De Thaise politiek is een spel dat wordt gespeeld door een handjevol elite mensen, gesteund door een groter handjevol mafia dons en hebzuchtige zakenlui. Het gewone volk heeft er nooit deel aan gehad.

Dit schrijft Wasant Techawongtham, voormalig redacteur van Bangkok Post, in de krant van vrijdag.

Volgens Wasant is er niet zo veel verschil tussen de Democraten, Pheu Thai en andere partijen. De roodhemdleiders mogen dan beweren dat de regerende Pheu Thai partij de partij is van het gewone volk, terwijl de Democraten de partij zijn van de elite. Maar die bewering is zowel cynisch als misleidend. Degenen die Pheu Thai leiden, verschillen niet zo veel van degenen bij de Democraten of welke andere partij.

Wasant houdt een pleidooi voor een groene partij à la de Groenen in Duitsland. Het doel om zo’n partij te vormen is niet om een politieke overwinning te behalen, maar om een politieke cultuur te doorbreken die het land uitzuigt en een nieuwe cultuur te cultiveren, gebaseerd op rechtvaardigheid, ethiek en integriteit.

We hebben alternatieve partijen nodig, schrijft hij, die werkelijk de stemmen en de aspiraties van de mensen vertegenwoordigen en die het mogelijk maken dat de mensen een rol van betekenis spelen in de ontwikkeling van het land. De oude politieke cultuur moet afgebroken worden en een nieuwe cultuur, waarin de mensen centraal staan, moet gecultiveerd worden. Zoals de Franse staatsman Charles de Gaulle ooit zei: Politiek is een te serieuze zaak om alleen aan politici over te laten.

– Twee topmannen van rebellengroep Pulo, die een levenslange gevangenisstraf uitzitten in de extra beveiligde inrichting (EBI) in Songkhla, zijn overgeplaatst naar een gevangenis in Yala. Zowel het Southern Border Provinces Administrative Centre (SBPAC) als hun familie hadden daar om gevraagd. Voor de familie was het lastig en duur om telkens naar Songkhla te moeten reizen om hen te bezoeken.

Het SBPAC had al eerder om overplaatsing van deze twee plus twee anderen gevraagd, maar het Corrections Department had dat verzoek afgewezen omdat de provinciale gevangenis van Yala niet geschikt was voor langdurig gestrafte gevangen. Na aanpassing is dat nu wel mogelijk.

Een bron bij het gevangeniswezen zegt dat de overplaatsing deel is van het regeringsbeleid om goodwill te kweken, nu vredesgesprekken zijn begonnen. Twee andere overplaatsingen naar de provinciale gevangenis van Pattani zijn in behandeling.

De twee mannen die nu zijn overplaatst, 74 en 61 jaar, zijn respectievelijk een voormalig president van de Pattani United Liberation Organisation (Pulo) en een voormalig hoofd van de gewapende tak van Pulo. Zij zijn veroordeeld wegens gewelddaden in 2011. De twee, van wie de overplaatsing in behandeling is, zijn een voormalige Pulo-leider en een Pulo-lid, veroordeeld tot respectievelijk levenslang en 50 jaar.

– Bij het Southern Border Provinces Police Operations Centre in Yala is een klachtencentrum geopend. Vice-minister-president Chalerm Yubamrung, die twee dagen op bezoek was in het Zuiden, maakte dit gisteren bekend. Mensen die gearresteerd zijn en vinden dat ze onrechtvaardig worden behandeld, kunnen bij dit centrum een klacht indienen. Chalerm zei met de veiligheidsdiensten te zullen overleggen hoe die klachten behandeld moeten worden.

– Aan de hand van DNA-onderzoek heeft de politie een van de verdachten van de bomaanslag op de adjunct-gouverneur van Yala kunnen identificeren. DNA gevonden op de plaats delict bleek overeen te komen met het DNA van Abdulloh Tapoh-oh. Daar werd ook een handgeschreven bericht gevonden met de tekst ‘I’ve been waiting so long for you’, waarvan het handschrift overeen kwam met dat van de verdachte. Uit het DNA-onderzoek is tevens gebleken dat hij betrokken was bij de moord op en onthoofding van twee soldaten in 2009 in Bannang Sata. Tegen hem is een arrestatiebevel uitgevaardigd.

Adjunct-gouverneur Iassara Thongthawat en een assistent-gouverneur kwamen op 5 april om het leven toen een bermbom ontplofte terwijl zij in hun auto passeerden. De chauffeur raakte daarbij ernstig gewond. De politie zei eerder er rekening mee te houden dat de reisroute naar de opstandelingen is gelekt.

– Bangkok is de meest gewelddadige stad van Thailand met het hoogst aantal moorden, zegt de Women and Men Progressive Movement Foundation. Ze  baseert dit op berichten in vijf grote Thaise kranten in 2012. In 59 procent van de geweldsdelicten was sprake van een man die zijn echtgenote doodde. Zelfmoorden kwamen op de tweede plaats (24 pct), de meeste in de provincie Chon Buri, en als derde was lichamelijk geweld goed voor 9 procent. Vaak was bij de echtelijke twisten alcohol in het spel. Volgens de stichting dient de politie alerter te reageren op noodkreten van slachtoffers, want die krijgen bar weinig hulp van de politie.

– De National Democratic Movement of All Thai People Organisation heeft de VN in een brief gevraagd het Internationale Hof van Justitie (ICJ) in Den Haag te gelasten de Preah Vihear-zaak te stoppen. In de brief wordt verwezen naar de grensonderhandelingen tussen Siam en Frankrijk in 1904. Volgens de briefschrijvers is de destijds gesloten overeenkomst alleen bindend tussen Thailand en Frankrijk en niet tussen Thailand en Cambodja.

Cambodja stapte in 2011 naar het ICJ met het verzoek het vonnis van het Hof uit 1962, waarbij de tempel aan Cambodja werd toegewezen, te herinterpreteren en een uitspraak te doen over het door beide landen betwiste gebied van 4,6 vierkante kilometer bij de tempel.

Van 15 tot 19 april geven beide landen in Den Haag een mondelinge toelichting. Thailand heeft een document van 1.300 pagina’s samengesteld om haar standpunt te onderbouwen; Cambodja doet het met 300 pagina’s iets bescheidener. De uitspraak wordt in oktober verwacht.

[Naar mijn mening had de stichting beter naar de afwijkende mening van de Australische rechter van het Hof in 1962 kunnen verwijzen. Zijn uitgebreide motivatie komt op mij heel overtuigend over.]

– De verbrande resten van een jongen van 10 tot 15 jaar zijn gisteren bij een rijstveld in Ongkharak (Nakhon Nayok) gevonden. Het lichaam is vermoedelijk in brand gestoken, nadat de jongen om het leven was gebracht, met het doel sporen uit te wissen.

– Alhoewel het regenseizoen dit jaar vroeg begint, maakt de Water Management and Flood Prevention Commission zich zorgen over een gebrek aan water voor de verbouw van rijst. Het waterniveau in de grote waterreservoirs in het Noordoosten is momenteel erg laag en volgende maand wordt minder regen verwacht. De commissie adviseert de regering in noodgevallen kunstmatig regen op te wekken.

Politiek nieuws

– Vijftien dagen of zestig dagen: that’s the question. De voorzitter van het parlement Somsak Kiatsuranont gaat een fout goedmaken, die volgens hem geen fout was of in strijd met de wet was. Voor donderdag heeft hij een gezamenlijke vergadering uitgeschreven van het Huis van Afgevaardigden en de Senaat. Dan wordt gestemd over de vraag hoeveel tijd drie commissies krijgen om de voorstellen voor wijziging van vier grondwetsartikelen nader te bestuderen.

Eerder hadden de drie whips overeenstemming bereikt over 15 dagen, maar de oppositiewhip eiste later 60 dagen. Voorzitter Somsak kon die eis vorige week tijdens de parlementaire behandeling van de wijzigingsvoorstellen niet in stemming brengen, omdat het quorum ontbrak, en besliste 15 dagen. Maar Somsak is blijkbaar de kwaadste niet, want hij heeft besloten die eis alsnog in stemming te brengen.

Het parlement ging vorige week in eerste termijn akkoord met de wijzigingsvoorstellen. De drie gevormde commissie nemen de details onder de loep en komen eventueel met suggesties. Daarna volgen nog twee termijnen met stemmingen. De oppositie verzet zich tegen de voorstellen. Zo wordt onder meer de gang van de bevolking naar het Constitutionele Hof bemoeilijkt. De Senaat zou ook niet meer voor de helft benoemd worden, maar helemaal gekozen.

Oppositieleider Abhisit verzet zich fel tegen wijziging van artikel 190. Dat vereist bij internationale overeenkomsten toestemming van het parlement. Abhisit vermoedt dat het monddood maken van het parlement alles te maken heeft met ‘a certain master’ die zakelijke belangen heeft in een overlappend maritiem gebied van Thailand en Cambodja. ‘It’s true I am blocking. I am blocking the cheats from exploiting national interests.’

Financieel-economisch nieuws

– Oud-premier Thaksin is in China voor onderhandelingen met bankiers en grote investeerders. Op zijn Facebook-pagina stelt hij Chinese zakenlui ten voorbeeld aan Thaise bedrijven. Hij schrijft dat Chinese zakenlui hun overtollige liquiditeit gaan gebruiken om eigendommen en bedrijven te kopen in landen met een laag risico, met name in de VS en Europa. Thaise zakenlui zouden dat ook moeten doen nu de baht zo sterk is.

Thaksin doet een beroep op de Bank of Thailand om maatregelen te nemen zodat het buitenlands kapitaal dat momenteel het land instroomt (en de baht/dollar koers opstuwt) zolang mogelijk in het land blijft. Op dit manier worden volgens hem speculaties op rentetarieven voorkomen.

Thaksin erkent dat Thailand veel buitenlandse reserves heeft, maar dat geldt ook voor andere Aziatische landen, deels omdat Japan, de VS en Europa er geld in hebben gepompt. ‘Holding a large amount of foreign currencies will result in higher interest in baht terms. This means we have to borrow at high interest to deposit at almost zero interest.’ [Hopelijk begrijpt iemand wat Thaksin daarmee bedoelt; ik niet.]

– Tijdens het hoogseizoen en in de lange weekends komt Thailand bussen tekort die geschikt zijn voor het vervoer van buitenlandse toeristen. Naar schatting telt het land 5.000 touringcars waarvan 2.000 qua kwaliteit geschikt zijn. Het tekort doet zich sinds het vierde kwartaal van 2012 voelen, omdat het aantal toeristen sterk is gestegen, met name uit Rusland en China.

In het eerste kwartaal van dit jaar steeg het aantal Chinese toeristenmet 93,47 procent naar 1,2 miljoen; het aantal Russische toeristen steeg met 26 procent naar ruim 584.000.

De meeste touringcarbedrijven hebben bussen categorie A en hoger nodig, maar die kosten 5 miljoen baht per stuk. Het upgraden van geïmporteerde bussen gaat niet van een leien dakje, omdat financiële instituten niet gemakkelijk een lening verstrekken. Ze beschouwen de sector als riskant omdat die afhangt van het toeristenseizoen en de brandstofkosten hoog zijn, aldus Jiradej Huayhongthong, vice-voorzitter van de Tourism Transportation Association (TTA).

Veel exploitanten die niet beschikken over onderpand, kloppen aan bij de Thai Credit Guarantee Corp, maar ze moeten een garantietarief van 1,5 procent betalen aan het financiële instituut. Over de lening moet 4 tot 5 procent rente worden betaald, meer dan andere sectoren in de toerisme-industrie. De TTA heeft de regering gevraagd tarief en rente verlagen c.q. het tarief te schrappen.

Het verhogen van de tourtarieven biedt geen soelaas omdat reisbureaus hun pakketreizen tevoren verkopen. Veranderingen moeten wachten tot het volgende hoogseizoen in november. Naar verwachting stijgen ze met 7 tot 10 procent.

De TTA verwacht dat dit jaar 500 touringcars aan de vloot worden toegevoegd en ze hoopt dat het tekort vermindert wanneer de regering hulp biedt. De bussen worden geïmporteerd uit China (compleet) en uit Europa (alleen het chassis), waarna ze in Thailand worden geassembleerd. Dit proces kan negen maanden in beslag nemen. Het prijsverschil is niet significant.

www.dickvanderlugt.nl – Bron: Bangkok Post


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

1 reactie op “Nieuws uit Thailand – 13 april 2013”

  1. TH.NL zegt op

    Het aantal touringcars in Thailand valt me erg tegen als je bedenkt dat ons kleine Nederland er al 5700 heeft. (bron: CBS Statline).


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website