Koning Bhumibol en koningin Sirikit zijn gisteren teruggekeerd naar Hua Hin, waar ze in het Klai Kangwon paleis verblijven.

Langs de route werd het koninklijke paar enthousiast toegejuicht door duizenden burgers. De vorst en vorstin waren voor een medische controle opgenomen in het Siriraj ziekenhuis. Beiden waren volgens de artsen fit genoeg om het ziekenhuis te verlaten.

– Met belastingvoordeeltjes wil de nieuwe minister van Wetenschap en Technologie het bedrijfsleven overhalen meer te investeren in R&D (research and development). Volgend jaar zou die minstens een waarde van 1 procent van het bruto binnenlands product moeten hebben, aanzienlijk meer dan de huidige 0,37 procent.

Pichet Durongkaveroj vertelde verslaggevers gisteren dat hij met het ministerie van Financiën gaat praten over de details van de belastingvoordelen. Hij is er zeker van dat Financiën hem gaat steunen. Thans worden bedrijven niet geprikkeld meer in R&D te investeren. De beslissing van de vorige regering om de bedrijfsbelasting terug te brengen van 30 naar 20 procent vormt geen stimulans. Pichet hoopt op verbeteringen, want die zullen uiteindelijk gunstig zijn voor de ontwikkeling van wetenschap en technologie.

– Zestien ambtenaren en zakenmensen worden door het Royal Forest Department (RFD) verdacht van samenspanning bij het verstrekken van illegale grondaktes voor in totaal 370 rai in nationaal bosreservaat Khao Nak Kert en Khao Luak-Khao Muang in Phuket. De RFD heeft de politie gevraagd een onderzoek in te stellen.

De uitgegeven grond vertegenwoordigt een waarde van 10 mijard baht en is in Khao Luak-Khao Muang gebruikt voor de aanleg van luxueuze vakantieparken. Die grond werd al in 1987 verkregen. Cheewapap, hoofd van Payak Phrai, een nieuwe eenheid in de RFD om landkraken aan te pakken, zegt dat het onmogelijk is om legaal documenten te verkrijgen voor land dat in een bosreservaat ligt.

De afgelopen maanden hebben de autoriteiten in veel provincies invallen gedaan in illegale vakantieparken en op illegaal in gebruik genomen grond. De RFD heeft inmiddels illegalen van 5.000 rai verdreven. Andere hot spots in Nakhon Ratchasima, Sukothai, Saraburi en Phuket komen nog aan de beurt. In Ubon Ratchathani bereidt het Land Department een zaak voor tegen vooraanstaande families, die aanvechtbare grondaktes hebben verkregen voor 1.486 rai.

– De marine heeft gisteren het vertrekkende marinehoofd admiraal Narong Pipattanasai op het strand van Sattahip (Chon Buri) uitgewuifd. Narong heeft 40 jaar bij de marine gediend. Hij is onlangs benoemd tot minister van Onderwijs, en daar vindt hij zichzelf wel voor geschikt, omdat de functie van marinehoofd vergelijkbaar is met die van een schoolhoofd, zegt hij.

De send-off party ging met veel ceremonieel gepaard. Het vliegdekschip HTMS Chakri Naruebet fungeerde als receptieruimte. Autoriteiten en gasten bekeken vanaf het schip een vlootschouw van twaalf marineschepen. Vanaf HTMS Pin Klao werd een salvo van negentien schoten afgevuurd.

Het vliegdekschip is de afgelopen twee jaar uitgerust met een combat management en een nieuw radarsysteem en is nu volledig operationeel. Op 22 september maakt het een testvaart.

– Tegenstanders van de splitsing van de provincie Nakhon Ratchasima in twee provincies hebben de gouverneur gevraagd in alle 32 districten hoorzittingen te houden om de mening van de bevolking te peilen. De splitsing heeft al het groene licht gekregen van Provinciale Staten, wat voor de voorzitter aanleiding was zijn functie ter beschikking te stellen. Het afgelopen weekend hielden voor- en tegenstanders rally’s.

Volgens de pro-splitsers komt de nieuwe provincie de ontwikkeling van de acht af te scheiden districten ten goede. De tegenstanders beroepen zich op historische argumenten. Zo wijzen ze op de negentiende eeuwse heldin Thao Suranari, beter bekend als Ya Mo, die een opstand heeft geleid tegen invallers die probeerden de provincie over te nemen.

Nakhon Ratchasima, ook bekend onder de naam Korat, is qua oppervlakte de grootste provincie van Thailand. De nieuwe provincie waarvoor ook al een naam is bedacht, Bua Yai, zou Thailand’s 77ste provincie worden, schrijft de krant, want die telt Bangkok niet mee omdat de hoofdstad formeel een special administrative zone is. Muggenzifterij, als je het mij vraagt, dus wat mij betreft zou het de 78ste provincie worden, wanneer kabinet en parlement het ermee eens zijn.

– Tegen een ex-werknemer van een kruidenwinkel in Bang Lamung (Chon Buri) is een arrestatiebevel uitgevaardigd. Hij wordt ervan verdacht samen met een ander zaterdag tijdens een gewapende overval op de winkel op drie vrouwen te hebben geschoten. De vrouwen liepen daarbij lichte hoofdverwondingen op. De verdachten gingen er met geld en kostbaarheden vandoor. De werknemer was ontslagen omdat hij een greep in de kas had gedaan.

– De commissies die kandidaten selecteren voor de te vormen National Reform Council, is gevraagd de namen onder de pet te houden om te voorkomen dat er gelobbyd gaat worden. De Kiesraad die als secretariaat voor de commissies fungeert, zegt dat de commissies beloofd hebben niet alleen ‘grote namen’ te selecteren. Daarover maken sommigen [?] zich zorgen. De NRC krijgt tot taak politieke hervormingen te formuleren op elf gebieden.

– De gemeenteraad van Bangkok krijgt dertig nieuwe gezichten: zeventien voormalige ambtenaren, elf ambtenaren en twee personen uit de particuliere sector. De nieuwe raadsleden zijn niet gekozen, want de NCPO (junta) heeft alle lokale verkiezingen opgeschort, maar ze zijn benoemd. De gemeenteraad telt 57 leden.

– ’t Is een geval van zelfmoord, zegt de politie over de dood van de 65-jarige vrouw, die vrijdagmiddag in een krokodillenvijver van de bekende Samut Prakan Crocodile Farm sprong. De politie weerspreekt daarmee berichten op internet, die twijfel zaaien over de doodsoorzaak. Ook de familie gelooft in zelfmoord en heeft geen aangifte gedaan.

De vrouw was al een week vermist toen haar ziekteverzekeringskaart in de vijver werd gevonden. Getuigen zeggen dat de vrouw haar schoenen uittrok voordat ze sprong. Personeel lukte het niet haar te redden. Het bericht laat uiterst kies informatie over het lichaam weg en meldt alleen dat weefsel is gevonden in de vijver. Dat gaat op DNA worden onderzocht.

Een eerder geval is nog altijd een mysterie. In september 2012 beweerde een man dat zijn vrouw hetzelfde had gedaan. Hij vermoedde dit omdat ze gezegd had de krokodillenkwekerij te gaan bezoeken. De directie heeft er nooit commentaar op willen leveren.

– Bewoners in Satun, Songkhla en Krabi maken zich zorgen over hun middelen van bestaan en het lokale milieu sinds de NCPO in juni bekend maakte haast te willen zetten achter 24 megaprojecten en de regering dat tijdens haar beleidsverklaring vrijdag nog eens bevestigde.

Het is de bedoeling dat Krabi een zeehaven voor kolentransport en een kolengestookte energiecentrale krijgt. In Satun wordt de Pak Bara zeehaven gegraven ter ondersteuning van olietransport. In 2009 is de milieu-effectrapportage al goedgekeurd zonder input van omwonenden.

De kwestie werd gisteren aangesneden tijdens een seminar, georganiseerd door de Thai Society of Environmental Journalists. Milieuactivist Somboon Khamhang zei dat de dorpelingen zich hulpeloos voelen. Ondanks de Community Rights Law hebben ze niets te zeggen over hun eigen toekomst en kunnen ze zichzelf niet beschermen.

Arpa Wangkiat van de Rangsit universiteit zei dat regeringsdiensten de neiging hebben de rechten van bewoners te negeren door industriële en energieprojecten er door te jassen. In juni beval de NCPO bijvoorbeeld het Department of Industrial Works investeerders binnen dertig dagen een vergunning voor een fabriek te verlenen om de economie te stimuleren.

– De Crime Suppression Division (CSD) van de politie heeft het onderzoek naar de vijf vorige week aangehouden ‘men in black’ afgerond en de resultaten naar het OM gestuurd. De vijf die met veel bombarie tijdens een persconferentie werden getoond, worden beschuldigd van het bezit van vuurwapens, munitie en explosieven. Daar maakten ze op 10 april 2010 gebruik van tijdens een treffen tussen roodhemden en leger op de Khok Wua kruising in Bangkok. De politie zoekt nog drie andere verdachten, een vierde verdachte is inmiddels overleden.

Naar de dood van toenmalig adjunct-stafchef Romklao Thuvatham van de 2nd Infantry Division, eveneens op Khok Wua, wordt een afzonderlijk onderzoek gedaan, niet door de CSD maar door het Department of Special Investigation (de Thaise FBI).

– Follow-up op het bericht over de twee echtparen die het Songkhla ziekenhuis beschuldigen van de dood en misvorming van hun baby. De directeur ontkent dat het ziekenhuis zwangere vrouwen onder druk zet om 14.000 baht te dokken voor een operatiekamerfonds. Wie betaalt, zou een ‘speciale’ behandeling bij de bevalling krijgen. De gedupeerde echtparen konden dat geld niet opbrengen en moesten genoegen nemen met een ‘gewone’ behandeling. Ze hebben tegen de directie en staf aangifte gedaan.

De directeur legde gisteren uit dat de dood van de ene baby te wijten was aan complicaties tijdens de premature geboorte. De baby woog 1.600 gram, ongeveer de helft van een voldragen baby. De directeur zei dat de donaties niet verplicht zijn. Ze zijn voor patiënten die geen keizersnede nodig hebben, maar die toch wensen. Op de handicap van de andere baby, een zwakke linker arm, ging de directeur niet in.

– De ontwikkeling van digitale economie wordt een belangrijke target van de regering. Vice-premier Pridiyathorn Devakula, verantwoordelijk voor economisch beleid, noemde de ontwikkeling  gisteren een van de moeilijkste taken van de regering en een significante factor ter ondersteuning van andere economische sectoren, zoals de bancaire sector en de automobielindustrie. Volgens Pridiyathorn loopt Thailand achter op landen als Zuid-Korea, Japan en Singapore, maar ‘not that far’.

Voor Pridiyathorn was het gisteren zijn eerste werkdag in het Government House, evenals voor premier Prayuth. Prayuth arriveerde om 9.09 uur in zijn gerenoveerde kantoor, een tijdstip dat geluk zou brengen. (Zie ook: Government House krijgt mystieke makeover)

www.dickvanderlugt.nl – Bron: Bangkok Post

Meer nieuws in:

Premier Prayuth: Strijd tegen corruptie is nationale kerntaak

Er zijn geen reacties mogelijk.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website