Ook gisteren ging het geweld weer door in het uiterste Zuiden van Thailand. In Pattani werd zondagnacht een assistent dorpshoofd van Ban Na Khao (Pattani) doodgeschoten terwijl hij in zijn wagen onderweg was naar het huis van zijn echtgenote.

De voorruit van de wagen werd doorzeefd door kogels. De man zag weliswaar kans uit zijn wagen te springen, voordat die in een greppel terechtkwam, maar twintig meter vanaf zijn wagen werd hij door de aanvallers in zijn hoofd geschoten.

In het district Sai Buri werd een man op een motorfiets doodgeschoten. Hij was na een bezoek aan een vriend op de terugweg naar zijn huis. De politie gaat ervan uit dat hij door de bijrijder van een motorfietser is beschoten.

In de provincie Yala vond de politie bij een verlaten benzinestation het lichaam van een 42-jarige man. Hij had een kogelwond in zijn hoofd en zijn handen waren vastgebonden op zijn rug. Bij het benzinestation stonden zijn pickup truck en motorfiets. Getuigen zeiden dat hij zijn pickup truck daar altijd parkeerde en dan op de motorfiets naar huis ging.

Bangkok Post opent vandaag met een artikel over de wet publiek-privaat partnerschap (PPP). Een groep senatoren gaat het Constitutionele Hof vragen die wet ongeldig te verklaren. De wet stelt de regering in staat met particuliere ondernemingen samen te werken zonder dat het parlement eraan te pas komt. Daardoor zouden ondernemingen ongecontroleerd door de regering geleend geld kunnen gebruiken. Ze zouden ook een meerderheidsaandeel in openbare nutsvoorzieningen kunnen verwerven.

Democratisch parlementslid Wirat Kalayasiri, hoofd van het juridisch team van de oppositiepartij, erkent dat zijn partij destijds die consequentie over het hoofd heeft gezien toen de wet werd aangenomen. ‘We wisten niet waar de regering op uit was’, zegt hij.

Maar nu begint dat duidelijk te worden omdat de regering 2,2 biljoen baht voor infrastructurele werken wil lenen en bij al die werken gaat het om een publiek-private samenwerking. Van het geld wordt 80 procent besteed aan spoorwegen, 14 procent aan wegen en de rest aan waterwegen en grensposten.

Wanneer de PPP-wet door het Hof ongeldig wordt verklaard omdat die in strijd met de grondwet is, komt de budgetaanvraag van 2,2 biljoen baht in de lucht te hangen omdat de ondersteunende PPP-wet ontbreekt. De budgetaanvraag wordt op 27 en 28 maart behandeld door het parlement en vandaag buigt het kabinet zich erover.

Het initiatief om naar het Hof te stappen, is genomen door senator Paibul Nititawan, voorzitter van de senaatscommissie corruptiebestrijding en regeringscontrole. Hij waarschuwt voor favoritisme: sommige ondernemingen zouden door de regering kunnen worden voorgetrokken.

– Op 21 april gaan de bewoners van kiesdistrict 3 in Chiang Mai naar de stembus om hun parlementslid te kiezen. Die zetel is vacant gekomen door het vertrek van Kasem Nimmonrat (Pheu Thai), volgens eigen zeggen wegens gezondheidsproblemen.

De tussentijdse verkiezing kost 10,2 miljoen baht. De Kiesraad zegt dat Kasem niet hoeft op te draaien voor de kosten, omdat hij het recht heeft te vertrekken. Critici hadden daar om gevraagd omdat ze menen dat hij zijn zetel heeft opgegeven om ruimte te maken voor Thaksin’s zuster Yaowapa.

– Een sub-commissie van tv-waakhond NBTC krijgt twee weken de tijd om uit te zoeken of de directeur van tv-station PBS buiten zijn boekje is gegaan door de laatste aflevering van het discussieprogramma Job Tote vorige week vrijdag te schrappen. De sub-commissie krijgt ook nog twee weken de tijd voor haar onderzoek naar de afgelasting van de laatste afleveringen van de politieke soap Nua Mek 2 door kanaal 3.

Naar de soap wordt al twee maanden onderzoek gedaan, het discussieprogramma is gisteren aan de agenda van de commissie toegevoegd. PBS (de enige publieke zender) schrapte de vijfde aflevering van de serie die over de Thaise monarchie ging. Vorige week protesteerden twintig personen bij het station tegen het programma. Ze vonden het beledigend voor de monarchie. Het hoofd van PBS zegt zijn beslissing te hebben gebaseerd op de mening van de tegenstanders en ter bescherming van de veiligheid van zijn personeel.

Vier senatoren claimden gisteren dat de inhoud van de laatste aflevering smadelijk voor de monarchie was. Ze hebben het Department of Special Investigation gevraagd een onderzoek te doen naar de presentator en de deelnemers aan de laatste aflevering.

– De zes personen die op 19 mei 2010 in Wat Pathumwanaram hun toevlucht hadden gezocht en werden doodgeschoten, zijn niet gedood door de King’s Guard Infantry Unit van het Derde Regiment. Dit zegt de Franse journalist Olivier Rotrou die de soldaten die dag heeft gevolgd. Hij zal dit op 28 maart verklaren wanneer hij door de rechtbank als getuige wordt gehoord.

Rotrou weet niet wie die mensen dan wel heeft doodgeschoten: andere soldaten of de zogeheten ‘mannen in het zwart’, een zwaarbewapende militie van de roodhemden. Op 19 mei 2010 maakte het leger een eind aan de wekenlange bezetting van Ratchaprasong intersection in het centrum van Bangkok. Vele roodhemden vluchtten naar de nabijgelegen tempel, waar ze meenden veilig te zijn.

– De National Anti-Corruption Commission heeft een panel gevormd dat onderzoek gaat doen naar de aankoop van GT200 en Apha 6 bomdetectoren door dertien overheidsdiensten. Eerder dook de DSI in de zaak. Conclusie: opgedreven prijs, fraude en samenspanning. De desbetreffende bomdetectoren zijn aldus critici niet effectiever dan een wichelroede of een dobbelsteen.

– Een 32-jarige man is gisteren in Lat Krabang (Bangkok) om het leven gekomen toen hij een plastic tas verwijderde die aan het portier van de wagen van zijn vriendin hing. In de tas was een granaat verborgen die zo was afgesteld dat hij zou ontploffen wanneer de tas werd verwijderd. En dat gebeurde ook. De man overleed later in het ziekenhuis. Als motief denkt de politie aan een conflict over parkeerruimte.

– Zeker de krant niet gelezen en de berichtgeving over Boels’ mobiele toiletten gemist. Een Franse sanitairfabrikant had wc-brillen gemaakt met Boeddha-afbeeldingen. Nadat een Thaise apotheker had gezien dat die brillen in Duitsland werden verkocht, begon hij een online protestactie. Meer dan achtduizend personen tekenden een petitie. De fabrikant heeft beloofd de brillen niet meer te verkopen, maar de actie gaat door totdat een Frans hotel ze uit haar kamers verwijdert.

Politiek nieuws

– Zestig senatoren gaan drie wetsvoorstellen indienen om enkele artikelen in de grondwet te wijzigen. Doel daarvan is de macht van het Constitutionele Hof aan banden te leggen. [Dus dat moeten sympathisanten van regeringspartij Pheu Thai zijn, want die heeft daar het meeste last van.] Het Hof zou niet meer de bevoegdheid moeten hebben om zelfstandig zaken in behandeling te nemen die betrekking hebben op de artikelen 237 en 68 van de Grondwet.

Deze artikelen regelen de ontbinding van politieke partijen en de ban op bestuursleden als gevolg van verkiezingsfraude. De indieners vinden dat degene die verkiezingsfraude pleegt, gestraft moet worden en niet de partij plus bestuursleden.

Verder willen de senatoren artikel 190 en 117 wijzigen. Artikel 190 regelt dat het parlement toestemming dient te verlenen bij contracten met andere landen. Dit artikel wordt vrij ruim geïnterpreteerd en leidt tot vertragingen.

Destijds kostte dat de kop van de minister van Buitenlandse Zaken nadat hij in 2008 met Cambodja een gezamenlijk communiqué had getekend over de aanvraag van de Unesco erfgoedstatus voor Hindu-tempel Preah Vihear. Het Hof oordeelde dat het parlement daarvoor toestemming had moeten verlenen.

Artikel 117 gaat over de verkiezing van senatoren. Thans wordt de helft van de Senaat benoemd, een wijziging die na de coup van 2006 is ingevoerd om de invloed van de Thaksin-getrouwen te beperken. De indieners willen die wijziging terugdraaien en de gehele Senaat van 200 zetels weer laten kiezen. Verder zou de maximale zittingsduur van senatoren moeten worden verlengd van één naar twee termijnen.

Economisch nieuws

– Tweeduizend personen hebben al de auto moeten teruggeven die ze in het kader van het eersteautoplan van de regering hebben gekocht. Ze kunnen de maandelijkse aflossing van de door hen afgesloten lening niet meer opbrengen of ze voldeden niet aan de voorwaarden [geen nadere toelichting]. Vice-minister Tanusak Lek-uthai (Financiën) haalt er zijn schouders over op. Het is maar een klein deel, de meeste kopers blijven en voldoen aan de eisen, zegt hij.

De regering introduceerde het programma in 2011 als stimulans voor de auto-industrie. Kopers van een eerste auto hebben onder bepaalde voorwaarden recht op teruggave van de betaalde belasting. Tot nu toe zijn 800.000 van de 1,2 miljoen gekochte auto’s afgeleverd. Het programma eindigde eind vorig jaar.

– Veel consumenten eten beschimmelde of muffe rijst die gevaarlijk kan zijn en het risico op kanker vergroot, zegt Banchob Junhasavasdikul, oprichter van het Balavi Natural Medicine Center in een interview met Isranews. Schimmelrijst heeft een vieze geur nadat het gekookt is. Volgens Banchob kunnen consumenten beter op gebroken rijst overstappen omdat het gemakkelijker is groene stukjes rijst waarvan de kwaliteit is teruggelopen, te herkennen. Santi Boonsiro, directeur van SGS Agricultural Services, adviseert rijst twee- tot driemaal te wassen alvorens te koken.

Volgens een artikel in Bangkok Post beginnen veel mensen zich af te vragen of het wel veilig is rijst te eten, die jaren opgeslagen is geweest. Een veiligheidheidsgarantie kan niemand geven, want functionarissen van het Medical Science Department doen geen onderzoek naar de kwaliteit van de rijst. Volgens Banchob om de regering niet te irriteren.

De veiligheidsvraag is urgent nu de regering in het kader van het hypotheeksysteem de rijst tegen prijzen die 40 procent boven de marktprijzen liggen, opkoopt. Het systeem heeft boeren gestimuleerd zoveel mogelijk rijst te verbouwen en zich niet om de kwaliteit te bekommeren. Naar schatting ligt thans in warenhuizen en silo’s 18 miljoen ton rijst, opgekocht in het seizoen 2011-2012 en de eerste oogst van 2012-2013.

De vraag is: onder welke condities wordt die bewaard? Want om de rijst goed te houden, dient de opgekochte rijst een vochtigheidsgraad van niet meer dan 14 procent te hebben, bij een lage temperatuur bewaard te worden en de opslagplaats moet goed geventileerd zijn. The answer is blowing in the wind, vermoed ik zo.

– Er lijkt schot te gaan komen in de aanleg van een vliegveld in Betong in de provincie Yala in het Zuiden van Thailand. Het Civil Aviation Department heeft bijna de benodigde 920 rai grond in handen. Dat heeft heel wat voeten in de aarde gehad want tal van grondeigenaren zijn mordicus tegen het project. Het CAD moet nog 10 procent verwerven en dan kan de aanleg beginnen, vermoedelijk eind dit jaar of begin volgend jaar.

Het vliegveld krijgt een runway van 30 meter breedte en 2 km lengte, waar vliegtuigen zo groot als de Airbus 320 gebruik van kunnen maken. De passagiersterminal krijgt een oppervlakte van 7.000 vierkante meter. De aanlegkosten bedragen 1,3 miljard baht. Naar verwachting komt de luchthaven volgend jaar of in 2015 in bedrijf.

De enige luchthaven in het door geweld geteisterde Zuiden bevindt zich in Narathiwat. Die wordt alleen aangevlogen door Thai AirAsia.

– Na 2 jaar geprobeerd te hebben het Dawei-project in Myanmar van de grond te tillen, legt Italian-Thai Development Plc (ITD) zich erbij neer dat de koek met andere investeerders gedeeld zal moeten worden. Alhoewel het de oorspronkelijk concessie bezit om er een diepzeehaven en industrieterrein te ontwikkelen, heeft ITD nu een duidelijker beeld van haar rol: aannemer of projectontwikkelaar.

Het wordt het eerste nu Thailand en Myanmar besloten hebben een zogeheten SVP op te richten (special purpose vehicle), die het project gaat managen in plaats van ITD. Zou dat niet gebeurd zijn, dan was het project gedoemd te mislukken, want het project is te groot voor ITD alleen en investeerders vroegen zich af hoe gretig de regeringen van beide landen waren het project van de grond te tillen. China en Japan gooiden ook nog roet in het eten omdat ze de voorkeur aan andere lokaties gaven.

Eigenlijk was Thailand het enige land dat Dawei uit volle overtuiging steunde. De regering wil grote industriële ontwikkelingen in Dawei onderbrengen, omdat de Eastern Seaboard verstopt begint te raken. Bovendien wil ze een nieuwe logistieke en handelsroute naar het westen openen.

Behalve overeenstemming over de vorming van de SVP hebben beide landen ook overeenstemming bereikt over de oprichting van special purpose companies (SPC), die in elk sub-project gaan investeren, zoals een kolen- en gasgestookte energiecentrale, een industrieterrein, olie en gas industrieën en een petrochemisch complex.

ITD, die al het nodige geld in het project heeft gestoken (in aanleg is een werkhaven die in mei klaar komt), wordt gecompenseerd middels aandelen in elke SPC.

www.dickvanderlugt.nl – Bron: Bangkok Post

Er zijn geen reacties mogelijk.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website