Slechts 43 procent van de 1,5 miljoen motorfietsrijders in Thailand draagt een helm: 52 procent van de bestuurders en 29 procent van de passagiers. De motorrijders in de centrale regio en in de grote steden zijn zich het meest bewust van hun veiligheid.

Risicogroepen zijn teenagers (28 procent draagt een helm) en kinderen (7 procent). Op het platteland is de helm ook niet erg populair: slechts 28 procent draagt een helm.

Deze cijfers zijn door middel van observaties op 3.200 plaatsen in alle 77 provincies verzameld door de Thai Roads Foundation en de Road Safety Watch Group. Behalve observeren interviewden beide groepen ook verkeersdeelnemers en maakten foto’s en video-opnamen, die gebruikt werden bij het analyseren van de gegevens.

Zie verder Verkeer in Thailand behoort tot gevaarlijkste ter wereld.

– De bomaanslag vrijdag in Narathiwat waarbij drie politieagenten om het leven kwamen, brengt de vredesgesprekken van de regering met rebellengroep BRN niet in gevaar, zegt minister Sukumpol Suwanatat (Defensie).

‘Het is een tragisch verlies en onze fout. Maar ik denk niet dat de gesprekken verdoemd zijn. Ik heb al eerder gezegd dat de gesprekken niet onmiddellijk een eind aan het geweld maken. De aanvallen van de militanten zullen doorgaan, hoewel wellicht iets minder. In het verzet zijn diverse groepen actief en het is de vraag of zij ook akkoord gaan met de vredesgesprekken.’

De agenten die vrijdag om het leven kwamen, zaten in een pickup truck in Ban Rueso. Toen het voertuig een brug naderde, ontplofte de bom die onder het wegdek lag. Door de kracht van de explosie werd de wagen het kanaal in geblazen. Lichaamsdelen lagen verspreid over de weg. Een dorphoofd was getuige van het incident en zei dat de agenten net van een school kwamen.

Thailand en de Barisan Revolusi Nasional (BRN) tekenden vorige maand een principe-overeenkomst om vredesgesprekken te beginnen. Het eerste gesprek vindt op 28 maart plaats.

Abdulrosah Wan-alee, vice-deken van de faculteit menswetenschappen van de Yala Rajabhat universiteit, dringt er bij de Thaise delegatie op aan begrip te hebben voor de wensen van de lokale bevolking. ‘Het geweld komt voort uit onrecht, dus de delegatie moet begrijpen wat de militanten willen.’ De vorming van een speciale bestuurslaag voor Pattani is voor hem niet belangrijk. ’De mensen kan het niet schelen wat de naam is, zolang de overheid hen toestaat invloed te hebben op hun eigen bestaan. Ze zijn alleen geïnteresseerd in de veranderingen die er na de gesprekken komen.’

– Een Fransman, twee Oostenrijkers en twee Zuid-Koreanen die in eigen land gezocht werden, zijn gisteren in Thailand aangehouden. De Fransman hield zich met vijf anderen bezig met het stelen van auto’s, die vervolgens via internet werden verkocht. Hij wordt uitgewezen naar Frankrijk. De twee Oostenrijkers werden gezocht wegens hash-smokkel, één Zuid-Koreaan wegens oplichting en de ander wegens fraude, diefstal en drugshandel.

– Het hooggerechtshof heeft de vermeende opdrachtgever van de moord op een actievoerder in juni 2004 vrijgesproken. De rechtbank had hem eerder tot de doodstraf veroordeeld, maar volgens het Hof is het bewijsmateriaal niet overtuigend. De vrijspraak voor twee medeplichtigen werd gehandhaafd.

Actievoerder Charoen Wat-aksorn verzette zich tegen de bouw van een kolengestookte energiecentrale in Bo Nok (Prachuap Khiri Khan), een project van Gulf Electric. Hij werd op een kruispunt doodgeschoten. De drie verdachten waren een advocaat, een voormalig lid van Provinciale Staten van Prachuap Khiri Khan en een voormalige kamnan van Bo Nok en de vader van de andere twee.

Zij zouden twee mannen de opdracht hebben gegeven Charoen te vermoorden. Die twee zijn in gevangenschap overleden. De veroordeling van de advocaat was voornamelijk gebaseerd op verklaringen van de twee huurmoordenaars, maar het hoogerechtshof hechtte daar nu minder waarde aan.

– Mensen die HIV oplopen en binnen twee weken na de infectie anti-retrovirale medicijnen krijgen toegediend, hebben een grote kans op ‘functionele genezing’. Dat betekent niet dat het virus afwezig is, maar dat het tot zo’n laag niveau is gereduceerd dat het passief blijft, zelfs zonder voortgezette behandeling. Een en ander blijkt uit het onderzoek ‘Search 010’ van het Thaise Rode Kruis.

In totaal namen 96 personen deel aan het onderzoek dat in 2009 begon. De onderzoekers kijken nu hoe het virus zich gedraagt bij de vroeg-gediagnostiseerde patiënten die al 5 jaar geen medicijnen gebruiken.

– Het achtste amnestievoorstel, ingediend door een groep roodhemd parlementsleden (lid van regeringspartij Pheu Thai) is als een na laatste punt op de parlementsagenda geplaatst. Kamervoorzitter Somsak Kiatsuranont verwacht niet dat het voor 18 april, wanneer het parlement op reces gaat, behandeld kan worden, maar de Kamer zou het voorstel naar voren kunnen halen.

Op het voorstel is veel kritiek omdat de hoofdindiener, Worachai Hema, roodhemdleider is en van zijn eigen voorstel zou kunnen profiteren. Volgens critici is de groep mensen die in dit voorstel in aanmerking voor amnestie komen, veel te groot. Zo zou oud-premier Thaksin, veroordeeld tot 2 jaar gevangenisstraf, ervan profiteren.

– Tweeduizend studenten en alumni van de Rajamangala University of Technology Tawan-ok hebben gisteren geprotesteerd tegen de verhuizing van de Uthenthawai campus in Pathum Thani. Verhuizing naar Samut Prakan dreigt omdat de eigenaar van de grond, de Chulalongkorn universiteit (CU), er een creatief innovatiecentrum wil bouwen. Maar volgens de demonstranten is de grond niet eigendom van CU.

De demonstranten trokken van hun campus aan de Phaya Thai Road op naar het kantoor van de rector van CU. De bewaking werd opgeschroefd omdat studenten van Uthenthawai vaak knokken met studenten van rivaliserende opleidingen, vooral met studenten van het Pathumwan Institute of Technology. Zo’n vierhonderd agenten hielden een oogje in het zeil.

Op verzoek van de minister van Onderwijs heeft de leiding van CU en Uthenthawai besloten overleg te voeren, maar de rector van CU heeft al gezegd dat de universiteit haar plannen doorzet.

– Aannemer PCC Development and Construction Co heeft beloofd de 396 politiebureaus, waarvan de bouw vorig jaar werd stilgelegd, binnen een maand af te bouwen. Als het bedrijf dat lukt, voorkomt het dat de Royal Thai Police naar de rechter stapt.

Vorig jaar legden de onderaannemers, aan wie het werk was uitbesteed, de bouw stil omdat ze niet betaald kregen. Die uitbesteding was zelfs in strijd met het contract, maar nu heeft PCC de RTP gevraagd een addendum aan het contract toe te voegen, waarin de aannemer toestemming krijgt onderaannemers te huren. Volgens het contract hadden de bureaus donderdag moeten zijn opgeleverd.

De belofte van de aannemer heeft geen gevolgen voor het onderzoek van het Department of Special Investigation naar de zaak. Die verdenkt PCC van fraude en zoekt uit waarom en door wie de aanvankelijke regionale aanbesteding werd veranderd in een centrale aanbesteding.

– Premier Yingluck krijgt een eredoctoraat van de Auckland University of Technology. De onderscheiding wordt volgende week tijdens haar bezoek aan Nieuw-Zeeland uitgereikt. Yingluck ontvangt de graad wegens de prominente rol die ze speelt in de internationale gemeenschap en omdat ze Thailand’s eerste vrouwelijke premier is. Behalve Nieuw-Zeeland bezoekt Yingluck ook Papoea Nieuw Guinea.

– Michel Maas heeft gisteren in de Criminal Court een verklaring afgelegd wat er zich op 19 mei 2010 heeft afgespeeld toen de Italiaanse journalist Fabio Polenghi werd doodgeschoten. Maas was daar in de buurt en werd zelf later ook door een kogel geraakt.

Alhoewel Maas niet wist wie Polenghi heeft gedood, kon hij wel verklaren uit welke richting de kogels kwamen. De kogel waarmee Polenghi werd gedood, was van een type gebruikt door het leger. Twee andere getuigen kwamen na Maas’ getuigenis niet aan het woord. De rechter wist genoeg, zei hij. Op 29 mei wordt de zaak afgerond. Op 19 mei 2010 maakte het leger een eind aan de wekenlange bezetting door de roodhemden van de Ratchaprasong intersection.

– Mooie opsteker voor Thailand. Het land heeft de kwalificatie ‘high achiever’ gekregen in het Human Development Report 2013 van de UNDP. In het rapport worden de verrichtingen van veertig ontwikkelingslanden op het gebied van human development geanalyseerd.

Thailand wordt geroemd vanwege zijn inspanningen op het gebied van volksgezondheid, onderwijs, innovatieve armoede bestrijdingsprogramma’s en betrokkenheid met de wereldeconomie. Het rapport memoreert dat in 2009 76 procent van de bevolking verzekerd was via het universal health coverage scheme.

Mode

– De vijftiende Elle Fashion Week is woensdag in het klassieke bioscooptheater Scala van start gegaan met drie modeshows van achtereenvolgens de merken Greyhound Original, Something Boudoir en Issue. De mannequins hadden het moeilijker dan anders, want de catwalk kende niveauverschillen en bochten. Donderdag kwamen in de Lumpini Hall de modemerken Asava, Senada en Curated aan de beurt; vrijdag eveneens in Lumpini Munchu en Kloset en vandaag wordt de week in het W Hotel Bangkok besloten met Vickteerut. Mochten de merknamen niet bekend voorkomen, het zijn allemaal Thaise merken.

Varia

Guru, het ondeugende vrijdagzusje van Bangkok Post , legt in het voorwoord uit wat het Thaise concept ‘saving face’ betekent. Volgend hoofdredacteur Sumati Sivasiamphai menen sommige ten onrechte dat dit duidt op gedrag waarbij je probeert te voorkomen jezelf of anderen in verlegenheid te brengen. Maar dat betekent het helemaal niet, legt ze uit. Het betekent: voorkomen dat je gezicht donkerder wordt door een heleboel whitening cream te gebruiken. Waarvan akte.

Financieel nieuws

– Opnieuw doet minister Kittiratt Na-Ranong (Financiën) een beroep op de Bank of Thailand (BoT) haar monetaire beleid te herzien. De minister is geschrokken van de koersstijging van de baht op woensdag naar het hoogste niveau sinds augustus 2011.

De minister zegt dat hij zich zorgen begon te maken toen de baht op 31 tegen de dollar stond. Op woensdag zakte die naar 29,55, alhoewel aan het eind van de dag de baht slechts 0,1 procent was gezakt naar 29,63/68 tegen de dollar. Volgens de minister wil de regering niet dat de baht naar 31 moet, maar ze wil wel een stabiele valuta zien.

BoT-gouverneur Prasarn Trairatvorakul bevestigde woensdag dat de centrale bank haar beleid niet zal aanpassen. Hij zegt dat de sterke baht geen grote problemen oplevert, alhoewel de export er wel last van heeft. Terzijde: de import spint er garen bij en dankzij de koersstijging gaat het brandstoftarief op de elektricteitsrekening dit jaar niet omhoog, zegt de Energy Regulatory Commission.

De regering zou willen dat de policy rate, die op 2,75 procent staat, verlaagd wordt, maar het Monetary Policy Committee (MPC) van de centrale bank is dat vooralsnog niet van plan. Op 3 april vergadert het weer. Volgens Kittiratt zal verlaging van de rente leiden tot een kleinere instroom van buitenlands kapitaal, die verantwoordelijk wordt gehouden voor de koersstijging. Anderen waaronder ook het MPC, bestrijden deze zienswijze.

Om de koersstijging van de baht te vertragen gaat de regering de buitenlandse staatsschuld versneld aflossen, maar dat is peanuts, want ze bedraagt slechts 75 miljard baht oftewel 1,5 procent van de totale staatschuld van 5 biljoen baht.

Economisch nieuws

– De dalende prijzen van agrarische producten en schuldproblemen vormen de belangrijkste zorgen van Thaise boeren, maar ze zijn nog steeds tevreden met hun boerenbestaan, blijkt uit een onderzoek van het BAAC Research Centre. Van de 1.000 responden noemde 35,2 procent de dalende prijzen; 29,5 procent hogere huishoudschulden; 12,3 procent stijgende kosten en natuurrampen; 6,9 procent droogte en 2,5 procent de trend dat de gemiddeld leeftijd van boeren stijgt met een lagere output als gevolg.

Van de respondenten is 75,8 procent tevreden met als redenen: zekerheid, gelukkig gezin, overheidssubsidies en een goede gezondheid. Rijstboeren zijn het meest tevreden, gevolgd door boeren die rubber, cassave en suikerriet verbouwen.

Prasit Boonchoey, woordvoerder van de Thai Farmers Association, zet vraagtekens achter het onderzoek. Volgens hem is het alleen maar uitgevoerd om de regering een veer in een bepaald lichaamsdeel te steken. Maar goed, er zijn altijd brompotten, zeg ik maar.

– Aan het eind van de maand komt een eind aan de subsidiëring van het zogeheten Took Jai –winkelproject: hoekjes in winkels met producten die in prijs 20 procent goedkoper zijn dan normaal. De organisatie van het programma wordt overgenomen door de Public Warehouse Organisation (PWO).

Took Jai (favourite) werd begin vorig jaar door de regering opgezet met als doel de kosten van levensonderhoud voor lage inkomens te verlichten. Het aangeboden assortiment bestond uit verpakte rijst, eieren, bakolie, suiker, vissaus, vis in blik, kruidensaus, instant noodles, melk, varkens- en kippenvlees, zeep, tandpasta, shampoo, afwasmiddel, talkpoeder en maandverband.

De regering bood de deelnemende winkels een subsidie van 9.000 baht per maand. Aan het programma namen 6.000 tot 7.000 winkels deel, minder dan de target van 10.000. Het programma kostte de regering 1,32 miljard baht.

Waarom de subsidie wordt stopgezet, wordt niet duidelijk uit het bericht alsmede wat dit voor de prijsstelling en het assortiment gaat betekenen. De PWO zet het programma wel voort, waarbij de deelnemende winkels fungeren als verkooppunt voor de PWO. Voor zover ik weet, levert de PWO verpakte rijst.

Op 22 maart 2012 schreef ik het volgende over Took Jai:

Bedrijven sceptisch over Took Jai-winkels
22 maart – Het bedrijfsleven reageert sceptisch op de regeringsplannen om de Thong Fah (Blue Flag)-winkels te vervangen door Took Jai (favourite)-winkels en het aantal uit te breiden tot 10.000.

In die winkels zouden in het begin 20 producten, zoals rijst, bakolie en suiker tegen een prijs worden verkocht die 20 procent onder de normale winkelprijs ligt.

Volgens Jit Siratranont, vice-secretaris-generaal van de Thai Chamber of Commerce, zal het de regering niet lukken de prijs van die producten gedurende lange tijd laag te houden. Hij wijst erop dat het grootwinkelbedrijf ook lage prijzen kan bieden omdat het in het groot inkoopt.

De Thai Retailers and Wholsalers Association herinnert aan een vorig programma met laag geprijsde artikelen onder de merknaam Sin Thai. ‘Het project mislukte omdat de producten niet aantrekkelijk waren’, aldus president Somchai Pornrattanacharoen.

Voor het Took Jai-programma heeft het ministerie van Handel een budget van 1,6 miljard baht uitgetrokken. Behalve de winkels omvat het programma ook mobiele markten. Naar verwachting gaat de eerste winkel volgende maand open.

www.dickvanderlugt.nl – Bron: Bangkok Post

No votes yet.
Please wait...

2 reacties op “Nieuws uit Thailand – 16 maart 2013”

 1. Henk van't Slot zegt op

  1,5 miljoen bromfietsen in Thailand?
  Ik denk zonder die comma dat je dichter in de buurt zit Dick.

  Dat denk ik ook. Foutje van Bangkok Post? There were around 1.5 million motorcycle users in Thailand in 2012.

 2. Peter Fly zegt op

  Geachte Redactie,
  Ik krijg telkens rechtstreekse mail van leden,wat betreft problemen op ambassade.
  Zijn gericht aan peter, maar ik denk de verkeerde peter.
  Graag een corectie,dus laat het bij de goede peter terechtkomen a.u.b.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website