Nieuws uit Thailand – 18 juli 2013

Door Redactie
Geplaatst in Nieuws uit Thailand
Tags: , ,
18 juli 2013

Verslaggevers weten nu hoe molenaars en beheerders van rijstmagazijnen goede rijst door slechte rijst vervangen en tweemaal geld vangen voor de goede rijst.

Parlementsleden van oppositiepartij Democraten demonstreerden dat aan de hand van een video en een schaalmodel gisteren in het Government House.

Voor de goede rijst ontvangen ze tweemaal geld: de eerste keer omdat ze al door de regering zijn betaald voor de gehypothekeerde rijst en de tweede keer omdat ze de rijst aan andere handelaren verkopen.

De goede rijst komt uit het midden van een stapel rijstzakken (zie infographic), zodat inspecteurs die alleen langs de stapel lopen, niets in de gaten hebben. De leeggehaalde ruimte wordt opgevuld met identieke zakken met rijst van mindere kwaliteit.

– De moeder van recruut Wichian Puaksom, die in juni 2011 overleed nadat hij in een militair kamp in Narathiwat was mishandeld, accepteert het smartegeld van 7 miljoen baht dat de overheid heeft aangeboden, maar ze weigert haar aangifte tegen de negen vermeende daders in te trekken. De vrouw had 14 miljoen baht geëist van drie overheidsdiensten.

Wichian werd door dertien soldaten geslagen als straf omdat hij bevelen weigerde en gedeserteerd was. Afkomstig uit Songkhla had de ex-monnik, die een master’s graad had, bij zijn recrutering in mei 2011 gevraagd in het Zuiden te mogen dienen. Hij overleed in het ziekenhuis aan zijn verwondingen.

De Human Rights Commission, die de mishandeling heeft onderzocht, zegt dat hij twee dagen achtereen werd geslagen en dat medische zorg hem werd onthouden.

– De beschuldiging van een vader dat zijn zoon is ingeruild voor de zoon van premier Yingluck ter begeleiding van een speler van Chelsea gisteren (zie Nieuws uit Thailand van gisteren), zou wel eens kunnen kloppen, want Yingluck’s zoon Supasek ‘Nong Pike’ Amornchat begeleidde in het Rajamangala stadion Chelsea-aanvoerder John Terry. Een foto in Bangkok Post dient als bewijs. [Maar die foto staat alleen in de krant, niet op de website.]

– Heimwee was de reden waarom oud-premier Thaksin in de uitgelekte audioclip op YouTube met een andere man praatte over een manier, zeg maar complot, om amnestie te krijgen zodat hij kan terugkeren naar Thailand. Die verklaring gaf zoon Panthongtae na terugkeer uit Beijing, waar hij met zijn vader over de clip had gesproken.

Panthongtae zegt dat Thaksin zijn familie en landgenoten mist. Alhoewel hij het zelf nog niet heeft toegegeven, is de andere man de huidige staatssecretaris van Defensie. Het gesprek vond een week, voordat hij werd benoemd, plaats. Ze spraken over de mogelijkheid dat de militaire top het kabinet zou vragen Thaksin amnestie te verlenen, in ruil waarvoor ze mochten aanblijven.

– Weer gedoe over een video op YouTube, ditmaal met beelden van premier Yingluck en legerbevelhebber Prayuth Chan-ocha, terwijl het liefdesliedje Song Roa (both of us) klinkt. Het leger dreigt de makers met een rechtszaak.

– ‘Jet-set’ ex-monnik Wirapol Sukphol blijkt in 2011 een bezoek aan de Cessna Aircraft Company in Kansas te hebben gebracht om naar een CJ4 en een Cessna Grand Caravan turboprop te kijken, waarop hij zijn zinnen had gezet. Aldus industrie insiders, schrijft Bangkok Post. De toen nog monnik wilde een eigen toestel hebben, nadat hij al verschillende keren in een gecharterd toestel in Thailand had gevlogen en naar buurlanden was gereisd.

Naar verluidt maakte de monnik de afgelopen paar jaar ruim 20 vluchten, die elk 250.000 baht kostten. Volgens bronnen [daar heb je ze weer] zou de monnik gezegd hebben dat geld geen rol speelde en dat hij contant wilde betalen, dezelfde betalingswijze als bij zijn chartervluchten.

Tegen de monnik is inmiddels een arrestatiebevel uitgevaardigd. Geprobeerd wordt zijn paspoort te laten intrekken, zodat hij door de VS kan worden uitgeleverd. Hij zou momenteel in Californië in zijn eigen villa verblijven.

– De zaak van de ‘jet-set’ monnik die zich verrijkt heeft, is niet eens afgerond of er dient zich alweer een nieuw schandaal aan. De National Anti-Corruption Commission (NACC) doet onderzoek naar ‘donaties’ van 800 miljoen baht, gegeven door de provinciale autoriteiten van Samut Prakan aan tempels. Dat geld kwam de afgelopen drie jaar uit het budget van de PAO (zeg maar de provincie).

Eerder deed de Rekenkamer een voorlopig onderzoek, maar die heeft de zaak nu overgedragen aan de NACC. Het geld was door de tempels aan aannemers gegeven voor de bouw van nieuwe gebouwen en wel op dezelfde dag dat ze de donaties ontvingen. Eén aannemer was door bijna alle tempels ingehuurd en incasseerde het PAO-geld.

– Meer dan 80 procent van de buitenlandse werknemers in de provincie Tak is niet voor ziektekosten verzekerd, omdat ze niet formeel in dienst zijn van een werkgever. Als gevolg daarvan is de financiële last van gezondheidsinstellingen de afgelopen 5 jaar fors toegenomen: van 89 miljoen baht in 2008 naar 112 miljoen baht vorig jaar. De ziekenhuizen voelen zich op humanitaire gronden verplicht medische zorg te verlenen zonder de kosten in rekening te brengen bij patiënten die niet kunnen betalen.

– Er zit nog weinig schot in het onderzoek naar het instorten van een brug in Tha Rua (Ayutthaya), waarbij vier personen om het leven kwamen en 23 anderen werden gewond. Gisteren protesteerden slachtoffers, hun familie en nabestaanden voor het Provinciehuis en maakten hun ongenoegen kenbaar. De brug stortte in april in omdat een kabel het begaf. Een verklaring daarvoor heeft de politie nog niet opgehoest. De politie zegt op 26 juli te zullen bekendmaken wie ze denkt te laten vervolgen.

– De politie in Kalasin heeft dinsdagavond een transport met 90 honden onderschept en de dieren gered van een Vietnamees etensbordje. De chauffeur en de bijrijder zijn aangehouden. De honden zijn naar een quarantaine inrichting in Nakhon Phanom gebracht.

– De president van het Constitutionele Hof, die zijn aftreden per 1 augustus bekend heeft gemaakt, werkt aan een boek over zijn ervaringen. Onder de titel A Judge’s Life verschijnt het over drie maanden. Wasan Soypisudh treedt af omdat hij bij zijn aantreden had gezegd de functie twee jaar te willen bekleden. Hij trekt zich ook terug als rechter. De senaat selecteert een nieuwe rechter en het Hof kiest uit zijn midden een nieuwe president.

– Siam Grains Co heeft op last van de Food and Drug Administration (FDA) het rijstmerk Co-co (pimpa white rice) uit de verkoop gehaald. Uit een onderzoek van de Foundation for Consumers (FFC) is gebleken dat dit merk een gevaarlijke concentratie methylbromide bevatte – dat wil zeggen het monster dat onderzocht is.

Het bedrijf, dat samen met Sathian Rungruang Marketing Co Co-co verpakt, heeft ook de levering van 9.000 pakken opgeschort in afwachting van nader onderzoek. Daarvan zijn 3.000 van het merk Co-co en de rest zijn andere variëteiten.

De directeur ziet twee mogelijke scenario’s: er is te veel methylbromide gebruikt of de rijst is voortijdig gedistribueerd. Het bedrijf belooft van methylbromide over te stappen op fosfine dat sneller verdampt. De gassen worden gebruikt om ongedierte te bestrijden.

De FDA heeft gisteren Co-co’s rijstfabriek aan de Bang Na-Trat Rd geïnspecteerd en monsters getrokken. Volgens de FDA secretaris-generaal was het merk eerder in eigen onderzoek veilig.

Premier Yingluck deed gisteren ook nog een duit in het zakje over het onderzoek van de FFC, maar dat laat ik maar onvermeld. Ze sprak weer de bekend sussende woorden en riep de betrokken partijen op samen te werken. [Zie verder ‘Onderzoek consumentenorganisatie: Er zit een luchtje aan verpakte rijst’, Thailandblog, 17 juli.]

– Zakenman Chaichana Mai-ngan uit Sa Kaeo, die op 1 juli werd ontvoerd, is dood, heeft de vierde, dinsdagavond aangehouden verdachte toegegeven. [De aanhouding van de derde verdachte op zondag ben ik niet in de krant tegengekomen.] De 67-jarige kledingkoopman werd ontvoerd, nadat hij in zijn witte Nissan Navara was vertrokken van de Rong Kluea markt in Aranyaprathet. Het lichaam van het slachtoffer is verbrand. In een eucalyptusplantage in tambon Thachang heeft de politie menselijke resten gevonden.

De politie acht het mogelijk dat het om een huurmoord ging. Chaichana was een fervent aanhanger van de People’s Alliance for Democracy (geelhemden) en hij had een conflict met een zakenman die een casino in Poi Pet (Cambodja) exploiteert.

– Het Department of Pollution Control (DPC) is vastbesloten alle ambtenaren te straffen die betrokken waren bij corruptie tijdens de bouw van de afvalwaterzuiveringsinstallatie Klong Dan in Samut Prakan. Ingewikkelde zaak: er waren twee ministers bij betrokken, van wie één is overleden en de ander de benen heeft genomen, veertien ambtenaren en zestien personeelsleden van zeven bedrijven. Een panel van de DPC buigt zich nu over een rapport van 600 pagina’s van de National Anti-Corruption Commission, dus dat is wel even bezig.

Economisch nieuws

– De Thaise Kamer van Koophandel steunt het voornemen van de regering 2 biljoen baht te lenen voor infrastructurele werken. Maar ze dringt er wel op aan naar de bevolking te luisteren  en milieu-effectrapportages (MER) uit te voeren.

Voorzitter Isara Vongkusolkit wijst erop dat Thailand’s transportkosten over land thans relatief hoog zijn. De totale transportkosten bedragen 15,2 procent van het bruto binnenlands product oftewel 1,75 biljoen baht; het transport over land maakt daar 86 procent van uit, watertransport 12 procent, spoortransport 2 procent en luchttransport 0,02 procent. De gemiddelde kosten over land bedragen 1,72 baht per ton per kilometer, over het spoor 93 satang en over water 64 satang.

Behalve op MER’s dringt de Kamer ook aan op een studie naar return on investment, een kapitaal investeringsanalyse en een lijst van voordelen wanneer de regering haar controversiële plannen voor hogesnelheidslijnen door het hele land doorzet.

Vice-voorzitter Phumin Harinsut noemt het 2-biljoenvoorstel van groot belang voor ’s lands logistieke strategie en economische ontwikkeling. Maar ook hij heft een waarschuwende vinger: wees voorzichtig met elk project en vergewis je ervan dat het maximaal voordeel heeft, ’s lands concurrentiekracht verhoogt en sociale gelijkheid bevordert. Phumin maakt zich zorgen over de transparantie van de plannen, het management en de uitvoering.

De Kamer vindt verdubbeling van het spoor de belangrijkste prioriteit bij de infrastructurele werken. Die investering komt zowel het vrachtvervoer als het passagiersvervoer ten goede. De voorgestelde hogesnelheidslijnen zouden moeten aansluiten op het spoorwegnet in buurlanden zodat ze van nut zijn bij toekomstige economische groei.

Ten slotte pleit de Kamer voor een onafhankelijk orgaan dat het budget gaat beheren en een toezichthoudend orgaan op de besteding van de gelden.

– De regering moet accepteren dat de economische groeiprognose van 4 procent een ambitieuze doelstelling is en moet de oproep van zakenmensen om stimuleringsmaatregelen te nemen, negeren, zegt Sakon Varanyuwatana, lector economie aan de Thammasat universiteit.

Om die 4 procent te halen, rekent hij voor, is 65,6 miljard baht nodig. ‘Onder de huidige omstandigheden is die target buitengewoon ambitieus.’ De begroting 2013 gaat uit van 450 miljard baht aan uitgaven; om op 4 procent uit te komen zou 516 miljard baht moeten worden geïnvesteerd.

Sakon denkt dat de groei in de tweede helft van het jaar lager is dan in de eerste helft. Sinds het eerste kwartaal zijn de consumptie, particuliere investeringen en de industrie-index dramatisch gezakt. Van de vier economische machines werken alleen de publieke bestedingen behoorlijk; de andere drie, binnenlandse bestedingen, investeringen en export, zijn allemaal zwak en die worden zwakker.

In populistisch beleid stelt Sakon geen vertrouwen. Het helpt alleen op de korte termijn; meer populistische maatregelen zullen de huishoudschulden, die al te hoog zijn, verder opstuwen. Minister Kittiratt Na-ranong (Financiën) noemde onlangs eveneens een stimuleringspakket niet nodig. Het land kan op eigen kracht groeien, aldus de minister.

– Een meevallertje voor de regering bij het eerste-autoprogramma. Gerekend was dat het programma 90 miljard baht zou kosten aan terug te betalen belasting, maar het wordt waarschijnlijk 78 miljard baht, zegt Somchai Pulsawas, directeur-generaal van de Belastingdienst.

In totaal werden 1,25 miljoen auto’s gekocht. Uit de definitieve verkoopcijfers is gebleken dat meer pickup trucks zijn gekocht dan geschat en de belastingteruggave op die wagens is lager dan die op personenauto’s. 260.000 waren pickup trucks en 259.000 double-cab trucks. 1,04 miljoen personen hebben hun wagen inmiddels ontvangen; 209.578 wachten nog op aflevering. 319.975 personen hebben de betaalde belasting terug ontvangen; in totaal 21,9 miljard baht. De belasting wordt na een jaar uitbetaald.

De belastingdienst heeft tegen 19 personen een claim ingediend omdat ze de voorwaarden hebben overtreden. Een daarvan is dat de wagen 5 jaar in het bezit van de eerste eigenaar moet blijven. 750 aanvragen zijn geweigerd omdat de aanvragers al eerder een auto hadden bezeten.

– Staatsbedrijf Bangchak Petroleum Plc (BCP) voegt dakzonnecellen aan zijn alternatieve energiebronnen toe, zodat het meer groene stroom kan genereren om aan nutsbedrijven te verkopen. Mogelijk huurt BCP ruimte op particuliere gebouwen om panelen te installeren en de energie van de eigenaren te kopen.

BCP bouwde in 2008 de eerste zonne-energiecentrale toen de prijs van ruwe olie omhoog schoot. De eerste had een capaciteit van 68 MW. Eind van het jaar komt er een tweede bij met een capaciteit van 50 MW. De totale capaciteit van 118 MW wordt verkocht aan elektriciteitsleveranciers. BCP streeft ernaar in 2020 een capaciteit van 500 MW te hebben.

Het probleem daarbij is dat het ministerie van Energie geen nieuwe vergunningen meer verleent. Er liggen aanvragen voor 3.000 MW, terwijl het ministerie een target van 2.000 MW heeft gesteld. BCP denkt er daarom aan een nieuw bedrijf op te richten om meer groene energie te krijgen.

– Tisco Bank gaat in de tweede helft van dit jaar een rem zetten op het verlenen van leningen voor tweedehands auto’s. De bank doet dit omdat het percentage NPL’s (non-performing loans) in de eerste helft van het jaar is gestegen van 1,31 naar 1,45 procent van de uitstaande leningen en de verwachting is dat dit percentage verder stijgt naar 1,5 procent. De prijzen van tweedehands auto’s zijn sterk gedaald door het eerste-autoprogramma en de subsidies op eco-wagens.

Tisco Bank eist sinds kort een hogere aanbetaling bij leningen voor tweedehands auto’s: 20 in plaats van 10 procent van de taxatiewaarde. De taxatiewaarde is verminderd naar 70-75 procent van de marktprijs tegen 80-90 procent eerder.

– NatureWork, ’s werelds grootste producent van bioplastic, wil een tweede fabriek in Azië bouwen, maar die gaat waarschijnlijk aan de neus van Thailand voorbij. In Maleisië kan het bedrijf profiteren van betere overheidssubsidies en belastingvrijstelling. Thailand heeft weliswaar het voordeel van een gevarieerd en ruim aanbod aan grondstoffen, maar die voordelen wegen niet op tegen de kosten. Een woordvoerder van het bedrijf zegt dat Thailand’s Board of Investment weinig flexibel is. Het regionale kantoor van Nature Work wordt wel in Thailand gevestigd.

– Binnen zes maanden wil Thailand zijn eerste kleding van PLA vezels gaan maken. Daartoe wordt een joint venture gevormd van het National Innovation Agency (NIA), het Thailand Textile Institute en textielfabrieken. Het NIA heeft als doelstelling van Thailand een regionale bioplastic hub te maken. Begonnen wordt met kleding; op de lange termijn wordt de research uitgebreid naar woningtextiel.

PLA vezels zijn minder duurzaam dan polyester, maar wel milieuvriendelijker. De vezel is nu nog drie keer zo duur als polyester en 2,5 keer zo duur als katoen. In de Thaise textielindustrie is polyester de belangrijkste grondstof (42,8 pct), gevolgd door katoen (34,1 pct) en andere materialen zoals nylon, acryl en polypropyleen.

– De nieuwe minister van Handel, Niwatthamrong Bunsongphaisan, geeft toe dat het hypotheeksysteem voor rijst wordt geplaagd door onregelmatigheden en corruptie. Hij is daarom een voorstander van het plaatsen van microchips in rijstzakken met een bijbehorende technologie, waardoor voorraden ‘in real time’ kunnen worden gecontroleerd.

De Public Warehouse Organisation (PWO) en de Marketing Organisation for Farmers, de twee organisaties die de geypothekeerde rijst beheren, is gevraagd een haalbaarheidstudie te doen en de kosten te berekenen. PWO-president Chanudpakorn Vongseenin schat de kosten op minstens 100 miljoen baht. Toen het hypotheeksysteem in 2011 van kracht kreeg, kreeg de PWO een budget van 88 miljoen baht om een IT systeem voor het monitoren van de rijst de installeren. Met een microchip kan de rijst het gehele traject worden gevolgd.

www.dickvanderlugt.nl – Bron: Bangkok Post


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

2 reacties op “Nieuws uit Thailand – 18 juli 2013”

 1. Rob V. zegt op

  Dat met die rijst inspecties zal vast werken bij snelle oppervlakkige inspecties, maar ik mag hopen dat men bij echte inspecties steekproeven neemt en dan uit willekeurige stapeks een willekeurig pak rijst wil ( dus ook vanuit het midden van een stapel)?! Moet je natuurlijk ook frequent controleren en sancties uitdelen zodat de pakkans dusdanig is dat frauderen riskant wordt.

  En met dat voetbal, her verbaasd mij niets dat kinderen van “VIP”s naar voren zijn geschoven. Al was het maar op vriendjespolitiek / netwerk connecties. En omdat ze er mee weg komen overal op deze aarde. Onlangs in Nederland ook met een provoncie miep van VVD huizen (te Zeeland?) die haar eigen zoon naar voren schoof bij het bezoek van WimLex en Max aan de provincie. Dit terwijl eigenlijk een ander “normaal/plebs” kindje was ingeloot…

  • Dick van der Lugt zegt op

   @ Rob V Ik heb de tv-beelden gezien. Het gaat bij de demonstratie van de Democraten om enorme bergen rijstzakken (geen pakken) in magazijnen, die torenhoog liggen opgestapeld. Zie de tekening. Zag op de tv de luitjes erlangs lopen en dacht: maar die zien niet wat erachter ligt. Zo nu en dan prikte iemand in een rijstzak en dan bekeken ze de rijst op hun hand.

   Iets anders zijn natuurlijk de steekproeven in supermarkten. Die lijken me redelijk betrouwbaar, voor zover steekproeven betrouwbaar zijn.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website