De prijs die boeren voor hun paddy (ongepelde rijst) krijgen, gaat omlaag van 15.000 baht naar maximaal 13.500 baht per ton. Vandaag beslist het kabinet over het voorstel van het National Rice Policy Committee (NRPC) de prijs te verlagen om zo de verliezen op het rijsthypotheeksysteem binnen de perken te houden. Ook stelt het NRPC voor niet alle rijst meer op te kopen.

Volgens het NRPC heeft het controversiële hypotheeksysteem in het eerste jaar (2011-2012) een verlies van 136 miljard baht opgeleverd. Het ministerie van Financiën acht een jaarlijks verlies van 70 tot 100 miljard baht acceptabel teneinde het begrotingstekort niet te ver te laten oplopen.

De NRPC heeft nog niet berekend hoe hoog verlies in het seizoen 2012-2013 zal zijn. Volgens een panel van het ministerie van Financiën bedraagt het verlies op de eerste oogst 84 miljard baht, maar het ministerie van Handel zegt dat het panel 2,5 miljoen ton rijst over het hoofd heeft gezien.

Het verlies van 136 miljard baht is gebaseerd op alle uitgaven, inclusief managementkosten, rente en de geschatte waarde van de resterende voorraad. De prijs is gebaseerd op de laagste marktprijs van 31 januari. In 2011-2012 heeft de regering 21,7 miljoen ton paddy opgekocht voor 352 miljard baht. De waarde wordt geschat op 156 miljard baht en de verkoop op 59,2 miljard baht. Volgens Bartjens komt het verlies zo uit op 136 miljard baht.

Het kabinet heeft vandaag de keuze uit drie voorstellen van het NRPC: verlaging van de garantieprijs met 15 tot 20 procent, verhoging van de winstmarge met 25 procent op de productiekosten, zoals geschat door het ministerie van Agriculture and Cooperatives, of toevoeging van een premie van 10 procent op de marktprijs. [Die laatste twee voorstellen snap ik niet.] Voorts stelt het NRPC voor om in het volgende rijstseizoen 14 à 15 miljoen ton paddy van de verwachte oogst van 26 tot 27 miljoen ton op te kopen.

Volgens omwonenden stinkt de door de regering opgekochte rijst, die in een magazijn in Chachoengsao ligt (foto). De rijst is verontreinigd met meelkevers. Vooral na een regenbui neemt de stank toe. Zie verder het bericht ‘Waarschuwing voor onveilige rijst is fabeltje, zeggen autoriteiten en rijsthandel’.

– Een UH-1H Huey helicopter is maandag bij een noodlanding in een vijver in Ban Na (Nakhon Nayok) zwaar beschadigd. Het toestel was onderweg naar Sa Kaeo, toen de staartmotor begon te haperen. Bij de harde landing werden vijf van de acht soldaten, die aan boord waren, gewond.

– De nabestaanden van de vermoorde zakenman Akeyuth Anchanbutr overwegen de hulp in te roepen van een team van advocaten om nader onderzoek te doen naar het motief van de moord. Volgens advocaat Suwat Apaipak is de familie verdeeld over de inzet. De oudere broer en de zoon willen dat de politie zich buigt over de nog onbeantwoorde vragen; de zusters van Akeyuth willen de advocaten aan het werk zetten.

Akeyuth werd op 6 juni ontvoerd en verloor contact met zijn familie, nadat hij een dag later 5 miljoen baht van zijn bankrekening had gehaald. De politie heeft vier verdachten aangehouden, van wie twee geholpen hebben het lichaam te begraven.  Volgens de politie betreft het een roofmoord, maar sommigen menen dat het om een politieke moord gaat. Zie verder Nieuws uit Thailand van gisteren.

– Vice-minister-president Chalerm Yubamrung betwijfelt of het geweld in het Zuiden tijdens de Ramadan, die op 8 of 9 juli begint, zal afnemen. Die afspraak is gemaakt tijdens de derde ronde van vredesgesprekken tussen Thailand en de verzetsbeweging Barisan Revolusi Nasional, vorige week donderdag. Volgens Chalerm trekken de opstandelingen zich niets van de Ramadan aan.

Chalerm, die verantwoordelijk is voor het veiligheidsbeleid in het Zuiden, praat binnenkort met de Thaise onderhandelingsdelegatie. Hij wil wel eens weten wat voor resultaten er na de drie rondes zijn bereikt.

Het verhoor van Sagariya Tohtayong, die zaterdag bij een vuurgevecht in Muang (Pattani) werd aangehouden, heeft belangrijke informatie opgeleverd over een aantal aanvallen in het Zuiden, onder andere de bomaanslag in het Lee Gardens Plaza hotel in Hat Yai, vorig jaar maart. Sagariya wordt beschouwd als een topman van afscheidingsbeweging Runda Kumpulan Kecil. Bij het vuurgevecht werd een andere topman gedood.

– De regering houdt de anti-regeringsgroep, die bij demonstraties witte maskers draagt, scherp in de gaten. De groep neemt snel in omvang toe. In één maand zou het aantal supporters zijn toegenomen van 200 naar 3.000, aldus vice-minister-president Chalerm Yubamrung. De meeste wittemaskers behoren tot de middenklasse en ze wonen in Bangkok en aangrenzende provincies.

Chalerm vindt het merkwaardig dat ze in tegenstelling tot de roodhemden veel aandacht trekken wanneer ze voor winkelcentrum Siam Paragon bijeenkomen. Chalerm denkt niet dat de beweging gewelddadig kan worden.

Oppositieleider Abhisit dringt er bij de premier op aan om iets te doen ter voorkoming van confrontaties tussen beide bewegingen. Hij vindt dat de regering de roodhemden moet oproepen uit de buurt van hun opponenten te blijven.

Prayoon Amarit, adjunct-hoofd van de landelijke politie, acht het mogelijk dat een derde partij zal proberen gevechten tussen beide groepen uit te lokken nu de roodhemden van plan zijn op diverse plaatsen in het land bijeen te komen. De politie bereidt extra veiligheidsmaatregelen voor, zegt hij.

– De eerste secretaris van de Thaise ambassade in Caïro, Kakanang Amaranand, heeft donderdagavond in een exclusief 5-sterren hotel een Egyptische advocaat beledigd en aangevallen. De advocaat liep een blauw oog op, een snee in haar hoofd, schrammen op haar lichaam en ze werd in haar arm gebeten. Kakanang zegt dat ze uit zelfverdediging handelde.

Volgens het slachtoffer had de diplomate zwaar gedronken, ze schepte op over haar diplomatieke onschendbaarheid en ze kritiseerde Egypte.’Egypte is na Libanon het ergste land van alle landen waar ik geweest ben.’ De advocaat en haar echtgenoot hebben een klacht ingediend bij de politie. Volgens de website van de Egypt Independent zouden ze om een drugtest en een psychologisch onderzoek voor Kakanang hebben gevraagd.

– Tachtig scholen moeten het al acht maanden zonder directeur doen. De vertraging is het gevolg van een wijziging in de benoemingsprocedure. Vorig jaar werd de verantwoordelijkheid voor de benoemingen overgeheveld van de provinciale panels van OTEPC (Office of the Teacher Civil Service and Education Personnel Commission) naar Obec (Office of the Basic Education Commission). De wijziging zou de transparantie bevorderen.

Volgens Adirek Rattanathanya, president van de Basic Education Committees Association of Thailand, kan de vertraging bij de benoemingen tot omkoping leiden. ‘Ik heb gehoord dat sommige personen tot een miljoen baht betalen om een toppositie aan een school te krijgen.’

De 80 scholen behoren tot een groep van 111 instituten die een aanvraag hebben gedaan voor de status van ‘premium school’ conform het beleidsplan 2011 van het ministerie van Onderwijs. Die status geeft de scholen een grotere vrijheid.

– We doen ons best om de illegale kap van palissander in het boscomplex Dong Phayayen-Khao Yai te bestrijden, maar dat kunnen we niet alleen. We hebben de hulp van andere landen nodig, zoals China, waar veel vraag naar die houtsoort is. Dit zegt Pitthaya Pookaman, vice-minister van Natural Resources and Environment.

Vandaag of morgen buigt het World Heritage Committee van Unesco zich tijdens zijn 37ste vergadering in Phnom Penh (Cambodja) over de vraag of het complex gehandhaafd blijft op de werelderfgoed lijst. Mogelijk verhuist het complex naar de List of World Heritage in Danger. Behalve over de illegale houtkap zijn er zorgen over de vertraging bij de aanleg van een wildcorridor en de constructie van de Huay Samong dam, die een aanslag zal doen op de ecologische diversiteit van het gebied.

Het boscomplex, dat 6.152 vierkante kilometer meet, bestaat uit vier nationale parken. Het is een van ’s werelds grootste habitat van palissander.

– De monniken die met een privéjet vlogen, dure zonnebrillen droegen en andere luxe goederen bij zich hadden, hebben zich weliswaar ongepast gedragen, maar ze hebben geen regels overtreden, zegt het National Office of Buddhism (NOB). Het incident is bekend geworden door een filmpje op YouTube. De monniken zullen niet ‘defrocked’ worden, zegt NOB-directeur Nopparat Benjawattananan.

Een van de monniken in de clip is de abt van Wat Pa Khantitham in Si Sa Ket. Hij bezoekt momenteel Frankrijk. Een ander staat op een lijst van het Department of Special Investigation wegens het bezit van enkele luxe personenauto’s. De monnik zou de wagens cadeau hebben gekregen. Hij zou ze gerepareerd hebben en enkele verkocht hebben. De monnik heeft bevestigd dat hij een oude Jaguar heeft, die cadeau was gedaan door een volgeling in de VS. Zie verder de Stelling van de week van gisteren.

– De directeur van het Chiang Khong Crown Prince ziekenhuis in Chiang Rai is onderscheiden met de Outstanding Rural Doctor Award voor 2012. Somprat Manjit werd uit 26 genomineerden gekozen. Hij werkt al 22 jaar in landelijke ziekenhuizen in Chiang Rai.

Als directeur van het Khun Tan ziekenhuis ontwikkelde hij een HIV/Aids preventieprogramma en een zorgsysteem voor ouderen. Recent nam hij het initiatief voor een controleprogramma na ontdekt te hebben dat veel mensen in Chiang Rai met ademhalingsproblemen kampen.

– Dertig onderwijsassistenten zijn de laan uitgestuurd omdat ze in januari tijdens het examen gefraudeerd hebben. Meer ontslagen zullen volgen. Naar de fraude is onderzoek gedaan door het Department of Special Investigation. Gebleken is dat 344 kandidaten de opgaven tevoren hebben kunnen inzien of de antwoorden via een mobieltje ontvingen.

Politiek nieuws

– Het verlies van de Pheu Thai-parlementszetel voor Don Muang (Bangkok) tijdens de tussentijdse verkiezingen zondag zal de regering er waarschijnlijk niet toe brengen vervroegde verkiezingen uit te schrijven. Dit zegt Korn Chatikavanij, vice-partijleider van oppositiepartij Democraten. Volgens hem heeft de regering de afgelopen twee jaar te weinig bereikt om zo’n verkiezing aan te durven.

Korn wijst op het hypotheeksysteem voor rijst, dat zwaar onder vuur ligt, en op initiatieven van de ministeries van Gezondheid, Energie en Onderwijs, die eveneens kritiek oproepen. ‘De premier kan de mislukkingen van de regering niet uitleggen’, zegt hij. ‘Ze vermijdt vragen, wat erop wijst dat de regering niet klaar is voor een stembusgang.’

De suggestie van vervroegde verkiezingen werd zondag gedaan door Somchai Srisutthiyakorn, politicoloog aan de Sripatum universiteit, nadat de parlementszetel voor Don Muang na 37 jaar overging van regeringspartij Pheu Thai naar oppositiepartij Democraten. Somchai denkt dat de regering met vervroegde verkiezingen wil voorkomen dat haar populariteit verder afbrokkelt.

Inmiddels wordt er volop gespeculeerd over de verwachte ‘reshuffle’ van het kabinet. Minister Sansanee Nakpong (PM’s Office) zou plaats moeten maken voor Yuranunt Pamornmontri, die in Don Muang werd verslagen. Yuranunt gaf zijn parlementszetel (verkregen via de landelijke lijst) op om in Don Muang te kunnen meedoen.

Volgens een bron bij Pheu Thai wijt de strategiecommissie van de partij het verlies in Don Muang deels aan de huidige anti-regeringscampagne. De commissie is niet gelukkig met de PR van de ministers. Zij slagen er niet in problemen toe te lichten, waardoor ze kwetsbaar voor kritiek zijn. De commissie erkent dat de Democratische kandidaat vooral tijdens de overstromingen in 2011 hard had gewerkt voor de bewoners van Don Muang.

Premier Yingluck tilt niet zo zwaar aan het verlies. ‘Onze kandidaat had niet voldoende tijd om campagne te voeren, slechts 18 dagen. De nederlaag is geen belangrijk verlies voor de partij. Beschouw het niet als een verlies. Algemene verkiezingen en een tussentijdse verkiezing zijn verschillende dingen.’

Economisch nieuws

– De Thaise economie groeit dit jaar vermoedelijk met 4 procent, verwacht de Bangkok Bank (BBL). Volgens de bank, die eerder 5 procent voorspelde, blijft de export traag en zal het ontwikkelingsplan voor infrastructurele werken van 2,2 biljoen baht nog geen effect op de economie hebben. Eerder voorspelde de bank een groei van 5 procent.

In het eerste kwartaal van dit jaar nam het bruto binnenlands product op jaarbasis toe met 5,3 procent, minder dan de 6 à 7 procent die de bank eerder berekende. Vergeleken met het vierde kwartaal van 2012 is de toename sterk gedaald, want toen werd op jaarbasis een record van 19,1 procent genoteerd, voornamelijk als gevolg van de door de overstromingen ingezakte export in 2011. Het ministerie van Handel had voor het eerste kwartaal van 2013 een toename van 9 procent voorspeld.

Volgens BBL-bestuursvoorzitter Kosit Panpiemras zal de economie in het tweede kwartaal voornamelijk drijven op de binnenlandse vraag en externe factoren. Hij verwacht dat de watermanagementprojecten, waarvoor een bedrag van 350 miljard baht is uitgetrokken, in het vierde kwartaal van start gaan, maar dat zal te laat zijn om een substantiële invloed op de groeicijfers voor dit jaar te hebben.

Chula Sukmanop, directeur van het Office of Transport and Traffic Policy Planning, verwacht dat 1 biljoen baht van de veelbesproken lening van 2,2 biljoen baht in het vierde kwartaal ter beschikking komt. Naar verwachting geeft het parlement in september het groene licht voor de lening van 2,2 biljoen baht.

Een van de projecten die uit dit budget worden gefinancierd, is de aanleg van een hogesnelheidslijn tussen Bangkok en Phitsanulok. De openbare hoorzittingen voor de eerste fase van die lijn zijn onlangs gehouden in Phitsanulok, Ayutthaya en Nakhon Sawan.Volgens Chula waren de meeste bezoekers van de hoorzittingen enthousiast. Als alles goed gaat, kunnen bedrijven in het derde kwartaal op het project inschrijven en vindt de aanbesteding volgend jaar plaats.

Thailand wil vier hogesnelheidslijnen aanleggen: Bangkok-Phitsanulok-Chiang Mai; Bangkok-Hua Hin-Padang Besar; Bangkok-Pattaya-Rayong en Bangkok-Nakhon Ratchasima-Nong Khai. De vier lijnen worden gefaseerd aangelegd. De lijnen naar Phitsanulok, Hua Hin, Rayong en Nakhon Ratchasima zouden er in 2019 moeten liggen. De regering heeft de Boston Consulting Group als adviseur aangetrokken. Die gaat een studie doen naar de revenuën voor de economie.

– Zo’n 300 rai mangosteen en longan boomgaarden in de provincie Trat zijn vrijdag na zware regens onder water gelopen. De boeren versnellen het oogsten van het fruit om te redden wat er nog te redden valt. De prijs van mangosteen bedraagt thans 10 tot 14 baht per kilo.

– Duurzame energiebronnen hebben in Aziatische landen grote potentie vanwege de ruime beschikbaarheid van agrarische producten. Wereldwijd kan zonne-energie de belangrijkste energiebron worden, mits regeringen de vraag stimuleren, CO2-emissies belasten en andere maatregelen nemen om de emissies terug te dringen, zoals de ondergrondse opslag van CO2 (CCS). Dit zei Khong Cho-oon, politiek analist bij Shell, onlangs tijdens een bezoek aan Bangkok.

Volgens Shell kan zonne-energie in 2070 de belangrijkste energiebron zijn, maar olie en kolen zullen nog tot het midden van deze eeuw het energieverbruik domineren. In een ander scenario voorspelt Shell een gematigde economische groei, waarbij regeringen zich concentreren op energieveiligheid. Aardgas wordt tot 2030 de belangrijkste brandstof, waarna CCS opkomt om de uitstoot van CO2 te reduceren.

Ook in Bangkok benadrukte Shell-man Peter Voser dat bedrijven en regeringen nieuwe manieren van samenwerking dienen te zoeken en de ontwikkeling en het gebruik van schone energie alsmede het efficiënt gebruik van energie dienen te bevorderen.

www.dickvanderlugt.nl – Bron: Bangkok Post

2 reacties op “Nieuws uit Thailand – 18 juni 2013”

 1. Henk zegt op

  Denk ook niet dat het geweld tijdens de ramadan zal afnemen.
  Vandaag gelezen in de BKK post dat een soldaat vermoord werd in een moskee.

  Henk

 2. Adje zegt op

  Eindelijk weer uitgebreid nieuws op de blog. Ik heb dit echt gemist.
  Dank je, Dick


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website