De Mae Fah Luang universiteit (MFU) in Chiang Rai, die bekend staat vanwege haar milieuvriendelijke maatregelen, ontwikkelt een motorfiets met een 1 kilowatt zonnecel.

De elektrische motorfiets werd vorig jaar cadeau gedaan door Sammitr Green Power. Hij haalt een maximumsnelheid van 40 km per uur, kan een uur vooruit en het duurt 5 tot 8 uur om hem op te laden. Wanneer de module een succes is, gaan de MFU en het Alternative Energy Development and Efficiency Department de motorfiets op industriële schaal ontwikkelen.

Dit jaar heeft de universiteit haar gebouwen onder handen genomen door spaarlampen en energiezuinige airconditioning te installeren. De straatlantaarns rond het het gebouw werken op zonnecellen. Door al die maatregelen is de elektriciteitsrekening in oktober teruggebracht van 4,5 naar 3 miljoen baht.

Verder doet de MFU aan recycling bij haar afvalverwerking. Met een bijdrage van het ministerie van Energie wordt een kleine energiecentrale die op afval draait, gebouwd. Driekwart van de campus is begroeid. Van elke student wordt verwacht dat hij een boom plant en verzorgt.

– De man die is aangehouden wegens het kidnappen en vermoorden van een 6-jarig meisje, heeft bekend tien kinderen te hebben aangerand, waarvan hij er vier heeft gedood. De verdachte heeft verklaard dat hij ‘eenmaal per maand’ meisjes aanrandde, aldus de politie.

De 36-jarige Nui (zijn achternaam is niet geregistreerd) is een bekende van Justitie. Hij zat drie jaar en acht maanden wegens ontvoering van een kind gevangen in Khon Kaen. Hij wordt nu in verband met gebracht met de verdwijning van een 4-jarig meisje op 5 februari in Loei. Dat verdween tijdens een fancy-fair van het Rode Kruis. Een ander geval betreft een meisje dat verdween in Bang Bon in Bangkok. De politie zegt dat hij zes anderen heeft vrijgelaten.

De man werkte bij een luk thung-gezelschap. Op 6 december ontvoerde hij Nong Cartoon. Het meisje was door haar vader, die een uitvoering bij Sukhumvit 105 (Soi Lasalle) bijwoonde, te slapen gelegd in de pickup truck waarmee hij en zijn vrienden waren gekomen. Nui nam haar mee, randde haar aan en wurgde haar. Tien dagen later werd hij in Nong Khai aangehouden, waar het gezelschap een uitvoering gaf.

De Mirror Foundation waarschuwt ouders hun kinderen niet mee te nemen naar drukke plaatsen of hen alleen te laten. Ouders moeten ook niet anderen vertrouwen, wanneer die aanbieden hun kind van school te halen. En ze moeten hun kinderen vertellen dat ze geen cadeautjes van vreemden moeten aannemen. Nui had het meisje meegelokt door tegen haar te zeggen dat hij snoep voor haar zou kopen in een 7-Eleven.

– De ambtenaren van vier ministeries kunnen nog niet aan het werk. Drie bevinden zich dicht bij de protestlocatie van de People’s Democratic Force to Overthrow Thaksinism en het Dhamma Army en bij het Democracy Monument. Een vierde wordt geblokkeerd door demonstranten. De overige ministeries functioneren sinds gisteren weer normaal nadat demonstranten op 9 december belegeringen beëindigden en en masse naar de Ratchadamnoen Avenue trokken.

De drie gesloten ministeries zijn Agriculture and Cooperatives, Tourism and Sport en Transport. Enkele ambtenaren hebben wel werk opgehaald en apparatuur in veiligheid gebracht. Nummer vier is het ministerie van Binnenlandse Zaken aan de Asadang weg.

De meeste ambtenaren van het ministerie van Transport werken op een tijdelijk kantoor bij het Department of Land Transport, omdat demonstranten het hek van het ministerie met een ketting en hangslot hebben gesloten en ambtenaren aan demonstrant-bewakers moeten vragen of ze naar binnen mogen. Dat mogen ze alleen korte tijd.

Landbouwambtenaren werken thuis en sommigen zijn ingetrokken bij het kantoor van het Royal Irrigation Department. Het ministeriegebouw is al drie weken gesloten.

– Regeringspartij Pheu Thai maakt jacht op oppositiepartij Democraten. Ze heeft bij de Kiesraad en het Constitutionele Hof petities ingediend met het verzoek de partij te ontbinden vanwege haar banden met de anti-regerings beweging. Het Constitutionele Hof is gevraagd actieleider Suthep Thaugsuban te bevelen een eind te maken aan de rally’s. Die zouden in strijd zijn met de grondwet omdat regeringsgebouwen zijn bestormd en wapens zijn gebruikt.

Een parlementslid van Pheu Thai heeft bij de Crime Suppression Division aangifte wegens majesteitsschennis tegen Suthep gedaan. Hij zou zich daaraan schuldig maken omdat hij de bevolking oproept de verkiezingen (bij Koninklijk Besluit afgekondigd) te boycotten.

– Oppositiepartij Democraten wijst een voorstel van regeringspartij Pheu Thai af om pas na de verkiezingen van 2 februari politieke hervormingen door te voeren. Pheu Thai deed dat voorstel zondag tijdens de eerste bijeenkomst van een door de regering opgetuigd forum, maar de Democraten vragen zich af welke garantie er is dat die belofte wordt nagekomen.

De meeste forumdeelnemers bleken zondag een voorstander van de op 2 februari te houden verkiezingen. De anti-regeringsbeweging, overigens niet aanwezig, pleit voor uitstel. Ze wil dat er eerst politieke hervormingen komen.

Vandaag vergadert het forum weer. Opnieuw zal geprobeerd worden de anti-regeringsbeweging en oppositiepartij Democraten aan tafel te krijgen. Lokale autoriteiten klaagden gisteren dat ze niet zijn uitgenodigd voor het forum.

– Demonstranten hebben gisteren bij het ministerie van Energie een petitie overhandigd met de oproep de aanbesteding voor olieconcessies uit te stellen. Naar verwachting publiceert het Fuels Department van het ministerie volgende maand een lijst van bronnen die voor aanbesteding in aanmerking komen. De demonstranten vinden dat daarmee gewacht moet worden totdat de politieke rust is weergekeerd. De inspecteur-generaal van het ministerie gaat akkoord met een uitstel van twee maanden.

– We willen de vlag terug, was de eis van honderd demonstranten van het Network of Students and People for the Reform of Thailand (NSPRT) gisteren bij het politiebureau van Dusit. De vlag van 1,4 kilometer, die ze vrijdag tegen het hek van het Government House hadden gespannen, is zondag door de politie verwijderd. De demonstranten kregen stukken van de vlag terug. Wanneer de rest niet uiterlijk morgen wordt geretourneerd, gaan ze aangifte wegens diefstal doen.

– De beveiliging van het legerhoofdkwartier aan de Ratchadamnoen Nok Avenue is opgevoerd, nadat het NSPRT heeft gedreigd het te gaan belegeren.

– Als het de anti-regeringsbeweging lukt een Volksraad te vormen, gaat het United Front for Democracy against Dictatorship (UDD, roodhemden) massale rally’s organiseren. Dit zegt UDD-voorzitter Tida Tawornseth naar aanleiding van de eis van actieleider Suthep Thaugsuban dat hervormingen aan de verkiezingen vooraf dienen te gaan. ‘De verkiezingen op 2 februari moeten doorgaan.’

Het UDD wil evenmin dat premier Yingluck aftreedt, een andere eis van Suthep. ‘Dat lost geen problemen op maar beschadigt daarentegen de democratie en baant de weg voor een ondemocratisch bestuur.’ Ook roodhemdleider Jatuporn Prompan noemt de voorstellen van Suthep ondemocratisch. Morgen praat het UDD met zeven particuliere organisaties over de politieke crisis.

– Om druk op de ketel te zetten wordt vandaag een forum van de anti-regeringsbeweging aan de Chulalongkorn universiteit gehouden, morgen aan de Ramkhamhaeng universiteit en donderdag bij het National Institute of Development Administration. Donderdag vergadert ook de State Enterprises Workers’ Relations Confederation over politieke hervormingen.

Inmiddels beginnen provinciale afdelingen van de PDRC gevormd te worden. In Prachuap Khiri Khan hebben vijfduizend mensen zich als lid opgegeven. Als kantoor gebruikt de afdeling het politiebueau van Bang Saphan. Dat is begin november door rubberboeren bezet.

In het National Health Building van het ministerie van Volksgezondheid in Nonthaburi hebben duizend mensen hun handtekening gezet onder de eis van vijf burgernetwerken, dat premier Yingluck en haar kabinet dienen af te treden.

– De negen landen van Asean doen een beroep op alle partijen in het politiek conflict om de problemen door vreedzame onderhandelingen op te lossen. In een verklaring dringen ze aan op ‘dialoog en consultatie op een vreedzame en democratische wijze’. De politieke crisis in Thailand kwam op 13 en 14 december in Tokyo ter sprake tijdens de Asean-Japan top.

Volgens minister Surapong Tovichakchaikul (Buitenlandse Zaken) hebben 45 landen inmiddels in verklaringen steun uitgesproken voor Thailands democratie en de verkiezingen, die gepland zijn voor 2 februari.

– Producenten van alcoholische dranken proberen nieuwe drinkers te verleiden met nieuwe producten en illegale marketing  activiteiten, zoals ijs met een biersmaakje. Dit zegt het Stop Drink Network van de Thai Health Promotion Foundation.

Met die illegale activiteiten wordt geduid op beer gardens, beer buffets en concerten. Alcoholische dranken zouden op plaatsen worden verkocht, waar dat verboden is. Volgens het Netwerk mag bierijs niet worden verkocht aan personen onder de 18 jaar, net als alcoholische dranken. Het roept de bevolking op met Kerstmis en Nieuwjaar geen alcoholische dranken cadeau te doen om het aantal verkeersongelukken te verminderen.

– Het Royal Forest Department wil dit jaar het aantal bosbranden met 10 procent verminderd zien. Het afgelopen jaar ging bij 2.215 bosbranden 15.400 rai bos verloren. Vooral in de provincie Nan was het bar en boos. Daar werd bos platgebrand om ruimte te maken voor maïsplantages. Om de verspreiding van branden tegen te gaan, maakt de RFD brandgangen met een totale lengte van 3.500 kilometer. De branden zorgen elk jaar weer voor gezondheidsproblemen.

– Roodhemden in Chiang Mai hebben gisteren bij het Regina Coeli College in Muang gedemonstreerd uit protest tegen een anti-regerings bijeenkomst van ouders en leraren zondag. Een andere groep roodhemden protesteerde tegen de rector van de Chiang Mai universiteit en de directeur van het Regina Coeli College, omdat ze hun staf toestemming hadden gegeven de naam van het instituut te gebruiken om hun eigen politieke agenda te steunen.

Economisch nieuws

– Thailand’s Nok Air en Scoot uit Singapore gaan met een joint venture in het budgetsegment de concurrentie aan met Thai AirAsia X. De nieuwe maatschappij NokScoot kiest vermoedelijk vanaf de tweede helft van dit jaar het luchtruim. Ze gaat vanaf Don Mueang met twee of drie Boeings 777-200 vliegen op Japan, Zuid-Korea en het noorden van China. Nok Air vliegt tot nu toe alleen nog maar op bestemmingen in Thailand en Myanmar.

– Via een truc kan het ministerie van Financiën zorgen voor een beginnetje van de infrastructurele werken ad 2 biljoen baht. Het wetsvoorstel om dat geld te lenen, ligt ter beoordeling bij het Constitutionele Hof omdat oppositiepartij Democraten meent dat het in strijd met de grondwet is. Maar de Public Debt Management Act autoriseert de regering om elk begrotingsjaar 10 procent van de uitgaven op buitenlandse markten te lenen. Het ministerie mag het geld ook binnenlands lenen wanneer de leencondities gunstig zijn en wanneer daarmee de lokale markt wordt gesteund.

In het begrotingsjaar 2014 (dat 1 oktober inging) bedragen de uitgaven 2,525 biljoen baht, zodat 252,5 miljard baht mag worden geleend. Het 2 biljoen-plan gaat uit van 120 miljard baht per jaar gedurende een periode van 7 jaar.

www.dickvanderlugt.nl – Bron: Bangkok Post


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

Er zijn geen reacties mogelijk.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website