De mond- en klauwzeer uitbraak in Cambodja, die het leven heeft gekost aan 64 kinderen, heeft voor een ware exodus van Cambodjaanse ouders met hun jonge kinderen naar de provincie Sa Kaeo in Thailand geleid.

De douane in Aranyaprathet had het er maar druk mee. Alvorens de grens te openen, controleerde ze of de kinderen een hoge koorts hadden. Eén kind met een niet eens zo hoge koorts werd tegengehouden.

In het districtshospitaal van Sikhoraphum ontstond gisteren bij ouders met kinderen enige paniek toen bleek dat er een Cambodjaanse moeder was met een kind dat hoge koorts had. De moeder wilde weten of het kind wellicht besmet was. Het bericht vermeldt verder geen bijzonderheden.

In Kanchanaburi zijn drie gevallen van HFMD geconstateerd in het gemeentelijk daycare centrum. Het werd tijdelijk gesloten.

Het mond- en klauwzeervirus heeft in Thailand tussen januari en eind vorige maand 10.813 kinderen ziek gemaakt, circa twee keer zoveel als in dezelfde periode vorig jaar. In tegenstelling tot Cambodja zijn in Thailand geen kinderen overleden. In Cambodja is een agressieve variant van het virus gevonden.

– De Foundation for Consumers heeft op verschillende groentes die in grote supermarkten in Bangkok werden verkocht, resten van twee kankerverwekkende pesticiden gevonden. De stichting heeft het ministerie van Landbouw opgeroepen het gebruik van vier pesticiden te verbieden en ze niet te registreren: methomyl, carbofuran, dicrothopos en EPN.

De Thai Mango Growers Association heeft vorige week daarentegen het ministerie gevraagd juist wel methomyl te registreren.

– De politie krijgt de bevoegdheid een blaastest bij verkeersgebruikers af te dwingen. Wie weigert, is automatisch dronken. De wetswijziging die dit regelt, is voor advies naar de Raad van State en gaat daarna naar het parlement.

– Enkele niet-gouvernementele organisaties (NGO’s) overwegen actie te ondernemen tegen de plannen van de regering om 21 waterreservoirs in de stroomgebieden van vijf rivieren aan te leggen. Ze zeggen dat die projecten enkele grote aannemers bevoordelen. De minister van Science and Technology zit er niet mee. ‘Tijdens de overstromingen vorig jaar hebben die NGO’s niets gedaan om de slachtoffers te helpen.’

– Tenminste 7.000 facturen, door importeurs van luxe wagens uit Engeland ingediend bij de Customs Department, zijn vervalst. Dit heeft het Office of the Public Sector Anti-Corruption Commission (PACC) vastgesteld. Niet alleen is de overheid daardoor 20 miljard aan invoerrechten misgelopen, maar in Engeland hebben de importeurs ook nog eens aanvragen om belastingteruggave gedaan. De Britse ambassade heeft de PACC gevraagd verder onderzoek te doen. Inmiddels zijn 108 douanebeambten overgeplaatst, omdat ze hadden nagelaten te controleren of de facturen echt waren.

– Meer dan 12.000 rai aan overheidsland en bosreservaten is illegaal in gebruik genomen. Phuket spant de kroon met 30 procent illegaal gebruik. Dit zei Vicha Mahakun van de National Anti-Corruption Commission (NACC) gisteren tijdens een forum in Phuket, gewijd aan anti-corruptie. Het totale verlies als gevolg van het illegaal gebruik schatte Vicha op 1 miljard baht. Volgend jaar krijgt elke provincie een kantoor van de NACC.

– Eergisteren was het aantal opgelopen tot 460, gisteren waren het 500 leerlingen die eerder deze week een salmonella vergiftiging opliepen. De schoolmaaltijd met bedorven eieren werd genuttigd door 900 leerlingen van de Chiang Mai Welfare School. De eieren waren door een particulier gedoneerd. 127 leerlingen liggen nog in het ziekenhuis, 1 student is er ernstig aan toe. Hij raakte in een shock en zijn bloeddruk viel. De leerlingen blijven 3 maanden onder observatie omdat de bacterie moeilijk te bestrijden is.

– Thawil Pliensri heeft gisteren de Golden Garuda Award ontvangen vanwege zijn toewijding, eerlijkheid en opvallend vermogen om te coördineren. Thaiwil verloor zijn baan als secretaris-generaal van de National Security Council kort nadat de regering Yingluck de macht had overgenomen. Sindsdien is hij adviseur van de minister-president, wat bepaald geen promotie is. De onderscheiding werd uitgereikt door vice-minister-president Yongyuth Wichaidit. Negen andere hoge ambtenaren kregen ook de onderscheiding.

– Een 44-jarige man, waar de politie naar op zoek was, is gisteren tijdens een vuurgevecht met de politie bij het Mor Chit busstation doodgeschoten. Volgens de politie opende hij als eerste het vuur. De man werd ervan verdacht samen met twee anderen in juni in Chatuchak een aanslag te hebben gepleegd op een loterijagent en twee personen. Die overleefden de aanslag, maar een getuige werd later in Petchaburi vanaf een motorfiets gedood. Een tweede verdachte is al eerder aangehouden.

– De Thais-Amerikaanse Joe Gordon, die tot 2,5 jaar gevangenisstraf was veroordeeld wegens majesteitsschennis, heeft gratie van de koning gekregen. Gordon, een tot Amerikaan genaturaliseerde Thai met de Thaise naam Lerphong Wichaikammart, had een vertaling van passages uit The king never smiles op het internet gezet. Dit boek is in Thailand verboden. Gordon werd in mei 2011 tijdens een bezoek aan Thailand in Nakhon Ratchasima gearresteerd. Hij heeft schuldig gepleit, waardoor zijn aanvankelijke straf van 5 jaar werd gehalveerd. Dinsdag werd hij vrijgelaten. In de Bangkok Remand Prison zitten nog zes personen gevangen wegens majesteitsschennis.

– De douane op Suvarnabhumi heeft een marmoset [?], 12 lorises [?] en 11 pythons onderschept. Ze zaten in een koffer van een man en een vrouw, die naar Koeweit zouden vertrekken. Toen de koffer werd gescand, namen ze beiden de benen. De dieren worden ondergebracht in een centrum in Chon Buri.

– De bouw komt 100.000 werkers tekort en daarom moet de regering buitenlandse werknemers uit andere landen dan Cambodja, Laos en Myanmar toelaten. Vietnam bijvoorbeeld heeft een ruim aanbod aan bouwvakkers. Dit pleidooi houdt Chakporn Oonjitt, directeur van het Construction Institute of Thailand.

De bouw biedt werk aan 2,68 miljoen arbeiders, oftewel 7 procent  van het totale arbeidsbestand (cijfers van april). Volgens de officiële cijfers komen daarvan 200.000 uit het buitenland, maar waarschijnlijk bedraagt het werkelijke aantal het drievoudige.

Thailand telt 80.289 aannemingsbedrijven: 120 zijn beursgenoteerd; 99,8 procent zijn kleine en middelgrote bedrijven. Tezamen hadden ze vorig jaar een omzet van 269,76 miljard baht (2,5 procent van het bbp). De verhoging van het minimumdagloon met 40 procent heeft geresulteerd in een verhoging van de bedrijfskosten met 8 procent.

– Spring Airlines, China’s eerste en enige budgetluchtvaartmaatschappij, begint op 10 augustus met een dagelijkse non-stop vlucht Bangkok-Shanghai, een route die alleen door drie full-service maatschappijen wordt bediend. Thailand is na Japan Spring’s tweede buitenlandse bestemming. Het is gekozen omdat Thailand een populair vakantieland is van Chinezen. Naar verwachting komen dit jaar 2 miljoen Chinese toeristen naar Amazing Thailand.

– Sombere cijfers over de export van garnalen. De export naar de VS, de grootste exportmarkt voor Thaise garnalen, nam de eerste vier maanden met 31 procent op jaarbasis af en de export naar de EU zakte met 12,3 procent op jaarbasis.

De prijs van garnalen bedroeg begin dit jaar 166 baht per kilo en is in april gezakt naar 122 baht. Vietnam maakt daar, aldus de garnalenexporteurs, misbruik van door de goedkope garnalen op te kopen en die door te exporteren. In de eerste vier maanden van het jaar importeerde Vietnam 2.860 ton garnalen (vers, gekoeld, ingevroren en bewerkt) uit Thailand, een toename van 302 procent op jaarbasis. De Vietnamese export naar Japan nam in januari en februari met 12 procent toe.

– Het midden- en kleinbedrijf (MKB, in het Engels SME) vraagt om een renteverlaging om de stijgende bedrijfskosten te helpen verlichten. Patchara Samalapa, vice-president van de Kbank, zegt dat de stijgende loonkosten het grootste bedrijfsrisico voor SME’s vormen en niet de Europese schuldencrisis.

Een verlaging van de huidige rente van 8 procent zit er evenwel niet in bij Kbank. Wel kan de bank hulp bieden door de looptijd van leningen te verlengen of een speciaal op de klant toegesneden financieel pakket aan te bieden. Automatisering kan de productiviteit verhogen en de kosten verlagen, maar dat is geen praktische oplossing voor SME’s, zegt Patchara.

Kbank is qua vermogen Thailand’s vierde grootste bank en heeft de meeste SME-klanten. De SME leningenportfolio bedraagt 440 miljard baht. Deze week introduceerde de bank een nieuw leningenpakket met flexibele rente, aflossingen en betalingsdata.

– Projectontwikkelaar SC Asset Corporation Plc, eigendom van de Shinawatra’s, gaat een fabriek van prefab bouwelementen bouwen naast de Shinawatra universiteit in Pathum Thani. De fabriek krijgt een capaciteit van 2.000 elementen per jaar, maar het eerste jaar rollen 300 elementen van zes productielijnen, bestemd voor drie woningtypes. De elementen worden hoofdzakelijk gebruikt bij de bouw van vrijstaande huizen, die begin volgend jaar start.

SC heeft al ervaring met prefab elementen. Sinds begin dit jaar betrekt ze die voor haar stadswoningen van C Case Co. Met dit bedrijf gaat SC een joint venture vormen. De nieuwe fabriek kost 150 miljoen baht. SC investeert in de activa en het machinepark, C Case Co brengt de know-how in en personeel.

www.dickvanderlugt.nl – Bron: Bangkok Post


» Laat een reactie achter


3 reacties op “Nieuws uit Thailand – 12 juli 2012”

 1. Dick van der Lugt zegt op

  Nieuws uit Thailand is inmiddels aangevuld met economisch nieuws. Onder meer: De bouw komt 100.000 werkers tekort; Sombere cijfers over de export van garnalen.

  VN:F [1.9.22_1171]
  Waardering: 0 (obv 0 stemmen)
 2. lexphuket zegt op

  Een marmoset is een klein soort primaat uit Zuid Amerika, ook Ouestiti of b.v. penseelaapje genoemd. Een lori of loris is ook een primaat.
  Is er iets naders bekend over de zgn mond- en klauwzeer? Voor Zover mij bekend is Mond- en Klauwzeer virus voor vele diersoorten, waaronder de mens, volkomen ongevaarlijk. Mogelijk wordt hier een ander virus bedoeld

  VA:F [1.9.22_1171]
  Waardering: 0 (obv 0 stemmen)
  • Dick van der Lugt zegt op

   De krant schrijft: Het virus dat in Cambodja gevonden is, EV-71, is een kwaadaardige stam van het mond- en klauwzeervirus.

   VA:F [1.9.22_1171]
   Waardering: 0 (obv 0 stemmen)

Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website