Ze hebben even pas op de plaats gemaakt in Bangkok, maar zondag waren ze er weer: de V for Thailand groep, te herkennen aan de witte maskers die ze dragen. Maar het waren er minder dan de vorige keer.

Zo’n achthonderd demonstranten kwamen opdagen bij het standbeeld van koning Rama V bij het Lumpini park. De vorige rally trok op zijn hoogtepunt drieduizend supporters.

Sommige wittemaskers verzamelden bij CentralWorld, het winkelcentrum dat in 2010 na beëindiging van de roodhemdbezetting in brand werd gestoken, en trokken van daaruit naar het hoofdbureau van politie aan de Rama I Road.

De demonstranten bij Lumpini kalkten anti-regeringsleuzen op drie spandoeken van 300 meter lengte. Sommige demonstranten gebruikten luidsprekers om hun ongenoegen over de regering kenbaar te maken. Ze hekelden het hypotheeksysteem voor rijst en kritiseerden premier Yingluck. Van enige leiding was niets te merken.

Honderd opgetrommelde agenten konden met hun duimen draaien, want er vonden geen incidenten plaats.

De volgende rally staat gepland voor 22 juli bij CentralWorld.

– De vrouw die op 13- en 14-jarige leeftijd een seksuele relatie met ‘jet-set’ monnik Wirapol Sukphol had (de titel Luang Pu is hem afgenomen) en hem een zoon schonk, heeft aangifte gedaan bij het Department of Special Investigation (DSI). Ze werd daarbij vergezeld door Virod Chaipannana, directeur van het Office of Buddhism in Si Sa Ket, de provincie waar het bosklooster van de monnik staat. Getuigen waren de grootmoeder van de vrouw, de kamnan van tambon Pho en het waarnemend hoofd van de Tambon Pho Administration Organisation (Si Sa Ket).

De grootmoeder was er getuige van hoe de monnik het meisje voor haar school in zijn wagen ophaalde. Soms, verklaarde ze, droeg hij burgerkleding. Meestal haalde hij haar tussen 5 en 6 uur ’s middags op en bracht haar de volgende ochtend rond een uur of 4 terug. Dit duurde enkele jaren. Volgens de grootmoeder bezocht de monnik haar kleindochter toen ze zwanger was, maar hij verleende geen financiële steun alhoewel hij dat wel had beloofd.

Inmiddels breidt het wagenpark van de monnik zich uit. De DSI is nog eens zestien wagens van de monnik op het spoor gekomen, waarmee het totaal op zeventig uitkomt. Bij die zestien is ook belasting ontdoken.

De rector van de Ubon Ratchathani Rajabhat universiteit laat weten dat de U-raad tijdens zijn vergadering op 26 juli beslist of het eredoctoraat, dat de monnik in 2010 is verleend, wordt ingetrokken.

– Premier Yingluck was gisteren in een gulle bui tijdens haar bezoek aan Nang Rong (Buri Ram). Ze beloofde er de huidige tweebaansweg van Nang Rong naar Ubon Ratchathani te laten verbreden tot een vierbaansweg. Het geld daarvoor kan komen uit de 2 biljoen baht die de regering gaat lenen voor infrastructurele werken (waaronder de aanleg van hogesnelheidslijnen). De route naar de Prasat Hin Khao Phanom Rung wordt ten behoeve van het toerisme opgeknapt.

Yingluck bezocht diverse projecten, waaronder het innovation learning centre van de Thaicom stichting in tambon Nong Bot. Ze vertelde de dorpelingen wat voor fantastische dingen de regering al heeft gedaan om de mensen te helpen hun inkomen te verhogen. Ze noemde het dorpsfonds en het women’s empowerment fund.

Na het bezoek aan Nang Rong volgde een bezoek aan Muang, waar de tweede fase van een boerencreditcard project werd gelanceerd. Met die kaart kunnen boeren kunstmest, zaad, pesticide en brandstof kopen, waarbij vier maanden geen rente behoeft te worden betaald.

De creditcard wordt verstrekt door de Bank for Agriculture and Agricultural Cooperatives. Sinds fase 1 vorig jaar juli van start ging, zijn 2 miljoen kaarten uitgegeven met een kredietlijn van 43,66 miljard baht. Nu komen 4 miljoen boeren aan de beurt.

– We hebben er al zes, dus waarom geen zevende toevoegen? Nabestaanden van degenen die in april en mei 2010 tijdens de roodhemdrellen om het leven zijn gekomen, gaan een eigen amnestie initiatief-wetsvoorstel indienen. Aanvankelijk steunden ze het voorstel van parlementslid Worachai Hema, maar bij nader inzien vinden ze dat toch niet ver genoeg gaan.

Alle voorstellen hebben betrekking op degenen die zijn opgepakt c.q. veroordeeld voor politieke vergrijpen sinds de militaire coup van september 2006. Ook in het zevende voorstel geldt de amnestie niet voor de leiders. Het parlement komt in augustus van reces terug en mag dan uit de amnestievoorstellen een keus maken.

– In een huis bij de grens van Thailand en Myanmar is een wapenopslagplaats gevonden. De politie en het leger deden met honderd man een inval, nadat ze getipt waren. Ze namen onder andere vier rocket-propelled grenade launchers in beslag. Twee mannen werden aangehouden. Een van hen zou een voormalige politieofficier zijn, die gewerkt heeft bij de Quartermaster Division van de Royal Thai Police.

– Weer een arrestatie in de zaak van de ontvoerde zakenman uit Sa Kaeo, de derde. De man heeft verklaard dat ze de zakenman een elektrische schok hadden gegeven en hem daarna naar het huis van een voormalige luitenant-kolonel van de politie hadden gebracht. Die man werd als eerste aangehouden. Nog steeds is het slachtoffer niet gevonden.

– Op de Ratchathewi Road heeft de politie gisteren 21 straatracers op motorfietsen aangehouden. De politie had met tuktuks een blokkade gemaakt. Een aantal racers wist te ontsnappen; anderen lieten hun motorfiets achteren en vluchtten te voet.

www.dickvanderlugt.nl – Bron: Bangkok Post

Er zijn geen reacties mogelijk.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website