De geplande massa-rally van het United Front for Democracy against Dictatorship (UDD, roodhemden) vandaag in het stadion van Ayutthaya (foto) is weliswaar afgelast, maar wanneer het anti-regerings protest doorgaat, wordt een nog veel grotere rally georganiseerd.

‘Tien keer groter dan de rally in het Rajamangala stadion [van zondag 1 december]’, dreigt roodhemdleider Jatuporn Prompan.

UDD-voorzitter Tida Tawornseth beschouwt het afblazen van de rally niet als een nederlaag voor het UDD. De rally is geannuleerd om een ‘positieve atmosfeer’ te scheppen. Over de eis van de demonstranten dat de regering geen demissionaire rol dient te spelen, zei ze: Dat schept een politiek vacuüm, waardoor democratie wordt vervangen door anarchie.

Surachet Chaikosol, UDD-leider in Ayutthaya, noemt de ontbinding van het Huis de beste manier om uit het conflict te geraken. ‘De mensen hebben nu een kans om de politieke partij van hun voorkeur te kiezen.’ Surachet verwacht dat Pheu Thai (weer) de verkiezingen zal winnen en de volgende regering vormt.

– Met alle focus op Bangkok in de krant en in de media zou je bijna vergeten dat het gisteren ook rommelde in het land. Erg specifiek is de krant er niet over. ‘Many marched to provincial halls and blew whistles to protest against the caretaker government’, schrijft Bangkok Post, die blijkbaar geen correspondenten ter plaatse heeft of niet de moeite neemt er verslaggevers naar toe te sturen.

Uit Nakhon Ratchasima wordt gemeld dat drieduizend anti-regerings demonstranten bij het Provinciehuis demonstreerden. Verder noemt de krant acties in Sukhothai, Phitsanulok, Mae Hong Son, Phayao, Rayong, Chon Buri, Ratchaburi en in de zuidelijke provincies, van oudsher een bolwerk van oppositiepartij Democraten. Maar details ontbreken en een observatie als ‘the atmosphere was lively’ kan ik ook achter mijn bureau bedenken.

– Veertig delegaties zijn gisteren begonnen aan de ‘2nd Assembly of Parties to the International Anti-Corruption Agency’. De driedaagse conferentie is georganiseerd door de Thaise National Anti-Corruption Commission (NACC) in samenwerking met de International Anti-Corruption Academy. Gisteren werd ook voor de tiende maal de International Anti-Corruption Day ‘gevierd’.

Volgens conferentievoorzitter Panthep Klaranongran, tevens president van de NACC, blijft corruptie een groot struikelblok om armoede te elimineren, om gelijke rechten en kansen te waarborgen en om een vrije, eerlijke en veilige maatschappij voor iedereen te realiseren.

Wat de conferentie anders dan mooie woorden weet te produceren, wordt me uit het bericht in de krant niet duidelijk.

– Een Mexicaan, Colombiaan en een andere buitenlander zijn in Bangkok aangehouden. Ze worden verdacht van de diefstal van twee cassettes met biljetten van 100 en 500 baht uit een ATM in Kathu (Phuket). Die geldautomaat wisten ze met een gasbrander open te snijden. Jammer voor hen, maar bewakingscamera’s hadden hun tronies vastgelegd. Het drietal was op 30 november in Krabi geland, heen en weer naar Phuket gereden en met de bus naar Bangkok gegaan, waar ze in een hotel in Makassan werden aangehouden.

– Bij een bomaanslag bedoeld voor een militaire patrouille in Yi-ngo (Narathiwat) zijn een vader en zijn 7-jarige zoon gewond geraakt. De bom ontplofte toen de vader op zijn motorfiets een pickup truck met twaalf soldaten inhaalde.

– Ondanks de ontbinding van het Huis van Afgevaardigden zet de National Anti-Corruption Commission (NACC) haar onderzoek naar het stemgedrag van 312 parlementsleden bij de stemming over het senaatsvoorstel voort.

Parlementsleden van oppositiepartij Democraten hebben de NACC gevraagd de parlementariërs voor impeachment voor te dragen omdat ze de grondwet zouden hebben overtreden. In het ergste geval leidt deze procedure tot een politieke ban van 5 jaar. Dus dit zwaard van Damocles hangt nog steeds boven hun hoofd, alhoewel ze wel al parlementslid af zijn, omdat premier Yingluck het Huis heeft ontbonden.

– Zes teenagers zijn zondagnacht om het leven gekomen toen de pickup truck waarin ze zaten op de Bang Kapi flyover tegen een elektriciteitsmast botste. Een van de slachtoffers was de zwangere echtgenote van de bestuurder. Eén jongen overleefde de crash; hij is ernstig gewond in het ziekenhuis opgenomen. De tieners hadden eerder die avond in een pub zitten drinken. Volgens een vriend van de slachtoffers was de chauffeur dronken.

– Wat krijgen we nou: een militaire aanval? Troepen aan beide zijde van de Thai-Cambodjaanse grens dachten dat gisteren toen ze een knal hoorden. Onderzoek wees uit dat de explosie was veroorzaakt door een stuk metaal afkomstig van een gevallen satelliet.

Economisch nieuws

– Wanneer de politieke protesten nog lang doorgaan, komt het midden- en kleinbedrijf in de financiële problemen, zegt de Bank of Thailand. Het aantal NPL’s (non-performing loans) dreigt dan toe te nemen, omdat de liquiditeit van de bedrijven bij een teruglopende omzet opdroogt.

Assistent-gouverneur Salinee Wangtai zegt echter dat de bank niet al te pessimistisch is omdat commerciële banken hun klanten tegemoet komen met lagere aflossingen en verlenging van de looptijd. De banken beoordelen aanvragen voor nieuwe leningen ook strenger om de kwaliteit van leningen te waarborgen.

– Werknemers met een eerste baan die tussen de 10.000 en 30.000 baht per maand verdienen, zijn in hoog tempo schulden aan het opbouwen. De verhouding tussen schuld en inkomen is van 24 procent in 2009 toegenomen tot 34 procent, bijna evenveel als het maximum van 40 procent dat commerciële banken hanteren.

Surapol Opasatien van het National Credit Bureau schrijft de hogere schulden van first-jobbers toe aan hun leefstijl. Ze geven liever geld uit dan te sparen en ze hebben een goede toegang tot bankleningen.

Volgens gegevens van de National Economic and Social Development Board zijn er 3,7 miljard huishoudens van first-jobbers tegen 1,6 miljard huishoudens met een laag inkomen. Zo’n 9,5 miljoen huishoudens hebben schulden: 3,7 miljoen verdient 10.000 tot 30.000 baht per maand; 2,9 miljoen 30.001 tot 50.000 baht; 1,6 miljoen minder dan 10.000 baht; 1 miljoen 50.001 tot 100.000 baht en de rest verdient meer dan 100.000 baht.

Alhoewel de schuldgroei in de lage inkomensgroep is vertraagd, nadat de schuld-inkomen verhouding de limiet had bereikt, zorgen de schulden van de mensen met een eerste baan ervoor dat het totaal aan huishoudschulden toeneemt.

Aan het eind van het eerste kwartaal dit jaar bedroegen de huishoudschulden 9 biljoen baht oftewel 77,5 procent van het bruto binnenlands product, een groot verschil met ten tijde van de financiële crisis in 1997 toen de schulden 1,36 biljoen baht bedroegen (28,8 pct van het bbp).

Uit een analyse van Standard & Poor is gebleken dat van de veertien Aziatische economieën de kredietprofielen van banken in Maleisië en Thailand het meest kwetsbaar zijn in het segment huishoudschulden.

www.dickvanderlugt.nl – Bron: Bangkok Post

Foto homepagina: Demonstranten onder leiding van actieleider Suthep Thaugsuban op weg naar het Government House.


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

7 reacties op “Nieuws uit Thailand (2) – 10 december 2013”

 1. rene zegt op

  “schrijft Bangkok Post, die blijkbaar geen correspondenten ter plaatse heeft of niet de moeite neemt er verslaggevers naar toe te sturen.” Dat bewijst nogmaals de arrogantie van het Chinese establishment in Bangkok, waar de BKK Post deel van uitmaakt. Wat in de provincies gebeurt interesseert hen gewoonweg niet.

 2. chris zegt op

  De rally is afgelast omdat de red shirts verteld is dat zij een groot probleem veroorzaken als ze met de rally zouden doorgaan. Ik hoef hopelijk niet te vertellen met wie.
  Zij zouden naar de wijze woorden van mijn vader zaliger moeten luisteren: ” als je geschoren wordt moet je stil blijven zitten”.

 3. kanchanaburi zegt op

  Oja ,nu zijn de chinezen de gebeten hond, zij zijn het, die verantwoordelijk zijn voor deze demonstraties en niet andere bevolkingsgroepen in Thailand.
  Ik zelf hoop dat het zooitje van Taksin snel uit gerangeerd is.

  • rene zegt op

   Je zou moeten weten dat die ganse elite in Bangkok bestaat uit Chinese immigranten. Zowel Suthep als Thaksin zijn Han Chinezen. En zij blijven trouw aan hun Chinese gebruiken en tradities. Zij stellen o.a. de familie eerst en dan pas het algemeen belang.

 4. Dick van der Lugt zegt op

  Breaking News Minister Chalerm Yubamrung (Werkgelegenheid) roept commissaris Kamronwit Thoopkrachang van de gemeentepolitie Bangkok op om actieleider Suthep Thaugsuban binnen 48 uur te arresteren.

  Tegen Suthep is een arrestatiebevel uitgevaardigd wegens de bezetting van het ministerie van Financiën en het regeringscomplex aan de Chaeng Wattanaweg. Suthep wordt beschuldigd van rebellie, een vergrijp waarop als maximumstraf levenslang of de doodstraf staat.

  De minister (eerder vice-minister-president, maar op een zijspoor gerangeerd) roept de demonstranten op naar huis te gaan. Aan hun eis is nu voldaan met de ontbinding van het parlement en nieuwe verkiezingen. Die worden op 2 februari gehouden.

  De door Suthep geëiste overdracht van de macht aan een ‘Volksraad’ noemt Chalerm niet mogelijk, want dan zou premier Yingluck juridisch gezien een ambtsmisdrijf plegen.

 5. cor verhoef zegt op

  Tjeempie, wat een verrassing. Kondigde Chalerm een aantal maanden geleden niet aan dat hij onthoofd kon worden wanneer Thaksin voor het eind van het jaar niet terug zou zijn als vrij man? Of was dat weer borrelbeeldspraak?

 6. Bacchus zegt op

  De cijfers van de National Economic and Social Development Board lijken mij wat overdone! Met 3,7 miljard huishoudens van firstjobbers en 1,6 miljard huishoudens met een laag inkomen zitten we geloof ik al op 2/3 van de wereldbevolking. Dit lijkt mij dus niet alleen over Thailand te gaan.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website