De eerste zes maanden van dit jaar zetten 10,49 miljoen buitenlandse toeristen voet op Thaise bodem: 7,6 procent meer dan in dezelfde periode vorig jaar. Januari scoorde het hoogste aantal toeristen, maart noteerde de grootste stijging.

Meer dan de helft van de buitenlanders kwam uit Oost Azië, met de Chinezen als grootste groep. Europa stond op de tweede plaats, met de Russen als grootste groep. Het ministerie van Toerisme en Sport verwacht dat het totaal aantal toeristen dit jaar op 20,5 miljoen uitkomt.

– Ook goed nieuws van het filmfront. In de eerste zes maanden van dit jaar was Thailand het decor voor 335 buitenlandse filmproducties, waarvan meer dan de helft commercials. Andere populaire categorieën waren documentaires (56 films), tv-series (49), feature films (28) en muziekvideo’s (18). De producenten kwamen uit Japan (72), gevolgd door India (64), Europese landen (53), Zuid Korea (21), Hong Kong (21) en de VS. Het Thailand Film Office verwacht dat de teller aan het eind van het jaar op 600 staat.

– Nog 750 meter en dan ligt de oostelijke runway van luchthaven Suvarnabhumi er weer keurig bij. Gisteren werd de 870 meter die sinds juni is gerenoveerd, in gebruik genomen. [Let wel: een deel van de runway hoefde al die tijd niet voor onderhoud dicht. De gehele runway is 4 km lang.] Behalve de grote dubbeldeks Airbus 380 kunnen alle vliegtuigen er gebruik van maken. Op 31 juli is de runway in zijn geheel operationeel. Tijdens de werkzaamheden hadden 200 van de 800 vluchten per dag te maken met vertragingen van soms wel een uur. Vorige week gaf de regering het groene licht voor de aanleg van een derde runway.

– Royal Dutch Shell en de Thaise oliemaatschappij PTT Plc vechten al 5 maanden om de overname van het Engelse Cove Energy dat een aandeel van 8,5 procent heeft in een gaslicensie voor de kust van Mozambique. Oost Afrika staat op het punt de grootste exporteur van LNG te worden. Het blok waar Cove actief is bevat zes keer zoveel gas als de gasvoorraden van de UK.

Shell heeft bij de strijd een voordeel boven PTT omdat het een van ’s werelds grootste en meest ervaren spelers op LNG-gebied is. Bovendien heeft Shell meer financiële slagkracht, nodig om LNG-fabrieken te bouwen. Deze week moet duidelijk worden wie er vandoor gaat met de buit: Thailand of Nederland.

– De verhouding tussen Thailand en Cambodja mag aanzienlijk verbeterd zijn sinds het aantreden van de regering Yingluck, het wantrouwen blijft. Nu beide landen gisteren begonnen zijn hun troepen terug te trekken uit het gebied rond Hindu-tempel Preah Vihear, duiken berichten op over Cambodjaanse soldaten die er verkleed als burger zijn gebleven.

Gisteren was het precies een jaar geleden dat het Internationale Hof van Justitie in Den Haag in een tussenvonnis een gedemilitariseerde zone instelde en beide landen gelastte hun troepen eruit terug te trekken. Volgend jaar september of oktober wordt een uitspraak van het Hof verwacht over de grens bij de tempel. Cambodja heeft daar vorig jaar om gevraagd. Beide landen betwisten een gebied van 4,6 vierkante kilometer bij de tempel, die in 1962 aan Cambodja is toegewezen.

Volgens een niet geïdentificeerde bron zou Cambodja de afgelopen twee weken meer soldaten naar het omstreden gebied hebben gestuurd. Tweehonderd soldaten zouden hun uniform hebben verwisseld voor burgerkleding. Zware wapens zoals artillerie en granaatlanceerders zouden bij de tempel zijn gebleven.

Vice-minister-president Yutthasak Sasiprasa zegt dat de onderhandelingen moeten doorgaan over het ontruimen van het gebied. Cambodjaanse burgers hebben zich er gevestigd, er is een markt en bij de in 1998 door Cambodja gebouwde Keo Sikha Savara pagode verblijven monniken. Thailand heeft daar al diverse malen tevergeefs tegen geprotesteerd.

De terugtrekking van de eigen troepen werd live op de Cambodjaanse televisie gevolgd. Zo’n 485 Cambodjaanse soldaten trokken zich terug; ze werden vervangen door 355 politieagenten. Ook Thailand heeft soldaten vervangen door grenspolitie, maar om hoeveel soldaten het gaat is niet bekend gemaakt.

– De Terms of Reference (ToR) voor de anti-overstromingsprojecten ter waarde van 350 miljard baht krijgen een dikke onvoldoende van het Engineering Institute of Thailand. Het instituut roept de regering op de voorwaarden te verbeteren of ze te schrappen. De voorwaarden zijn vaag en ze roepen veel vragen op, aldus EIT-directeur Suwat Chaopreecha.

Suwat wijst erop dat de ToR alleen in de Thaise taal beschikbaar is; geïnteresseerde buitenlandse bedrijven moeten ze zelf (laten) vertalen met het risico van een foutieve vertaling. Een merkwaardige eis is dat alleen bedrijven die eerder een werk van tenminste 30 miljard hebben uitgevoerd, in aanmerking komen. Is deze voorwaarde bedoeld om bepaalde grote Thaise bedrijven te bevoordelen, vraagt Suwat zich af.

In de ToR ontbreekt een verwijzing naar een milieueffectrapportage (MER), een eis die geldt voor alle grote projecten in Thailand. Als gevolg daarvan durven bedrijven niet in te schrijven uit angst voor procedures bij de bestuursrechter.

EIT-vice-president Krai Tangsanga vindt dat Thaise bedrijven voorrang moeten hebben boven buitenlandse bedrijven, omdat buitenlandse bedrijven, waaraan een werk wordt gegund, altijd lokale bedrijven zullen moeten inhuren om het werk uit te voeren.

– De eerste 55.000 tablet PC’s gaan richting Prathom 1-leerlingen in de provincies Krabi, Bangkok, Kanchanaburi, Kalasin, Khampaeng Phet, Khon Kaen, Chanthaburi en Chachoengsao (in de Thaise taal in alfabetische volgorde). In totaal worden dit jaar 800.000 tablets verspreid onder Prathom 1-leerlingen. De regering heeft inmiddels 2 miljard baht gereserveerd voor de aanschaf van tablets die naar de leerlingen van Grade 7 gaan.

– Een taxichauffeur die valselijk beschuldigd was van het beroven van passagiers, heeft van het Metropolitan Police Bureau in Bangkok een schadevergoeding van 20.000 baht ontvangen. De man werd gearresteerd omdat de échte berover in een taxi reed met een nummerplaat identiek aan die van de onschuldige chauffeur. De onfortuinlijke chauffeur zat negen dagen in voorarrest.

– Voor de GT200 en Alpha 6 bomdetectoren, die in het Zuiden worden gebruikt, is veel te veel betaald, zegt het Department of Special Investigation. Die detectoren werden in 2010 aangeschaft. Niet alleen werd er te veel voor betaald, maar met de selectie van de leveranciers kan ook gerommeld zijn. De DSI heeft de zaak overgedragen aan de Anti-Corruption Commission.

Uit onderzoek van het ministerie van Science and Technology is gebleken dat beide types detector vermoedelijk niet doen waarvoor ze zijn ontworpen. De ambtenaren die verantwoordelijk zijn voor de aankoop, kunnen volgens de DSI worden vervolgd wegens een ambtsmisdrijf en plichtsverzuim.

Verschillende overheidsdiensten hebben sinds 2008 [elders in het bericht staat 2010] 954 detectoren voor een bedrag van 746,5 miljoen baht gekocht. De DSI schat dat de overheid er 300 miljoen baht bij heeft ingeschoten.

– Vier commissies van het ministerie van Onderwijs hebben zich vastgebeten in de controversiële aankoop van leermiddelen voor beroepsopleidingen. Het Office of Vocational Education Commission (Ovec) zou er 2,5 miljard baht te veel voor hebben betaald. Een voormalige secretaris-generaal van het Ovec wordt verdacht van gerommel. De opleidingen ontvingen materiaal waaraan ze geen behoefte hadden en dat ook nog eens van slechte kwaliteit was. De desbetreffende sg is zich van geen kwaad bewust.

– Voormalig parlementsvoorzitter Pokin Polakul is een voorstander van wijziging van artikel 309 van de grondwet, dat de coupplegers van 2006 vrijwaart van strafrechtelijke vervolging. Oppositiepartij Democraten denkt dat wijziging van het artikel tot doel heeft Thaksin te rehabiliteren, waardoor hij zijn gevangenisstraf van 2 jaar ontloopt. Pokin gelooft daar niet in.

Artikel 309 is het laatste artikel van de grondwet. Het legitimeert alle besluiten van de coupplegers, waaronder de aanstelling van het Assets Scrutiny Committee dat onderzoek deed naar corruptie onder het bewind van Thaksin.

– Dinsdag vielen 25 militanten een militaire buitenpost in Rueso (Narathiwat) aan, waarbij een soldaat en twee burgers werden gedood en zes personen werden gewond. Twee militanten zouden ook gedood zijn, maar die werden door de aanvallers meegenomen toen ze op de vlucht sloegen. Dezelfde militanten zouden in januari een militaire basis in Rangae hebben aangevallen. Inmiddels zijn twee verdachten aangehouden. De politie had rekening gehouden met een toename van geweld omdat morgen de Ramadan begint, de islamitische vastenmaand.

– Een watermanagement expert van het Hydro and Agro Informatics Institute heeft voorgesteld 12 stroomgebieden van rivieren in het Noorden en de Central Plains in 11 zones te verdelen en elke zone uit te rusten met meetapparatuur. Lokale autoriteiten kunnen dan veel beter het water in hun gebied beheersen en het overtollige water sneller afvoeren. Volgens de expert zou eenzelfde systeem heilzaam voor Bangkok zijn. Het voorstel wordt binnenkort voorgelegd aan het ministerie van Natural Resources and Environment.

– Het ministerie van Binnenlandse Zaken houdt de hand op de knip. Bangkok krijgt geen extra geld om de slachtoffers van de overstromingen van vorig jaar een hogere vergoeding te geven. Er zijn al enkele demonstraties geweest waarin bewoners om de maximale compensatie van 20.000 baht hebben gevraagd, maar het ministerie heeft daar geen geld voor.

De gemeente Bangkok had om 400 miljoen baht extra gevraagd. Volgens het Democratisch parlementslid voor Bangkok krijgen inwoners van andere provincies hogere bedragen dan de inwoners van Bangkok, die gemiddeld 10.000 baht ontvangen.

– De eerste stoomlocomotief, die nog dienst gedaan heeft onder het bewind van koning Rama V, is terug in Samut Prakan. Vier stoomlocomotieven van Duitse makelij reden daar tussen Bangkok en Pak Nam (Samut Prakan). Een is teruggevonden in het Science Centre for Education in Bangkok. Na reparatie krijgt de locomotief een plaatsje in een museum in Pak Nam Observation Tower.

– Hoe goedgelovig kunnen sommige mensen zijn. Een travestiet heeft jarenlang kans gezien geld te lenen van Japanse toeristen met het verhaal dat hij platzak was. Hij zou het geld later overmaken. In totaal zou hij daarmee 10 miljoen baht hebben verdiend. Dinsdag kwam aan zijn handeltje een eind.

– Kopers van een eerste auto kunnen ook tot midden volgend jaar profiteren van het belastingvoordeel dat een regeling sinds september biedt. Het ministerie van Financiën gaat het kabinet om de verlenging vragen omdat de levering van nieuwe auto’s nog steeds vertraagd is als gevolg van de overstromingen van vorig jaar.

Tot nu toe hebben 86.000 Thais van de regeling gebruik gemaakt. Alleen auto’s met een maximum cilinderinhoud van 1500 cc die niet duurder zijn dan 1 miljoen baht komen ervoor in aanmerking. De maximale belastingteruggave bedraagt 100.000 baht. De auto moet 5 jaar in het bezit van de koper blijven, anders dient de teruggave te worden geretourneerd.

Doel van dit Pheu Thai-initiatief is om de autoverkoop dit jaar op te stuwen naar 500.000 voertuigen. De regeling kost de overheid 30 miljard baht aan gederfde belastinginkomsten.

– Het Thaise aannemingsbedrijf Ch. Karnchang Plc, dat de controversiële Xayaburi dam in Laos gaat bouwen, blijft optimistisch. Die dam komt er, ondanks een mededeling van de Laotiaanse minister van Buitenlandse Zaken dat de planvorming is stilgelegd in afwachting van verder milieuonderzoek.

Karnchang-voorzitter Aswin Kongsiri zegt dat bij de planning rekening is gehouden met vertragingen. ‘Als het project niet meer dan een paar maanden wordt uitgesteld, denk ik dat de dam op het geplande tijdstip in 2020 klaar is.’ Aswin bevestigt dat de bouw van de dam nog moet beginnen, maar een toegangsweg naar de bouwplaats is al wel aangelegd.

Ook de banken die het project financieren, blijven vertrouwen houden in de dam en de Electricity Generating Authority of Thailand bevestigt dat ze de door de dam opgewekte stroom gaat afnemen.

De milieugroep International Rivers reageerde eerder positief op de mededeling van de Laotiaanse minister. ‘We verwelkomen Laos’ belofte om de dam uit te stellen’, zegt Kirk Herbertson, coördinator International Rivers voor Zuidoost Azië. Wel zet hij vraagtekens bij de voorbereidende werkzaamheden van Karnchang. De organisatie roept de regering van Laos op om het bedrijf te gelasten daar onmiddellijk mee te stoppen. En ze wil dat de regering de plannen om nog meer dorpen te verplaatsen, bevriest.

De andere Mekong-landen, Thailand, Cambodja en Vietnam, hebben nog niet het groene licht gegeven voor de bouw.

– Dertig tot vijfendertig procent van alle overheidsbudgetten verdwijnt in de zakken van corrupte ambtenaren en politici, blijkt uit een nieuw onderzoek van de universiteit van de Thai Chamber of Commerce (UTCC). Dat percentage wordt genoemd door de particuliere sector.

De universiteit ondervroeg 2.400 personen: 50,4 procent burgers; 24,1 procent particuliere sector en 25,5 procent ambtenaren. 86 procent van de ondervraagden is van mening dat corruptie zal toenemen omdat grote budgetten beschikbaar komen voor infrastructurele werken en werken op het gebied van de waterhuishouding.

De onderzoekers maakten ook een rekensommetje. Volgend jaar heeft de overheid 943 miljard baht te besteden; daarvan sijpelt 330 miljard baht weg.

De UTCC doet al sinds 1999 onderzoek naar corruptiepraktijken. In dat jaar bedroeg het zogeheten tea money 10 procent. In de afgelopen 3 jaar steeg het naar 30 procent.

UTCC-president Sauwanee Thairungroj zegt dat ondernemers tea money nog steeds beschouwen als een noodzakelijk kwaad om een overheidsopdracht in de wacht te slepen. De National Anti-Corruption Commission moet volgens hem nog het vertrouwen van het bedrijfsleven winnen. Verder wijst hij erop dat de corruptie schadelijk is voor de concurrentiekracht van het land, omdat de productiekosten erdoor toenemen.

www.dickvanderlugt.nl – Bron: Bangkok Post


» Laat een reactie achter


4 reacties op “Nieuws uit Thailand – 19 juli 2012”

 1. Hans Bos zegt op

  Goed nieuws dat er meer Chinezen en Russen komen naar Thailand. Ik zet daar vraagtekens bij. Ze tellen wel mee in aantallen, maar niet in het beschavingsniveau.

  VA:F [1.9.22_1171]
  Waardering: 0 (obv 0 stemmen)
 2. Peter Holland zegt op

  Beschavingsniveau is voor elk volk anders, wie zijn wij om te denken dat we de waarheid in pacht hebben.
  Persoonlijk zie ik het liefst Amerikanen, zijn niet altijd de slimsten maar is een goede conversatie mee te voeren, vandaag de dag moet je een detectve bureau inschakelen, om er nog 1 te vinden, over de Russen struikel nu gewoon, conversatie mogelijkheden met Chinezen of Russen helaas Nada !

  VA:F [1.9.22_1171]
  Waardering: 0 (obv 0 stemmen)
 3. Vincent zegt op

  Volgens mij moeten we niet kijken naar aantallen maar juist naar wat de toeristen uitgeven aan geld. Immers dat levert de Thai inkomen op.
  Er kunnen wel 100 russen komen maar als die alles alleen maar bij de 7/11 kopen terwijl de europeaan altijd uit eten gaat dan zou ik als land toch veel liever die europeaan met zijn geld willen zien.

  Maar helaas zo denkt de Thaise overheid niet. Gelukkig de Thai op de straat wel.

  VA:F [1.9.22_1171]
  Waardering: 0 (obv 0 stemmen)

Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website