Nieuws uit Thailand – 12 oktober 2013

Door Redactie
Geplaatst in Nieuws uit Thailand
Tags: , ,
12 oktober 2013

De anti-regerings demonstranten, die donderdag hun tenten opsloegen bij de Uruphong kruising, zijn gisteren bestookt met een benzinebom. Eén demonstrant werd gewond en een geparkeerd staande taxi werd beschadigd.

De bom werd vermoedelijk vanaf de expressway gegooid die boven de kruising loopt. Specialisten van de Explosive Ordnance Disposal bestuderen de scherven. Zo’n honderd flyers werden op de weg gevonden met de tekst ‘You have caused traffic jams. Just go away and protest elsewhere’. Aan de hand van camerabeelden hoopt de politie de dader te achterhalen. Na het incident zijn plastic schermen opgehangen om een herhaling te voorkomen.

De demonstranten op Uruphong scheidden zich donderdag af van Pefot (People’s Democratic Force to Overthrow Thaksinism), toen de leiding besloot de rally bij het Government House af te blazen en terug te gaan naar Lumpini park. Dat zou gebeurd zijn om het bezoek van de Chinese premier niet te hinderen, maar aannemelijker lijkt me dat ze geïntimideerd was door de inzet van 1.200 man van de oproerpolitie en het van stal halen van de Internal Security Act, die de politie verregaande bevoegdheden geeft.

De Uruphong-demonstranten hebben daar geen last van, want de kruising ligt buiten het gebied waarvoor de ISA geldt. Ze hebben ook al een mooie naam voor zichzelf bedacht en noemen zich Network of Students and People for Reform of Thailand. De dissidenten worden geleid door activisten van de Ramkhamhaeng University Student Organisation en Green Group-coördinator Nitithorn Lamluea.

Nog even waar het allemaal om draait. De demonstranten verzetten zich tegen de pogingen van de regering om de grondwet te wijzigen. Met name het wijzigingsvoorstel voor de verkiezing van de Senaat stuit op tegenstand. De regering wil de Senaat in haar geheel laten kiezen en niet meer voor helft benoemen.

– Er was geen woord Spaans bij. China wil een belangrijke rol spelen bij de ontwikkeling van infrastructuur [lees hogesnelheidslijnen] in Thailand, watermanagement en human resource development. En in ruil daarvoor wil het wel meer rijst, rubber en cassave importeren en investeren in de rubberindustrie.

De Chinese premier Li Keqiang (foto homepagina), drie dagen in het land, zei dat allemaal in een toespraak van 30 minuten in het Thaise parlement, een bijeenkomst die ook werd bijgewoond door zwaargewichten uit het bedrijfsleven en diplomaten. Het was de eerste keer in de parlementaire geschiedenis van 81 jaar, dat een buitenlands staatshoofd het spreekgestoelte mocht beklimmen.

Li zei te hopen dat de wetgevers ‘voor China stemmen’ wanneer ze het groene licht voor de infrastructurele projecten geven en contracten worden afgesloten. Hij wees erop dat China ervaring met hogesnelheidslijnen heeft; zijn land is bereid die met Thailand te delen. Hij zei dat de hogesnelheidslijnen de levensstandaard verhogen.

China is een belangrijke jongen voor Thailand. Het is Thailands eerste exportmarkt en na Japan Thailands tweede grootste handelspartner. Qua investeringen in Thailand staat China op de negende plaats. En dan zijn er nog de toeristen: vorig jaar 2,79 miljoen, dit jaar arriveerden de eerste acht maanden al 3,2 miljoen Chinezen.

De samenwerking tussen Thailand en China is vastgelegd in zes overeenkomsten die gisteren in het Government House werden getekend. De infrastructurele projecten worden deels gefinancierd door middel van ruilhandel met agrarische producten.

De particuliere sector tekende gisteren ook overeenkomsten met China. China National Cereals, Oils and Foodstuffs Corporation koopt de komende 5 jaar 1 miljoen ton rijst van exporteurs met als voorwaarde dat het nieuw geoogste rijst is. Deze deal heeft niets te maken met de door de regering aangekondigde verkoop van 1,2 miljoen ton aan China, een mededeling waarachter door de exporteurs grote vraagtekens wordt gezet, omdat China normaal ongeveer 300.000 ton rijst per jaar van Thailand koopt.

– Of er een zucht van verlichting door het kabinet ging, weet ik niet, maar het uur U is nog niet aangebroken. Het Internationale Hof van Justitie in Den Haag doet niet deze maand, maar vermoedelijk pas in februari volgend jaar uitspraak in de Preah Vihear-zaak.

Zoals bekend kibbelen Thailand en Cambodja al jaren over 4,6 vierkante kilometer bij de Hindu tempel, die in 1962 door het Hof aan Cambodja werd toegewezen. Toen de regering Abhisit nog de scepter zwaaide, zijn Thaise en Cambodjaanse troepen er enkele keren slaags geraakt. Cambodja heeft het Hof om een uitspraak over het eigendom van dat gebied gevraagd.

– Thaksin was ten tijde van de ongeregeldheden niet in het land. Het is hoogst onwaarschijnlijk dat hij als mede-aanstichter veroordeeld zou worden. Zo verdedigt de voormalige procureur-generaal zijn beslissing om de oud-premier niet voor terrorisme te vervolgen. Hij gaf die toelichting gisteren voor de kamercommissie politiek en massacommunicatie. De beslissing werd pas donderdag bekend gemaakt. De PG ging eind september met pensioen.

Thaksin was beschuldigd op basis van telefonische en videotoespraken in 2010. Hij zou medeverantwoordelijk zijn voor plundering en brandstichting van regeringseigendommen. Tegen het besluit van de PG is geen beroep mogelijk.

– Het komend jaar ziet de geboorte van een speciaal forensisch centrum in het Zuiden, waarin onderzoek gedaan gaat worden naar bomaanslagen. Een precieze datum is nog niet bekend. Het forensisch onderzoek bij bomaanslagen is nu versnipperd. Elke provincie zet haar eigen mensen in. Het centrum moet het verzamelen van bewijsmateriaal en het onderzoek efficiënter maken.

– Een man, beschuldigd van de dood van twee mariniers acht jaar geleden, heeft zich gisteren in Rangae (Narathiwat) aangegeven. De man ontkent elke betrokkenheid.

De politie in Yala zegt de opstandelingen te hebben geïdentificeerd, die woensdag twaalf geldautomaten vernielden. Bestudering van de camerabeelden resulteerde in zestien verdachten. Ze sloegen toe in de districten Muang, Yala en Bannang Sata.

Twee rangers zijn gisteren bij een bomaanslag in Rangae (Narathiwat) gewond geraakt. De bom ontplofte toen een team van negen rangers op patrouille was. Hij was verstopt in een metalen kist.

In Pattani kwam een monteur om het leven bij een drive-by shooting. Dat gaat altijd op dezelfde manier. De duopassagier van een passerende motorfietser neemt het slachtoffer onder vuur.

– Voor de tweede maal was minister Vichet Kasemthongsri (Milieu) in hoogsteigen persoon getuige van de sloop van illegale bebouwing in een nationaal park. In augustus was hij er bij toen de sloophamer in drie vakantieparken op Koh Samet ging; gisteren keek hij toe hoe een vakantiehuis in nationaal park Thap Lan (Prachin Buri) eraan ging.

Een team van 240 boswachters maakte korte metten met het huis van twee verdiepingen, dat in 2006 was gebouwd. De eigenaar is door de rechter veroordeeld tot het betalen van een schadevergoeding van 50.000 baht plus de sloopkosten.

Het Department of National Parks, Wildlife and Plant Conservation (DNP) heeft 434 zaken voor de rechter gebracht. Ze vorderen langzaam, want de eigenaren van illegale bebouwing (vakantieparken en vakantiehuizen) gebruiken elke juridische truc om uitstel van executie te krijgen.

De minister heeft aangekondigd zesduizend geweren te kopen en kogelvrije vesten om boswachters beter te beschermen. Vorige maand werden twee boswachters gedood door tijgerstropers. De minister belooft ook het salaris van boswachters op te trekken en hun welzijnsvoorzieningen te verbeteren.

– Je zou bijna denken: weet uw linkerhand niet wat uw rechterhand doet, want minister Plodprasop Suraswadi heeft de DNP het idee voorgelegd om particulieren de gelegenheid te bieden in nationale parken en wildreservaten luxe resorts te bouwen. In een brief aan de DNP schrijft hij dat premier Yingluck in Tanzania op dit idee is gekomen bij haar bezoek aan wildparken. Naar verluidt zou Plodprasop een proef willen houden in twee parken in Prachuap Khiri Khan en Satun.

Het Thai Wildlife Protection Network, dat lucht heeft gekregen van Plodprasops snode plannetje, is al in de hoogste boom geklommen. Secretaris-generaal Nikom Putta zegt dat de regering de problemen van de nationale parken behoort aan te pakken, zoals illegale bebouwing, achteruitgang van de bossen en massatoerisme. Volgens een andere milieuorganisatie is het plan in strijd met de National Park Act.

– De ‘winter’ komt eraan en dat is goed voor de handel. Voorgaande jaren bedroeg de dagomzet op de grensmarkt bij grensovergang Kap Choeng (Surin) 1 miljoen baht en dat bedrag werd verdiend met de verkoop van dekens en winterkleding. Tweedehands dekens zijn populair, ze kosten 50 tot 200 baht.

In Lampang is het kwik tot onder de 19 graden gezakt. De ‘health chief’ van Chae Hom heeft dorpelingen gewaarschuwd geen rook in te ademen wanneer ze zich bij een houtvuurtje warmen en ze moeten niet te veel alcohol drinken, want dat geeft gezondheidsproblemen.

Commentaar

– Ontbossing draagt significant bij aan verhoging en frequentie van overstromingen, blijkt uit een multinationale studie in 2007 in 56 ontwikkelingslanden in Midden- en Zuid-Amerika, Afrika en Azië. Tien procent ontbossing leidt tot een toename in de frequentie van overstromingen met 4 tot 28 procent. Een andere interessante conclusie is dat de grootte van natuurbossen correleert met verminderde kansen op overstromingen; kunstmatig aangelegde bossen vertonen het tegenovergestelde effect.

De onderzoekers stellen dat conservering van natuurbossen bovendien als voordeel heeft dat de klimaatverandering wordt vertraagd, doordat grote hoeveelheden koolstof worden opgeslagen, bosbranden worden gereduceerd en diersoorten worden behouden.

Wasant Techawongtham, voormalig verslaggever van Bangkok Post, haalt dit onderzoek aan in een artikel in de krant van vrijdag, waarin hij het bouwen van dammen als oplossing tegen overstromingen hekelt. Dammen, het is al eerder door anderen betoogd, houden water tegen maar geen overstromingen.

De auteur wijst erop dat in 1960 60 procent van Thailand was bedekt met bossen. Inmiddels is het bosareaal verminderd met meer dan de helft en de frequentie van overstromingen is toegenomen. ‘Maar de autoriteiten lijken hun ogen te sluiten voor de droeve situatie en de relatie tussen die twee. Ze geven er de voorkeur aan beton over bossen en wetlands te storten en proberen de natuurlijke waterstroom met brute kracht te beteugelen.’

‘Wat het nog erger maakt, is dat een groot deel van de bevolking dit anti-natuur sentiment over de jaren heeft overgenomen, terwijl ze niet zo lang geleden overstromingen accepteerden als een deel van het leven. Nu moeten overstromingen met alle mogelijke middelen, ongeacht de aanslag op de natuur, worden bestreden.’ Zie verder: ’Floods are a wake-up call from mother nature’ in Bangkok Post van 11 oktober 2013.

Politiek nieuws

– Nog steeds vergadert een kamercommissie over het omstreden amnestievoorstel, dat al in eerste lezing door het parlement is aangenomen, en wanneer de commissie klaar is voor een tweede en derde lezing terugkomt in het parlement (eventueel geamendeerd).

Tijdens de negende vergadering ging het om de vraag: wie precies gaat profiteren van de amnestie? Oppositiepartij Democraten vindt het desbetreffende artikel te vaag. Op basis van de huidige formulering is het mogelijk dat personen er onterecht van profiteren, meent ze. Gewapende personen en plunderaars zouden de dans kunnen ontspringen, zei Democraat Thana Chiravinij.

Economisch nieuws

– Het gaat dit jaar goed met de export van tapioca-producten, voornamelijk dankzij de grote vraag uit China. Thailand profiteert ook van het lagere aanbod uit Vietnam en Indonesië.

In de eerste acht maanden van dit jaar steeg de Chinese import van Thaise tapioca-producten met 59,3 procent naar 36,2 miljard baht, vergeleken met dezelfde periode vorig jaar. Thailands export was deze periode goed voor 61 miljard baht, 6,52 procent meer op jaarbasis.

Cassavewortels brengen nu 2,6 tot 2,9 baht per kilo op, reden waarom het subsidieprogramma voor het seizoen 2012-2013 in mei is geschrapt. De regering heeft nog 260.000 ton in voorraad en gaat die deze maand verkopen. Vooral vanuit de alternatieve sector is grote vraag naar de wortel. Tapioca wordt verwerkt tot ethanol, die gemengd met benzine een minder vervuilende brandstof oplevert.

De Thai Tapioca Starch Association verwacht dat de export dit jaar boven de 100 miljard baht uitkomt.

– Air China vliegt vanaf 7 november driemaal per week vanuit Beijing op Chiang Mai, de stad die in China volop in de belangstelling staat vanwege de film Lost in Thailand. De film ging vorig jaar in China draaien en trok hordes Chinezen. Air China vliegt al op Bangkok en Phuket. Ook China Eastern Airlines, Juneyao Airlines en Shandong Airlines bedienen Chiang Mai. China Southern Airlines is voornemens op 1 december vanaf Guangzhou op CM te vliegen.Vorig jaar reisden 3 miljoen Chinese toeristen naar Thailand; dit jaar worden er 4 miljoen verwacht.

– Volgend jaar januari gaat in Doi Saket (Chiang Mai) een verpleegtehuis voor Alzheimer patiënten open. Op een terrein van 22 rai zijn thans zes huizen in Lannastijl met elk twaalf kamers in aanbouw. Het Vivo Bene resort bestaat verder uit een clubhuis, verpleeggebouw, vier gastenvilla’s en een stafonderkomen.

Het resort is een initiatief van Vivo Bene AG, een Zwitsers bedrijf dat verpleeghulp en persoonlijke verzorging biedt. Patiënten betalen in Thailand 197.200 baht per maand. Het bedrijf verwacht veel patiënten uit Zwitserland te trekken omdat de verpleegkosten daar erg hoog zijn (12.700 Zwitserse franc voor een niveau-7 patiënt). Er is plaats voor negentig patiënten. Het resort gaat aan 144 personen werk bieden.

www.dickvanderlugt.nl – Bron: Bangkok Post


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

6 reacties op “Nieuws uit Thailand – 12 oktober 2013”

 1. Rob Piers zegt op

  Uiteraard speelt de ontbossing een grote rol in het waterprobleem. Vaak wordt daar waar ontbost wordt ook nog eens veel gebouwd en dus verharding (wegen etc.) aangelegd.
  En heel veel van die verharding is een ‘gesloten’ verharding (asfalt en/of beton), hetgeen wil zeggen dat regenwater niet de via de bodem mede afgevoerd kan worden.
  ‘Open” verharding daarentegen laat wel toe dat het regenwater via de bodem afgevoerd kan worden.
  Ik heb geen idee hoe het in Thailand is geregeld, maar in Nederland is het een vereiste dat bij bebouwing van tot dan toe onbebouwd land een eis wordt gesteld dat er voor minimaal 6% vervangde watervoorziening (sloten, waterpartijen etc) wordt gerealiseerd.
  Heeft iemand een idee hoe dit in Thailand is geregeld?

 2. chris zegt op

  De vrijage van China met Thailand is natuurlijk niet nieuw maar begint vormen aan te nemen waarover terdege nagedacht moet worden. De toenemende zwakte van de USA op de wereldmarkten geeft de Chinezen de kans een grote broek aan te trekken. Een van de grootste problemen van China is de voedselvoorziening. Op dit moment richt China zich op en aantal landen in Afrika waar Chinese bedrijven landbouwgrond opkopen. Mijn vrienden zien dit in landen als Mozambique. Niet om teziinertijd het verbouwde voedsel op de lokale markt te verhandelen maar te verschepen naar de hongerige Chinezen. Thailand is heel wat dichterbij, en met de nadruk op betere transportmogelijkheden (die de Chinezen wel willen aanleggen met Thai Bahts) is de Thai landbouw van strategisch belang voor China. Het hoeft geen verbazing te wekken dat Thaksin de meeste tijd doorbrengt in China tegenwoordig. Het zal mij dan ook niet verbazen als de Chinezen binnen enkele jaren dezelfde voorkeursbehandeling krijgen als de Amerikanen nu waar het gaat om het opzetten van eigen bedrijven. Korte-termijn denkende Thai rekenen zich nu al rijk bij de gedachte hun rijstvelden en rubberplantages te verkopen aan de Chinezen (en dan vervolgens te gaan rentenieren). Op de lange duur is dat echter desastreus…..Over algemeen belang gesproken…En o ja: de Chinezen zijn zo mogelijk nog corrupter dan de Thai…..

  • Dick van der Lugt zegt op

   @ Chris Ik lees net in de krant dat China in één enkel jaar veranderd is van een land dat zelfvoorzienend in rijst is, tot ‘s werelds grootste importeur, zelfs groter dan Nigeria. Dat is goed nieuws voor de Thaise overheid die opgescheept zit met een enorme hoeveelheid (te duur opgekochte) rijst. Zie BP pg 2.

   • chris zegt op

    Goed nieuws: ja en nee. De Chinezen zijn – naar mijn ervaring – harde onderhandelaars en zullen Thailand wel willen helpen maar geen Baht meer betalen dan de huidige marktprijs (en liever lager). Natuurlijk komt er wat geld in het Thai laatje en dat is mooi meegenomen want de vooruitzichten op verkoop van de rijst waren niet gunstig. Het slechte nieuws is dat de Chinezen een dergelijke handel ook voor de komende jaren niet uitsluiten. Denk je eens in: de Thai regering subsidieert de boeren CONTINU door de rijst tegen een vaste prijs boven de marktprijs op te kopen en verkoop het voor de lagere marktprijs aan de Chinezen. Elk jaar opnieuw….Het eind van het liedje is Chinese rijstboederijen met Thai medewerkers. De rijst verdwijnt naar China en Thailand kan naar zijn geld fluiten. Het kost dan ook geen geld meer natuurlijk. Alleen de grootgrondbezitters spinnen er garen bij door de verkoop van de rijstvelden als dat wettelijk mogelijk wordt gemaakt. Anders wordt het een partnership waarin de Thai de grond inbrengt, niks meer hoeft te doen en alleen elk jaar een deel van de winst opstrijkt. Toen hij nog premier was heeft Thaksin al Chinezen in Isaan rondgeleid…..

  • Dick van der Lugt zegt op

   @ Chris Je schrijft: Een van de grootste problemen van China is de voedselvoorziening. Een misschien nog groter probleem is China’s waterhonger, want die heeft consequenties voor alle landen langs de Mekong en voor landen in de Himalaya. Zie het uiterst interessante artikel ‘China, het verschrikkelijke watermonster’ op http://www.dickvanderlugt.nl/buitenland/thailand-2011/thais-nieuws-maart-2011/xayaburi-dam/

   • chris zegt op

    Ze sparen al behoorlijk wat water uit door de WC nooit door te spoelen…..(Lees de Bangkok Post vandaag over de klachten van de groeiende stroom Chinese toeristen)


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website