De brandstichting in zes scholen in Pattani zaterdagnacht was een vergeldingsactie voor operaties van het leger vorige maand, bevestigt legerbevelhebber Udomdej Sitabutr. En wat de goede man verder zei, laat ik onvermeld, want dat zijn de bekende mantra’s die dag in dag uit worden uitgebraakt door de autoriteiten, samengevat in: het komt allemaal goed in het door geweld geteisterde Zuiden van Thailand.

Gisteren bracht de kersverse legerchef een bezoek aan het Phrom Yothi  Military Camp in Prachin Buri, waar het 104-jarig bestaan van de 2nd Infantry Division werd gevierd. En dat leverde weer een fraaie photo-op, zoals dat in de voorlichting [lees: propaganda] heet. Als ik de vijand was, zou ik snel maken dat ik wegkwam.

– Hij zei het niet met zoveel woorden, maar een goede verstaander heeft slechts een half woord nodig. Premier Prayut houdt de mogelijkheid open dat de junta langer dan de aangekondigde periode van één jaar aan de macht blijft.

‘Wanneer de NRC-leden elkaar de tent uitvechten en het nergens over eens kunnen worden, denk je dan dat de volgende stap gezet kan worden? Er worden verkiezingen gehouden wanneer er een nieuwe grondwet en nationale hervormingen zijn’, zei hij gisteren in antwoord op vragen over eventuele verlenging van de derde fase van de routekaart naar het paradijs.

Prayut gaf verder toe dat sommige hervormingen niet binnen een jaar kunnen worden gerealiseerd; die blijven liggen tot de volgende regering. Details gaf hij niet, maar politieke koffiedikkijkers denken dat verkiezingen en de vorming van een nieuwe regering de heetste hangijzers zijn.

De NRC (National Reform Council) vergadert dinsdag voor het eerst. Dit orgaan heeft tot taak nationale hervormingen voor te stellen op basis waarvan het CDC (Constitution Drafting Committee) de nieuwe grondwet kan schrijven.

– De politie heeft het onderzoek heropend naar de verdrinking van een 13-jarige jongen in april in Phitsanulok. Uit een tweede autopsie, verricht op verzoek van de moeder, is gebleken dat de jongen geslagen moet zijn. Op zijn lichaam werden kneuzingen geconstateerd en er zijn interne bloedingen gevonden. Volgens de patholoog was de doodsoorzaak een ontregelde bloedsomloop en niet verdrinking, zoals bij de eerste autopsie in een nabijgelegen ziekenhuis was vastgesteld.

De moeder kreeg argwaan toen een vriend van de jongen haar tijdens de uitvaart vertelde dat hij door een groep teenagers met een stuk hout was geslagen en daarna in een vijver was gegooid. De moeder annuleerde daarop de crematie. Later klaagde ze bij de Pavena Foundation for Children, de jeugdpolitie, het leger en de politie.

– Premier Prayut mag tijdens de tiende Asia-Europe Summit in Milaan, die vandaag is begonnen, drie minuten het woord voeren. Hij gaat die beperkte tijd gebruiken voor een ‘substantive’ toespraak, waarin hij een pleidooi houdt voor regionale en economische samenwerking tussen Azië en de landen van Europa.

Twee organisaties hebben laten weten in de stad en op enkele toeristische plekken te gaan demonstreren tegen de coup. Het protest is ook een solidariteitsbetuiging aan de familie van een Italiaanse fotojournalist die tijdens de roodhemd ongeregeldheden in 2010 in Bangkok werd doodgeschoten.

– Twee soldaten en twee buurtleiders zijn gisteren in Sungai Kolok (Narathiwat) gewond geraakt toen een bermbom ontplofte. De bom was gericht op een militair team dat door een dorpshoofd was opgeroepen berichten van opstandelingen te inspecteren die op de weg waren gespoten. Toen de soldaten in een jeep arriveerden, was het: boem!

– De NLA (National Legislative Assembly, noodparlement) beslist morgen of ze het verzoek om een afzettingsprocedure (met terugwerkende kracht) tegen de voormalige voorzitters van Huis van Afgevaardigden en Senaat in behandeling neemt. Dat verzoek is gedaan door de National Anti-Corruption Commission (NACC) die eerder geen gehoor kreeg bij de rechter.

De affaire draait om de behandeling destijds van een wetsvoorstel tot wijziging van de Senaat. In strijd met de grondwet, oordeelt de NACC streng. De voorzitters hadden die nooit in behandeling mogen nemen. Over de vraag of de NLA bevoegd is tot impeachment lopen de meningen uiteen, maar dat is juridische haarkloverij.

– De Thai Farmers Association heeft de regering gevraagd de schulden van boeren kwijt te schelden of op zijn minst hen toe te staan aflossingen uit te stellen. De vereniging zegt dat de boeren hulp nodig hebben omdat ze momenteel bitter weinig voor hun producten krijgen en geconfronteerd worden met slecht watermanagement door de regering en hoge productiekosten.

Premier Prayut speelt de bal terug. Boeren die de waarschuwing om af te zien van off-season rijst in de wind slaan, moeten niet jammeren als hun oogst mislukt als gevolg van watertekort. ‘De bevolking dient te beseffen dat de regering niet elk probleem kan oplossen.’ [En laat ik dat bij wijze van uitzondering nou eens een verstandige opmerking vinden uit de mond van Prayut.]

– Ze proberen het maar weer eens: de bouw van de Xayaburi dam in Laos tegenhouden. Nu door de Administrative Court te vragen het landelijk elektriciteitsbedrijf te verbieden om elektriciteit te kopen, die door de dam in de Mekong opgewekt gaat worden. De gang naar de rechter door dorpelingen die langs de rivier wonen, heeft tot doel de bouw van de dam te vertragen, want die is in 2012 al begonnen.

Vier maanden geleden nam de Supreme Administrative Court al een petitie tegen de Thaise regering in behandeling, maar wat de relatie tussen beide zaken is, ontgaat me, behalve dan dat ze hetzelfde doel hebben: Weg met die vermaledijde dam, die de visstand en het levensonderhoud van de rivierbewoners bedreigt. De advocaat van de dorpelingen verwacht dat de dam voor 70 procent klaar is als de rechtbank vonnist.

De dorpelingen hopen dat een verbod van de rechter het vertrouwen van aannemers en banken om nieuwe leningen te verstrekken ondermijnt, zodat Laos de bouw afblaast. Maar dat lijkt me ijdele hoop gezien de belangen die een rol spelen.

– Twaalf dorpen in het district Hua Hin (Prachuap Khiri Khan) zijn van de buitenwereld afgesloten nadat zware regenval het waterpeil van de Pran Buri had opgestuwd en bruggen en keerdammetjes werden vernield (foto homepagina). En daar kwam nog eens water van de bergketens Tenassarim en Pal Thawan bij. Eenheden uit het Thanarat Infantry Camp zijn te hulp geschoten. Ze leggen houten noodbruggen aan.

In Surat Thani zijn 37 dorpen tot rampgebied uitgeroepen als gevolg van onophoudelijke regenval sinds 4 oktober. Dit betekent dat ze geldelijke steun krijgen uit een provinciaal fonds. In de provincie is de rivier Tapi overstroomd.

In Nakhon Si Thammarat worden voorbereidingen getroffen voor de evacuatie van bewoners die bedreigd worden door grondverschuivingen en overstromingen. Maar de burgemeester van de stad zegt tegen zijn inwoners: geen paniek. Vijf kanalen in het gebied zijn onlangs uitgebreid en tien waterpompen staan stand-by.

– Er komt enige duidelijkheid in de smokkel van luxe wagens, die vorig jaar in het nieuws was. In Nakhon Ratchasima vlogen toen zes auto’s in brand. De DSI (Thaise FBI) heeft arrestatiebevelen aangevraagd voor twee Maleisiërs die erbij betrokken waren.

De onderzoekers hebben ontdekt dat een bende de wagens uit Maleisië had gesmokkeld. De belasting werd ontdoken door de wagens aan te geven als in Thailand geassembleerd. De wagens (een Lamborghini, BMW, twee Bentley’s, Ferrari en een Mercedes) vlogen in brand toen ze op een vrachtwagen onderweg waren naar het Land Transport kantoor in Si Sa Ket om daar geregistreerd te worden. Twee wagens waren in Maleisië gestolen. De politie weet niet of het om brandstichting of een ongeluk ging.

In de zaak is in augustus vorig jaar één verdachte aangehouden en twee hebben zichzelf aangegeven. Een van de beschadigde Bentley’s was afkomstig uit een douanedepot. In juni 2013 verdwenen daaruit 584 wagens, elk duurder dan 4 miljoen baht.

www.dickvanderlugt.nl – Bron: Bangkok Post

Meer nieuws in:

Koh Tao: Buitenlandse waarnemers mogen niet veel
Wanhopige vrouw steekt zichzelf in brand

9 reacties op “Nieuws uit Thailand – 16 oktober 2014”

 1. chris zegt op

  Ik wil na mijn pensionering niet meer in Bangkok wonen maar ergens rustig nabij een grotere stad maar wel op het platteland. Maar ik wil niet geconfronteerd worden met teveel water in de straat (en in mijn huis) en met te weinig water (voor mijn moestuintje). Ik begin me nu toch zorgen te maken waar ik dan naar toe moet in dit land. Ik weet het niet meer.

  • l.lagemaat zegt op

   Heb je wel je waterschapsbelasting betaald in Thailand?
   In Nederland betaal je daarvoor de hoofdprijs als je als weduwnaar alleen
   in een duurder huis woont,gebaseerd op WOZ,maar je zit wel droog!
   M.a.w.als je hier geen/ weinig belasting betaald,heb je hier geen (goede) infrastructuur!
   Bij Jomtien (darkside) zit ik droog en voldoende water.En mijn huis staat te koop.
   groet,
   Lodewijk

 2. noah zegt op

  Dit land is zwaar ziek en in mijn ogen helpt zelfs chirurgie niet meer. In een douane depot zijn 584 autos in dik 1 jaar verdwenen van dik 1 ton aan Euro’s. Is alleen mogelijk in dit land! Dit gelooft toch niemand of was Boedha de schuldige en kon men niet in actie komen of de vermissingen onderzoeken?

 3. NicoB zegt op

  Kom op Chris, rondom Rayong heb je realtief wat hoger gelegen plattelandsgrond, dus geen last van hoog water. Als je dan een waterput aanlegt heb je voor de moestuin altijd voldoende water. De grote stad nabij is dan Rayong of ietsje verder Pattaya, alles voorhanden wat je maar wenst.
  Sukses met je zoektocht, wil je weten waar ik dit realiseerde geef dan een reaktie terug.
  NicoB

 4. corveen zegt op

  kan iemand vertellen hoe de situatie in hua hin centrum is? 31 oktober reizen vanuit bangkok naar Hua Hin voor 10 dagen. Hotel is al geboekt, reis maar wijzigen?

  • pim . zegt op

   Helemaal niets aan de hand in het centrum van Hua hin Cor.
   Lees het stukje nog eens door .
   Daar staat in het district .
   Die dorpjes moet je echt zoeken .

 5. Mientje zegt op

  @ Chris :
  Ik kan u RAWAI (Phuket) aanraden.
  Veel natuur, gemoedelijke buurt, GEEN overstromingen en zelfs natuurlijk bronwater voor eigen gebruik, alsnog betrekkelijk dichtbij supermarkten en andere grotere winkels, idem dito de versmarkt en niet onbelangrijk: diverse hospitalen…
  Verder natuurlijk alle belangrijke voorzieningen zoals goed werkende elektriciteit, TV, internet etc.
  Jaar in jaar uit een gematigd heerlijk klimaat, o ja, er zijn moessons natuurlijk maar met 32° zijn zelfs die best heel aangenaam !
  Ga eens een kijkje nemen en oordeel zelf !

  • eddy zegt op

   Volgens mij zijn de kosten betreffende voorzieningen etc in phuket , pattaya etc. ook hoger dan elders in het land

 6. gerard van heyste zegt op

  Beste
  Wij wonen reeds 7 jaar in Bang Saray, zeer rustig nooit wateroverlast , hebben zelf twee tanks geinstaleerd van 2000 l. en 2000 l. nog in de grond, het is water dat opgevangen word via de daken,dus gratis !
  20 minuten van het hospitaal (Sirikit ) en de Makro,Lotus en de markt zijn even ver. aangenaam wonen,na 8 jaar Jomtien; waar het stikt van de russen?


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website