Een Cambodjaanse straatverkoper bij de centrale markt van Phnom Penh (Cambodja), in de jaren dertig door de Fransen gebouwd. Het land vierde zaterdag dat het 60 jaar geleden onafhankelijk werd. Ook in het buurland wordt de uitspraak van het Internationale Hof van Justitie te Den Haag met spanning tegemoet gezien.

Slaat de vlam in de pan vandaag of valt het allemaal wel mee? Joost mag het weten, maar de voortekenen zijn allesbehalve geruststellend. Het Centre for the Administration of Peace and Order houdt rekening met verstoring van de openbare orde [lees: schermutselingen] en heeft de veiligheidsmaatregelen opgeschroefd.

Vandaag is een spannende dag omdat de Senaat het controversiële amnestievoorstel behandelt en in Den Haag het Internationale Hof van Justitie uitspraak doet in de Preah Vihear-zaak, oftewel: is het door beide landen betwiste gebied van 4,6 vierkante kilometer bij de tempel Thais of Cambodjaans grondgebied? Naar verwachting stemt de Senaat het voorstel af, maar daarmee is de kou nog niet uit de lucht, want dan gaat het voorstel terug naar het Huis van Afgevaardigden.

Om die reden heeft parlementslid Suthep Thaugsuban, die de leiding heeft over de rally van de Democraten op Ratchadamnoen Avenue, het ultimatum gesteld: het voorstel moet uiterlijk om 18 uur vandaag van tafel. ‘Om zes uur moet de familie Shinawatra de televisie aanzetten om naar mij te luisteren’, zei Suthep gisteren dreigend [?]. Hij heeft de bevolking opgeroepen om zich bij het protest aan te sluiten.

Minister Chaturon Chaisaeng (Onderwijs) riep de regering gisteren op om te beloven dat het voorstel niet opnieuw wordt ingebracht wanneer de Senaat het afwijst. ‘De meeste demonstranten zijn tegen de politieke amnestie, maar ze willen niet de regering omver werpen. Het is maar een kleine groep, die dat wil. Dat kunnen ze beter met grondwettelijke middelen doen.’ Volgens de minister biedt ontbinding van het Huis van Afgevaardigden geen oplossing, omdat Pheu Thai een goede kans heeft herkozen te worden.

Ander amnestienieuws:

 • Tegenstanders van het amnestievoorstel demonstreren vandaag rond het middaguur op verschillende plaatsen in Bangkok: Silom, Asok, Saphan Khwai en Ratchadapisek. Daarna marcheren ze naar de Ratchadamnoen Avenue.
 • Drie anti-regeringsgroepen, die hun tenten hebben opgeslagen bij de Phan Fa brug op de Ratchadamnoen Avenue, hebben sinds zaterdag hun eisenpakket uitgebreid: niet alleen moet het amnestievoorstel van tafel, maar ook moet de regering haar biezen pakken. Ze zijn niet van plan te vertrekken, wanneer de Senaat zoals verwacht het amnestievoorstel vandaag verwerpt.
 • Twee voormalige leiders van de People’s Alliance for Democracy (PAD, geelhemden) maken vandaag hun standpunt en plannen bekend. Tot nu toe mengden ze zich niet in de protesten.
 • In het land worden verspreid demonstraties georganiseerd. De vrees bestaat dat roodhemden en anti-regerings demonstranten elkaar te lijf gaan.
 • Gisteren hield het United Front for Democracy against Dictatorship (UDD, roodhemden) een grote rally bij het SCG Muangthong United voetbalstadion. Volgens de organisatoren waren er 100.000 mensen, de krant houdt het op 50.000. UDD-voorzitter Tida Tawornseth gooide olie op het vuur. ‘We moeten onze beweging versterken om de conservatieve beweging terug te dringen. Vandaag is een nieuwe gevechtsronde. De democratische krachten moeten aanvallen.’
 • Zo’n vijfduizend roodhemden verzamelden zich rond het middaguur gisteren op de Ratchaprasong intersection, de locatie die in 2010 68 dagen door hen bezet werd gehouden. Later vertrokken ze naar het stadion, maar sommigen bleven er voor een candle-lit ceremonie ter herdenking van de slachtoffers van destijds.
 • Staatssecretaris en roodhemdleider Nattawut Saikuar beweert op zijn Facebook-pagina dat de demonstranten op Ratchadamnoen Avenue vandaag het Government House gaan belegeren. Suthep ontkent dat. ‘We zijn geen dwazen, zoals de roodhemden’, refererend aan de belegering door roodhemden in 2010. De toenmalige regering van Democraten verhuisde de kabinetsvergadering toen naar de militaire basis op luchthaven Don Mueang. ‘Het heeft geen enkele zin om het Government House te belegeren.’
 • Uit Surat Thani, een Democratisch bolwerk, zijn gisteren 3.200 mensen naar Bangkok vertrokken om de demonstratie op de Ratchadamnoen Avenue te versterken.
 • Het Department of Special Investigation (DSI, de Thaise FBI) waarschuwt de leiders en financiers van de anti-amnestie protesten dat de protesten in strijd met de Internal Security Act zijn. Het wijst erop dat er geen reden is om nog langer te demonstreren omdat de coalitiepartijen het omstreden voorstel niet langer steunen en omdat de zes andere voorstellen zijn ingetrokken. De DSI zegt dat doorgaan met de protesten tot geweld en chaos kan leiden, zoals in het verleden.
 • Vandaag houden vijftien scholen in de buurt van de Ratchadamnoen Avenue de deuren gesloten. De autoriteiten vrezen voor de veiligheid van de leerlingen. Bovendien zijn wegen afgesloten, zodat de scholen moeilijk bereikbaar zijn. De Mattayom Wat Makutkasat school in Dusit is vandaag open, maar de buitenschoolse activiteiten zijn geschrapt, zodat de leerlingen vroeg naar huis kunnen. Acht andere scholen in Dusit (een van de drie districten waar de ISA geldt) zijn normaal geopend.

– Drie soldaten en twee burgers zijn gisteren bij een bomaanslag in Rueso (Narathiwat) gewond geraakt. De bom was naast de betonnen muur om het huis van de moeder van een voormalige burgemeester van Rueso geplaatst. Toen een truck en pickup met achttien soldaten en een pickup met burgers passeerden, werd de bom tot ontploffing gebracht.

In Yaring (Pattani) is gisterochtend vroeg een dorpshoofd doodgeschoten. De man reed op zijn motorfiets toen hij vanaf een pickup truck, die hem had gevolgd, onder vuur werd genomen.

In Rueso (Narathiwat) werd zaterdagavond een man (18) vanuit een hinderlaag doodgeschoten. Zijn twee vrienden (16 en 26) raakten gewond.

– Een tweede verdachte, aangehouden in de moordzaak Jakkrit (de man die in zijn Porsche werd doodgeschoten), zegt dat Jakkrit’s schoonmoeder het meesterbrein achter de moord is. Voraphanpuree ‘Mam’ Montri-areekul (foto homepagina), die bij een bewakingsbedrijf werkt, is een kennis van Jakkrit’s echtgenote. Ze zou op verzoek van de moeder een advocaat hebben benaderd om de moordaanslag te regelen.

Zodra de vrouw is verhoord, gaat de politie arrestatiebevelen tegen alle verdachten aanvragen, waaronder de echtgenote en haar 72-jarige moeder. Volgens de verdachte heeft de moeder 1,2 miljoen baht aan de advocaat betaald.

De schoonmoeder zou tot de rigoureuze maatregel hebben besloten omdat ze bang was dat Jakkrit haar dochter en kinderen kwaad zou doen. Hij was al een keer aangehouden wegens bedreiging van zijn echtgenote en moeder en op borgtocht vrij.

– Vandaag om 16 uur Thaise tijd doet het Internationale Hof van Justitie (ICJ) te Den Haag uitspraak in de Preah Vihear-zaak. Op haar Facebook-pagina vraagt premier Yingluck de bevolking vertrouwen te hebben in de regering. De overige blabla laat ik weg, die kan iedereen wel bedenken. Zonde van de ruimte op Thailandblog.

Gisteren vergaderde het Thai-Cambodian Regional Border Committee in Surin. De leden beloofden naar vrede langs de grens te streven. De twee strijdkrachten blijven op hun huidige positie bij de grens, ongeacht de uitspraak van het ICJ. Beider legercommandanten zullen elk uur telefonisch contact hebben. Dat contact moet misverstanden of provocaties voorkomen.

Commandant Chea Mon van Cambodja’s Fourth Region Army ontkent dat troepenversterkingen zijn aangevoerd. Die geruchten berusten op een misverstand. Soldaten hebben hulpgoederen naar de slachtoffers van overstromingen gebracht, zegt hij.

Vandaag en morgen houden veertig scholen aan de grens de deur gesloten.

De tempels Ta Muen Thom en Ta Kwai in Phanom Dong Rak, waar in 2010 en 2011 is gevochten, waren gisteren normaal open. Soldaten uit beide landen komen elk middag om 3 uur bij elkaar. De locatie wordt als uiterst gevoelig beschouwd omdat de soldaten er vrij dicht bij elkaar zijn gelegerd.

– Bij een vuurgevecht tussen rangers en drugssmokkelaars aan de grens met Myanmar in Chiang Mai zijn vier smokkelaars doodgeschoten. Tevens werden 400.000 speed pillen in beslag genomen. De overige smokkelaars zagen kans te ontsnappen. Aan Thaise zijde vielen geen slachtoffers.

– Drie parken in Chatuchak worden samengevoegd, zodat een groen gebied van 727 rai ontstaat. Het nieuwe park wordt het grootste van Bangkok. Binnen twee maanden moet het zover zijn. De drie zijn het Chatuchack park, Queen Sirikit Park en het Vachirabenjata Park, dat ook bekend staat als Suan Rot Fai railway park. Verder zijn in Bangkok twee parken in aanleg: een park van 3 rai aan Charan Sanitwong Soi 42 in Bang Phlat en een van 34 rai in Vatcharapol.

– Tot nu toe zijn 129 personen bezweken aan dengue fever (knokkelkoorts) en 139.681 gevallen zijn gediagnostiseerd. Naar verwachting neemt het aantal gevallen tijdens het komende koele seizoen af.

– 72 procent van de respondenten in een peiling van Abac heeft minder vertrouwen in de regering, tegen 10 procent meer. 70 procent denkt dat het leger niet ingrijpt. 78 procent voelt zich senang over de protesten in Bangkok, omdat ze bewijs van de eenheid van de bevolking zijn.

www.dickvanderlugt.nl – Bron: Bangkok Post


Ingezonden mededeling

Op zoek naar een leuk cadeau voor sinterklaas of kerstmis? Koop Het Beste van Thailandblog. Een boekje van 118 pagina’s met boeiende verhalen en prikkelende columns van achttien bloggers, een pittige quiz, handige tips voor toeristen en foto’s. Bestel nu.» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

16 reacties op “Nieuws uit Thailand – 11 november 2013”

 1. Dick van der Lugt zegt op

  Breaking News De 72-jarige schoonmoeder van de vermoorde Olympisch sportschutter Jakkrit Panichpatikum (de man die in zijn Porsche werd doodgeschoten) heeft vanmiddag bekend dat zij een huurmoordenaar de opdracht heeft gegeven hem te vermoorden. Zijn echtgenote zou daarbij niet betrokken zijn. Als verklaring gaf de vrouw dat Jakkrit ondanks herhaalde excuses zijn vrouw regelmatig mishandelde.

  • chris zegt op

   Persoonlijk geloof ik er geen snars van dat de weduwe van Jakkrit hier niks van wist. Ze had al enige tijd een nieuwe vriend en wilde van Jakkrit scheiden. Zijn dood maakt haar een moeder in de gevangenis rijker maar ook naar verluidt 100 miljoen baht (van Jakkrits levensverzekering). Geld genoeg voor een leugentje om bestwil, denk ik dan stiekem maar.
   De moeder vertelde ook dat haar dochter – toen ze voor de derde keer in verwachting was – door Jakkrit zo werd geslagen dat zij een miskraam kreeg. Ze zei niet wie de vader was………Ik denk dat Jakkrit dat wel wist………………
   Wie weet komen de echte antwoorden nog in de nabije toekomst.

 2. Dick van der Lugt zegt op

  Breaking News Cambodjaans grondgebied bij de tempel strekt zich tot het natuurlijk uitsteeksel (voorgebergte), waarop de tempel staat, heeft het ICJ vanmiddag besloten. Het Hof wees Cambodja’s eis af om ook de nabijgelegen heuvel Phnum Trap of Phu Makheu in Thailand aan haar toe te wijzen. Pheu Makheu bevindt zich in de betwiste 4,6 vierkante kilometer. (Bron: website Bangkok Post)

  • cor verhoef zegt op

   Dat is maar voor een klein gedeelte waar Hans. De protesten die een week geleden begonnen waren in eerste instantie tegen de Amnestie wet en nu die van tafel is, gaan de protesten door tegen wat wellicht de meest corrupte en incapabele regering in de geschiedenis van dit land is. De protestanten hebben helemaal geen minutie nodig in de vorm van de ICJ beslissing. De minutie wordt dagelijks geleverd door de door en door corrupte PTP.

   • cor verhoef zegt op

    De enige groepen die werkelijk problemen hebben met de tempel is de Dhamma Army group, geleid door ‘has been’ Chamlong Srimuang, een man die door niemand serieus wordt genomen, en de Thai Patriots, een clubje uiterst nationalistische huilebalken met een minimale aanhang. De huidige protesten zijn gericht tegen de uiterst corrupte signatuur van dit bewind, geleid door een remote control PM. Alle, maar dan ook alle demonstranten die ik ken, zal die hele tempel een worst zijn. Deze regering moet weg.

   • chris zegt op

    De protesten tegen de amnestie-wet zijn – mijns inziens – helemaal niet georganiseerd en gecontroleerd door de Democraten. Indien dat wel het geval zou zijn zouden zij tevoren geweten hebben hoeveel latente medestanders ze hadden. Ondanks de kritiek die er op het wetsvoorstel was, MET NAME van buiten het parlement, werd het voorstel in het huis aangenomen. De door Thaksin beloofde vergoeding voor VOOR stemmen was voor de leden van de Pheu Thai blijkbaar aantrekkelijker dan luisteren naar HET volk.

    Deze arrogantie van de Pheu Thai lokte een soort kettingreactie uit bij zeer diverse groepen: van advocaten, dokters en verpleegsters, presidenten van universiteiten, nakomelingen van de koninklijke familie, de rechterlijke macht. Als je in Thailand werkt (zoals ik) word je dagelijks met de discussie op kantoor geconfronteerd. Yingluck had zo wijs moeten zijn om het voorstel in te trekken.

    Dat zij nu wacht op het oordeel van de Senaat maakt de protestbewegingen alleen maar kwader en meer vastbesloten om het niet te laten bij het afstemmen van het amnestie-voorstel maar door te gaan tot deze regering ontslag neemt, wegens minachting van de mening van het volk. Dat is een kwestie van tijd, als je als PM tenminste nog zelfstandig kunt denken.

  • Rob V. zegt op

   diHet is even wachten op een duidelijk kaartje over war de grens nu ligt en waar deze lag volgens Thailand en waar die lag volgens Cambodja.
   De Bangkok Post spreekt over dat de promontory is toegewezen aan Cambodja:

   “Cambodia’s sovereignty over a disputed temple on its border with Thailand extends to the natural promontory bearing the monument, the International Court of Justice (ICJ) unanimously ruled Monday.

   However, the court rejected Cambodia’s claim that it was also awarded a nearby hill, called Phnum Trap or Phu Makheu in Thailand, by the 1962 ICJ ruling that was being interpreted in Monday’s judgment.

   Pheu Makheu is in the disputed 4.6 square kilometre area.”
   Bron: http://www.bangkokpost.com/news/local/379284/icj-promontory-is-cambodian

   Als ik het zo lees is dus een deel aan Thailand toegewezen (de heuvel t/m de natuurlijke richel?) en een deel direct naast de tempel aan Cambodja. Waar die grens dan precies ligt zo ik toch graag in een kaartje zien, dat maakt een hoop duidelijk.

 3. Rik zegt op

  Zover ik het kan zien/lezen is de tempel en het grondgebied er om heen voor Cambodja en niet voor Thailand. Het is een hele lap teks om door te spitten hoor.

  http://www.icj-cij.org/docket/files/151/17704.pdf

 4. Gerrie Q8 zegt op

  Ik zal het maar even afwachten. De laatste 2 reacties spreken elkaar tegen (voor zover ik het begrijp tenminste)

 5. Dick van der Lugt zegt op

  Breaking News De regering kan het omstreden amnestievoorstel niet intrekken en zeker niet voor 6 uur vandaag, zoals de Democraten hebben geëist. De wet staat dat niet toe, nu het voorstel wordt behandeld door de Senaat. Wanneer de Senaat het voorstel afwijst, gaat het terug naar het Huis van Afgevaardigden, dat pas na 180 dagen beslist wat ermee moet gebeuren.

  De regeringswhips gaan het voorstel doen om op 13 november een gezamenlijke vergadering van Senaat en Huis van Afgevaardigden te beleggen om uit de impasse te komen.

  Ter toelichting: Een whip is een persoon die voorafgaand aan een stemming in het parlement ervoor moet zorgen dat de leden van zijn eigen partij aanwezig zijn en de stem op het juiste voorstel uitbrengen. De term wordt gebruikt in de Britse, Amerikaanse en Canadese politiek.

  In Nederland bestaat een dergelijke functie niet, alleen al omdat deze onwettig zou zijn. In de Nederlandse Grondwet is vastgesteld dat parlementsleden stemmen zonder last of ruggespraak. (Bron: Wikipedia)

  • danny zegt op

   beste Dick,

   Bedankt voor de goede uitleg van een whip. Ik had er nog geen idee van.
   Fijn en goed dat Dick ook na de vertaling van de Bangkok Post het nieuws ook in de middag toelicht.
   Vele fallang in dit gebied volgen jouw nieuwsberichten en toelichtingen.
   een goede groet van Danny

 6. chris zegt op

  Gewoon televisie kijken en je ziet anti-Thaksin demonstraties in het zuiden van het land, maar ook in Ubon Ratchatani, Udonthani…dus in het hol van de leeuw…..
  Rijstboeren beginnen ook kwaad te worden omdat ze sinds begin oktober geen betaling hebben ontvangen voor hun rijst en de Landbouwbank failliet is als het Ministerie van Financien niet bijspringt. En dat doen ze pas in Januari, zeggen ze……..je zal maar boer zijn…..

 7. cor verhoef zegt op

  Hans, je begaat toch niet ook de fout zoals de Roodhemd sympathisanten, door de aantallen demonstranten lacherig af te serveren als insignificant vergeleken bij de aantallen die de Roodhemden op de been krijgen. De meeste tegenstanders van dit bewind hebben allemaal een baan waar ze dagelijks naar toe moeten en betalen de belasting waarmee het rijst hypotheek fiasco mee misgefinancieerd is.

 8. Rob V. zegt op

  In diverse landen waren er ook protesten (protestjes). Afgelopen weekend bijvoorbeeld de zondag bij de Thaise ambassade in Den Haag, ik zag op Facebook ook foto’s van een protest in Londen. Ik heb de koppen niet geteld maar in Den Haag zullen het er 200 zijn geweest schat ik?? We konden binnen bij de ambassade, toen een tijdje tegenover de ambassade wat geroepen en het volkslied gezonden, daarna doorgelopen naar het Vredespaleis. Er was ook een Thaise media, een journalist en cameraman al weet ik niet van welke zender. Die interviewde diverse mensen (Thai en Nederlanders). Na afloop bedankte veel mensen de politie (mijn vriendin, vrienden en ik ook).

  http://www.nationmultimedia.com/politics/Thai-protests-against-amnesty-bill-spread-to-other-30219115.html
  (foto’s van het protest gisteren bij de Thaise ambassade in Den Haag kan ik niet vinden op privé/afgesloten Facebook accounts na)

  • Rob V. zegt op

   Na wat googlen alleen dit linkje gevonden, verder weinig of niets over te vinden, ook niet bij lokale/regionale media zoals TV West:
   http://www.dichtbij.nl/den-haag/lifestyle/zorg-en-welzijn/artikel/3172271/haagse-protestmars-amnestiewet-thailand.aspx

   En op dit foru een tweetal foto’s:
   http://thailandgek.actieforum.com/t1008-thai-in-den-haag-protesteren-tegen-omstreden-amnestiewet#1675

 9. chris zegt op

  beste Hans,
  1. google is wel leuk maar geeft niet de waarheid weer maar de visie van de verschillende media op de gebeurtenissen. Als werkende sta ik middenin de feiten en ik kan je verzekeren dat de protesten niet werden gecontroleerd door de Democraten maar dat men nu dat wel poogt. Met Suthep aan het hoofd (die ook een minder goed imago heeft) is die poging om de protesten te beheersen en te gebruiken ten voordele van de Democarten gedoemd te mislukken.
  2. Thailand is geen democratie en is in de afgelopen decennia niet eens op weg daarnaartoe omdat de ‘gekozen’ politici niet van de fouten leren die de eigen partije n de andere partijen maken. Men blijft steken in een egoistische oligarchie. Er is een ‘nieuwe’ weg nodig en die loopt niet via de bestaande of door de oude elites nieuw op te richten partijen.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website