De trieste restanten van een moordaanslag in Mayo (Pattani)

Het recente Thaise vredesinitiatief in het Zuiden heeft een veel grotere inzet van beide zijden nodig, wil het serieus voortgang kunnen maken, zegt Duncan McCargo, hoogleraar Southeast Asia Politics aan de universiteit van Leeds. Het probleem aan Thaise kant is dat de leiding versnipperd is en aan de kant van de militanten dat ze gedecentraliseerd opereren.

Volgens McCargo wantrouwen politici en overheidsdiensten elkaar, doelend op de National Security Council, het Southern Border Provinces Administration Centre, het leger en het Internal Security Operations Command.

‘Elke dialoog, door één instantie begonnen, wordt stilletjes door een ander verworpen. Opeenvolgende regeringen hebben de politieke aard van het conflict ontkend en waren niet genegen serieus te praten over autonomie of andere vormen van decentralisatie. Er zijn ook weinig aanwijzingen dat het leger deze keer medewerking verleent.’

Voor de andere kant geldt dat er weinig aanwijzingen zijn voor het gezag van Hassan Taib, vertegenwoordiger van de verzetsgroep BRN, waarmee Thailand een principe-overeenkomst heeft gesloten om vredesgesprekken te beginnen. ‘De juwae [vechters] zijn erg gedecentraliseerd, ze hebben relaties met tal van groepen en oudere leiders, en kunnen niet gemakkelijk worden overgehaald een staakt-het-vuren of een gedeeld pakket van voorstellen te accepteren’, aldus McCargo.

– Bij vier aanvallen in de provincie Pattani zijn drie personen gedood en één gewond geraakt. Zaterdagavond werd in Sai Buri een dorpshoofd bij een moskee doodgeschoten. Hij werd onder vuur genomen door militanten op een motorfiets. In het district Yaring werd zaterdagnacht een adjunct-dorpshoofd beschoten. Hij raakte ernstig gewond.

In Nong Chik werd gisteren een dorpsdefensievrijwilliger gedood. De schutters namen vanuit een pickup zijn auto onder vuur. Ook een dode in Mayo: de echtgenote van een agent van een grenspatrouille eenheid werd op de terugweg van de markt op haar motorfiets beschoten door een groep mannen die haar al een tijdje in een auto hadden gevolgd (foto).

Sinds in 2004 het geweld is opgelaaid, zijn in het Zuiden meer dan 5.000 personen gedood en 9.000 verwond, aldus cijfers van Deep South Watch. Gemiddeld worden per dag 3,5 aanvallen uitgevoerd in de drie meest zuidelijke grensprovincies en vier districten van Songkhla.

– Het Department of Medical Services waarschuwt tegen een schoonheidscrème die via het internet wordt verkocht en die al door tal van teenagers is gekocht en gebruikt. De crème kan ernstige allergische reacties en huidbeschadigingen veroorzaken vanwege het bestanddeel trichloroaceticacid (TCA). TCA mag alleen door artsen worden voorgeschreven ter behandeling van wratten, moedervlekken en acne.

– Vandaag vergadert het National Rice Policy Committee over het rijsthypotheeksysteem voor de tweede oogst. Het Internal Trade Department (ITD) heeft al laten weten dat de hypotheekprijs van 15.000 (witte rijst) en 20.000 baht (Hom Mali) ongewijzigd blijft. Wel zal de commissie overwegen aanvullende kwaliteitscriteria te stellen voor de ingeleverde rijst en het ITD gaat met andere diensten de smokkel van rijst uit buurlanden te lijf.

Naar verwachting leveren de boeren 7 miljoen ton paddy in, hetgeen de regering 105 miljard baht kost. In magazijnen en silo’s ligt nog het grootste deel van de oogst van het vorige seizoen en de eerste oogst van dit seizoen. Minister Niwatthamrong Bunsongpaisan (PM’s Office) gaf vorige week toe dat die rijst met verlies zal moeten worden verkocht, omdat de hypotheekprijzen 40 procent boven de marktprijzen liggen.

Oppositieleider Abhisit waarschuwt ervoor de rijst niet tegen afbraakprijzen op de wereldmarkt te dumpen, want dat is in strijd met WTO-regels (World Trade Organisation). Het zou tot vergeldingsmaatregelen van andere rijstexporterende landen kunnen leiden.

– De grenspost Bo Rai aan de grens met Cambodja is weer open. De post werd in februari gesloten om te voorkomen dat Cambodjanen in Thailand het beschermde palissander kappen. De Cambodjaanse autoriteiten hebben beloofd te proberen hun landgenoten daarvan te weerhouden.

– Het wantrouwen is groot over de uitnodiging van vice-kamervoorzitter Charoen Chankomol aan elf groepen om vandaag te overleggen over amnestie. Vijf blijven thuis: oppositiepartij Democraten, de People’s Alliance for Democracy (geelhemden), Pitak Siam (een groep die eerder twee rally’s organiseerde, waarvan de tweede voortijdig werd beëindigd), Nicha Thuwatham (weduwe van een in 2010 omgekomen generaal) en de multicolour groep van Tul Sitthisomwong. Wat zijn de bezwaren? Puntsgewijs:

  • Democraten: Eerst moeten de vier amnestievoorstellen die bij het parlement liggen, van tafel. Het initiatief van Charoen is deel van een complot van regeringspartij Pheu Thai om Thaksin ook te laten profiteren van amnestie.
  • Parnthep Pourpongpan (PAD): Niet alle betrokkenen zijn uitgenodigd. Het laatste amnestievoorsel, ingediend door 42 roodhemd-parlementariërs, heeft een verborgen agenda om Thaksin te absolveren.
  • Multi-colour groep: De tijd is niet rijp om te praten over amnestie. Eerst moeten degenen die de straatprotesten hebben aangesticht, worden vervolgd. De amnestiewet onderbreekt de rechtsgang.
  • Green Politics groep: De bijeenkomst van vandaag wordt gestimuleerd door politici met een verborgen agenda, die er niet in zijn geslaagd het vertrouwen van de bevolking te winnen.

Niettemin gaat de vergadering vandaag met de overgebleven zes partijen door, waaronder het leger. Gepraat wordt onder andere over de vraag of personen die strafrechtelijke worden vervolgd, in aanmerking komen voor amnestie. Charoen wil ook praten over een apart amnestievoorstel voor de protestleiders.

www.dickvanderlugt.nl – Bron: Bangkok Post

Dossier

Dossier is een nieuwe rubriek met informatie over onderwerpen die regelmatig in het nieuws zijn of zijn geweest. Dossier geeft achtergrondinformatie, gebaseerd op artikelen in Bangkok Post. De rubriek zal niet iedere dag verschijnen, maar voorlopig kan ik wel een tijdje vooruit met de onderwerpen waarover ik in de loop der jaren gegevens heb verzameld. Ik hoop dat de bloglezers de nieuwe rubriek zullen waarderen en waar nodig fouten corrigeren en/of informatie toevoegen.

Is Thaise rijst de beste rijst ter wereld?
Tijdens de World Rice Conference 2011 werd Paw San aromatische rijst uit Myanmar als de beste rijst beoordeeld en in 2012 Rumdul uit Cambodja. In het hypotheeksysteem worden boeren niet geprikkeld om aan kwaliteitsverbetering te doen, omdat de regering, zoals ze zegt, elke korrel opkoopt en ook nog eens tegen prijzen die 40 procent boven marktprijzen liggen. (Bron: Year-End Review, Bangkok Post, 2 januari 2013)

Loopt de kwaliteit van in silo’s en magazijnen opgeslagen rijst terug?
Wanneer rijst wordt opgeslagen in een ruimte die niet luchtdicht is, dan wordt de witte rijst geel en duikt de korentor op. De eerste 3 maanden loopt de rijst whiteness index terug van 51,5 naar 49,4 procent en het aantal korentorren bedraagt gemiddeld 23,2 per kilo. Na 6 maanden is de witheidsgraad teruggelopen naar 49 procent en het aantal torren toegenomen tot 90 per kilo. (Bron: een studie van het TDRI, geciteerd in Bangkok Post, 15 oktober 2012)


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

Er zijn geen reacties mogelijk.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website