Was het motto ‘Opgeruimd staat netjes’? Die vraag doemt op naar aanleiding van een vuurgevecht in Chiang Dao (Chiang Mai) tussen de grenspolitie en een bende drugssmokkelaars.

De grenspolitie schoot gisterochtend vroeg vijf smokkelaars dood, maar onder de agenten viel geen enkele gewonde. Het vuurgevecht ontstond toen de politie de smokkelaars probeerden te stoppen. Vijf smokkelaars zagen kans te ontsnappen.

De politie nam zes tassen met ya ba (methamphetamine pillen) in beslag alsmede enkele wapens. In totaal werden 420.000 pillen onderschept. [Zouden die allemaal met de hand geteld zijn?] Vermoedelijk waren de smokkelaars leden van de etnische minderheidsgroep Lahu, die ook bekend staat als de Muser bergstam. De politie vermoedt dat de mannen gehuurd waren om de drugs over de grens te vervoeren, hetgeen me een ijzersterke conclusie lijkt.

– China en Japan gaan hun reiswaarschuwing voor Thailand intrekken. Dit heeft premier Prayut in Beijing te horen gekregen van beider premiers. Prayuth is in China vanwege de 22ste Asia-Pacific Economic Cooperation Summit. Volgens het ministerie van Toerisme en Sport hebben inmiddels zes van de vijftig landen, die na de coup een reiswaarschuwing hebben afgegeven, deze ingetrokken.

China en Japan zijn twee belangrijke landen voor het toerisme, want van de 26 miljoen buitenlandse toeristen die vorig jaar Thailand bezochten, kwam 26 procent uit die landen. In de eerste negen maanden van dit jaar bezochten 3 miljoen Chinezen Thailand, een vermindering met 17 procent op jaarbasis.

– Nog meer nieuws uit Beijing. De Amerikaanse en Russische president maken zich zorgen over de situatie in Thailand. Ze hebben Prayut gevraagd of de situatie weer normaal is, waarop hij heeft geantwoord dat het politieke klimaat verbetert, maar dat het land meer tijd nodig heeft voor politieke hervormingen. Hij heeft hen gevraagd hun oordeel op te schorten tot die gerealiseerd zijn.

De Russische president Poetin heeft Prayut om updates gevraagd over de voortgang van de hervormingen. Let wel: Dit alles komt uit de mond van Prayut, dus voor wat het waard is.

– Een Thaise vrouw van 23 jaar is in Istanbul veroordeeld tot een gevangenisstraf van 10 jaar wegens de smokkel van cocaïne. Ze werd in juni gearresteerd in de transitlounge van luchthaven Atatürk, omdat ze zich verdacht gedroeg. In haar bagage vond de politie meer dan een kilo cocaïne.

De vrouw was met haar Afrikaanse vriend op vakantie in Brazilië geweest en maakte in Istanbul een tussenstop op de weg naar Vietnam. Ze beweerde niet te weten dat er drugs in haar tas zaten. De rechter veroordeelde haar in eerste instantie tot 12 jaar, maar deed er 2 jaar van af vanwege haar voorbeeldig gedrag tijdens haar voorarrest.

– De politie is op zoek naar Thein ‘Hasan’ Win, een 53-jarige Rohingya met de Myanmarese nationaliteit, die verdacht wordt van banden met het zuidelijk verzet. Naar verluidt zou hij Thailand binnen geglipt zijn om het land als basis voor zijn illegale activiteiten te gebruiken. Hij zou in Thailand zijn gezicht willen laten verbouwen om daarna terug te keren naar Myanmar om er aanslagen te plegen.

Het Internal Security Operations Command (Isoc) heeft de bevolking opgeroepen kalm te blijven en niet in paniek te raken als ze de man signaleren, maar de autoriteiten te waarschuwen. Volgens Isoc-woordvoerder Banpot Pulpian zijn er geen aanwijzingen dat het zuidelijk verzet wordt gesteund door internationale of regionale terreurgroepen. Hij acht het verder onwaarschijnlijk dat Thailand het doelwit van terroristische groepen is, alhoewel wel wordt rekening gehouden met een licht verhoogd risico van aanvallen op buitenlandse ambassades en bedrijven.

– De verlaging van de inkomstenbelasting voor de belastingschijven 100.001-300.000, 500.001-750.000, 1-2 en meer dan 4 mijoen baht blijft een extra jaar van kracht. De verlaging is nog een besluit van de regering Yingluck. De overige schijven liet ze ongemoeid.

– Voor wie het interesseert. De whips van de NLA (National Legislative Assembly, noodparlement) hebben besloten het besluit of oud-premier Yingluck in aanmerking komt voor een afzettingsprocedure uit te stellen. De advocaten van Yingluck hebben daar om gevraagd om meer tijd te hebben het dossier te bestuderen.

De National Anti-Corruption Commission heeft de NLA gevraagd Yingluck met terugwerkende kracht uit haar ambt te ontzetten. Ze zou als voorzitter van het National Rice Policy Committee niets gedaan hebben tegen de corruptie in het hypotheeksysteem voor rijst en de uit de hand gelopen kosten. Zie ook de posting: Hypotheeksysteem voor rijst: de kostbare erfenis van Yingluck.

– Nog iets voor wie het interesseert. Vice-premier Wissanu Krea-ngam oppert om delen van de nieuw te schrijven grondwet in een referendum aan de bevolking voor te leggen in plaats van de gehele grondwet. Over de vraag wel of geen referendum wordt al een tijdje gezeurd en dat gezeur zal nog wel een tijd doorgaan. Volgens Wissanu is de gehele grondwet ‘te ingewikkeld’ voor de gewone mensen. Hij heeft ook nog andere bezwaren tegen een referendum over de gehele grondwet, maar dat moet u zelf maar lezen in het artikel Wissanu open to selective charter poll op de website van Bangkok Post.

– De beste manier om boeren te steunen is niet door interventies in de prijs (zoals het hypotheeksysteem voor rijst) maar door de oogst tegen rampen te verzekeren en input subsidies te verstrekken (zaden en andere benodigdheden ter beschikking stellen). Door de input subsidies worden boeren geprikkeld om meer voedsel tegen lagere kosten te produceren. Dit zei Hiroyuki Konuma van de FAO Azië-Pacific op een VN-conferentie over voedselverlies en –verspilling. ‘Die twee middelen zijn een veel gezondere manier om boeren te helpen.’

– De campagne heet ‘Sustainable Mobility Project 2.0’. Het doel is door eenvoudige maatregelen verkeersopstoppingen te voorkomen. Op een 3 kilometer lang wegdeel van de Sathon Road wordt sinds juni een proef gedaan en die heeft al geleid tot een verhoging van de gemiddelde snelheid van 20 km tijdens de spits met 20 procent. Einddoel is het aantal voertuigen dat dagelijks gebruik maakt van de drukke route, 390.000, terug te brengen met 10.000.

Enkele maatregelen: Een knelpunt voor het Bangkok Christan College is opgelost door de schoolbussen bij Central, Tesco en The Mall de studenten af te zetten en op te pikken in plaats van voor de school. Bedrijven langs de weg is gevraagd werktijden te wijzigen en de afstelling van de verkeerslichten is beter afgestemd op de verkeersstroom.

Het ministerie van Transport wil het Sathon-model, zoals het wordt genoemd, als model gebruiken voor andere wegen in de hoofdstad met verkeersproblemen: de Rama IV weg bij de Witthayu kruising, Narathiwat Ratchanakharin weg en de Charoen Krung weg. Die komen in mei en september volgend jaar aan de beurt.

– Hij liet wel eens een enkele dag verstek gaan, na een feestdag bijvoorbeeld: de man op de motorfiets die prompt elke ochtend om half zes om de hoek Nathong 1 kwam binnenscheuren. Ik kon aan het vertrouwde geluid al horen dat hij eraan kwam. Stopte voor mijn hotel, haalde met een snel armgebaar uit zijn volle fietstassen twee kranten, de Thaise Daily News en de Engelstalige Bangkok Post, en gaf die aan mij of de nachtwaker. Dankzij die prompte service kon ik vroeg beginnen met Nieuws uit Thailand.

Maar de komende 5 dagen ligt de bezorging stil. ´She is busy´, zei de receptioniste, die nauwelijks Engels spreekt. Met die vage verklaring moet ik het maar doen. Geen idee wie die ‘she’ is. Ach ja, This is Thailand, zeggen we dan. Een en ander betekent dat ik in de wijk naar de krant op zoek moet, hopend dat de twee kiosken die ik ken, niet door dezelfde bezorger worden bediend. En wanneer dat wel het geval is, moet ik de stad in. Om een lang verhaal kort te maken: De komende 5 dagen verschijnt de rubriek later.

www.dickvanderlugt.nl – Bron: Bangkok Post

Meer nieuws in:

Chinese lening voor aanleg drie dubbelspoorlijnen

2 reacties op “Nieuws uit Thailand – 12 november 2014”

  1. RonnyLatPhrao zegt op

    Dick,

    Sommige dingen in het leven zijn het wachten meer dan waard. Hieronder valt ook jouw “Nieuws uit Thailand”. 😉

  2. erik zegt op

    “…Volgens Wissanu is de gehele grondwet ‘te ingewikkeld’ voor de gewone mensen. Hij heeft ook nog andere bezwaren tegen een referendum over de gehele grondwet, maar dat moet u zelf maar lezen in het artikel Wissanu open to selective charter poll op de website van Bangkok Post…..”

    Gelijk heeft ie. De afdeling ‘corruptiebestrijding’ in de nieuwe grondwet is absoluut te ingewikkeld voor de gewone Henk en Ingrid hier. Of zou hij hen een verrekking van de lachspieren willen besparen?


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website