Het tweede seizoen van de talentenjacht Thailand’s Got Talent is gewonnen door Rajanikara Kaewdee (28), roepnaam Leng.

Met een verbazingwekkende act, beter gezegd zwevende dans, hangend aan twee stroken textiel, was hij de lieveling van de jury en de kijkers. Een choreografie die associaties wekte met het werk van Cirque du Soleil.

Leng ontdekte zijn talent toen hij als student marketing stage liep bij het Patravadi Theatre, een bekende studio voor hedendaagse dans. Hij volgde er workshops en kreeg les van Manop Meejamrat in artistieke luchtacrobatiek. In Canada trad hij op in een circus en hij nam lessen aan de National Circus School in Montreal.

De talentenjacht kreeg in de Nederlandse media bekendheid door een deelneemster die met haar blote borsten een schilderij maakte. Aan de getalenteerde Leng zal wel geen woord gewijd worden.

– Twee legerofficieren gaan twee topleiders van verzetsgroepen proberen over te halen een eind te maken aan het geweld in het diepe Zuiden. Ze worden vergezeld van enkele religieuze en lokale leiders voor wat geheime gesprekken heet, maar via een legerbron is uitgelekt.

De twee leiders verblijven in het buitenland. Op het hoofd van Sapaeing Basor staat een beloning van 10 miljoen baht en op het hoofd van Masae Useng een beloning van 3 miljoen. Beiden zijn leiders van de afscheidingsbeweging BRN Coordinate. Sapaeing hoopt premier te worden van een onafhankelijke staat Pattani en Masae minister van Defensie of legerbevelhebber.

De missie is een reactie op de overgave van 93 opstandelingen, deze week in Narathiwat. Met de twee leiders wordt gesproken over hun eisen ten aanzien van hun mogelijke vervolging in Thailand. Zij op hun beurt wachten de reactie van de autoriteiten af op de overgave van de groep van 93. Legerbevelhebber Prayuth Chan-ocha zegt dat hun straf omgezet zou kunnen worden in een soort van training van zes maanden of een jaar alvorens ze in de samenleving terugkeren. Verwacht wordt dat de gesprekken met de twee topmannen leidt tot de overgave van 10 tot 15 leden van de BRN Coordinate. De groep van 93 is inmiddels vrijgelaten om anderen te overtuigen hun voorbeeld te volgen.

– Ondanks de vaststelling van de Nationale Ombudsman dat oud-premier Thaksin zijn paspoort niet had mogen terugkrijgen en ondanks een oproep van oppositiepartij Democraten het paspoort in te trekken, is minister Surapong Tovichakchaikul (Buitenlandse Zaken) eigenwijs. Hij trekt het paspoort niet in.

Volgens de ombudsman was de uitgifte in strijd met de eigen regels van het ministerie, maar volgens de minister is dat niet het geval. Een leuk welles-nietes spelletje waarbij gekissebist wordt over de vraag op basis van welke artikel in de ministeriële regeling het paspoort destijds is ingetrokken en vorig jaar teruggegeven.

– De Public Sector Anti-Corruption Commission (PACC) is op nog meer gevallen van corruptie bij herstelwerkzaamheden na de overstromingen van vorig jaar gestuit. Ditmaal gaat het om 46 reparaties aan wegen en waterleidingen en de reparatie van beschadigde bruggen in Bang Len (Nakhon Pathom).

Voorbeeld: voor het herstel van een weg was 3 miljoen baht uitgetrokken, maar de weg lag er nog net zo bij als na de overstromingen. Volgens de lokale autoriteiten was het herstelwerk nog aan de gang.

De PACC heeft het er maar druk mee, want via de hotline zijn 7.000 klachten binnengekomen over corruptie bij herstelwerkzaamheden.

– Een wisselwachter is donderdagnacht om het leven gekomen toen hij uitgleed en voor een rijdende trein op station Hua Lamphong viel. Zijn lichaam werd in tweeën gereten.

Economisch nieuws

– Minister Kittiratt Na-Ranong (Financiën) denkt dat de zogeheten QE3 (de derde geldinjectie in de economie) door de Amerikaanse Federal Reserve goed voor Thailand is, vooral omdat het een open einde heeft.

’Het ontbreken van een limiet is goed. Wanneer de limiet te laag of te hoog wordt gesteld, kunnen mensen aan beide zijden zich zorgen maken.’ De minister ontkracht ook zorgen over mogelijke negatieve gevolgen voor de Thaise export waardoor de baht zou appreciëren. ‘Wanneer de baht apprecieert, komt dat niet door QE3 maar omdat de Amerikaanse dollar ten opzichte van andere valuta verzwakt.’

Teerana Bhongmakapat, deken van de faculteit economie van de Chulalongkorn universiteit, denkt dat QE3 een gering effect heeft op Aziatische economieën. Die zouden wat kunnen vertragen door een afname van de externe vraag. Vermoedelijk gaat de nieuwe liquiditeit van de Fed naar commodities markten, zoals goud, zilver en olie. Nog niet bekend is wanneer QE3 in werking treedt.

– Veel boeren geven de voorkeur aan het huidige hypotheeksysteem voor rijst boven het prijsgarantiesysteem van de vorige regering. Als voornaamste pré noemen ze de snellere uitbetaling. Daardoor beschikken ze eerder over de nodige pecunia om huishoudelijke spullen te kopen. Dit blijkt uit een peiling van de universiteit van de Thai Chamber of Commerce, waaraan 1.200 boeren deelnamen.

35,4 procent was voor het hypotheeksysteem, waarin de regering hun rijst opkoopt tegen een prijs die 40 procent boven de marktprijs ligt; 28,2 procent was voor het prijsgarantiesysteem waarin de regering het verschil betaalde tussen de marktprijs en een referentieprijs (en de rijst niet opkocht) en 36,5 procent vond beide systemen even aantrekkelijk.

In het bekritiseerde hypotheeksysteem, dat door de regering Yingluck is heringevoerd, ontvangen de boeren 15.000 baht voor een ton witte rijst en 20.000 baht voor Hom Mali, afhankelijk van de vochtigheidsgraad. Het systeem wordt geteisterd door corruptie en is duur voor de overheid omdat ze boven-marktprijzen betaalt.

[Het artikel vermeldt niet hoeveel boeren zijn benaderd voor de peiling, hoe ze zijn benaderd en wat de zogeheten non-respons was, altijd een belangrijke indicatie om de betrouwbaarheid van een peiling vast te stellen. Ook ontbreekt de categorie Geen mening. Verder heeft de formulering van de vragen altijd invloed op de uitslag.]

– De regering doet nog eens 30 miljard baht bovenop de eerder uitgetrokken 15 miljard baht om rubber op te kopen en zo de marktprijs op te krikken. Ook overweegt ze zachte leningen tot een totaalbedrag van 15 miljard baht ter beschikking te stellen aan exporteurs, die maximaal 300.000 ton rubber kopen. Deze rubber maakt dan deel uit van de regeringsvoorraad.

Het National Rubber Policy Committee heeft donderdag het groene licht gegeven voor de extra financiële injectie; dinsdag mag het kabinet het besluit paraferen. Natthawut Saikua, vice-minister van Landbouw, zegt dat Thailand van plan is om Maleisië en Indonesië uit te nodigen voor een vergadering over maatregelen om de rubberprijzen op de lange termijn te stabiliseren.

– De Thaise Mice-industrie krijgt het volgend jaar niet gemakkelijk als gevolg van de Europese schuldencrisis en de binnenlandse politieke instabiliteit, zeggen experts (dat zijn mensen die het kunnen weten). Mice staat voor Meetings, Incentives, Conventions en Exhibitions. In 2013 zullen de Mice-activiteiten van buitenlandse organisatoren kleiner zijn omdat ze op de kleintjes letten.

Het Thailand Convention & Exhibition Bureau (TCEB) heeft voor volgend jaar 30 miljoen baht uitgetrokken om binnenlandse Mice-activiteiten te ondersteunen.

De binnenlandse Mice-markt maakt thans een omzet van 10 miljard baht. De TECB, ook niet te beroerd om een staaltje creatief boekhouden ten beste te geven, denkt dat die markt in 2015 goed is voor 20 miljard baht.

[De rest van het bericht laat ik weg, want ik word een beetje melig van het gezeur. Geïnteresseerde lezers kunnen het bericht op de website van de Bangkok Post vinden onder de titel ‘Thai Mice industry likely to face challenges in 2013’, een kop met een hoog open-deurgehalte.]

www.dickvanderlugt.nl – Bron: Bangkok Post

1 reactie op “Nieuws uit Thailand – 15 september 2012”

  1. Henk zegt op

    Jammer dat er geen links bij staan naar video’s van die talentenshow.

    Dick: Goede suggestie, had ik niet aan gedacht. Ik ga op YouTube op zoek.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website