Moslims in het Zuiden hebben directeur Thawee Sodsong van het Southern Border Provinces Administration Centre (SBPAC) in het zonnetje gezet vanwege zijn inzet voor ontwikkelingsprojecten in de regio. Dat levert hem de bijnaam ‘Santa Claus’ op.

De SBPAC heeft er ondermeer voor gezorgd dat de nabestaanden van de doden en gewonden van de incidenten in Krue Se, Saba Yoi en Tak Bai behoorlijk gecompenseerd zijn. In totaal is 300 miljoen baht smartegeld naar 108 slachtoffers gegaan. De SBPAC bezoekt slachtoffers en nabestaanden regelmatig en nodigt hen soms uit voor een gesprek een maaltijd.

– De Thaise politie maakt zich schuldig aan fysiek en seksueel misbruik van slachtoffers en Thaise functionarissen werken met mensenhandelaren samen bij het overdragen van Rohingya vluchtelingen, die in het land worden vastgehouden, aan smokkelkartels. Functionarissen zouden een geheim beleid volgen, dat bekend staat als ‘optie twee’. Die komt neer op de deportatie van de vluchtelingen.

Bovenstaande beschuldigingen zijn door Wakar Uddin, directeur-generaal van de Arakan Ronhingya Union en hoogleraar aan de Pennsylvania State universiteit, gedaan tijdens een zitting van een panel van het Amerikaanse congres. Als bron noemde Uddin ‘reports’.

Volgens ooggetuigen zouden sommige Rohinghya vrouwen zelfs aan seksbazen in het Zuid van Thailand worden verkocht. In het Zuiden worden honderden vluchtelingen door bendes vastgehouden, dat het gebied tot een ‘human-trafficking highway’ maakt,aldus Uddin. In 2013 zouden 40.000 vluchtelingen door die kampen zijn gegaan.

Thailand staat momenteel op de zogeheten Tier-2 lijst van het jaarlijkse Trafficking In Persons rapport, dat wordt opgesteld door een afdeling van het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken. Tier-2 landen zijn landen, die niet voldoen aan de minimum eisen, maar wel pogingen doen de mensenhandel te bestrijden. Volgende maand komt het nieuwe jaarrapport uit.

Thailand hoopt naar de Tier-1 lijst te kunnen verhuizen van landen die het goed doen, maar gezien de beschuldigingen van Uddin lijkt degratie naar de Tier-3 lijst waarschijnlijker. Het land loopt dan het risico van handelssancties, wat ernstige gevolgen zou hebben voor de garnalenexport.

– Kritiek van de advocaat van premier Yingluck op de National Anti-Corruption Commission is de commissie in het verkeerde keelgat geschoten. Ze vraagt de Lawyers Council of Thailand de man wegens onbehoorlijk gedrag te berispen.

De advocaat had het besluit van de NACC om zeven getuigen à decharge te weigeren in de zaak Yingluck ‘unfair’ en ‘improper’ genoemd. Hij dreigde de commissie aan te klagen wegens machtsmisbruik. De commissie zegt de getuigen geweigerd te hebben, omdat hun getuigenis niet relevant voor de zaak kan zijn.

De zaak Yingluck betreft haar rol als voorzitter van het National Rice Polici Committee. Yingluck zou niets hebben gedaan tegen de corruptie in het rijsthypotheek. De NACC beschuldigt haar van plichtsverzuim. Indien ze schuldig wordt bevonden, moet ze met onmiddellijke ingang haar werkzaamheden staken. De Senaat beslist of ze afgezet wordt. Naar verwachting hakt de NACC donderdag of 13 mei de knoop door.

– De politie van Bangkok staat in de startblokken om aanvaringen te voorkomen, wanneer maandag roodhemden een rally houden en de anti-regerings beweging (PDRC) door de stad marcheert. De PDRC loopt vanaf haar kamp in het Lumpinipark naar Sanam Luang om Coronation Day te vieren. Het UDD houdt in het westen van Bangkok een rally.

Alhoewel beide plaatsen nu niet bepaald dicht bij elkaar liggen, houdt de politie toch rekening met incidenten. Daarom wordt extra personeel ingezet. Die blijven tot juli bij de rallylocaties, omdat op 20 juli verkiezingen plaatsvinden.

Directeur Chalerm Yubamrung van het Capo waarschuwt op voorhand tegen obstructie van de verkiezingen. Volgens hem gaat het leger ervoor zorgen dat die succesvol zijn. Degenen die op 2 februari de verkiezingen hebben gehinderd, hangt een gevangenisstraf boven het hoofd. Alle zaken zijn inmiddels naar het OM gestuurd.

– De leden van alle roodhemdgroepen in Lampang en Chiang Mai gaan in zwarte (rouw)kleding aan hun rally deelnemen, die zondag van start gaat. De kleding is een protest tegen het ‘onrecht’ van de NACC en het Constitutionele Hof. In Lamphun verzamelen de roodhemden bij de Larn Chao Mae Jam Thewee Shrine om vandaar naar Chiang Mai te marcheren. Het Derde Leger houdt de roodhemdleiders in de gaten.

In Bangkok houden de roodhemden een rally op de Utthayan weg. Volgens de tweede gemeentesecretaris leverde de vorige rally op dezelfde plaats veel overlast voor omwonenden op. Zo’n driehonderd huishoudens  hadden problemen met de bereikbaarheid van hun woning. De enige toegangsweg naar drie buurten was geblokkeerd.

– Het ministerie verwacht in in 2015 een groot overaanbod van misschien wel 61.000 aan kersverse leraren. Thans gaan elk jaar 20.000 leraren met pensioen, maar de afgelopen 5 jaar zijn meer dan 50.000 studenten afgestudeerd als leraar. [Dit rekensommetje snap ik niet, maar dat is wel vaker het geval met cijfers in BP.] Gymnastiekleraren vormen de grootste groep.

Het ministerie werkt aan oplossingen. Een commissie wordt gevormd, die vraag en aanbod met elkaar in overeenstemming moet brengen. Als eerste zal universiteiten om medewerking worden gevraagd en wanneer dat niet lukt, wordt de subsidiekraan als dreigmiddel ingezet.

– Een brand in een magazijn met textiel in Bang Phli (Samut Prakan) woensdagnacht heeft de brandweer uren werk bezorgd. Het vuur raasde door stapels ongebleekt textiel dat er lag opgeslagen. Een bewaker zegt twee explosies te hebben gehoord, vermoedelijk in een transformator. De schade wordt geschat op 10 miljoen baht.

Politiek nieuws

– Vandaag begint een buitengewone vergadering van de Senaat. De zogeheten bende van 40 senatoren gaat aandringen op de verkiezing van een nieuwe voorzitter plus vice-voorzitters. De Senaat is voorzitterloos, sinds de NACC voorzitter Nikhom Wairatpanich heeft voorgedragen voor afzetting. Nikhom (Pheu Thai-er) kapte vorig jaar voortijdig de beraadslagingen over het wetsvoorstel tot wijziging van de Senaat af, zodat oppositieleden het woord niet meer konden voeren.

De Senaat wordt thans geleid door een vice-voorzitter, maar die heeft niet dezelfde bevoegdheden als een voorzitter. Natuurlijk wordt gelijk weer gebakkeleid over de vraag of een voorzitter gekozen mag worden tijdens een buitengewone vergadering. Volgens Somchai Sawaengkarn, lid van de bende van 40, mag dit, maar anderen betwijfelen het.

De buitengewone vergadering duurt negen dagen. Belangrijkste agendapunt is de benoeming van een lid van de bestuursrechtbank en de National Anti-Corruption Commission (NACC).

www.dickvanderlugt.nl – Bron: Bangkok Post

Meer nieuws in:

Woedende menigte steekt joyrider dood
Abhisit: Als…., dan trek ik me terug uit de politiek
Dag van de Arbeid: weinig feestelijk, veel zorgen


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

2 reacties op “Nieuws uit Thailand – 2 mei 2014”

 1. Kees zegt op

  Hallo Dick een simple rekensommetje bij de leraren.
  Per jaar gaan er 20.000 met pensioen en de laatse 5 jaar zijn er 50.000 per jaar bijgekomen.
  Vanaf 2015 worden dat er vermoedelijk 61.000 per jaar.

  Thailand kan ze goed gebruiken lijkt mij, maar dat kost wel geld.
  Nu zijn de klassen veel te groot tussen de 35 en de 50 leerlingen.
  Als een nieuwe regering werkelijk iets aan het lage nivo van het thaise onderwijs wil doen dan is dit een unieke kans zou ik zeggen.
  Verder Gymnastiekleraren kunnen ze ook wel gebruiken om de kinderen meer te laten bewegen/sporten.
  Want als het zo door gaat krijgt Thailand een problem met kinderen met overgewicht.

 2. chris zegt op

  Helaas hangt de echte verbetering van het Thai onderwijs niet zozeer samen met het aantal leraren maar met hun houding ten aanzien van het optimale leerproces van de kinderen. In het huidige onderwijsssysteem en de methodieken (die onderdeel vormen van de Thai cultuur) worden kinderen absoluut niet aangemoedigd om zelfstandig en kritisch te gaan denken. Dat gaat niet 1-2-3 veranderen door de grootte van de klassen te verlagen. Misschien gebeurt in dat geval wel het tegendeel……..


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website