Op het strand van Ban Krud (Prachuap Khiri Khan) verrijzen sinds maandag zandsculpturen. Ze worden gemaakt door lokale kunstenaars en kinderen, met assistentie van studenten van het King Mongkut Institute of Technology Lat Krabang.

Het is voor het eerst dat dit evenement, bedoeld om het toerisme in de provincie te promoten, wordt georganiseerd. Vandaag komt een eind aan de zanderige tentoonstelling.

Ban Krud staat bekend vanwege de acties die de bewoners hebben gevoerd tegen het plan er een kolengestookte energiecentrale te bouwen. Het plan is inmiddels van tafel.

– Terwijl een band op het actiepodium in het Lumpini park aan het spelen was, is een bewaker van de anti-regerings beweging maandagnacht doodgeschoten. De man werd in zijn borst geschoten en overleed in het ziekenhuis.

De politie heeft het vermoeden dat de man het slachtoffer was van een ruzie tussen demonstranten. Protestleiders lieten de politie niet direct tot de plaats delict toe, waardoor bewijsmateriaal verloren kan zijn gegaan. Pas de volgend dag ’s middags kreeg een politie- en forensisch team toestemming onderzoek te doen.

Sinds het anti-regerings protest eind november begon, zijn in Bangkok 22 personen om het leven gekomen en 741 personen gewond, aldus cijfers van het gemeentelijk Erawan Medical Centre. Het huis van actieleider Suthep Thaugsuban is vijfmaal bestookt met granaten; de laatste keer maandagochtend, maar daarvan is geen aangifte gedaan bij de politie.

– Na vier van de ‘seven dangerous days’ bedraagt het aantal verkeersdoden 204 en het aantal gewonden 2.142. Op maandag kwamen 43 personen in het verkeer om en werden 502 personen gewond. De provincie Nakhon Ratchasima telt het hoogst aantal dodelijke slachtoffers: 11; de provincie Nakhon Si Thammarat het hoogst aantal gewonden (82) en ongevallen (75). De provincie Chaiyaphum meldt geen ongevallen op maandag.

– Het alarmnummer 1669 in Ayutthaya en Nakhon Sawan heeft last van telefoontjes van tieners. Ze denken grappig te zijn door pizza te bestellen, vallen de telefonistes lastig met rare praatjes of melden zogenaamd een ongeluk. Het ministerie van Volksgezondheid vraagt de ouders hun kroost tot de orde te roepen. De hotlijn wordt dit jaar 70 procent vaker gebeld dan vorig jaar.

– Weer een busongeluk, deze keer dinsdag in de regen in Saraburi. Een bus, onderweg van Loei naar Nakhon Ratchasima, slipte er in de bocht van een weg en kantelde. Achtendertig passagiers liepen verwondingen op. De bus raakte een aantal huizen en een lantaarnpaal, waardoor de elektriciteit in het gebied uitviel. Een van de gewonden bevindt zich in kritieke toestand.

– De bekende full-moon party op Koh Phangan heeft maandag 20.000 bezoekers getrokken. Veel feestvierders konden er geen genoeg van krijgen en feestten tot het begin van de middag gisteren door.

– Vleermuizen blijken in Thailand van goudwaarde voor de landbouw. Duitse onderzoekers berekenden dat elk exemplaar dagelijks meer dan duizend insecten eet die schadelijk zijn voor de rijstoogst.

De onderzoekers gingen de invloed na van de rimpellipvleermuis op de planthopper, een insect dat in heel Azië schade toebrengt aan de rijstoogst door zich tegoed te doen aan de wortels van rijstplanten.

Elke rimpellipvleermuis blijkt dagelijks zo’n 1.130 exemplaren van de planthopper te verorberen, en is zo haar gewicht in goud waard voor de rijstteelt. De wetenschappers berekenden dat de populatie van acht miljoen vleermuizen een oogstverlies van 2.900 ton rijst per jaar voorkomt. Dat is een oogst ter waarde van 1,2 miljoen dollar (0,86 miljoen euro) per jaar, genoeg om 26.000 mensen te voeden.

In de studie in het tijdschrift Biological Conservation, roepen de wetenschappers van de Universiteit van Göttingen de Thaise boeren op om het de vleermuizen naar de zin te maken, onder meer door nestkasten te plaatsen. Eén zo’n nestkast kan jaarlijks 700 kilogram oogst opleveren, schrijven ze. (Bron: IPS/Mondiaal Nieuws, 15 april 2014)

– Drie mannen hebben kans gezien een Montblanc horloge van 10,1 miljoen baht (!) uit een winkel in Gaysorn Plaza te stelen. Van het model bestaan slechts acht exemplaren. De gentleman dieven, die goed gekleed waren en Chinees spraken, waren op zoek naar een duur horloge. Toen het personeel even niet oplette, stopte een van hen het horloge in zijn zak. Zonder iets te kopen, verlieten ze de zaak en vertrokken per taxi. De politie hoopt aan de hand van camerabeelden de taxi te kunnen traceren.

– Het United Front for Democracy against Dictatorship (UDD, roodhemden) is van plan een dag voordat het Constitutionele Hof een uitspraak doet over de status van premier Yingluck met een rally te beginnen die enkele maanden kan duren.

Tida Tawornseth, afgetreden UDD-voorzitter en nu voorzitter van de UDD-adviesgroep, zegt dat roodhemden in het hele land zijn opgeroepen voorbereidingen voor de ‘mass rally’ te treffen. ‘Deze keer willen we de grootst mogelijke bijeenkomst houden om te bewijzen dat we groter zijn dan de anti-regeringsbeweging. Onze volgende bijeenkomst bepaalt de toekomst van het land en zorgt ervoor dat er geen personen meer zoals hij [actieleider Suthep Thaugsuban] zijn.’

Naar verwachting doet het Hof eind deze maand uitspraak. Het Hof beoordeelt of Yingluck de grondwet heeft overtreden door Thawil Pliensri, de toenmalige secretaris-generaal van de National Security Council, over te plaatsen. Haar zwager zou daar indirect van hebben geprofiteerd. De bestuursrechter heeft al vastgesteld dat de overplaatsing in strijd met de wet was.

Wanneer Yingluck schuldig wordt bevonden, moet ze aftreden en in haar kielzog mogelijk het gehele kabinet of de kabinetsleden die betrokken waren bij de overplaatsing. Over de vraag wat er daarna moet gebeuren, wordt verschillend gedacht.

– Ook de anti-regerings beweging (PDRC) slijpt de messen. Actieleider Suthep Thaugsuban heeft zijn achterban opgeroepen zich op een ‘mass rally’ [populaire term bij actieleiders] voor te bereiden. De PDRC gaat ervan uit dat het Hof Yingluck de laan uitstuurt. PDRC-leider Nataphol Teepsuwan spreekt al over overwinnings festiviteiten bij het Democracy Monument.

Het Network of Students and People for the Reform of Thailand komt ook weer in actie. De NSPRT heeft sinds 1 april pas op de plaats gemaakt. Op die dag werd een NSPRT-bewaker op de expressway doodgeschoten, toen de demonstranten na een actie bij het regeringscomplex aan de Chaeng Watthanaweg op de terugweg naar hun basis waren. Het netwerk laat weten vanaf morgen weer regeringskantoren te zullen bezoeken om steun te verwerven voor de anti-regerings campagne.

– Drie mannen uit Myanmar worden verdacht van de moord op de abt van Wat Sam Ngam, zaterdag in Bang Bua Thong (Nonthaburi). De politie arresteerde twee van hen bij een bushalte in Rangsit (Pathum Thani), de derde is nog voortvluchtig. De verdachte, die de monnik doodstak, heeft verklaard dat ze hem alleen wilden beroven, maar hij verzette zich.

– Geen verdrinking maar toch een moord? De autopsie van het lichaam van een 13-jarige jongen dat begin deze maand in een vijver in Phitsanulok werd gevonden, voedt dat vermoeden omdat de jongen was geslagen. De minister van Social Development and Human Security heeft de politie gevraagd de zaak te heropenen.

De eerste autopsie in een plaatselijke ziekenhuis kwam tot de conclusie verdrinking, maar op aandringen van de Pavena Foundation for Children and Women, waarvan de minister voorzitter is, volgde een tweede, uitgebreidere autopsie in het Police General Hospital in Bangkok. Daarbij zijn verschillende kneuswonden en een interne bloeding bij de nieren gevonden.

Volgens de moeder heeft een vriend van haar zoon haar verteld dat hij door een groep teenagers was aangevallen. Ze hadden hem met een knuppel op zijn hoofd en buik geslagen en gooiden daarna het lichaam in de vijver.

– Het lotingsysteem voor openbare middelbare scholen moet op de helling, vindt het Office of the Basis Education Commission (Obec). Volgens de Obec secretaris-generaal levert het systeem te veel stress op voor de ouders en kinderen. Vaak gaan ze een heilig beeld vragen voor een plaats op de school van hun voorkeur te zorgen. Bovendien kan met het systeem gerommeld worden.

Verder blijkt dat het aantal aanmeldingen voor minder prestigieuze scholen daalt. Voor de Surasakmontree school die 100 leerlingen per jaar toelaat, gaven zich 167 leerlingen op, maar slechts 104 kwamen opdagen, zodat de school besloot ze allen toe te laten.

Het lotingsysteem geldt voor de helft van het aantal plaatsen en alleen voor leerlingen uit het eigen servicegebied; voor de overige plaatsen moet een toelatingsexamen worden gedaan.

– Je kon er vergif op innemen. Een groep gepensioneerde ambtenaren [een eerder bericht rept ook over legerofficieren] stelt voor Prem Tinsulanonda, president van de Privy Council,  te vragen te bemiddelen en er zullen wel weer tegenstanders gaan koeren. En jawel hoor, een vertegenwoordiger van het juridisch team van voormalig regeringspartij Pheu Thai vindt het voorstel neerkomen op een coup. Hij zegt dat de grondwet niet voorziet in zo’n intermediaire rol.

De groep, die door de krant nu Rattha Bukkhon (State Citizens) wordt genoemd [help, ik word gek van de krant], heeft voorgesteld dat Prem met diverse instanties praat over een voorstel de politieke crisis te beëindigen. Dat zou hij vervolgens aan de koning kunnen voorleggen, die hem dan instrueert wat te doen. Zo wordt voorkomen dat de koning zich direct in de politiek mengt, wat niet is toegestaan.

Pheu Thai heeft nog geen standpunt ingenomen over het voorstel van de minister van Justitie gebruik te maken van artikel 7 van de grondwet, wanneer het Constitutionele Hof premier Yingluck de laan uitstuurt (vanwege de controversiële overplaatsing van Thawil). Dat artikel biedt de koning de gelegenheid tussenbeide te komen.

– We komen, zegt voormalig oppositiepartij Democraten. Da’s mooi want volgende week dinsdag praat de Kiesraad met alle politieke partijen over de nieuwe verkiezingen. De Democraten vragen Pheu Thai en de andere partijen te stoppen met het onder druk zetten van de Kiesraad om (snel) verkiezingen te houden. Ze zouden met suggesties moeten komen om de verkiezingen mogelijk te maken, zegt woordvoerder Chavanond Intarakomalyasut. Als het daarover gaat, werkt de partij van harte mee.

www.dickvanderlugt.nl – Bron: Bangkok Post

6 reacties op “Nieuws uit Thailand – 16 april 2014”

 1. john zegt op

  In Khon Kaen zijn er nu ook zandsculpturen te bezoeken ( gratis ). Dit is juist naast de witte tempel als je Khon Kaen binnen komt langs central plaza . Echt prachtig gemaakt !

 2. RobN zegt op

  Hi Dick,
  als ik zo vrij mag zijn. Waar heb jij dat verhaal over busongeluk gevonden? Ben zeer benieuwd welke busmaatschappij van Loei naar Nakhon Ratchasima rijdt via Saraburi. Lijkt mij nl. nogal een omweg. Woon zelf in Nakhon Ratchasima en ben regelmatig naar Loei gereden. Of binnendoor via Chaiyaphum of via Khon Kaen maar echt nooit via Saraburi. Bij deze gelijk maar even bedankt voor je dagelijkse arbeid (vertalen enz.) voor “Nieuws uit Thailand”.

  • Dick van der Lugt zegt op

   @ RobN Het bericht heb ik van de website Bangkok Post Breaking News geplukt. In de krant van vandaag stond het niet.

 3. Eugenio zegt op

  Dick, hierbij ook mijn waardering voor je dagelijkse arbeid!

  RobN, Het klopt dat dit een aardige omweg zou zijn. Het blijkt de bus Loei-Rayong te zijn..

  “April 15, 2014 1:02 pm
  A double-decker bus from Loei to Rayong skidded off the Ban Na-Kaeng Koi road in Kaeng Koi district of Saraburi province and overturned on the roadside ditch early Tuesday injuring 39 passengers of total 62 “

 4. Christina zegt op

  Kan iemand mij vertellen of je weer vanaf Sala Deng eventueel per taxi of Sky train op de weekend market kunt komen zijn er tol wegen dicht? We verblijven meestal in Montien hotel ook willen we weer China town doen en Bayoki tower MBK? Ongeveer derde week juni. We willen ons wel veilig wanen anders stellen we het uit tot december. Hoe is momenteel de situatie? Alvast bedankt

  • Dick van der Lugt zegt op

   @ Christina Ik heb vanavond nog langs het Montien hotel gelopen. Je kunt overal komen,er zijn geen wegen afgesloten. De anti-regerings protestbeweging heeft zich teruggetrokken in het Lumpinipark. Weekendmarkt Chatuchak is goed bereikbaar met BTS en MRT, maar dat weet je waarschijnlijk al.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website