Honderden werknemers van het waterleidingbedrijf van Bangkok hebben gisteren actieleider Suthep Thaugsuban plus achterban enthousiast begroet, toen ze een bezoek aan het hoofdkantoor aan de Pracha Chuen Road brachten.

Het was duidelijk: het dreigement van het Centre for the Administration of Peace and Order (Capo, het verantwoordelijk orgaan voor handhaving van de noodwet die voor Bangkok geldt) met disciplinaire maatregelen heeft geen enkele indruk gemaakt. Het Capo verbood eerder ambtenaren onder werktijd de demonstranten te ontvangen. Voor volgende week staan opnieuw bezoekjes van de protestbeweging aan overheidsdiensten op het programma.

– Het boscomplex Dong Phayayen-Khao Yai dreigt zijn werelderfgoed status te verliezen omdat de autoriteiten er niet in slagen het illegaal kappen van het beschermd palissanderhout effectief te bestrijden. Een inspectieteam van de Internation Union for Conservation of Nature, dat het gebied heeft bezocht, stelt voor het complex op de ‘World Heritage in Danger’-lijst te plaatsen. Daarover wordt in juni in Quatar vergaderd. Wanneer Thailand geen effectieve maatregelen neemt, kan het World Heritage Committee van Unesco uiteindelijk besluiten het complex te schrappen.

Een tweede probleem vormt de geplande bouw van de Huay Satong dam in nationaal park Ta Phraya in de provincie Sa Kaeo. De dam zal een bedreiging gaan vormen voor de banteng, een beschermde diersoort. Het park is onderdeel van het Dong Phayayen-Khao Yai Forest complex.

Het stuwmeer zal een oppervlakte van 4.000 rai beslaan. Mogelijk gaat de bouw niet door omdat de locatie diep in het bos ligt. Voor een tweede dam, de Huay Samong dan, geldt dat niet. Het Department of Royal Irrigation zegt dat plannen in de maak zijn om de gevolgen voor het bos te minimaliseren.

– De feestvierders op Khao San Road zijn tijdens Songkran aan een bloedblad ontsnapt dankzij de tijdige aanhouding van twee Libanezen, die banden zouden hebben met Hezbolla. Een van de verdachten heeft verklaard dat ze naar Thailand waren gekomen om een bomaanslag te plegen, gericht tegen Israëlische toeristen. Het backpackersmekka Khao San Road  is een populaire bestemming van Israëlische toeristen.

De twee mannen konden aangehouden worden in een hotel in Sukhumvit soi 4 (Soi Nana). De politie was over de geplande aanval getipt door de Israëlische inlichtingendienst. De aanval zou plaatsvinden tijdens Passover, het joods festival dat samenvalt met Songkran. Vermoedelijk verblijven nog negen personen met mogelijke banden met Hezbolla in Thailand, zegt een bron bij de politie.

Het Internal Security Operations Command heeft verklaard dat de verdachten geen banden hebben met de separatisten in het Zuiden of andere terroristische groepen in Zuidoost-Azië. Nadat de politie het tweetal heeft ondervraagd en vastgesteld is dat ze niet schuldig zijn aan een misdrijf, worden ze uitgewezen naar Frankrijk en de Filipijnen, de landen waarvan ze staatsburger zijn.

– Begin volgende maand weet premier Yingluck of ze nalatig is geweest als voorzitter van het National Rice Policy Committee. Dan sluit de National Anti-Corruption Commission (NACC) het onderzoek tegen haar af en besluit: nalatig of niet nalatig. In het eerste geval moet ze haar werkzaamheden staken en beslist de Senaat of ze moet aftreden. De NACC beschuldigt Yingluck ervan niets te hebben gedaan tegen de corruptie in het hypotheeksysteem voor rijst.

Gisteren draafde minister Kittiratt Na-Ranong (Financiën) als getuige à decharge op bij de commissie. Hij is de laatste van drie getuigen die de NACC op verzoek van Yinglucks advocaat heeft gehoord.

Een aanvullend verzoek om nog eens twee getuigen te horen, is door de NACC afgewezen. Kittiratt sprak vier uur met de commissie.

Volgens hem heeft de regering niets fout gedaan in het hypotheeksysteem, alhoewel veel boeren sinds oktober nog geen satang hebben gezien voor de rijst die ze hebben ingeleverd, de kosten de pan zijn uitgerezen en Thailand zijn positie als ’s werelds grootste rijstexporteur heeft moeten afstaan aan Vietnam en India.

– Een Maleisische man en twee Thais, die eerder waren aangehouden, zijn gisteren aan de pers getoond. Ze worden beschuldigd van de ontvoering van en moord op een Maleisische zakenman in februari in Songkhla. Volgens de politie heeft het drietal bekend het delict te hebben gepleegd in samenwerking met vier andere personen. De zakenman, die in de visexport werkte, werd vermoord ondanks het feit dat familie een losgeld van 1,5 miljoen baht had betaald. De vier medeplichtigen zijn nog voortvluchtig.

– De Indonesische ambassadeur heeft gisteren tijdens een bezoek aan het hoofd van de landelijke politie de politie bedankt voor de arrestatie van zeven bemanningsleden van een trawler, waarop twee Indonesische marinemensen begin maart zijn vermoord. Alleen de schipper is nog voortvluchtig. De slachtoffers waren aan boord gegaan van de trawler, die in Indonesische wateren vist, omdat ze op zoek waren naar andere vissers die aan wal met marinemensen hadden gevochten. Hun lichamen werden in zee gegooid.

– Een opstandeling en zijn zoon zijn donderdag in Yala vermoord als gevolg van een conflict tussen opstandelingen, vermoedt de politie. Vader en zoon werden, toen ze op de motorfiets op weg waren naar huis, onder vuur genomen door een groepje gewapende mannen.

Het slachtoffer was een leider op operationeel niveau in Bannang Sata (Yala). Tegen hem liepen zes arrestatiebevelen, onder andere wegens een aanval op een militaire buitenpost in 2007. Het hoofd van de politie in Yala ontkent dat de man door Thais veiligheidspersoneel is vermoord.

In Pattani is donderdagavond een lokale politicus (53) in koelen bloede vermoord. Hij was door twee mannen uit de moskee gehaald en werd buiten voor de moskee in zijn hoofd geschoten. Het slachtoffer was zes maanden geleden gekozen tot voorzitter van de TAO (gemeenteraad). Eerder overleefde hij twee aanslagen op zijn leven.

– De politie probeert drie teenagers te traceren, die ervan verdacht worden maandagavond tijdens Songkran op de Khao San Road een leerling van Mathayom 2 te hebben doodgestoken. Details over het incident circuleren op de social media en internetters helpen graag het drietal op te sporen. De jongen (14) werd in zijn nek gestoken. Een van de belagers droeg een schooluniform. Van twee is de identiteit al bekend.

– Het leger en het Internal Security Operations Command (Zuid-Thailand) hebben van premier Yingluck, die tevens minister van Defensie is, toestemming gekregen voor miljarden baht wapens te kopen. Politieke waarnemers zien het groene licht als een poging de banden met het leger te versterken, hetgeen geen kwaad kan nu Yingluck c.q. de regering dreigen afgezet te worden. Gekocht worden onder andere helikopters en gepantserde voertuigen.

www.dickvanderlugt.nl – Bron: Bangkok Post

3 reacties op “Nieuws uit Thailand – 19 april 2014”

 1. Marcow zegt op

  “toestemming gekregen voor miljarden baht wapens te kopen”.

  Was dat potje nog beschikbaar? Kon dat niet naar de rijstboeren?
  Niet alleen in Thailand maar wereldwijd blijft de politiek je toch verbazen.

  • danny zegt op

   Inderdaad Marcow.
   En ik maar denken dat het kabinet demissionair is en geen belangrijke beslissingen mag nemen.
   Of zijn miljarden uitgeven voor het leger geen belangrijke uitgaven ?
   Misschien weet Dick het antwoord ?
   een groet van Danny

 2. l.lagemaat zegt op

  Wanneer Thailand geen effectieve maatregelen neemt, kan het World Heritage Committee van Unesco uiteindelijk besluiten het complex te schrappen.
  Dit geeft dezelfde mentaliteit weer als op de beachroad Pattaya:Als iedereen door rood blijft rijden,laten we de verkeerslichten alleen maar oranje knipperen.
  Veel beloven weinig geven,doet een Thai in vrede leven!
  groet,
  Lodewijk


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website