Nieuws uit Thailand – 16 december 2013

Door Redactie
Geplaatst in Nieuws uit Thailand
Tags: , ,
16 december 2013

Tien dagen nadat hij een 6-jarig meisje had ontvoerd, aangerand en gewurgd is de verdachte van deze gruwelijke daad gistermiddag in Nong Khai aangehouden. De politie kwam hem op het spoor dankzij camerabeelden en een oproep en foto van het meisje op het internet.

De vader was op 6 december met vrienden en zijn dochter naar een luk thung opvoering bij BTS Bearing in Bangkok geweest. Na een uurtje liet hij zijn dochter achter in de pickup truck waarmee ze gekomen waren, omdat ze slaperig was. Toen hij een uur later terugkwam, was het meisje verdwenen.

Gistermiddag werd de politie attent gemaakt op een menselijke schedel op een braak liggend terrein bij het station. Behalve de schedel vond de politie de shorts van het meisje en later met behulp van honden meer menselijke resten en een T-shirt. Bij het zien van het T-shirt barstte de vader in tranen uit.

De verdachte, die als assistent bij het gezelschap werkte, heeft bekend het meisje te hebben meegelokt. Hij vertelde een fles lao khao en vier blikjes bier te hebben gedronken. De man is eerder veroordeeld geweest wegens ontvoering.

– Het vierde kwartaal is normaal een gouden periode voor de twee luchthavens van Bangkok, maar dit jaar valt het aantal toeristen uit China tegen. Tussen 28 oktober en 12 december arriveerden 140.000 toeristen per dag, een gemiddelde groei van 2 procent terwijl gerekend was op 6 procent.

Directeur Rawewan Netrakavesna van Suvarnabhumi geeft de politieke onrust de schuld omdat meer dan dertig landen een reiswaarschuwing voor Thailand hebben afgegeven. Bovendien heeft China een rem gezet op goedkope pakketreizen, waarbij de klanten in Thailand nog geconfronteerd worden met allerlei extra kosten. De afgelopen jaren vormen Chinezen de hoofdmoot van buitenlandse toeristen.

Ook Don Mueang blijft ver onder de prognose. Gerekend was op een groei van 8 procent, het werd 1 procent. Het aantal chartervluchten zakte met 30 procent, het aantal andere vluchten nam weliswaar toe, maar zette geen zoden aan de dijk. Het aantal binnenlandse passagiers bleef stabiel.

– Volgens een bron bij oppositiepartij Democraten wordt Abhisit herkozen als partijleider. De belangrijkste adviseur van de partij, Chuan Leekpai, en andere phu yai  (partijbonzen zullen we maar zeggen) steunen hem nog steeds vanwege zijn expertise en en politieke ervaring.

Vandaag en morgen houdt Thailand’s belangrijkste oppositiepartij een algemene vergadering. Behalve een partijleider wordt de nieuwe secretaris-generaal gekozen, de op een na belangrijkste functie. De vorige moet waarschijnlijk plaatsmaken voor een ander. Verder wordt gepraat over herstructering van de partijorganisatie en wordt een nieuw algemeen bestuur gekozen. Het bestuur kiest de partijleider en bepaalt ook of aan de verkiezingen wordt deelgenomen. Er zijn nog meer functies te vergeven, maar die laat ik ter wille van de begrijpelijkheid maar onvermeld.

– In Raman (Yala) is gisteren een echtpaar doodgeschoten. Ze waren op weg naar hun rubberplantage toen ze onder vuur werden genomen vanaf een passerende motorfiets.

– Circa honderd roodhemden hebben gisteren uit protest tegen de anti-regerings beweging een weg voor de woning van een (voormalig, want het parlement is ontbonden) Democratisch parlementslid geblokkeerd. Ze verbrandden portretten van actieleider Suthep en de president van de PAO (Provinciale Staten) die ze ervan beschuldigen de beweging te sponsoren.

– Studeren schijnt geen lolletje te zijn, want een derde van de tieners die hulp zoeken bij het Child and Adolescent Mental Health Rajanagarindra Institute schrijft de problemen toe aan studiedruk. Vijf procent zegt concentratieproblemen te hebben en leervaardigheden te missen.

Volgens psychiater Thipawan Buranasin lijdt 15 tot 20 procent aan depressies en stijgt dit aantal elk jaar met 3 procent. Ze dringt er bij de ouders op aan hun kinderen morele steun te verlenen en te helpen met stress om te gaan. Ze zouden meer tijd aan hun kinderen moeten besteden, hen moeten aanmoedigen en laten zien dat er een uitweg is.

– De gemeente Bangkok gaat binnen vier jaar 220 oversteekplaatsen uitrusten met geluidssignalering voor blinden en visueel gehandicapten. Een lastig probleem is dat verkeer op de linkerrijstrook door rood licht mag rijden om linksaf te slaan. Het signaal geeft dan veilig.

-Tien personen zijn in Waeng Noi (Khon Kaen) om het leven gekomen en één is ernstig gewond geraakt toen een vrachtwagen een motorfiets met twee personen en een boerenwagen met negen personen aanreed. Die wagen sloeg bij de aanrijding over de kop.

– Storm en regen hebben gisteren danig huisgehouden in enkele delen van de noordelijke provincies Nan, Chiang Mai en Chiang Rai. Schade is gemeld aan geparkeerd staande auto’s, gebouwen en oogsten. Ook vielen bomen over wegen. Naar verwachting zakt de temperatuur tot donderdag naar 8 tot 10 graden C. Het Meteorological Department adviseert: trek dikke kleren aan en dat lijkt me een heel verstandig advies.

– Onafhankelijke organisaties moeten verzoeningsforums houden om een eind aan de politieke spanningen te maken, zegt een merendeel van de respondenten in een peiling van de Suan Dusit Rajabhar universiteit. 20,7 procent noemt overheidsdiensten; 13,9 procent onderwijsinstellingen en 10,5 procent de particuliere sector.

– Mist u nieuws van het actiefront? Dat kan kloppen, want dat vindt u in de posting ‘Forum steunt verkiezingen; studenten dreigen met bezetting ambassade VS’.

www.dickvanderlugt.nl – Bron: Bangkok Post


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

2 reacties op “Nieuws uit Thailand – 16 december 2013”

  1. BerH zegt op

    hallo,
    Misschien komt het omdat ik nog niet zo lang op thailandblog zit. Maar ik lees regelmatig dat er op mensen geschoten wordt vanaf een motor. Wat voor conflict ligt hier onder?

    • Dick van der Lugt zegt op

      @ BerH Een goed achtergrondartikel is https://www.thailandblog.nl/achtergrond/conflict-opstand-het-zuiden/


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website