Nieuws uit Thailand – 13 oktober 2014

Door Redactie
Geplaatst in Nieuws uit Thailand
Tags: , , ,
13 oktober 2014

De nieuwe legercommandant generaal Udomdej Sitabutr, tevens staatssecretaris van Defensie, krijgt het gelijk al voor zijn kiezen. Zaterdagnacht gingen in de zuidelijke provincie Pattani zes lagere scholen in vlammen op: vijf in het district Thung Yang Daeng en een in Mayo.

Volgens legerwoordvoerder Winthai Suwari was de brandstichting een vergeldingsactie voor recente militaire operaties, waarbij onder andere een verzetsleider werd gedood.

De brandstichters waren planmatig te werk gegaan. Ze bonden vrijwillige bewakers vast, waarna ze benzine rond de gebouwen goten en er doeken, die doordrenkt waren met benzine, neerlegden. Dat alles gebeurde in de twee districten gelijktijdig om half drie. Politie, soldaten en forensisch personeel arriveerden om 5 uur toen het pijpenstelen regende.

De schade is nog niet berekend , maar de meeste gebouwen kunnen worden afgeschreven. Enkele gebouwen brandden voor de helft af, omdat bewoners het vuur bestreden.

Het Office of the Basic Education Commission stelt deze week geld ter beschikking voor noodgebouwen en lesmateriaal. De noodmaatregelen moeten voor 3 november genomen worden, want dan begint het tweede semester. Het is onduidelijk wanneer nieuwe gebouwen kunnen worden neergezet.

Het is niet de eerste keer dat schoolgebouwen het doelwit zijn van het zuidelijk verzet. Sinds het begin van het schooljaar in maart zijn twee scholen in brand gestoken. In 1993 zagen opstandelingen zelfs kans tegelijk in vier provincies 36 scholen in de fik te steken.

– De beste manier om een einde te maken aan de handel in ivoor van gestroopte olifanten is alle ivoorwinkels te sluiten, zeggen het World Wildlife Fund (WWF) en Traffic, een NGO die zich bezighoudt met wildbeheer.

Maar zover willen de Thaise autoriteiten niet gaan om te voorkomen dat het land handelssancties krijgt opgelegd. Een wet die registratie van winkels en inventarisatie van de voorraad verplicht stelt, moet voldoende zijn om de illegale handel in te tomen.

Handel in ivoor van gedomestiseerde olifanten blijft toegestaan, waar dierenliefhebbers weer tegenin brengen dat het moeilijk is ivoor van Thaise en Afrikaanse olifanten te onderscheiden. Gevolg: Ivoor blijft gesmokkeld worden uit Afrika, bewerkt in Thailand en doorverkocht onder andere aan grootverbruiker China, zeggen ze.

Het begin te spannen voor Thailand want in maart beoordeelt Cites (Convention on International Trade in Endangered Species of Wild Fauna and Flora) of Thailand voldoende doet tegen de illegale ivoorhandel. Het WWF meent dat de huidige plannen onvoldoende zullen zijn om Cites tevreden te stellen.

De nieuwe regels worden eind dit jaar van kracht. Winkels en werkplaatsen zijn verplicht zich te registreren en een opgave te doen van hun inventaris. De autoriteiten gaan dit controleren. Volgens het ministerie van Handel hebben 200 ivoorwinkels zich al geregistreerd. Traffic stelt dat er 1.000 winkels zijn.

– ‘Ik ben niet dood’, zegt Chalerm Yubamrung, de controversiële vice-premier uit het kabinet Yingluck. ‘Ik ben in perfecte gezondheid dankzij dagelijkse lichaamsoefeningen.’ Chalerm reageert met die geruststellende mededeling op geruchten die al maanden circuleren op de social media. Hij zou overleden zijn aan keelkanker.

Chalerm, vaak in het nieuws toen hij nog kabinetslid was, werd vorig jaar geopereerd aan een hersenbloeding en sindsdien mijdt hij de publiciteit. Nog steeds is hij een gewild spreker, maar alle uitnodigingen slaat hij af. ‘Ik heb lang genoeg in de politiek gezeten om te weten dat je niet tegen de stroom in kunt roeien.’

– Meisjes met overgewicht beginnen eerder dan gemiddeld te menstrueren en hun lengte neemt op jongere leeftijd toe. Vergeleken met hun leeftijdsgenoten stopt de groei daarentegen eerder, waardoor ze gemiddeld korter zijn. Het ministerie van Volksgezondheid maakte dit zaterdag bekend op de International Day of the Girl Child.

Pornthep Siriwanarangsan, directeur-generaal van het Health Department (HD), doet een beroep op de ouders lichaamsgewicht en eetgewoonten in de gaten te houden, alhoewel het vroege begin van de puberteit geen gezondheidsrisico vormt. Wanneer hun dochter sneller groeit dan haar vriendinnen, dienen ze voor advies een arts te raadplegen.

Verwacht wordt dat in 2025 de gemiddelde lengte van mannen 177 cm is (thans 167 cm) en van vrouwen 165 cm (157 cm). Het HD meent dat deze lengtes bereikt kunnen worden door mensen te stimuleren dagelijks oefeningen te doen, melk te drinken en zeven uur te slapen.

– Het Thaise ambtelijk apparaat dient ingrijpend hervormd te worden om aan te kunnen sluiten bij de Asean Economic Communty (AEC), die eind 2015 van kracht wordt. Dit zegt voormalig AEC secretaris-generaal Surin Pitsuwan. Volgens Surin wordt de Thaise bureaucratie gekenmerkt door verlamming, nepotisme en patronage. Personeel wordt aangenomen en bevorderd op basis van patronage (‘Deze baan ging naar mijn broer’) in plaats van verdienste. Het ‘dood hout’ in de ambtenarij moet gekapt worden, bepleit Surin.

Surin zei dit gisteren nadat hij een discussie over bureaucratie en de concurrentiepositie van Thailand had voorgezeten, georganiseerd door het Future Innovation Thailand Institution (FIT). Hij hoopt dat de National Council for Peace and Order [of wordt de National Reform Council bedoeld?] bureaucratische en politieke hervormingen tot zijn prioriteit maakt. Nationale hervormingen, zoals gewenst door de junta, worden nooit werkelijkheid wanneer de problemen van de verzwakte bureaucratie niet worden opgelost.

Uit een studie van het FIT is gebleken dat Thaise ambtenaren een gevoel van service en verantwoording missen. Ze voelen zich superieur aan ‘gewone mensen’ dus hoeven ze die niet te dienen of ervoor te werken.

Surin stelt de vorming van een ‘review board’ voor die de aanstelling en promotie van hoge ambtenaren controleert zodat politieke inmenging wordt voorkomen. ‘Hervorming van de politiek kan niet plaatsvinden zonder hervorming van de bureaucratie. Als dat niet gebeurt, raakt onze internationale concurrentiepositie achterop.’

– Het was zaterdagavond in Pattaya een gemakkelijke overwinning voor de Duitser Enriko Kehl. Muay Thai superster Sombat ‘Buakaw’ Banchamek (31) verdween na drie ronden en kwam niet opdagen voor de beslissende ronde. Buakaw werd gediskwalificeerd en de Duitser werd tot kampioen in de 70 kilo klasse gekroond, terwijl het publiek schreeuwde en hem uitjouwde.

Buakaw heeft op zijn Facebookpagina zijn verontschuldigingen aan zijn fans aangeboden. ‘Binnenkort zullen jullie me begrijpen.’ Sommigen menen dat het incident verband houdt met illegaal gokken.

– De Lawyers Council of Thailand beslist vandaag of ze de twee Myanmarezen, die verdacht worden van de moord op twee Britten een maand geleden op Koh Tao, juridische bijstand gaat verlenen. De ambassade van Myanmar heeft een advocaat gevraagd met de verdachten te praten, maar het is onbekend of hij verdere assistentie verleent. De Cross-Cultural Foundation (CCF) heeft de bekende strafpleiter Nakhon Chomphuchat gevraagd de twee bij te staan.

Diverse mensenrechtenorganisaties, waaronder de CCF en de Human Rights and Development Foundation, maken zich zorgen over de behandeling van de twee verdachten. Amnesty International zegt dat de twee gemarteld zijn door de politie om een bekentenis af te dwingen. Volgens de politie zouden de verdachten geen advocaat willen. Ze ontkent ook dat ze gemarteld zijn. [Tja, wat kan ze anders zeggen?]

www.dickvanderlugt.nl – Bron: Bangkok Post. Vandaag geen Nieuws Uitgelicht.


» Laat een reactie achter


1 reactie op “Nieuws uit Thailand – 13 oktober 2014”

  1. Jack G. zegt op

    Waarom is de Thaise overheid zo bezig om haar onderdanen in lengte te laten toenemen? Wat is daar de gedachte achter?

    VA:F [1.9.22_1171]
    Waardering: +1 (obv 1 stem)

Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website