Vanzelfsprekend opent Bangkok Post met de vliegramp in de Oekraïne. Het bericht is afkomstig van persbureau AP en bevat gegevens die ook op andere nieuwskanalen te lezen zijn, dus ik beperk me tot het kader bij het artikel.

Daarin wordt gemeld dat Thai Airways International (THAI) alle vluchten heeft verlegd. In plaats van over Oekraïne vliegt THAI over Turkije. De omweg leidt tot een vertraging van 20 minuten bij aankomst.

De eerste vlucht die de andere route nam, was TG921 naar Frankfurt. Ook de vluchten naar Londen, München, Zürich, Rome en Parijs worden omgeleid. Eurocontrol, de Europese organisatie voor de veiligheid van luchtnavigatie, en de Oekraïense autoriteiten hebben het luchtruim boven oostelijk Oekraïne gesloten. Het luchtruim tot 32.000 voet was al gesloten, maar op 33.000 voet (10 kilometer), de hoogte waarop de MH17 vloog, was het vrij toegankelijk voor commerciële vluchten.

Een woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken zegt dat er geen Thais aan boord van het ramptoestel waren.

– Coupleider Prayuth Chan-ocha heeft een beroep gedaan op de internationale gemeenschap om Thailand weer terug te verwelkomen op het wereldtoneel, want ‘behoud van de banden met het land komt iedereen ten goede’. Prayuth zei dit vrijdag tijdens zijn wekelijks tv-praatje Returning happiness to the People.

‘Het regime wil niet dat landen die Thailands vriend zijn, de constructieve rol van het leger of de junta beperken’, aldus Prayuth. Hij wees erop dat de NCPO nationale hervormingen initieert voor de duurzame ontwikkeling van het land. ’Het wordt tijd voor Thailand en zijn vrienden om naar de toekomst te kijken en manieren te zoeken om een herhaling te voorkomen van voorgaande incidenten die het democratisch proces in Thailand belemmerden.’

Verder verdedigde Prayuth het uitstel van de lokale verkiezingen ‘onder de huidige politieke omstandigheden’. Wanneer ze zouden worden gehouden, laait het politiek conflict weer op, vreest Prayuth.

– Taekwondo coach Choi Young-seok komt toch terug naar Thailand en daar zullen taekwondo fans blij mee zijn want het nationaal team moet op twee belangrijke toernooien worden voorbereid. De coach was in zijn geboorteland achtergebleven, nadat het team was teruggekeerd uit Zuid-Korea waar het had deelgenomen aan het Korean Open. Een van de teamleden heeft Choi ervan beschuldigd haar enkele keren gestompt te hebben, maar volgens hem was het slechts een ‘kleine disiciplinaire straf’ omdat ze haar warming-up achterwege had gelaten.

– Een jaar nadat olie is aangespoeld op het strand van Koh Samet en later het vasteland van Rayong bereikte, gaan vissers uit Rayong een civielrechtelijke zaak beginnen tegen PTT Global Chemical Plc. Zo’n 380 vissers kwamen gisteren bij elkaar om hun claim voor compensatie voor te bereiden. Die wordt onderbouwd met huishoudboekjes en gegevens over de hoeveelheid vis die ze voor en na de lekkage vingen. De vissers zeggen dat hun vangsten sinds de lekkega aanzienlijk zijn verminderd. Ze claimen compensatie voor inkomstenderving over een periode van drie jaar.

De 50.000 liter olie was afkomstig van een gebroken offshore pijpleiding. Het bedrijf heeft de gedupeerde vissers 1.000 baht per dag uitgekeerd. [Voor hoe lang vermeldt het bericht niet.] Ze vinden dat te weinig omdat ze normaal 4.000 tot 5.000 baht per dag verdienden. Bovendien liepen sommige vissers de compensatie mis, omdat ze geen lid waren van het vissersnetwerk.

De vissers willen ook een zaak bij de bestuursrechter aanhangig maken tegen de overheidsdiensten die volgens hen nalatig zijn geweest bij de hulpverlening na de lekkage.

– Nog een lek, nu van butyl acrylate in de diepzeehaven Laem Chabang in Chon Buri. Donderdag werden al 105 jonge leerlingen in het ziekenhuis behandeld, nadat ze ermee in contact waren gekomen; inmiddels zijn er 75, de meesten schoolkinderen, bijgekomen. In drie ziekenhuizen verblijven nog 35 slachtoffers. Ze zijn allen in stabiele toestand. De luchtkwaliteit in het gebied is weer normaal, aldus het Regional Envoironment Office.

Het giftige spul was vrijgekomen uit een tank die bij het lossen van de lading van een containerschip uit de grijper was gevallen en gebarsten.

– De taxiways op luchthaven Suvarnabhumi worden opgeknapt; over 700.000 vierkante meter wordt het asfalt vervangen door een betonlaag. Uit een recente inspectie is gebleken dat sommige stukken beschadigd zijn en op sommige plaatsen stond water onder de taxiway. Dat is weggepompt. De NCPO en de National Economic and Social Development Board moeten nog wel even toestemming verlenen voor de opknapbeurt van 2 miljard baht.

– Het gemeentebestuur van Bangkok let op de kleintjes. Een budget van 400 miljoen baht voor buitenlandse studiereizen door gemeentelijke diensten is geschrapt. Gemeenteraadslid Somchai Wesaratchatrakul, vice-voorzitter van de begrotingscommisie, maakte dat gisteren bekend na een vergadering over de begroting voor 2015.

Het bespaarde bedrag gaat naar onderwijs en verbetering van overstromings preventiesystemen. Voor 2015 staan uitgaven gepland van in totaal 65 miljard baht.

– Thailand en Cambodja zijn in gesprek over de verificatie van de nationaliteit van Cambodjaanse gastarbeiders. Cambodja wil in vier grenssteden in Cambodja centra openen waar de Cambodjanen terecht kunnen: Poipet, Pailin, Chan Yeam en O Samet. Dit heeft de Cambodjaanse ambassadeur aan de directeur-generaal van het Department of Employment laten weten.

Thailand heeft echter een voorkeur voor mobiele eenheden door heel Thailand. Dat bespaart de Cambodjanen reiskosten en –tijd. Later deze maand wordt de knoop doorgehakt.

De Cambodjaanse ambassade heeft kortgeleden werkers zonder paspoort geïnformeerd dat ook zij dienen deel te nemen aan het registratieproces en een aanvraag moeten indienen voor een non-immigration visum en werkvergunning.

De Cambodjaanse ambassadeur heeft Thailand gevraagd Cambodjanen die zijn aangehouden omdat ze illegaal het land zijn binnengekomen, toe te staan zich te laten registreren bij een zogeheten one-stop servicecentrum. Sinds die centra eind juni zijn open gegaan, hebben 134.985 Cambodjanen zich er laten registreren. De centra, die tijdelijke werkvergunningen verlenen, zijn een initiatief van de junta die op deze manier een eind wil maken aan illegale arbeid en mensenhandel.

– De ministeries van Werkgelegenheid en Buitenlandse Zaken waarschuwen Thais en met name mensen die er (willen) werken, niet naar Lybië te reizen. Thais die vanwege de onrust uit het land willen vertrekken, worden geëvacueerd wanneer de onrust verergert. In Lybië werken 1.500 Thais, maar op dit moment wil niemand er weg.

Het Consular Department besprak gisteren ook evacuatieplannen voor Israël, Irak en Kenia. Daar werken respectievelijk 27.000, 40 en 30 Thais. Voor de Oekraïne (200 Thaise werkers) wordt evacuatie niet overwogen.

– Een man in de provincie Phrae is de eerste Thai die is gebeten door de brown recluse spider (vioolspin), een giftige inheemse Amerikaanse spinnensoort (foto homepagina). De man bevindt zich in kritieke toestand; hij ligt op de intensive care van het ziekenhuis van Phrae. Zijn nieren werken niet goed en hij ademt via een zuurstofmasker. Mogelijk moet zijn been worden geamputeerd.

De man werd in zijn bed door de spin gebeten. De beet van de spin is giftig, maar leidt niet altijd tot schadelijke gevolgen. In dit geval kwam er nog eens een bacteriële infectie bovenop, wat de ernst van ’s mans toestand verklaart.

www.dickvanderlugt.nl – Bron: Bangkok Post

Meer nieuws in:

Yingluck: Ik neem niet de benen

Er zijn geen reacties mogelijk.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website