Thaise meisjes van 15 tot 20 jaar plaatsen foto’s van hun borsten op Facebook om zoveel mogelijk ‘likes’ en ’shares’ te scoren. Volgens de moraalridders van het ministerie van Cultuur is er sprake van pornografie.

De nieuwste rage wordt gemeld in Guru, het stoute zusje van Bangkok Post, dat deze keer serieus is. Volgens het blad zijn er diverse Facebook-pagina’s die gespecialiseerd zijn in de ‘chest-ographs’, maar het artikel noemt (helaas) geen namen.

Het ministerie van Cultuur heeft de hulp van de collega’s van ICT ingeroepen om er een eind aan te maken. Guru wijst erop dat de borsten ook ongewenste aandacht van perverselingen trekken. Ze roept de meiden op: C’mon girls, go read a book or something, sheesh.

– Op 9 november vindt op de Chao Praya rivier de royal barge procession plaats. Gisteren was de Narai Song Suban King Rama IX al te zien op de rivier, bemand door roeiers van de marine. Ze waren in training voor de grote dag.

– Om voorbereid te zijn op een tekort aan water gedurende het komende droge seizoen in de Central Plains en het Noordoosten heeft de Water and Flood Management Commission onder leiding van minister Plodprasop Suraswadi (die volgens een waterexpert de ballen verstand heeft van watermanagement) 7 maatregelen in petto.

Om er twee te noemen: vijf eenheden [?] waarmee wolken kunnen worden geprikkeld water af te geven, staan stand-by en de stuwen van de Pak Mun dam worden een maand eerder gesloten. Normaal staan de stuwen vier maanden open om vissen de gelegenheid te geven om te migreren.

Het Royal Irrigation Department heeft gisteren gewaarschuwd voor een watercrisis in Udon Thani. Het stuwmeer Huay Luang, het belangrijkste waterreservoir van de provincie, staat voor slechts 35 procent vol. Om schade aan gewassen en het ecosysteem te voorkomen gaat het water op rantsoen.

Ook in provincie Maha Sarakham maken de autoriteiten zich zorgen. De 10 grote reservoirs van de provincie bevatten minder dan 50 procent water. Watertrucks worden in stelling gebracht en ondergrondse waterbronnen en irrigatiekanalen worden gereinigd. Boeren is gevraagd af te zien van een tweede rijstoogst.

’s Lands grote stuwmeren staan gemiddeld voor 75 procent vol. Ze bevatten 14 miljard kubieke meter water minder dan vorig jaar. Het Bhumibol stuwmeer staat op 64 procent, Sirikit op 69 procent.

– Geschrokken van de kritiek op de spotprijzen waarvoor de 3G concessies dinsdag zijn geveild, heeft de National Broadcasting and Telecommunications Commission (NBTC) besloten een prijsmaatregel voor de tarieven vast te stellen.

De drie providers betalen voor hun concessie van 15 jaar evenveel als ze voor de 2G concessies betalen voor 1 jaar. De veiling van dinsdag bracht 41,6 miljard baht op, slechts 2,78 procent boven de bodemprijs. Voordat de providers de 3G service beschikbaar maken, moeten ze de NBTC om toestemming vragen voor de tarieven die ze gaan rekenen. De drie, AIS, Dtac en True, laten weten de komende 3 jaar 100 miljard baht te investeren in het 3G-netwerk.

De adjunct-secretaris van het ministerie van Financiën heeft bij de NBTC en de National Anti-Corruption Commission bezwaar aangetekend tegen de veiling. Die zou niet hebben voldaan aan de e-veilingregels van het ministerie. Maar de NBTC secretaris-generaal zegt dat de NBTC een onafhankelijke organisatie is, die niet gebonden is aan de regels van het ministerie. De NBTC heeft de secretaris gevraagd zijn adjunct te berispen.

De bestuursrechter heeft een verzoekschrift van de Telecommunication for People Campaign Group verworpen. Die had geklaagd dat de NBTC geen maximumprijs had vastgesteld. De rechter oordeelde dat de NBTC tot nu toe de rechten van de groep niet heeft benadeeld. Maar dit kan veranderen wanneer de providers hun klanten te veel in rekening brengen. Bij de rechtbank liggen nog twee andere petities, waarover de krant geen details geeft.

Het ministerie van ICT steunt de veiling van harte en zegt dat de autoriteiten nu moeten proberen om nog meer verliezen voor het land te voorkomen. De vertraging van de afgelopen 2 jaar heeft het land al 100 miljard baht gekost, zegt de pas benoemde secretaris van het ministerie.

– De premiers van Thailand, Vietnam en Laos hebben gisteren de laatste eer bewezen aan de overleden ex-koning Norodom Sihanouk van Cambodja. Ze brachten 15 minuten door bij het lichaam van Norodom, dat woensdag uit China naar Cambodja was gebracht. Daarna spraken de weduwe, Norodom’s zoon en premier Hun Sen met de premiers, die als eerste buitenlandse hoogwaardigheidsbekleders acte de presence gaven.

– Korkaew Pikulthong zegt over bewijzen te beschikken dat de CRES in 2010 het inzetten van scherpschutters tegen demonstranten heeft bevolen. Het Centre for the Resolution of the Emergency Situation (CRES) was destijds verantwoordelijk voor handhaving van de noodtoestand.

Korkaew, parlementslid voor regeringspartij Pheu Thai en roodhemdleider, heeft dit gehoord van een politieofficier toen hij en andere roodhemdleiders na beëindiging van de protesten op 19 mei 2010 waren gearresteerd.

Korkaew werd gisteren gehoord door het Department of Special Investigation (DSI) dat onderzoek doet naar de doden die in 2010 vielen. Hij zei dat er destijds geen ‘men in black’ waren, een gewapende militie gelieerd aan de roodhemdbeweging, die verantwoordelijk zouden zijn voor de dood van soldaten. Ook andere UDD-leiders weten er niets van, aldus Korkaew.

De DSI heeft een beloning van 1 miljoen baht uitgeloofd voor degenen die informatie kan verstrekken over die ‘men in black’. Het UDD (United Front for Democracy against Dictatorship, roodhemden) deed er gisteren nog eens 1 miljoen baht bij. [Nou, daar kan de informant zijn begrafenis wel van betalen.]

– Amerikaanse boeren maken zich zorgen dat de Thaise overheid rijst gaat dumpen op de wereldmarkt omdat het hypotheeksysteem voor rijst tot een sterke verhoging van de rijstproductie in Thailand leidt. De boeren hebben hun zorgen uitgesproken in een brief aan de US Trade Representative.

Minister Boonsong Teriyapirom (Handel) was er als de kippen bij om de zorgen van de boeren weg te nemen. Verhoging van de rijstproductie is beperkt omdat ze begrensd wordt door het landbouwareaal en de irrigatiecapaciteit. De minister zegt dat rijst niet gedumpt wordt. Volgens de minister heeft het hypotheeksysteem geen invloed op de export van andere landen, maar zouden die er juist van profiteren. Hij ontkent ook dat het systeem in strijd is met regels van de Wereldhandelsorganisatie WTO.

Overigens heeft Bangkok Post al eens eerder in een hoofdredactioneel commentaar de regering gewaarschuwd geen rijst op de wereldmarkt te gaan dumpen, want dat zou de naam van Thailand schaden. De regering zit thans opgescheept met een grote voorraad duur opgekochte rijst en die wordt alleen maar groter nu het nieuwe oogstseizoen is begonnen.

– De meeste winkels en marktkramen in het diepe Zuiden zijn gisteren opengegaan, nadat ze de afgelopen drie vrijdagen dicht waren geweest uit angst voor aanslagen op de gebedsdag van de moslims. Volgens vice-minister-president Yutthasak Sasiprasa was het business as usual voor 60 tot 70 procent van de handel.

De commandant van de Vierde Legerregio zegt dat er geen arrestaties kunnen worden verricht omdat niet bekend is wie achter de dreigementen zitten. Maar hij gaat er volgende maand over praten met zijn Maleisische counterpart.

– Ruim eenderde van de 1.871 watermonsters genomen uit openbare waterdispensers door het gehele land voldeed niet aan de gezondheids- en veiligheidseisen. De monsters werden genomen door het het Bureau of Quality and Safety of Food. Van de monsters die een onvoldoende kregen, bevatte 16 procent potentieel schadelijke micro-organismen en bacteriën.

– Zes personen zijn gearresteerd in verband met de inbeslagname van 4.144 dozen met nagemaakt Genufood Supplement ter waarde van 16 miljoen baht. Op de dozen zaten stickers van de liefdadigheidsorganisatie Miracle of Life Foundation, die opgericht is door prinses Ubolratana.

– Een olifant, die zes jaar geleden uit Thailand naar de dierentuin van Sydney was verhuisd, heeft zijn verzorgster tegen een bolder gedrukt. De vrouw is in kritieke toestand naar het ziekenhuis gebracht.

– Een politieofficier, die woensdag in een dronken bui zijn baas zou hebben doodgeschoten, mag sinds gisteren zijn zonden overdenken in een cel. Na de daad had de verdachte de benen genomen en was hij met zijn auto tegen een boom geknald. Gisteren verhuisde hij in een rolstoel van het ziekenhuis naar de provinciale gevangenis van Sukothai. Volgens zijn familie lijdt hij aan een mentale ziekte.

Economisch nieuws

– De Nederlandse ING Groep NV, die van de Europese Unie de opdracht heeft gekregen vermogen te divesteren, heeft bijna een overeenkomst bereikt met Richard Li over de verkoop van haar verzekeringsbedrijven in Thailand en Hong Kong. Li is de zoon van de rijkste man van Azië. Vrijdag zou de ING de verkoop bekendmaken. Het bedrijf in Hong Kong wordt getaxeerd op $2,1 miljard en de Thaise tak op $200 miljoen. Eerder deze maand verkocht ING haar Maleisische tak voor $1,7 miljard.

– De Bank of Agriculture and Agricultural Cooperatives heeft voldoende fondsen om het hypotheeksysteem voor rijst en andere subsidieprogramma’s voor de landbouw in 2013 te financieren. De bank verwacht 500 miljard baht nodig te hebben voor het oogstseizoen 2012-2013, waarvan 405 miljard baht voor het rijstprogramma. Het ministerie van Financiën heeft al een lening van 150 miljard baht gegarandeerd voor de voorfinanciering van het rijstsysteem.

In het afgelopen seizoen heeft de bank 90 miljard baht uit eigen middelen gefinancierd en 260 miljard baht geleend. De regering heeft tot nu toe 42 miljard baht vergoed. De bank verwacht nog dit jaar 85 miljard baht te ontvangen en volgend jaar nog eens 85 miljard baht.

In totaal hebben boeren in het oogstseizoen 2011-2012 21,7 miljoen ton rijst aan de regering verkocht voor een bedrag van 328 miljard baht. Analisten verwachten dat de regering tenminste 100 miljard baht verlies maakt, vanwege de discrepantie tussen de prijs die ze aan de boeren betaalt en de prijs op de wereldmarkt. En er zijn nog bijkomende kosten zoals vervoer, opslag en verlies door bederf.

– Buitenlandse en Thaise bedrijven maken zich zorgen over de uitvoerbaarheid van de watermanagement plannen, waarvoor de regering een bedrag van 350 miljard heeft uitgetrokken. Ze stellen voor dat een panel uit de particuliere sector samen met een commissie, benoemd door de regering, de voortgang in de gaten gaat houden. De regering wordt ook opgeroepen een informatiecentrum op te zetten waarin de voortgang kan worden gevolgd.

Kobkarn Wattanavrankul, voorzitter van Toshiba Thailand en actief in een anti-corruptie campagne, zegt dat buitenlandse bedrijven het bij gebrek aan informatie lastig vinden de voortgang van de projecten te beoordelen. ‘Wanneer ze de voortgang kunnen volgen, zullen ze meer vertrouwen in Thailand hebben en ik denk dat daardoor meer buitenlandse investeringen Thailand instromen.’

Kobkarn dringt er ook op aan buitenlandse experts, zoals ingenieurs, verzekeraars en herverzekeraars, te vragen om het constructieproces te volgen. Als voorbeeld noemt ze Japanse experts, die gekomen zijn om de 8 kilometer lange dijk om industrieterrein Bangkadi (Pathum Thani) te inspecteren teneinde de kwaliteit ervan te waarborgen.

– De vlag kan uit bij de Thaise autoindustrie, want september was een topmaand met een productie van 228.500 voertuigen, het hoogste aantal sinds het land in 1961 begon met het assembleren van de heilige koe. De vorige maand steeg de productie met 31,2 procent op jaarbasis. Sinds het begin van het jaar zijn 1,71 miljoen voertuigen van de lopende band gerold.

Ook de export scoorde een record met 98.268 voertuigen. Thailand begon in 1988 auto’s te exporteren. De export in september was goed voor een bedrag van 47,2 miljard baht: 8,4 procent meer dan vorig jaar.

Op 30 november wordt een feestje gebouwd in Muang Thong Thani, want dan wordt naar verwachting de magische grens van 2 miljoen overschreden. Thailand is nu ’s werelds dertiende grootste autoproducent. De regering wil binnen 5 jaar de toptien in fietsen.

– De Krung Thai Bank heeft in het derde kwartaal een nettowinst van 8,92 miljard baht gemaakt, een stijging met 62,33 procent op jaarbasis. De eerste negen maanden van dit jaar steeg de nettowinst met 39,78 procent naar 22,68 miljard baht.

Ook de CIMB Thai Bank boerde goed en scoorde de eerste negen maanden van dit jaar een nettowinstgroei van 66 procent naar 1,42 miljard baht.

Eerder deze week meldden vier andere banken hoge winstcijfers: Siam Commercial Bank (20 procent), TMB Bank (22,7 pct), Kiatnakin Bank (7,9 pct) en de LH Financial Group (26 pct).

www.dickvanderlugt.nl – Bron: Bangkok Post


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

2 reacties op “Nieuws uit Thailand – 20 oktober 2012”

 1. gerrieQ8 zegt op

  Dick, ik vind het elke dag weer machtig dat je op de brommer de BP gaat kopen en in het internet cafe een vertaalslag gaat zitten maken. Zou het zelf niet elke dag kunnen opbrengen. Klasse!

 2. peter zegt op

  Vreemd, facebook doet er heel veel aan om bloot tegen te houden
  Als dat niet zo was was het allang een sexsite geworden

  Want dat hebben de “heren” van de commerciele blootsites heel snel in de gaten

  Weer 1 van de indianen-verhalen of een ändere reden van de Thaise-regering om meer vat te krijgen om de alles zeggende facebookers in te perken……


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website