Nieuws uit Thailand – 2 oktober 2014

Door Redactie
Geplaatst in Nieuws uit Thailand
Tags: , , ,
2 oktober 2014

Ze vechten voor hun levensonderhoud en daarom sloten gisteren dertig straatverkopers die bij Wat Hua Lamphong staan, het hek van het districtskantoor Bang Rak af met een hangslot. Na drie uur trokken ze verder naar de Naret Road, die geblokkeerd werd.

De verkopers, die niet meer tussen 5 en 19 uur op het trottoir bij de tempel mogen staan, verzetten zich omdat er in de overige uren bijna geen klanten zijn. Ze hadden uit eigen beweging al het trottoir deels ontruimd, zodat 2 meter overblijft voor voetgangers.

Maar de gemeente houdt voet bij stuk, omdat ze elders hetzelfde beleid voert: het voetpad teruggeven aan de voetganger. Ze heeft bij de politie in Bang Rak aangifte gedaan tegen de groep.

[Ik ken de situatie uit eigen waarneming en zag dat de standplaats van motortaxi’s was verplaatst. Daar staan nu de tafels, die eerder tegenover de eetkraampjes stonden, inderdaad nauwelijks ruimte overlatend voor voetgangers.]

– Geen compensatie voor het meisje (nu 16) dat in 2011 beide benen verloor op een metrostation in Singapore. Het Hooggerechtshof van Singapore oordeelde evenals de lagere rechter dat de metrobeheerder niet nalatig is geweest omdat perronschotten ontbraken.

– De nieuwjaarsvakantie duurt volgend jaar vijf dagen: van 31 december 2014 tot en met 4 januari 2015. Vrijdag 2 januari is dus een extra vrij dag om het eens flink op een zuipen te zetten en dronken op de motorfiets te stappen of achter het stuur van een pickup. Dit gebruik leidt elk jaar tijdens de zogeheten ‘seven dangerous days’ tot honderden verkeersdoden en duizenden –gewonden.

– Niet alleen het ministerie van Onderwijs maakt zich zorgen over het wangedrag van (sommige) leerlingen, ook jeugdnetwerken [niet nader aangeduid] doen dat. Ze hebben in een open brief de minister opgeroepen problemen als alcoholmisbruik, gokken en gevaarlijke ontgroeningspraktijken aan te pakken. Volgens hen is er sprake van een stijging.

– Minister Prajin Juntong (Transport) staat achter het plan om personeel werkzaam op luchthaven Suvarnabhumi de bevoegdheid te geven personen aan te houden. Dat komt de veiligheid van passagiers ten goede. Na bestudering van het plan stuurt de minister het door naar het kabinet ter goedkeuring en daarna is nog een KB nodig.

Volgens de voorzitter van de raad van bestuur van Airports of Thailand (AoT) zorgen met name illegale taxichauffeurs en tourgidsen voor problemen. De afgelopen twaalf maanden hield de politie 1.800 illegale tourgidsen en 837 illegale taxichauffeurs op de luchthaven aan. AoT-personeel op Don Mueang, Chiang Mai, Hat Yai, Phuket en Chiang Rai is al bevoegd de politie bij te staan, aldus de voorzitter.

– Staatssecretaris Somsak Chanharas (Volksgezondheid) liet zich gisteren de soep goed smaken, die hij bij Victory Monument kreeg opgediend. Niets bijzonders, zult u zeggen, zal wel goed bereid zijn. Maar het was wel bijzonder, want de soep was bereid door HIV-patiënten en over het besmettingsgevaar van HIV bestaan nog veel misvattingen. Somsak zei het nog maar eens een keer: onbeschermde seks en het delen van injectiespuiten zijn de meest voorkomende wijzen van besmetting.

Niet alleen burgers discrimeren, ook sommige bedrijven doen dat. Ze eisen een bloedtest van sollicitanten. Dit is in strijd met het anti-discriminatie beleid van de regering. Werknemers en sollicitanten kunnen een klacht indienen bij de rechter.

Maar de soep was niet het belangrijkste nieuws van de dag. Het ministerie gaat gratis anti-retrovirale medicijnen verstrekken ongeacht het aantal CD4 cellen van een patiënt. Die cellen vormen een indicatie van het aantal HIV antistoffen. Tot nu toe kregen allleen patiënten met een aantal van minder dan 350 CD4-cellen gratis medicatie, maar die voorwaarde vervalt.

Thailand telt 460.000 HIV-patiënten, waarvan er nu 240.049 gratis medicijnen krijgen. Het aantal nieuwe patiënten is vorig jaar gezakt naar 8.000. Het dodental is ook sterk afgenomen: van 9.154 in 1999 naar 673 in 2010.

– Metrostation Bang Sue, eindpunt van de metrolijn van Hua Lamphong, dat het beginpunt wordt van de Red Line zou gebaat zijn met een verbinding naar de nieuwe Sri Rat Outer Ring Road Expressway. Daardoor wordt de verkeersdoorstroming bevorderd. Over de verbinding is gisteren gepraat tijdens een vergadering van betrokken diensten.

De aanleg van de nieuwe expressway [of wordt bedoeld de verbinding?] kost 70 miljoen baht. Dat geld is goed besteed, zegt de permanent secretaris van het ministerie van Transport, want het aantal Red Line-gebruikers zal erdoor toenemen.

De nieuwe ringweg (16,7 km) is thans voor 33 procent gevorderd en komt in 2016 klaar. Hij loopt van de Kanchanaphisek weg langs de Red Line en eindigt bij Bang Sue, dichtbij het Mor Chit 2 busstation.

– Chakthip Chaichinda, adjunct-hoofd van de landelijke politie, krijgt de schone taak toezicht te houden op het politieonderzoek naar de dubbele moord op Koh Tao. Twee weken zijn inmiddels verstreken en een verdachte is nog niet gevonden.

Het hoofd van de Provincial Police Region 8, dat de leiding heeft over het onderzoek, beweert dat de politie op het punt staat enkele verdachten te arresteren. De politie heeft het gemunt op tien Thaise en Myanmarese arbeiders die allen in de AC bar waren op de avond van de moorden. De twee Britten waren daar ook. (Zie ook de posting Vier politieonderzoeken: Broddelwerk, gemanipuleer en dwang)

– Vijf miljoen baht heeft de aanleg gekost van een futsal veld bij de Han Huaisrai Witthaya school in Nakhon Ratchasima. De Public Sector Anti-Corruption Commission (PACC) nam er gisteren een kijkje, want da’s erg veel geld. De PACC vermoedt dat er ook bij de aanleg van velden elders in het land gerommeld is.

Het geld voor de aanleg was beschikbaar gesteld door het Office of the Basic Education Commission: 689 miljoen baht voor velden bij 358 scholen in 17 provincies. 101 scholen legden de velden aan, voornamelijk in het Noordoosten. De 257 scholen andere scholen besteedden het geld soms aan andere projecten. Velden bij 30 scholen zijn na 2 jaar al onbespeelbaar. De synthetische rubbervloer bleek van slechte kwaliteit, hoewel drie tot vier keer duurder dan gebruikelijk.

De PACC, de DSI (de Thaise FBI) en het Anti-Money Laundering Office stellen een onderzoek in. Sommige politici in Nakhon Ratchasima die betrokken waren bij de aanleg, kunnen dus hun borst natmaken. Ze moeten een aardig centje in hun zak gestoken, want elke school ontving 5 miljoen baht voor een veld dat 200.000 baht kostte.

– Praatjes vullen geen gaatjes, luidt een bekende uitdrukking. Ik moest eraan denken toen ik het bericht las over de nieuwe marinechef die op zijn eerste werkdag heeft gezegd de marine binnen 10 jaar tot een van Asean’s beste strijdmachten te gaan transformeren. Welnu, beste admiraal Kraison Chansuwanit, ik wens u veel succes bij dit nobele streven. Maar wie is eigenlijk de vijand?

– Over openbare toiletten bij benzinestations wordt veel geklaagd, zegt de gemeente Bangkok, maar welke het smerigst zijn kon Wasuthep Boonchoo, hoofd Food Sanitation Division, gisteren niet zeggen tijdens de uitreiking van de clean toilet of the year award.

De jaarlijkse onderscheiding wordt in twaalf categorieën uitgedeeld: niet alleen benzinestations maar ook bijvoorbeeld busterminals en losse wc-hokken. Bij de benzinestations was het toilet van het Banchak station aan de Udom Suk Soi 54 numero uno. De overige winnaars laat ik onvermeld, als u het mij niet euvel duidt.

In drie categorieën kon geen winnaar worden aangewezen: regeringsgebouwen, openbare parken en markten. Geen enkele toilet voldeed aan de eisen, maar ik moet hierbij wel aantekenen dat er 99 kandidaten voor de prijs waren. De winaars gaan meedoen aan de landelijke competitie van het ministerie van Volksgezondheid. Op de foto op de homepagina het winnende standalone toilet bij Victory Monument.

– Mae Sot (provincie Tak) is nog steeds veilig alhoewel aan de andere kant van de grens wordt gevochten tussen het leger van Myanmar en Karen rebellen. Zowel Thai als buitenlandse toeristen kunnen met een gerust hart naar de grensplaats reizen en de rivier Moei oversteken naar Myawaddi in Myanmar, zegt districtshoofd Preecha Jaipetch.

De dertig Myanmarezen (of honderd volgens Irrawaddy online news) die voor de gevechten waren gevlucht naar Mae Sot, zijn inmiddels teruggekeerd. De gevechten braken zaterdag uit. Het leger van Myanmar heeft dinsdag versterkingen naar het gebied gestuurd. Ook op die dag werd er gevochten. Tussen de rebellen en de regering geldt een staakt-het-vuren. De regering heeft de rebellen verboden een uniform en wapens te dragen als ze in de stad zijn; dat verbod heeft bijgedragen aan de spanningen.

www.dickvanderlugt.nl – Bron: Bangkok Post

Meer nieuws in:

Asian Games: Weer goud en twee incidenten
3,4 miljoen boeren krijgen steuntje in de rug


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

2 reacties op “Nieuws uit Thailand – 2 oktober 2014”

 1. koos zegt op

  Hallo Dick,
  Mischien nog niet gelezen in de krant, maar er staat uiteraard vandaag weer ergens een trein naast de rails.
  Dit maal in Phetchaburi richting het zuiden.

  • Dick van der Lugt zegt op

   @ koos Vooral dat ‘uiteraard’ bevalt me. Het houdt maar niet op en ik heb het vermoeden dat niet eens alle ontsporingen worden gemeld dan wel de krant halen. Het spoorwegnet van Thailand is zwaar en zwaar verouderd en verwaarloosd.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website