Nieuws uit Thailand – 2 maart 2014

Door Redactie
Geplaatst in Nieuws uit Thailand
Tags: , ,
2 maart 2014

Het dodental van het tragische busongeluk vrijdag in Prachin Buri is opgelopen tot zestien. Een van de leerlingen overleed gisteren. Familieleden van de doden en gewonden hebben opgeroepen te stoppen met uitstapjes over lange afstand. Op de foto wordt een leerling getroost, die haar moeder en jongere zusje verloor.

– De vakantiebungalow van vastgoedmagnaat Sasima Srivikorn in Nakhon Ratchasima is gisteren met een spervuur aan kogels bewerkt.

De aanval wordt toegeschreven aan de actie van haar dochter en echtgenoot die Potjaman na Pombejra, de ex-echtgenote van oud-premier Thaksin, in winkelcentrum Emporium op een fluitconcert trakteerden. Naar de woning van het echtpaar was donderdagavond al een zelfgemaakte bom gegooid, maar die ontplofte niet.

De bungalow werd ’s nachts om 3 uur geraakt door 30 kogels, afgevuurd vanaf een pickup truck. Sasima en de anderen die in de woning lagen te slapen, werden niet geraakt. De politie interpreteert de beschieting als een bedreiging, niet als een moordpoging.

Moeder Sasima heeft na het fluitincident Potjaman gebeld en excuses voor het wangedrag van haar dochter gemaakt. Ze zei dochter en schoonzoon daarvoor op hun donder te hebben gegeven.

– Vandaag gaan kiezers in de 32 stembureaus van het derde kiesdistrict in de provincie Phetchaburi naar de stembus. De Kiesraad verwacht geen problemen. De kiezers krijgen een tweede kans omdat ze op 2 februari hun stem niet konden uitbrengen vanwege protesten van de anti-regerings beweging.

Degenen die toen roet in het eten gooiden, worden vervolgd en zijn vrijgelaten op borgtocht met als voorwaarde niet te recidiveren. Ze weten dondersgoed dat hun borgtocht wordt ingetrokken, als ze het weer in hun bolle kop halen de verkiezingen te verstoren.

De PDRC maakte vrijdag wel een symbolisch gebaar toen de stembureaucommissie een training kreeg. Maar ze verstoorden niet de training en hinderden ook niet het vervoer van stembussen die dag. Mochten er vandaag toch incidenten zijn, dan wordt bekeken of het nodig is de verkiezingen weer af te gelasten. Maar dat wordt niet verwacht omdat de stembureaus door meer agenten worden bewaakt.

– De Public Sector Anti-Corruption Commission [niet te verwarren met de National Anti-Corruption Commission, wier kantoor door roodhemden is afgegrendeld – na een gesprek met de politie zijn ze vertrokken, lees ik in een bijzinnetje in een ander artikel] gaat onderzoek doen naar enkele stembureaucommissies, die op 2 februari al te gemakkelijk hun bureau zouden hebben gesloten of helemaal niet kwamen opdagen. Dat heet plichtsverzuim en is strafbaar.

Als eerste houdt de PACC zich bezig met een commissielid in het kiesdistrict Ratchathewi (Bangkok). Hij kwam niet opdagen en had daarvoor geen geldige reden. Hij heeft ook verzuimd zijn afwezigheid bij de autoriteiten te melden. De man wordt door de PACC opgeroepen voor verhoor.

In Bangkok kon behalve in Ratchathewi niet gestemd worden in de districten Bang Kapi, Din Daeng, Lak Si en Bung Kum. In andere districten bleven sommige bureaus dicht. De PACC doet ook onderzoek naar gesloten stembureaus elders in het land.

– Een politieofficier zegt vrijdag door tien bewakers van de protestbeweging te zijn mishandeld. Hij heeft tegen hen aangifte gedaan. De officier werd op Siam Square door een bewaker staande gehouden. Toen hij weigerde gefouilleerd te worden, werd hij aangevallen. Een groep demonstranten zou hem daarna gedwongen hebben een fluitje te dragen. Ze ontvoerden hem op een motorfiets, onderweg zag hij kans eraf te springen, maar hij werd opnieuw aangehouden en naar de protestlocatie Ratchaprasong gebracht. Pas na verhoor mocht hij naar het ziekenhuis. Aldus zijn verklaring.

– De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken John Kerry roept de Thaise autoriteiten op snel onderzoek te doen naar de aanslagen die vier kinderen het leven kostten. ‘Als bondgenoot en hechte vriend van de Thaise bevolking zijn we diep bedroefd over de doden en gewonden.’ Kerry noemt geweld ‘geen acceptabel middel om politieke verschillen op te lossen’.

De minister benadrukte wel dat de VS geen partij kiest in de Thaise politiek. De Thais zelf moeten hun verschillen bijleggen.

– De wijziging van de regeling dat gastarbeiders uit Myanmar die vier jaar in Thailand hebben gewerkt, verplicht zijn naar hun land terug te keren om pas na drie jaar te mogen terugkeren, is vertraagd omdat de regering demissionair is en daar maken organisaties als het Migrant Workers Rights Network zich ernstig zorgen over. De mensenhandel zou erdoor kunnen opbloeien.

Naar schatting hebben 100.000 gastarbeiders te maken met de regel. Als de nieuwe regel van kracht wordt, hoeven ze slechts één dag de grens over. De organisaties verwachten dat Myanmarezen zich niets aantrekken van de huidige regeling en stiekem terugkeren. Er is werk genoeg, bijvoorbeeld in de visserijsector.

De belangenverenigingen stellen voor werknemers die de regeling overtreden, niet te straffen en ook de werkgevers die hen in dienst nemen niet te beboeten, zoals voorgeschreven in de Immigration Act.

www.dickvanderlugt.nl – Bron: Bangkok Post

Mededeling van de redactie

De rubriek Bangkok Breaking News is vervallen en wordt pas weer hervat indien daartoe aanleiding bestaat.

Bangkok Shutdown en de verkiezingen in beeld en geluid:

www.thailandblog.nl/nieuws/videos-bangkok-shutdown-en-de-verkiezingen/


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

2 reacties op “Nieuws uit Thailand – 2 maart 2014”

  1. chris zegt op

    De chauffeur van de bewuste verongelukte bus had geen groot rijbewijs en was niet bevoegd de bus te besturen. Waarvan acte.

  2. kanchanaburi zegt op

    En wie wordt daar nu verantwoordelijk gehouden,zijn werkgever?????
    Geef die kerel een boete ,waar hij stijl van achterover slaat en de chauffeur een levenslang ontzegging van een rijbewijs.
    Klojoos


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website