Zou het verstand dan toch gaan zegevieren bij regeringspartij Pheu Thai? Pawit Thongroj, adviseur van de minister van Onderwijs, gaat de minister voorstellen om te stoppen met het  ‘Tablet PC per Child’ programma, een initiatief dat door Pheu Thai tijdens de verkiezingen in 2011 werd gelanceerd.

Dat zou goed nieuws zijn, want het alleen maar uitdelen van tablets heeft geen enkel educatief nut. Maar gevreesd moet worden dat het alternatief van de adviseur ook mank gaat aan dezelfde misplaatste hooggespannen verwachtingen van techniek in het onderwijs. Hij pleit voor een ‘smart classroom, waarbij de techniek tot een wonderbaarlijke verbetering van het onderwijs leidt. Dat lokaal dient te worden uitgerust met 30 tablet computers, een smart board, server en classmanagement software.

Het voornaamste voordeel van het lokaal is, dat beter gebruik wordt gemaakt van het onderwijsbudget en problemen met de aanbesteding van de aanschaf van de tablets worden voorkomen, zegt Pawit, door de krant een van Pheu Thai’s onderwijsexperts genoemd.

Dit schooljaar is het tweede jaar waarin leerlingen een tablet kregen. Het eerste jaar kregen alle Prathom 1 leerlingen zo’n ding, dit jaar ook de leerlingen van Mathayom 1, maar voor zover ik weet zijn nog niet alle tablets uitgedeeld, vanwege problemen met de aanbesteding. Tot  nu toe hebben 1,6 miljoen tablets hun weg naar het onderwijs gevonden.

[Lezers die zich storen aan mijn enigszins gekleurde berichtgeving, wijs ik erop dat ik als oud-onderwijzer met een gedegen kweekschoolopleiding en vele jaren ervaring in het lager onderwijs en HBO meen enig verstand van onderwijs en didactiek te hebben.]

– De ´seven dangerous days´ hebben de eerste vijf dagen, 27 tot en met 31 december, geresulteerd in 266 dodelijke verkeersslachtoffers en 2.502 gewonden bij 2.355 ongelukken. Nog steeds staat de provincie Nakhon Ratchasima aan kop met 15 doden. In Buri Ram en Surat Thansi kwamen 10 personen om het leven en in Chiang Mai en Bangkok elk 8.

– Het leger heeft militaire rangers opdracht gegeven buitenposten langs de Budu bergketen in het diepe Zuiden op te zetten, zodat verzetsstrijders het gebied niet meer kunnen gebruiken voor trainingskampen en als schuilplaats. In het gebied heeft het leger nooit soldaten gestationeerd, alhoewel er wel vaak wapenopslagplaatsen en schuilplaatsen zijn gevonden.

Het leger zet drie compagnieën in het gebied in, dat 293 vierkante kilometer telt en zich uitstrekt over Bacho, Yi-ngo, Rangae, Rueso, Chanae en Waeng in Narathiwat; Raman in Yala en Kapho in Pattani. Zonder risico is de stationering niet, want het aantal verzetsstrijders overtreft het aantal soldaten en dat maakt hen kwetsbaar voor aanvallen.

– Premier Yingluck en de legertop hebben gisteren Prem Tinsulanonda, voorzitter van de Privy Council (een adviesorgaan van de koning), het traditionele nieuwjaarsbezoek gebracht. De legeropperbevelhebber had andere verplichtingen en liet zich vervangen door zijn tweede man. Het bezoek duurde zegge en schrijve 15 minuten. Daarna volgden nog een bezoek aan de Army Club waar Yingluck en de militaire leiders een uur over de politieke situatie spraken, en een bezoek aan het hoofdbureau van politie.

– Roodhemd gevangenen in de Lak Si (politieke) gevangenis die hadden kunnen profiteren van het (geschrapte) amnestievoorstel, steunen nog steeds de regering. In de gevangenis zitten 23 gedetineerden die vanwege brandstichting en illegaal wapenbezit tijdens de ongeregeldheden in 2010 zijn veroordeeld.

Alhoewel ze het betreuren dat het amnestievoorstel, dat leidde tot de ontbinding van het Huis van Afgevaardigden, is ingetrokken, staan ze nog vierkant achter de regering en wijzen de protesten als onbehoorlijk en onwettig af.

Een van hen noemt de eis [van actieleider Suthep] dat de Shinawatra-familie het land voorgoed moet verlaten, ‘belachelijk’. ‘Volgens mij zijn ze gek omdat ze zich boven anderen verheven voelen. Ze begrijpen werkelijk niets van het principe van gelijke rechten in een democratie’, zegt Pattama Moolmil, die 34 jaar mag brommen wegens brandstichting van het Provinciehuis van Ubon Ratchathani in mei 2010.

‘Hun beledigingen van plattelanders zijn onacceptabel. Ik vraag me af of ze wel rijst kunnen verbouwen en fruit telen, huishoudelijk werk doen, voor transport kunnen zorgen en kantoren kunnen schoonmaken, wanneer wij in opstand komen.’

Een andere gevangene, ook uit Ubon Ratchathani, noemt zichzelf een politieke gevangene, die zijn vrijheid is ontnomen. ‘Wij willen verzoening, maar in het huidige politieke klimaat zal dat moeilijk zijn.’ [Nooit geweten dat brandstichting en illegaal wapenbezit een politiek vergrijp zijn.]

– Het nieuwe jaar is in Bangkok begonnen met een vuurgevecht bij busstation Mor Chit. Daarbij kwamen vijf mannen om het leven en werden zes gewond. De heren raakten bij een online game shop slaags. Het conflict begon met een knokpartij, maar later kwam een groep van vijftien mannen gewapend met vuurwapens terug en sloeg de vlam in de pan.

– Het werd twee mannen ook wel erg gemakkelijk gemaakt om een Toyota Vios te stelen. Die stond met draaiende motor voor een huis in Nonthaburi. Dus reden ze ermee weg. In de wagen lag nog een meisje van 3 jaar te slapen. Dat dumpten ze in een dorp in Ayutthaya. De autodieven werden na een achtervolging door de politie in Muang (Ratchaburi) aangehouden. Niet zo moeilijk, want de wagen was in een greppel beland.

– Tal van rubberbedrijven in het Zuiden kampen met een tekort aan arbeidskrachten. Volgens een anonieme expert, die zijn naam niet wil noemen [maar hoe weten we dan dat hij een expert is?], komt de industrie 40.000 werkers tekort. De helft van de afbeiders uit het Noorden en Noordoosten die naar het Zuiden waren getrokken om er een centje te verdienen, gaan weer terug.

Ook de visindustrie komt handen tekort. Die moet het voornamelijk hebben van migranten uit Cambodja en Myanmar. De autoriteiten overwegen mensen uit Bangladesh of Rohingya te recruteren.

Verkiezingsnieuws

– De Kiesraad beslist vandaag of de verkiezingen op 2 februari doorgaan. Een verlenging van de registratietermijn voor districtskandidaten zit er niet in, aldus Phuchong Nutrawong, secretaris-generaal van de Kiesraad. Op verlenging heeft regeringspartij Pheu Thai aangedrongen, omdat demonstranten in acht zuidelijke provincies de registratie hebben geblokkeerd.

In 24 kiesdistricten van de provincies Surat Thani, Krabi, Trang, Phatthalung en Songkhla konden de verkiezingskandidaten niet binnenkomen in de registratiecentra; in de overige provincies kwamen geen kandidaten opdagen. De registratie die zaterdag begon, is gisteren geëindigd.

Over het hele land hebben 1.272 kandidaten in 347 kiesdistricten zich ingeschreven. In 22 kiesdistricten in 22 provincies hebben de kiezers weinig keus, want daar komt slechts de naam van één kandidaat op het stembiljet te staan. In Bangkok hebben 168 kandidaten van 23 partijen zich ingeschreven.

Tijdens de vergadering  vandaag buigt de Kiesraad zich ook over de vraag hoe de 123 kandidaten te helpen, die zich niet konden registreren en aangifte hebben bij gedaan bij de politie.

Ook vandaag heeft Kiesraadcommissaris Somchai Srisuthiyakorn een ontmoeting met bestuursleden van regeringspartij Pheu Thai en oppositiepartij Democraten om een oplossing voor de politieke onrust te zoeken. ´Wij geloven dat de ontmoeting een oplossing kan opleveren die de politieke spanning vermindert´, zegt Somchai. De protestbeweging is ook uitgenodigd, maar die heeft nog niet gereageerd.

Volgens oppositieleider Abhisit heeft de regering de sleutel voor het oplossen van de politieke crisis. Tenzij de regering een stap terugdoet en bereid is een compromis te sluiten, zal de politieke spanning in elke fase van het verkiezingsproces en nadat de regering is ingezworen, voortduren. Maar als de regering bereid blijkt open te staan, kunnen alle betrokken partijen voorstellen doen en hun verschillen bijleggen.

Gelukkig Nieuwjaar

Rest mij de lezers van Nieuws uit Thailand een gelukkig nieuwjaar te wensen. Mocht u dat in persoon willen doen en in Thailand wonen of op vakantie zijn, kom dan gerust naar de nieuwjaarsreceptie van Thailandblog op 12 januari in Bangkok. De gegevens vindt u hier: https://www.thailandblog.nl/van-de-redactie/meld-je-aan-nieuwjaarsreceptie-van-thailandblog/

www.dickvanderlugt.nl – Bron: Bangkok Post


» Laat een reactie achter


9 reacties op “Nieuws uit Thailand – 2 januari 2014”

 1. Jan Dekker zegt op

  Nou Dick, ik ben het roerend met je eens over die tablets. Naar mijn mening voegt het absoluut niets toe aan het onderwijs alleen al vanwege het feit dat het besturingssysteem van die tablets in het Engels is. Wie kan dat lezen?
  Bovendien lijkt het mij dat met die tablets die al uitgedeeld zijn hetzelfde gebeurd als met de jaarlijks terugkerende dekens. Ze zullen wel op de markt verschijnen.

  Verder, als de top van het leger andere bezigheden heeft dan het verschijnen voor de Koning, is dat naar mijn gevoel majesteitsschennis. Een afspraak als die is immers lang van tevoren bekend.

  Tenslotte merk ik graag op dat het in Thailand al niet beter is dan bijvoorbeeld in Nederland. Zelfs diegenen die arbeid eigenlijk best wel kunnen gebruiken om te voorzien in hun levensonderhoud, trekken hun neus op voor de geboden arbeid. Dan maar buitenlanders die nog wel blij zijn. En maar klagen!

  VA:F [1.9.22_1171]
  Waardering: 0 (obv 0 stemmen)
  • Dick van der Lugt zegt op

   @ Jan Dekker Yingluck en de legerleiding hebben een bezoek gebracht aan Prem, niet aan de koning. Ik denk dat je daar overheen hebt gelezen. Prem is natuurlijk wel een belangrijk man als voorzitter van de Privy Council, het adviesorgaan van de koning. Zo’n adviesorgaan kennen we in Nederland niet, alhoewel onze koning – zo vermoed ik – wel adviseurs om zich heen zal hebben.

   VN:F [1.9.22_1171]
   Waardering: +1 (obv 1 stem)
 2. Dick van der Lugt zegt op

  Breaking News De protestbeweging doet Bangkok op slot? Dan openen wij het land, zegt roodhemdleider Jatuporn Prompan. Hij kondigt aan dat het UDD op 13 januari een grote rally houdt, wanneer op die dag Bangkok shutdown van de protestbeweging begint.

  ‘We beginnen het nieuwe jaar door januari de maand van gevechten te maken. Het wordt de maand van de definitieve confrontatie, maar wel volgens het principe van ahimsa (geweldloosheid).’

  Over het waar en hoe van de tegenrally gaf Jatuporn geen details.

  VN:F [1.9.22_1171]
  Waardering: +1 (obv 1 stem)
 3. Dick van der Lugt zegt op

  Breaking News De mannen in het zwart, die op 26 december tijdens de gevechten bij het Thai-Japans stadion op het dak van het ministerie van Werkgelegenheid zijn gesignaleerd, waren politieagenten. Dit heeft hoofdcommissaris Adul Saengsingkaew van de Royal Thai Police vandaag bevestigd.

  Uit forensisch onderzoek is volgens RTP-adviseur Charumporn Suramanee gebleken dat zij niet geschoten kunnen hebben op de agent en demonstrant die om het leven zijn gekomen bij de gevechten tussen oproerpolitie en demonstranten. Die probeerden de registratie van verkiezingskandidaten tegen te houden.

  De agenten waren uitgerust met traangasgeweren, traangasgranaten en geweren om rubber kogels af te vuren.

  VN:F [1.9.22_1171]
  Waardering: +1 (obv 1 stem)
 4. Dick van der Lugt zegt op

  Breaking News De Kiesraad heeft vandaag niet vergaderd met regeringspartij Pheu Thai en oppositiepartij Democraten. Volgens oppositieleider Abhisit wegens ‘a lack of clear arrangements’.

  Verwacht wordt dat de Kiesraad vandaag beslist of de verkiezingen doorgaan en wat te doen met de 28 kiesdistricten in het Zuiden die geen kandidaten hebben.

  Wil het nieuwe parlement kunnen functioneren dan moet minimaal 95 procent van de zetels bezet zijn.

  VN:F [1.9.22_1171]
  Waardering: 0 (obv 0 stemmen)
 5. Dick van der Lugt zegt op

  Breaking News De hoofdindex van de Stock Exchange of Thailand is met 67,94 punten gezakt naar 1.230,77, het laagste niveau sinds september 2011. Als gevolg van de politieke problemen wijken buitenlandse investeerders naar andere markten uit.

  De baht zakte naar 33 baht tegen de dollar, het laagste niveau sinds maart 2010.

  VN:F [1.9.22_1171]
  Waardering: 0 (obv 0 stemmen)
  • chris zegt op

   Binnen enkele dagen zal het bedrijfsleven reageren op de bestaande situatie als de koersen blijven dalen. In een land waar de politiek voornamelijk om geld en vermogen draait laten de politici zich niet zonder slag of stoot arm maken op de beurs. Het vertrek van Yingluck wordt afgedwongen via de beurs. Wat ik je brom.

   VA:F [1.9.22_1171]
   Waardering: +1 (obv 1 stem)
 6. Dick van der Lugt zegt op

  Breaking News Het openbaar vervoer wordt vanaf 13 januari, wanneer Bangkok Shutdown begint, geen strobreed in de weg gelegd. Bus, trein, BTS, MRT kunnen gewoon blijven functioneren. Actieleider Suthep zei vanavond dat op de kruispunten die worden geblokkeerd, een rijstrook wordt opengehouden voor bussen.

  Het is de bedoeling dat twintig kruispunten en T-kruisingen worden bezet door demonstranten. Elektra en water van de woningen van de kabinetsleden en overheidsgebouwen gaan afgesneden worden.

  Bangkok Shutdown gaat door totdat de (demissionaire) regering Yingluck aftreedt.

  VN:F [1.9.22_1171]
  Waardering: 0 (obv 0 stemmen)
 7. Dick van der Lugt zegt op

  Breaking News Bangkok Shutdown, de actie die op 13 januari begint om de hoofdstad lam te leggen, gaat het land 130 miljard baht kosten. Tot nu toe bedraagt de economische schade 70 miljard baht, aldus een lid van het economisch team van regeringspartij Pheu Thai.

  Hij roept oppositieleider Abhisit op om actieleider Suthep, voormalig parlementslid van de Democraten, te bewegen de Shutdown te laten varen.

  Volgens Pichai Naripthaphan hebben buitenlandse investeerders sinds het begin van de protesten al aandelen ter waarde van 200 miljard baht verkocht. Sommigen zouden besloten hebben hun productiebasis naar het buitenland te verplaatsen.

  VN:F [1.9.22_1171]
  Waardering: 0 (obv 0 stemmen)

Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website