De gemeente Bangkok gaat met ultrasone apparatuur oude wegen, wegen bij kanalen en wegen waaronder oude rioleringsbuizen liggen controleren. Zondagavond zakte een deel van de Rama IV weg in, vermoedelijk doordat zachte klei uit de bovenste grondlaag via een lek in de 40 jaar oude riolering terecht was gekomen. Er viel een gat van 5 bij 3 bij 2 meter.

Onder het gat bevinden zich drie tunnels: een waterleiding met een diameter van 1,2 meter op 2 meter diepte, de riolering die een ovalen vorm heeft van 3×3,5 meter op 12 meter diepte en een metrobuis met een wanddikte van 1 meter op 22 meter diepte.

Uit onderzoek van de Metropolitan Waterworks Authority en de MRTA (metro) is gebleken dat de waterleiding en de metrobuis ongeschonden zijn. Het is niet de eerste keer dat in Bangkok een weg is ingezakt. In 2009 en 2010 zakten op 20 plaatsen stukken van Rama III en de Chong Nonsi weg in. Behalve de oude riolering onder Rama IV telt Bangkok nog twee oude rioleringsbuizen: onder de Henri Dunant weg en in Sena Nikhom.

– Premier Yingluck is gisteren in het Zuiden, traditioneel het bolwerk van de huidige oppositiepartij Democraten, enthousiast ontvangen door zo’n 6.000 vrouwen. Yingluck beloofde er zich sterk te maken voor het Women’s Empowerment Fund van 7,7 miljard baht, dat naar rato van het aantal inwoners over alle provincies wordt verdeeld. Meer dan 30.000 vrouwen in de provincie Phangnga hebben zich al opgegeven voor het fonds, dat tot doel heeft de positie van de vrouw in de samenleving te versterken.

Yingluck en haar kabinet hielden voor het eerst sinds Pheu Thai aan de macht kwam een mobiele vergadering in het Zuiden. Broer Thaksin, die op de achtergrond de lakens uitdeelt in de partij, is niet erg geliefd in het Zuiden. Toen het geweld nog broeide, ridiculiseerde hij het als het werk van jon krajok (verachtelijke dieven). Thaksin zei ook dat steun voor zijn partij een voorwaarde was om geld toegewezen te krijgen. Die opmerking veroorzaakte het nodige tumult bij de lokale bevolking, die in meerderheid pro-Democraten is.

– Het leger noemt de bewering van Thirayuth Boonmi over een mogelijke coup een fabeltje. Thirayuth, directeur van de Sanya Dhammasaki Foundation for Democracy van de Thammasat universiteit, zei zondag dat een coup valt te verwachten wanneer de regering oud-premier Thaksin amnestie verleent.

Amnestie zou het gevolg zijn van nietigverklaring van de besluiten van het militair bewind, ingesteld na de coup van september 2006. Het King Prajadhipok Institute heeft dat onlangs voorgesteld. Eerder deed Nitirat, een groep progressieve docenten recht aan de Thammasat universiteit, eenzelfde voorstel. De vrees bestaat dat de geplande grondwetwijziging zo’n nietigverklaring zal bevatten.

Noppadon Pattama, juridisch adviseur van Thaksin, zegt dat de analyse van Thirayuth blijk geeft van een sterk vooroordeel tegen Thaksin. Volgens Noppadon is de militaire coup de oorzaak van alle problemen in het land. Die onderbrak de democratische ontwikkeling en ze schoof de wet terzijde.

– Zeventig procent van de uitgaven aan gezondheidszorg in veel landen, inclusief Thailand, gaat naar curatieve zorg, wat een indicatie is dat regeringen weinig aandacht hebben voor preventieve zorg. Dit zei Samlee Plianbangchang, directeur van de WHO-regio Zuidoost-Azië gisteren op de eerste dag van een conferentie in Bangkok met deelnemers uit twaalf Zuidoost-Aziatische landen. Verschillende ziektes vormen momenteel een belangrijke gezondheidsdreiging: diabetes, hartkwalen, ziektes van de bloedvaten, kanker en astmatische aandoeningen. Met betere preventiecampagnes kunnen ze voorkomen worden, aldus Samlee.

– De luchtvervuiling in het district Mae Sai (Chiang Rai) neemt toe als gevolg van het koele weer en omdat branden blijven aanhouden. Met 431,6 microgram per kubieke meter ligt de concentratie fijn stof ver boven de veiligheidslimiet van 120 ug/cu-m. Ook het district Mae Hong Son bevindt zich aan de onveilige kant met 367,6 ug/cu-m. Het koele weer voorkomt dat de nevel opstijgt.

In de andere noordelijke provincies heeft een korte periode van regen voor enige verlichting gezorgd. Maar in de provincie Chang Mai werd in het district Muang gisteren bij een school 216,65 ug/cu-m gemeten. In het Suthep-Pui national park zijn zaterdag vijf branden geblust, nadat dorpelingen hadden geprobeerd land kaal te branden.

De luchtmacht heeft aangeboden met twee vliegtuigen water te lozen. Per vliegtuig kan 3.700 liter water over een oppervlakte van 1 rai worden gesproeid. De toestellen kunnen 12 vluchten per dag maken.

Minister Worawat Ua-apinyakul (PM’s Office) heeft het ministerie van Buitenlandse Zaken gevraagd de nevelkwestie aan de orde te stellen op de volgende vergadering van Asean, omdat het probleem grensoverschrijdend is. Het ministerie heeft Myanmar om hulp gevraagd bij het inperken van branden. Maar het probleem laat zich niet eenvoudig oplossen omdat boeren in Myanmar bezig zijn delen van het bos plat te branden voor de aanleg van rubberplantages.

– Dierenbeschermers hebben de politie gevraagd juridische actie te ondernemen tegen de producenten van een documentaire over het houden van valken in het tv-programma Kob Nok Kala. Volgens de klagers gaf het programma een eenzijdig beeld van het valkenieren, maar het zei niets over het trauma van de dieren in gevangenschap en het moedigde ook het vangen van valken in het wild aan. Dat alles zou in strijd zijn met de Wildlife Conservation and Protection Act van 1992.

– Aan de Ratchadamnoen Avenue in Bangkok komt een ‘groen’ gebouw ter ere van de koning. Het komt op de plaats waar nu nog het kantoor van de Government Lottery staat. De kosten ad 2 miljard baht worden gefourneerd door de National Economic and Social Development Board. Het gebouw, waarin energiebesparende principes worden toegepast, gaat onderdak bieden aan historische exposities.

– Met uitzondering van 12 kooplieden, die problemen hadden met het papierwerk, hebben alle kooplieden op de Chatuchak weekendmarkt hun contract verlengd met de nieuwe exploitant. Op 1 januari nam de State Railway of Thailand de exploitatie over van de gemeente Bangkok en verhoogde de huur naar 3.562 baht per maand. Morgen verschijnt de SRT voor de Administrative Court. Een groep van 14 kooplieden is naar de bestuursrechter gestapt. Ze maken bezwaar tegen de huurverhoging en willen betrokken worden bij het beheer van de markt.

– Een Frans echtpaar is gisteren aan de grens met Cambodja in de provincie Sa Kaeo gearresteerd omdat ze twee bronzen Hindu beelden het land wilden insmokkelen: een Ganesha en een Brahma. Volgens hen waren het imitaties, die ze gekocht hadden in Siem Reap.

– Het kabinet buigt zich vandaag over een voorstel voor een vaderschapsverlof van 15 dagen voor ambtenaren. Vrouwen hebben al recht op 90 dagen betaald verlof.

– De provinciale kiesraad van Kanchanaburi doet onderzoek naar vermeende fraude bij de verkiezingen zondag van de voorzitter van de provincial administration organisation. Degene die als tweede eindigde, heeft om het onderzoek gevraagd.

– De Blue Flag-winkels krijgen een nieuwe naam. Voortaan heten ze Took Jai (Favourite). In de winkels worden twintig producten tegen gereduceerde prijs verkocht voor mensen met een laag inkomen. De naamswijziging houdt verband met de uitbreiding van het programma. Er komen 10.000 winkels in het land, waarvan 2.000 in Bangkok.

www.dickvanderlugt.nl – Bron: Bangkok Post

1 reactie op “Nieuws uit Thailand – 20 maart 2012”

  1. rene zegt op

    “Verschillende ziektes vormen momenteel een belangrijke gezondheidsdreiging: diabetes, hartkwalen, ziektes van de bloedvaten, kanker en astmatische aandoeningen. Met betere preventiecampagnes kunnen ze voorkomen worden, aldus Samlee.”
    Inderdaad, dokter Samlee. Maar dan is het broodnodig dat de regering erin slaagt de wetten te doen naleven hier in het Noorden en een bewustheidscampagne voeren, zodat bepaalde van deze ziektes, zoals asthma en kanker, niet meer veroorzaakt en/of aangewakkerd worden door de lucht die de mensen inademen.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website