Ik word soms gestoord van de Bangkok Post. Voor het vermogen van de jongere broer van premier Prayut geeft de krant vandaag een geheel andere verklaring dan gisteren.

Gisteren zei Preecha dat hij ook bankrekeningen van het leger had opgegeven, die hij eerder beheerde. Dit zou de verklaring zijn voor het bedrag van 42 miljoen baht.

Vandaag niets daarover. Nu schrijft de krant dat het geld een combinatie is van de erfenis van zijn ouders, zijn gespaarde salaris als legerofficier en het inkomen van zijn echtgenote. Geen woord over de legerbankrekeningen.

Preecha moest een opgave doen van zijn vermogen en verplichtingen omdat hij lid is van de NLA (National Legislative Assembly, noodparlement). Zijn grote vermogen evenals dat van andere legerofficieren – laten we het vriendelijk formuleren – roept vragen op.

Maar premier Prayut zegt dat de mensen zich niet moeten laten meeslepen en een verkeerd idee moeten krijgen over die vermogens. Dat zei hij gisteren tijdens zijn wekelijks tv-praatje Returning happiness to the People.

‘Ik vraag jullie om mensen niet te beoordelen op basis van je eigen indrukken. Sommigen zullen zich afvragen hoe het kan dat een ambtenaar zo vermogend is. Misschien is hij wel in een rijke familie geboren en is hij niet door corruptie rijk geworden. Ik vind het verkeerd als we een boek beoordelen aan de hand van de omslag.’

– Nog een tweede geval van afwijkende berichtgeving. De drie inzittenden van een vermiste helikopter in Krachin (Myanmar) waren eerder volgens de krant in leven, maar nu schrijft de krant dat één is overleden: de Myanmarese piloot.

De Thaise piloot en een passagier overleefden de noodlanding, die vanwege het slechte weer moest worden gemaakt. Ze werden na elf dagen gevonden. De piloot ligt in het ziekenhuis en is herstellende. De helikopterbemanning was op een missie om voedsel te droppen voor twee vermiste bergbeklimmers. Over hun lot geen woord in het bericht.

– De verkrachting van een 16-jarig meisje door twee agenten in Phetkasem komt niet opnieuw voor de rechter (foto homepagina). Het Hof van Beroep schaart zich met dit besluit achter de eerdere weigering door een lagere rechtbank. De echtgenotes van de agenten hadden om heropening gevraagd omdat het meisje haar verklaring heeft ingetrokken. Haar moeder zou haar geprest hebben de agenten te beschuldigen.

Het Hof van Beroep hechtte echter weinig waarde aan de intrekking. Het meisje kan dat wegens ‘andere motieven’ [lees: bedreiging] hebben gedaan. Bovendien was het bewijs, gebruikt om het verzoek de heropening te ondersteunen, ‘verdacht’. Voorts wees het Hof erop dat de agenten nooit eerder de verklaring van het meisje hebben bestreden.

De verkrachting vond zeven jaar geleden plaats in het politiebureau van Bang Kae (Phetkasem) waar de twee agenten werkten. De agenten kregen een gevangenisstraf van 20 jaar plus elk een boete van 40.000 baht. Het meisje, dat was aangehouden op beschuldiging van drugsgebruik, heeft een gevangenisstraf van negen maanden gekregen voor het afleggen van een valse verklaring.

– Een politieagent in Pattani draait zes maanden de bak in omdat hij een zakenman, die veroordeeld was wegens het bezit van valse immigratiedocumenten, had vrijgelaten. En dat beschouwde de Pattani Provincial Court gisteren als minachting van de rechtbank. De agent zegt door zijn meerdere te zijn bevolen de man vrij te laten en daarbij waren ook vier andere hoge politieofficieren betrokken.

Een tweede gevangenisstraf hangt hem nog boven het hoofd, want hij kan ook veroordeeld worden tot een gevangenisstraf van één tot zeven jaar wegens het vrijlaten van een veroordeelde misdadiger.

De zakenman is voortvluchtig; hij zou zich schuilhouden in Narathiwat. De man is eigenaar van een houthandel, maar vermoed wordt dat dit een dekmantel is voor de smokkel van olie. Hij zou ook betrokken zijn bij de verkoop van ondergrondse lootjes tussen 2003 en 2006. Voorts heeft de man de belasting voor een bedrag van 414 miljoen baht ontdoken.

– Het onderhandelingsteam om de vorig jaar afgebroken vredesgesprekken met het zuidelijk verzet te hervatten, is gevormd. Nu nog de delegatieleider kiezen en een datum prikken. De keuze van de delegatieleider is een heet hangijzer: moet het een burger worden of een militair? Maleisië, dat optreedt als facilitator van de gesprekken, zou een voorkeur voor een burger hebben. Legercommandant Udomdej Sitabutr oppert de mogelijkheid van een gezamenlijke leiding. In tegenstelling tot vorig jaar schuiven nu meer verzetsgroepen aan de onderhandelingstafel aan.

– Een ruzie over 5 baht tussen twee Myanmarese werknemers bij een fabriek in Prachuap Khiri Khan, waar ananas wordt ingeblikt, is voor een van de twee geëindigd in het ziekenhuis. Hij liep steekwonden aan rug en maag op. Het slachtoffer was er door de ander van beschuldigd hem voor 5 baht te hebben opgelicht bij het kopen van een fles sterke drank.

– De Thaise vissers die onder onmenselijke omstandigheden op Thaise trawlers in Indonesische wateren werkten en gevlucht zijn naar Ambon, krijgen een gratis retourreis naar Thailand aangeboden door het ministerie van Buitenlandse Zaken. Per boot, niet per vliegtuig. Vissers die het vliegtuig nemen, moeten de regering 3.000 baht betalen voor de kosten.

Een eerste groep van zes vissers keerde eerder terug, vier staan in de startblokken en elf hebben nog niet beslist. De zaak is aan het licht gekomen door een bezoek van de Labour Rights Promotion Network Foundation aan het eiland.

– Met zijn verhalenbundel Asorapit Lae Ruang Uen Uen (Venom and other stories) heeft de 57-jarige Daen-Aran Saengthong, pseudoniem van Saneh Sangsuk, de Southeast Asian Writers Award gewonnen, een wedstrijd die in de afzonderlijke Aseanlanden wordt gehouden.

De jury looft de schrijver voor het herinterpreteren van oude mythes, fabels en legendes tot krachtige en tijdloze teksten in een prachtige taal. De verhalen moedigen lezers aan na te denken over de kracht van bestemming en het belang van geloof.

– Ons treft geen blaam, zegt het Office of the Basic Education Commission (Obec). We hebben het geld alleen maar verdeeld en de keuze van de scholen lag al vast. De secretaris-generaal van Obec verweert zich naar aanleiding van het schandaal rond de aanleg van futsal velden bij 358 scholen in 2012.

De Public Anti-Corruption Commission is in de zaak gedoken omdat ondeugdelijk materiaal is gebruikt, waarvoor ook nog eens te veel is betaald. Zeshonderd onderwijzers, die toezicht moesten houden op de aanleg, zitten in de beklaagdenbank. Volgens eerdere berichten hebben sommige scholen het geld van Obec (in totaal 689 miljoen baht) voor andere doeleinden gebruikt.

– Het is nog niet strafbaar: het verwaarlozen of mishandelen van dieren, maar dat zit er wel aan te komen. De NLA (National Legislative Assembly, noodparlement) buigt zich momenteel over een wetsvoorstel . In eerste lezing is het al goedgekeurd. Een parlementscommissie kjkt er nog eens goed naar, waarna het voorstel in twee lezingen terugkomt in het parlement.

De strafmaat bedraagt maximaal 1 jaar en/of een maximale boete van 20.000 baht. De wet geeft ambtenaren de bevoegdheid huiszoeking te doen wanneer dierenmishandeling wordt vermoed.

www.dickvanderlugt.nl – Bron: Bangkok Post

Meer nieuws in:

Meeste kindersekstoeristen zijn Aziaten
Koh Tao moorden: Myanmar dringt aan op ‘eerlijk’ onderzoek

1 reactie op “Nieuws uit Thailand – 11 oktober 2014”

  1. Gerrie Q8 zegt op

    Ik geef de generaal BD groot gelijk dat je een boek niet moet beoordelen op de omslag. De verhalen van ons nieuwe boek Exotisch, bizar en raadselachtig Thailand , heeft prachtige verhalen binnenin en dat zou je aan de buitenkant niet zeggen.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website