Barricade op de Chaeng Wattanaweg bij het regeringscomplex.

De woning van Pramon Sutivong, voorzitter van de (particuliere) Anti-Corruption Organisation of Thailand, is vrijdagnacht beschoten. Meer dan tien kogels werden op zijn huis in Yannawa (Bangkok) afgevuurd, waardoor een ruit werd vernield en het plafond van de eerste verdieping werd beschadigd (foto homepagina).

De aanval kwam op een moment dat een rapport van het CMPO was uitgelekt, waarin Pramon ervan beschuldigd wordt financiële steun te verlenen aan de protestbeweging. Pramon is voorzitter van de raad van bestuur van Toyota Motor Thailand. Hij ontkent elke financiële band met de protestbeweging en vermoedt dat de aanval meer te maken heeft met zijn strijd tegen corruptie. Daar maak je geen vrienden mee in Thailand. Volgens CMPO-directeur Chalerm Yubamrung zou Pramon ook belangstelling hebben voor de functie van interim-minister-president.

‘Ik heb met niemand een conflict’, zegt Pramon. ‘De aanval moet verband houden met mijn anti-corruptie werk, dat betrekking heeft op politici en overheidsdiensten. Het was zeer waarschijnlijk een dreigement en geen aanslag op mijn leven.’

– Vrijdagavond vond een granaataanval plaats op de Criminal Court aan de Ratchadaphisek Road. Op de zesde verdieping gingen twee ruiten aan gruzelementen en het plafond van een rechtzaal werd deels beschadigd. Sinds de rechtbank 32 jaar geleden in het leven werd geroepen, is het nimmer doelwit van een aanval geweest. De politie heeft geen beschikking over camerabeelden, want de camera’s zijn in de reparatie. Hoofdrechter Thongchai Senamontri wil niets zeggen over het motief van de aanval.

– De ex-echtgenote van de gevluchte ex-premier Thaksin, Potjaman na Pombejra, heeft begin deze maand in Myanmar de beroemde adstroloog San Zarni Bo in Yangon geraadpleegd om advies te vragen over een soepele terugkeer van Thaksin naar Thailand en Thaksin’s zakelijke belangen in Myanmar. Dit schrijft The Irrawaddy online, maar Noppadon Pattama, Thaksin’s juridisch adviseur, betitelt het bericht als fantasie. Dat valt volgens hem te controleren in de boeken van Immigration.

Potjaman en Thaksin zouden ook samen de Kaba Aye Pagoda (World Peace Pagoda) bezocht hebben om er een ritueel uit te voeren dat yadaya heet en bedoeld is om innerlijke vrede te zoeken. Door yadaya worden kwade geesten afgeschrikt en iemands vijanden verzwakt. Het bezoek zou tot doel gehad hebben de vrede in Thailand te bevorderen.

– Waarom die pogingen om protestlocaties te ontruimen vrijdag en waarom al die dreigementen van CMPO-directeur Chalerm Yubamrung? Protestleider Suriyasai Katasila meent er het fijne van te weten. Hij schrijft op zijn Facebook-pagina dat Chalerm zijn tanden laat zien omdat hij een conflict heeft met oud-premier Thaksin.

Thaksin zou Suwat Liptapanlop naar voren willen schuiven als de nieuwe premier om de druk op de Shinawatra familie te verminderen en dat bevalt Chalerm niet, die zelf een oogje op die functie heeft. Dus beschuldigt Chalerm Suwat ervan de protestbeweging financieel te steunen. En dat is ook de reden waarom hij het commando over de Royal Thai Police heeft overgenomen, want alleen de politie kan de macht van de Shinawatra clan breken.

– Twee mannen die op weg waren naar huis, zijn gistermiddag in Rangae (Narathiwat) doodgeschoten. Ze werden in hun auto onder vuur genomen door een onbekend aantal schutters in een passerende pickup truck. De aanvallers hadden pech, want een tegenligger, ook een pickup truck, raakte hun wagen die daardoor in een greppel belandde. Vervolgens namen ze de benen. De twee slachtoffers waren aannemer, waardoor de politie denkt dat het motief mogelijk een zakelijk conflict was en geen wraakactie van opstandelingen.

– En weer zou de stress van de uitblijvende betalingen voor de ingeleverde rijst een boer te veel zijn geworden. Gisteren hing een 49-jarige boer in Pathum Thani zich in zijn woning op. Na vijf maanden had de man nog steeds geen cent gezien. Zijn schulden waren opgelopen tot 600.000 baht en hij had een hypotheek genomen op de familiewoning in Ayutthaya.

Sinds de betalingen in oktober stagneerden, zijn zeven boeren overleden met in zes gevallen volgens de nabestaanden stress als oorzaak. Eén boer overleed aan een hartaanval, de anderen beroofden zich van het leven.

– Staatssecretaris Yanyong Phuangracht (Handel) heeft gisteren een bezoek gebracht aan een rijstmagazijn in Nakhon Luang (Ayutthaya).

– In Nakhon Ratchasima bereidt men zich voor op het droge seizoen. De provinciale autoriteiten hebben in 32 districten centra opgezet om voorbereidingen te treffen. Districten zijn nog niet uitgeroepen tot noodgebied. In vier zou de situatie penibel kunnen worden; die worden extra goed in de gaten gehouden: Phimai, Khon Buri, Soeng Sang en Pak Chong.

De gouverneur belegt morgen een vergadering met een commissie om richtlijnen op te stellen voor de beperking van de tweede rijstoogst in sommige gebieden en boeren te stimuleren gewassen te verbouwen die minder water vergen. Bewoners van Chalerm Phrakiat, een district dat niet geïrrigeerd wordt, zijn al overgestapt op bonen.

De drinkwatervoorziening loopt geen gevaar in de provincie, zegt directeur Chidchanok Somprasert van het Irrigatiekantoor. De vijf stuwmeren in de provincie zijn zo goed als vol. Er is genoeg water voor huishoudens, maar niet voor agrarisch gebruik.

– Hoe heeft de Kiesraad het zijn in bolle kop durven halen om buitenlandse diplomaten uit te nodigen en te briefen over de verkiezingen zonder mijn ministerie daarvan te verwittigen, zegt een geïrriteerde minister Surapong Tovichakchaikul (Buitenlandse Zaken). Voor de briefing had de Kiesraad 54 ambassadeurs en vertegenwoordigers van 27 internationale organisaties uitgenodigd. Hoeveel daarvan kwamen opdagen, vermeldt het bericht niet.


Veel voorkomende afkortingen

UDD: United Front for Democracy against Dictatorship (roodhemden)
Capo: Centre for the Administration of Peace and Order (orgaan dat verantwoordelijk is voor toepassing van de ISA)
CMPO: Centre for Maintaining Peace and Order (verantwoordelijk orgaan voor de Noodtoestand die sinds 22 januari geldt)
ISA: Internal Security Act (noodwet die de politie bepaalde bevoegdheden geeft; is in geheel Bangkok van kracht; minder streng dan de Emergency Decree – noodverordening)
DSI: Department of Special Investigation (de Thaise FBI)
PDRC: People’s Democratic Reform Committee (staat onder leiding van Suthep Thaugsuban, ex-parlementslid van oppositiepartij Democraten)
NSPRT: Network of Students and People for Reform of Thailand (radicale protestgroep)
Pefot: People’s Force to Overthrow Thaksinism (idem)


Bangkok Shutdown

– Wat mij betreft mag protestleider Suthep Thaugsuban het hele jaar doorgaan met zijn rally totdat hij en zijn financiers geen geld meer hebben, zei CMPO-directeur zaterdag nadat het niet gelukt was rallylocaties te ontruimen. Volgens Chalerm brokkelt de steun van de inwoners van Bangkok voor Suthep af. Het aantal demonstranten op vrijdag schatte hij op 8.200, heel wat minder dan de tienduizenden die de rally’s eerder trokken.

Chalerm zegt dat de politie zich op de Chaeng Wattanaweg teruggetrokken heeft omdat de protestleider ter plaatse, Luang Pu Buddha Issara, had toegestemd in een gesprek vandaag over het toegankelijk maken van het regeringscomplex. De politie gaat proberen zoveel mogelijk gebouwen in het complex vrij te krijgen, zodat het personeel weer aan het werk kan en de dienstverlening aan de bevolking weer op gang kan komen. Andermaal herhaalde hij dat afgezien zal worden van het gebruik van geweld.

Woensdag kan premier Yingluck weer aan het werk in haar eigen kantoor in het Government House [niet te verwarren met het Government Complex]. De politie heeft van Chalerm de opdracht gekregen het terrein te inspecteren om er zeker van te zijn dat er geen bommen liggen. Het Government House is weer bereikbaar omdat de protestlocatie Makkhawan brug en omgeving is ontruimd. Actiegroep Pefot heeft die vrijwillig verlaten.

Dit weekend heeft premier Yingluck geen verplichtingen. Ze verblijft in haar woning aan de Soi Yothin Pattana 3. De politie houdt er de wacht, zowel aan het begin van de straat als bij haar woning.

– Wordt er een nieuwe poging gedaan protestlocaties te ontruimen? Een bron bij de Royal Thai Police heeft dat vermoeden omdat veertig compagnieën oproerpolitie zijn gemobiliseerd in Bangkok. Het oproepen van zo’n zes- tot zevenduizend agenten kan volgens hem geen reguliere rotatie van personeel zijn, zoals in het verleden.

– De maandag aangehouden protestleider Sonthiyan Chuenruthainaitham is gisteren vrijgekomen op borgtocht na storting van een borgsom van 400.000 baht. De Criminal Court weigerde het verzoek van de DSI zijn voorarrest met twaalf dagen te verlengen. Sonthiyan dient zich te onthouden van activiteiten die openbare verstoringen en wanorde kunnen veroorzaken. Sonthiyan wordt beschuldigd van overtreding van de noodverordening. De DSI legt zich neer bij de beslissing van de rechtbank.

Songthiyan zegt zijn werk als journalist bij het satelliet tv-kanaal T-News te zullen hervatten en zal geen aangifte doen tegen een groep in burger geklede agenten die over het hek van zijn huis in Nakhon Pathom waren geklommen om daarna het hek voor anderen te openen. Vervolgens werd zijn huis doorzocht, waarbij de agenten volgens zijn echtgenote flink tekeer gingen.

– Het CMPO wil de bankrekeningen van 58 protestleiders laten bevriezen. De noodverordening voorziet daarin. Het CMPO heeft een panel gevormd met vertegenwoordigers van vijf diensten om de maatregel te bestuderen.

Eerder hief de rechtbank de bevriezing van zeven rekeningen van protestleider Seri Wongmontha op. Die vond niet plaats onder de noodverordening. De DSI zal zich aan het rechtbankbesluit houden, zegt DSI-hoofd Tarit Pengdith.

Het CMPO buigt verder nog over de financiële aanvoerlijnen van de protestbeweging. Namen van bedrijven en personen zijn nog niet bekend gemaakt, alhoewel enkele al zijn uitgelekt. De verdachten zullen door het CMPO worden uitgenodigd om een verklaring af te leggen.

De politie houdt zich nog bezig met 159 strafrechtelijke zaken die verband houden met de verkiezingen op 2 februari. Die betreffen obstructie van de verkiezingen door PDRC-kernleden en supporters. Verder zijn er nog 168 zaken die betrekking hebben op personeel van stembureaus dat er de brui aan gaf. De rechtbank heeft inmiddels 67 arrestatiebevelen uitgevaardigd.

Economisch nieuws

– De NPL’s van commerciële banken zijn vorig jaar met 4,48 procent gestegen naar 266 miljard baht. NPL’s oftewel non-performing loans zijn leningen met een betalingsachterstand van meer dan drie maanden. Met name de autoleningen kampten vorig jaar met een forse toename: 2 procent tegen 1,4 procent een jaar eerder; de credit-card NPL’s gingen van 2 naar 2,6 procent.

Omdat de leningenportfolio vorig jaar toenam, zakten het bruto en netto NPL als percentage van het totaal aan leningen van 2,3 naar 2,2 procent en van 1,1 naar 1 procent.

Ook trad een verslechtering op bij de ‘special mention loans’, leningen met een achterstand van 1 tot 3 maanden. De stijging bedroeg vorig jaar 7,7 procent tegen 6 procent in 2012 tot een totaal bedrag van 296 miljard baht. In verhouding tot het totale krediet was hier wel sprake van een stijging: van 2,2 naar 2,4 procent.

www.dickvanderlugt.nl – Bron: Bangkok Post

Mededeling van de redactie

De rubriek Bangkok Breaking News is vervallen en wordt pas weer hervat indien daartoe aanleiding bestaat.

Bangkok Shutdown en de verkiezingen in beeld en geluid:

www.thailandblog.nl/nieuws/videos-bangkok-shutdown-en-de-verkiezingen/


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

7 reacties op “Nieuws uit Thailand – 16 februari 2014”

 1. Dick van der Lugt zegt op

  Breaking News: Politie herovert 5 protestlocaties.
  Tien keer heeft de politie al overlegd met demonstranten en hen gevraagd te vertrekken en nu is de maat vol, zegt CMPO-directeur Chalerm Yubamrung. Deze week worden vijf locaties ontruimd. Als het niet goedschiks kan, dan maar kwaadschiks, dreigt hij. Wanneer de bewakers, die volgens hem gewapend zijn, zich verzetten kan de politie wapens gebruiken om zich te verdedigen.
  Het gaat om de volgende locaties:
  • Het Government House en omgeving inclusief de Oratai brug, Chamaimaruchet brug en Suan Miksawan kruising. Ambtenaren kunnen er door de blokkade hun kantoor niet bereiken.
  • Chaeng Wattanaweg. Protestleider Luang Pu Buddha Issara wordt gevraagd te vertrekken; zo niet, dan kan hij strenge juridische actie verwachten.
  • Ratchadamnoen Avenue tussen de Makkhawan brug en de Phan Fa brug. De demonstranten bij het ministerie van Binnenlandse Zaken wordt gevraagd te vertrekken.
  • Het gebied bij het ministerie van Energie omdat de demonstranten omwonenden hinderen.
  Chalerm zegt dat de demonstranten op deze locaties dienen te vertrekken naar de locaties van de PDRC (Asok, Pathumwan, Lumpini en Silom).
  [Ik tel er vier, maar misschien zijn twee locaties in het lijstje gecombineerd.]

  • top martin zegt op

   Ik heb bewondering voor de kalmte waarmee de That tegen de blokkaders aankijkt (aankeek) en vooral hoe hij er mee omgaat. Maar ook ik vind dat het demonstratie feestje nu lang genoeg geduurd heeft ?. Want dat alles had toch meer weg van een -happining- als van een stramme demo ?. Natuurlijk lopen er altijd een paar agressie klojoos tussen, die altijd weer negatief willen en moeten opvallen. Anders zijn ze niet tevreden met zich zelf.
   Voor het feit dat de echte demonstranten geen geweld hebben gebruikt verdienen ze respekt van mij.

   Maar zoals ik al 4 weken geleden schreef; het geheel is een zeepbel. Dat zou Suthep nu ook langzaam mogen inzien, en precies zoals de demonstranten vreedzaam naar huis gaan, cq. zijn arrestatie bevel nakomen. Dan krijgt ook hij een portie respekt van mij.

  • Dick van der Lugt zegt op

   Breaking News: Protestbeweging in de tegenaanval
   Vindt maandag de eindstrijd plaats tussen demonstranten en politie? Actieleider Suthep Thaugsuban heeft vanavond gezegd ‘mijn broeders en het volk’ te zullen leiden bij de verdediging van het Government House. Suthep reageerde op de plannen van het CMPO (het orgaan dat verantwoordelijk is voor de noodtoestand) maandag vijf protestlocaties, waaronder het Government House, desnoods met harde hand te ontruimen. De protestbeweging is vast van plan het Government House niet op te geven. Zoals een leider zegt: ’De regering is niet meer bevoegd het land te regeren sinds ze een uitspraak van het Constitutionele Hof heeft afgewezen.’ Hij verwacht maandag de ‘final showdown’.

 2. Dick van der Lugt zegt op

  Breaking News: Boeren protesteren bij Suvarnabhumi
  Tien boeren hebben zondag een half uur gedemonstreerd bij de aankomsthal van luchthaven Suvarnabhumi. Ze vroegen aandacht voor de grote problemen waarmee ze kampen omdat ze al maanden niet betaald zijn voor hun ingeleverde rijst. De boeren collecteerden ook. Wie geld gaf, kreeg een bosje rijsthalmen. De regering zegt maandag te beginnen met het uitbetalen van achterstallige gelden, maar dat gaat maar om een klein bedrag.

 3. Dick van der Lugt zegt op

  Breaking News: Maandag grote rally van boeren
  4500 boeren uit 20 provincies gaan maandag demonstreren voor een kantoor van het ministerie van Defensie dat als tijdelijke werktuimte van premier Yingluk dienst doet. Als de regering niet binnen zeven dagen met geld over de brug komt voor de rijst die ze hebben ingeleverd, wordt het protest uitgebreid. De boeren willen dat Yingluck hen te woord staat.
  In totaal wachten 1 miljoen boeren op geld, waarvoor een bedrag van 130 miljard baht nodig is. [Maar in andere berichten kom ik andere bedragen tegen. Spectrum, de zondagbijlage van Bangkok Post, noemt 177 miljard baht.]
  Eveneens maandag begint de Bank for Agriculture and Agricultural Cooperatives met uitbetalingen, zegt premier Yingluck. Dat geld komt uit een lening van de Government Savings Bank aan de BAAC. Op 15 februari meldde de krant dat het om 17 miljard baht ging, maar vandaag noemt de website van de krant een bedrag van 5 miljard baht.
  Desgewenst kan de GSB maximaal 20 miljard baht ter beschikking stellen. Indien klanten van de GSB hun spaarcentjes gaan terugtrekken, gaat het feest niet door, zegt GSB-directeur Worawit Chailimpamontri.

 4. chris zegt op

  Wat een hoop onzin bij elkaar zeg over Chalerm en Thaksin.
  De heren zijn absoluut geen goede vrienden, niet in het verleden en niet nu. Natuurlijk zat Thaksin achter de degradatie van Chalerm tot minister van werkgelegenheid. Wat Thaksin niet zinde was dat Chalerm niet naar hem wilde luisteren door zijn gezicht te laten zien in het zuiden van Thailand waarvoor Chalerm verantwoordelijk was. Chalerm weet echter maar al te goed dat elke regering die geafficheerd wordt met Thaksin een onoverkomelijk probleem in het zuiden vormt. Maar als er iemand in dit land is die de (corrupte) politie van binnen en buiten kent, dan is het Chalerm. Dus Thaksin had hem hard nodig om zijn zus te beschermen en na te gaan wat er binnen het politie-apparaat gebeurt, en dissidente geluiden de kop in te drukken. De (corrupte kant van de) politie is op handen van de Thaksin-clan en zal zeker die macht niet breken.
  De macht van de clan kan alleen gebroken worden door het volk. En dat gaat vroeg of laat natuurlijk gebeuren. Daar helpen allerlei bezoekjes aan fameuze tempels niks aan. Elke Boeddhist weet immers: de Buddha helpt alleen de mensen die van goede wil en van goed gedrag zijn. En dat is Thaksin (en zijn geliefde ex-vrouw waarvan hij alleen is gescheiden vanwege mogelijke aanspraken op haar vermogen) zeker NIET.
  En als Chalerm verstandig is (ja, daar zeg ik zowat) volgt hij het advies van zijn dokter en gaat met pensioen als er een nieuwe regering is. Heb hem vandaag op TV gezien maar hij is een schim van de Chalerm van voor zijn lichte herseninfarct.

 5. helle zegt op

  Moderator: uw reactie is te generaliserend en voldoet daarom niet aan onze huisregels.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website