 ‘Grade A’ nationale parken worden op 1 oktober verhoogd met 150 procent. Volwassenen moeten 100 baht betalen (tot nu toe 40 baht), kinderen 50 baht (20 baht), buitenlanders 500 baht (400 baht) en buitenlandse kinderen 300 baht (200 baht).

De prijsverhoging geldt voor acht parken in het Noorden, vier in het Noordoosten, drie in het Oosten, vier in het Westen en tien in het Zuiden. Volgens het Department of National Parks, Wildlife and Plant Conservation is de verhoging nodig vanwege gestegen kosten. De toegangsprijzen van de overige 116 parken blijven ongewijzigd. Jaarlijkse trekken Thailands nationale parken 10 miljoen bezoekers.

– Pech voor vakantiepark Ban Talaymok in nationaal park Thap Lan en een succesje voor de parkstaf. De sloop van het resort mag doorgaan omdat het illegaal is aangelegd, vonniste de Central Administrative Court op 15 augustus. De eigenaar van het park had de bestuursrechter gevraagd een verbod op verdere sloop uit te vaardigen. Op 28 juni ging de sloophamer in negen resorts in Thap Lan. Talaymok werd voor 60 procent gesloopt. Nu de rest nog.

– Het gaat beter met de koningin. Ze is van de intraveneuze medicijnen af en ze krijgt fysiotherapie. De koningin was in het Siriraj ziekenhuis opgenomen wegens een licht bloedtekort in haar hersens. Het Royal Household Bureau zegt dat de koningin nu langere periodes kan lopen en normaal eet.

– Een 33-jarige man heeft kans gezien zo’n honderd vrouwen, die hij via Facebook had ontmoet, te bestelen en een aantal vermoedelijk te verkrachten. Nadat een van de slachtoffers een Facebook-pagina had aangemaakt om jacht op hem te maken, is de man gearresteerd. In zijn woning vond de politie meer dan honderd mobieltjes, handtassen, portemonnees, identiteitskaarten, bankboekjes, ATM- en creditcards. De man ontkent de beschuldiging van verkrachting; hij zegt met 15 vrouwen te hebben geslapen, die daarin toestemden. De man is getrouwd en heeft een kind.

– 90 procent van de 427 personen die in de vier zuidelijke provincies deelnamen aan een peiling van Bangkok University, menen dat de regering niet echt de problemen in het Zuiden wil oplossen. 59 procent zei dat de regering niet het juiste pad bewandelt, 35 procent wist het niet. De instelling van een avondklok kreeg slechts de steun van 17 procent. 70 procent van de ondervraagden zei niet tevreden te zijn met het optreden van het leger en 90 procent denkt dat de situatie de komende drie tot zes maanden niet zal verbeteren.

– Met de verkiezing van Nikhom Wairatchapanich tot voorzitter van de Senaat heeft de Pheu Thai-regering haar machtspositie aanzienlijk versterkt. Nikhom werd met 77 tegen 69 stemmen gekozen. In het Huis van Afgevaardigden heeft Pheu Thai al een riante meerderheid.

De verkiezing van Nikhom is een teleurstelling voor de benoemde senatoren, die tot nu toe de Senaat domineerden, want de twee voorgaande voorzitters waren benoemde senatoren. Benoemde senatoren maken sinds de militaire coup deel uit van de Senaat. De junta wilde daarmee zekerstellen dat het establishment een stem heeft in de Senaat en dat niet alleen politici de dienst uitmaken. De Senaat bestaat uit 73 benoemde senatoren en 77 gekozen, 1 per provincie.

De samenstelling van de Senaat ligt politiek gevoelig omdat die de leden van enkele onafhankelijke commissies benoemt, zoals de Kiesraad en National Anti-Corruption Commission. Regeringspartij Pheu Thai is er alles aan gelegen om die commissies aan banden te leggen. Ook kan de Senaat een afzettingsprocedure tegen een kabinetslid beginnen.

De benoemde senatoren in de Senaat boekten maandag een klein succesje. Benoemde senator Surachai Liangboonlertchai werd gekozen tot vice-voorzitter. Hij kreeg 73 tegen 69 stemmen. Hierdoor is de balans in het presidium weer enigszins hersteld.

– Het bureau van vice-minister Sakda Khongpetch (Onderwijs) wordt gesloopt en zijn kamer wordt gecontroleerd op afluisterapparatuur. Sakda vermoedt dat hij is afgeluisterd omdat details van een gesprek over fraude bij de aankoop van lesmaterialen voor het beroepsonderwijs is uitgelekt.

– De weergoden zijn maandag de brandbestrijders in het bos- en veengebied van Pa Phru Kuang Kreng te hulp geschoten met zware regen. Maar ondergronds kruipt het vuur door, met name diep in de bossen. De branden die op verschillende plaatsen woeden, hebben al 15.000 rai verwoest, waaronder delen van de Phatthalung Botanical Garden en het Samet Khao cultivation gebied van de Chaipattana stichting in Nakhon Si Thammarat. Vermoedelijk zijn de branden aangestoken om ruimte maken voor oliepalm- en rubberplantages.

– Het Anti-Money Laundering Office heeft het vermogen van de eigenaresse van een karaokebar en spa in Songkhla ter waarde van 320 miljoen baht inbeslaggenomen. De vrouw had 46 vrouwen en 24 minderjarige meisjes in dienst voor seksuele dienstverlening. Twee meisjes van 15 kwamen uit Laos.

– Een Musur vrouw in Chiang Mai heeft haar dochters van 2 en 5 jaar gedood en in stukken gehakt. Toen de politie arriveerde, lag ze te slapen met de lichaamsdelen van de meisjes om haar heen. De vrouw was in 2007 behandeld voor een mentale ziekte, maar twee maanden geleden was ze gestopt haar medicatie in te nemen. Ze is opgenomen in het Suan Prung ziekenhuis.

– Een automobilist dook maandag met zijn wagen vanaf een expressway in Klong Sam Wa (Bangkok) 30 meter naar beneden. Wonder boven wonder had hij slechts enkele gebroken ribben en een verwonding aan zijn hoofd. De man had veel te hard gereden en verloor de macht over het stuur toen hij van rijstrook wilde wisselen.

– Ik ben verkeerd geciteerd, was het verweer van Suthep Thaugsuban, onder de regering Abhisit de meest invloedrijke minister, toen hij gisteren op het politiebureau reageerde op een aangifte wegens smaad. Die was ingediend door drie roodhemdleiders. Ze beweerden dat Suthep hen had uitgemaakt voor terrorist en beschuldigd had van brandstichting. Maar Suthep ontkent dat ooit gezegd te hebben.

– Kubota, fabrikant van oogstmachines voor rijst, heeft wat goed te maken. Tijdens de overstromingen vorig jaar liep de fabriek op industrieterrein Nava Nakorn onder water en gingen reserveonderdelen verloren. En daar wrong voor een groep boeren de schoen, toen ze in maart het Government House bestormden. De combines gaan te gemakkelijk kapot, vonden ze. Bovendien waren reserveonderdelen lange tijd niet te krijgen.

Dat laatste is inmiddels opgelost: de fabriek, die in het vierde kwartaal haar productie hervat, heeft voor 300 miljoen baht reserveonderdelen geïmporteerd. Dat eerste wijt de vice-president van het bedrijf aan onoordeelkundig gebruik van de combines. Om maar zoveel mogelijk omzet te maken, rijden de bestuurders er veel te snel mee en ze draaien ook te snel.

Daarom opende Kubota vorig jaar op vier plaatsen een rijschool om boeren te leren hoe ze de machine moeten gebruiken en onderhouden. Dit jaar wordt het aantal uitgebreid tot 20. De gratis training duurt tot oktober wanneer het oogsten begint. Kubota adviseert de boeren ook om reserveonderdelen, vooral riemen, in voorraad te houden. Des te sneller kan de combine gerepareerd worden.

– Phuket, Bangkok en Koh Samui staan op de lijst van de tien beste vakantiebestemmingen in Azië. Bali voert de lijst aan, gevolgd door Phuket op 2. Bangkok is 5 plaatsen omhoog geschoven: van 10 naar 5, en Koh Samui is een plaatsje gezakt en staat nu op 10. De lijst is gebaseerd op de mening van bezoekers van de website SmartTravelAsia.

Het magazine heeft ook een toptien van zakensteden. Die wordt aangevoerd door Hongkong. Bangkok staat op de vierde plaats.

– Thai Airways International heeft de eerste van zijn acht bestelde Boeings 777-300ER ontvangen. Het toestel wordt ingezet op de route naar Narita en wanneer het tweede toestel er in oktober bij komt, naar Seoel-Los Angeles en Brussel. De Boeing biedt plaats aan 348 passagiers, waarvan 42 in de Business Class. De overige toestellen worden volgend jaar geleverd.

– De heffing op diverse brandstoffen door het State Oil Fund is met 50 tot 60 satang per liter verlaagd om de prijzen aan de pomp ongewijzigd te laten. De subsidies uit het fonds voor ethanol-benzine en diesel gaan omhoog. Als gevolg daarvan lijdt het State Oil Fund dagelijks een verlies van 79 miljoen baht, tegen 37 miljoen eerder. Het geaccumuleerde verlies bedraagt nu 14,43 miljard baht. Het fonds mag van de regering 30 miljard baht lenen. Daarvan is al 5,15 miljard opgenomen.

– Het hypotheeksysteem voor agrarische producten heeft de regering al 300 miljard baht gekost en het fiscale jaar 2012 heeft nog een maand te gaan, blijkt uit cijfers van het ministerie van Financiën. Het meeste geld ging naar het rijstsysteem: 265 miljard baht voor de eerste en tweede oogst. In totaal kocht de regering 16,87 miljoen ton rijst op. Prijsondersteuning van cassave kostte 27,8 miljard baht en van rubber 8,66 miljard baht.

Het tweede seizoen van het hypotheeksysteem voor rijst begint in oktober. Verwacht wordt dat de twee oogsten in 2012/2013 35 miljoen ton opleveren. Daarvoor is een bedrag van 400 miljard baht nodig. [In een ander artikel op dezelfde pagina wordt 31 miljoen ton genoemd en een bedrag van 260 miljard baht.]

De regering verdedigt nog steeds het hypotheeksysteem, verwijzend naar de hoge prijzen die ze boeren betaalt voor hun paddy (ongedopte rijst): 15.000 baht voor een ton witte rijst en 20.000 baht voor Hom Mali. Minister Boonsong Teriyapirom (Handel) wijst erop dat paddy op de binnenlandse markt nu 11.000 baht per ton vangt, 2.000 baht meer dan vorig jaar (onder de vorige regering).

De exportprijs steeg dit jaar van $500 naar $678 per ton. Maar dit bedrag dekt bij lange na niet de kosten van het hypotheeksysteem (garantieprijs, pellen, opslagkosten, vervoer, operationale kosten, rente).

Op dit moment bedraagt de rijstvoorraad 11,37 miljoen ton. De rijst blijft voorlopig in voorraad omdat de prijzen op de wereldmarkt niet hoog genoeg zijn.

[Die 11,37 miljoen ton kan niet kloppen, want de regering heeft 16,87 miljoen ton opgekocht en daarvan is nog niets verkocht. En om het nog verwarrender te maken: in een bij het artikel geplaatst statistiekje is de hoeveelheid opgekochte rijst 16,53 miljoen ton.]

De regering krijgt overigens de laatste weken steun van de weergoden. De VS en India hebben ernstig te lijden van de droogte, wat een opwaartse druk op de rijstprijs tot gevolg heeft.

Maar het is onwaarschijnlijk dat de regering uitverkoop gaat houden. Waarschijnlijk wacht ze tot ze er een betere prijs voor kan vangen. Dat is niet zonder risico, want wanneer rijst lang in voorraad ligt, loopt de kwaliteit terug, dus brengt ze minder op.

– Het leger maakt zich zorgen over het onderzoek van het Department of Special Investigation naar de militaire operaties in 2010 waarbij 91 personen om het leven kwamen en meer dan 1000 personen werden gewond. Legerbevelhebber Prayuth Chan-ocha, destijds verantwoordelijk voor het schoonvegen van de door roodhemden bezette gebieden in Bangkok, heeft vorige week premier Yingluck op de hoogte gebracht van zijn zorgen. Hij vindt dat de onderzoeksresultaten vertrouwelijk moeten blijven totdat de rechtbank zich erover buigt.

De DSI maakte eerder bekend dat het leger verantwoordelijk is voor de dood van roodhemd demonstranten. De onderzoekers willen soldaten oproepen om te getuigen. Een commandant die al ondervraagd is door de DSI, is bang dat alle commandanten gestraft zullen worden.

Maar sleutelfiguren binnen regeringspartij Pheu Thai en de roodhemdbeweging hebben Prayuth verzekerd dat het leger buiten schot blijft. Ze hebben hun pijlen gericht op toenmalig premier Abhisit en Suthep Thaugsuban, directeur van het Centre for the Resolution of the Emergency Situation (CRES), dat destijds verantwoordelijk was voor handhaving van de noodtoestand. Door hiermee te dreigen hopen ze steun van oppositiepartij Democraten te verwerven voor een algemene amnestie voor iedereen die betrokken was bij de politieke onrust.

Tot nu toe leek het koek en ei te zijn tussen leger en regering. Zo bemoeide het kabinet zich in april niet met de overplaatsingsronde. Daarmee heeft de regering veel sympathie verworven bij het leger. Maar roodhemden oefenen druk uit op de regering om Prayuth en degenen die in 2010 een leidinggevende functie hadden, te wippen c.q. te passeren bij de komende overplaatsingsronde in oktober, en hun eigen vriendjes op sleutelposities te benoemen.

www.dickvanderlugt.nl – Bron: Bangkok Post


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

1 reactie op “Nieuws uit Thailand – 21 augustus 2012”

  1. Hans zegt op

    Ben benieuwd welke toeristen er met een Thaise duikinstructeur willen gaan duiken als ze kunnen kiezen tussen een Europeaan of een Thai.

    De Thai staan niet bepaald bekend om het naleven van veiligheidsvoorschriften en ik vraag me af of de reisverzekeringen hier blij mee zijn.

    Als ik moest kiezen tussen een thaise duikschool of een europese dan wist ik het wel.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website