De anti-regeringsbeweging PDRC heeft gisteren in Wat Than Namlai (Surat Thani) het begin van de protesten, een jaar geleden herdacht.

Om de doden te herdenken die tijdens de protesten zijn gevallen, lieten 136 mannen zich er tot monnik wijden. Ze zijn van plan op 9 november naar het Siriraj ziekenhuis te gaan om de koning, die er herstellende is van een galblaasoperatie, beterschap te wensen. ’s Avonds nemen ze in Wat Bowon Niwet deel aan de Aphitham gebeden voor de overleden Supreme Patriarch.

In Wat Than Namlai liet actieleider Suthep Thaugsuban zich in juli tot monnik wijden. Sindsdien gaat hij door het leven als Phra Suthep Prapakaro.

Ook de roodhemden lieten gisteren van zich horen. Ze herdachten de protesten tegen de coup van 2006. Bij een herdenkingspilaar legden de weduwe en dochter van een taxichauffeur bloemen neer ter nagedachtenis aan zijn dood. Hij hing zich uit protest tegen de coup op 31 oktober 2006 op aan een voetgangersbrug over de Vibhavadi-Rangsit Road. Ook roodhemdleiders legden er bloemen neer.

– Premier Prayut heeft tijdens zijn bezoek aan Cambodja niet het voorstel gedaan de Hindu tempel Preah Vihear gezamenlijk te gaan ontwikkelen, zodat een eind komt aan het gehakketak over de 4,6 vierkante kilometer bij de tempel, die door beide landen wordt betwist.

Op 30 oktober schreef de krant dat Prayut dit idee zou voorleggen aan zijn counterpart Hun Sen. Gisteren zei Prayut dat het onderwerp niet ter sprake is geweest. Er is voornamelijk gesproken over de bevordering van grenshandel. De premier bracht het onderwerp niet ter sprake omdat het nogal gevoelig ligt. ‘Kwesties die tot conflicten kunnen leiden, bespreken we op dit moment niet’, aldus Prayut. ‘Wie de tempel wil bezoeken, kan dat vanaf de Cambodjaanse kant doen.’

– De zuidelijke provincie Pattani werd gisteravond opgeschrikt door drie bomaanslagen. Daarbij kwam één persoon om het leven en werden twee anderen gewond. De aanslagen werden gepleegd in/bij een restaurant in Rusamilae, een restaurant 500 meter verder en een restaurant in Bana.

– Het treinverkeer tussen Nakhon Ratchasima en Nong Khai is gisteren hervat. Het raakte donderdag gestremd nadat een vrachtwagen en een trein met elkaar in botsing kwamen. Het opruimen van de ravage en herstel van de rails nam zes uur in beslag.

Bij de aanrijding kwamen vijf personen om het leven [eerder vier] en 42 passagiers raakten gewond. Twaalf gewonden liggen nog in het ziekenhuis. De overigen hadden lichte verwondingen.

– Gisteren was de laatste dag waarop gastarbeiders zich konden laten registreren ter verkrijging van een tijdelijke werkvergunning. In Mae Sot meldden duizend migranten zich bi j het zogeheten one-stop servicecentrum (ingesteld na de exodus van duizenden Cambodjanen naar hun moederland). De hoge opkomst was mede te danken aan verlaging van het registratietarief van 3.000 naar 1.900 baht. De Tak Industrial Council heeft gevraagd de deadline naar 31 maart te verschuiven.

In Buri Ram was het ook druk. Daar hebben 1.659 migranten zich sinds de registratie op 4 augustus van start ging, laten registreren.

Tot nu toe hebben over het gehele land 1,48 miljoen werkers plus gezinsleden zich laten registreren. De meesten komen uit Cambodja, gevolgd door Myanmar en Laos. De procedure wordt vervolgd met een verificatieproces. Als ze daar doorheen rollen, krijgen ze een werkvergunning die geldig is van 1 april volgend jaar tot 31 maart 2016. Ze hebben dan ook recht op een uitkering uit het Social Security Fund.

– De Stop Gobal Warming Association (SGWA) en 45 dorpsvertegenwoordigers hebben niet hun zin gekregen van de Supreme Administrative Court (SAC). Premier Yingluck en drie overheidsdiensten hebben zich niet schuldig gemaakt aan een ambtsmisdrijf door het watermanagementplan van 350 miljard baht goed te keuren, oordeelde de hoogste bestuursrechter.

De rechter herriep ook het vonnis van de Central Administrative Court, waarbij de regering werd opgedragen meer openbare hoorzittingen te houden. De vereniging kan zich tegen afzonderlijke projecten verzetten, wanneer die definitief zijn, aldus de SAC. Verder verwierp de rechter de redenering van de SGWA dat de al gehouden hoorzittingen niet geloofwaardig waren omdat ze door de aannemers werden gehouden. Geen probleem, vond de rechter, want die stonden onder supervisie van de overheid,

Een van de meest controversiële projecten is de bouw van de Mae Wong dam, waarvan het stuwmeer in het Mae Wong National Park komt te liggen. Volgens de tegenstanders wordt daardoor 17,6 vierkante kilometer aan laaggelegen bossen vernield, waarmee ook de habitat van dieren verdwijnt. Voor zover ik weet is ook de aanleg van een superkanaal nogal omstreden, maar daarover rept het bericht niet.

– De eerste DNA-test pleit de zoon van het dorpshoofd op Koh Tao, die eigendom is van de AC bar, vrij van moord op de twee Britten. Daarvan is hij op de social media beschuldigd. Het DNA komt niet overeen met het sperma gevonden bij de Britse. Vandaag worden de resultaten bekend gemaakt van de onderzoeken door drie andere ziekenhuizen. De zoon onderwierp zich vrijwillig aan de testen om de geruchten op de social media te ontzenuwen.

Van de dubbelmoord worden twee gastarbeiders uit Myanmar verdacht die in de AC Bar werkten. Ze zeggen bekend te hebben omdat ze gemarteld werden. Inmiddels hebben ze hun bekentenis ingetrokken. De verdachten zijn nog niet in staat van beschuldiging gesteld.

– In navolging van de luchthaven van Chiang Mai heeft ook luchthaven Suvarnabhumi vluchten geannuleerd en verschoven vanwege het Loy Krathong festival dat van 5 tot 7 november wordt gehouden. Feestvierders laten dan lampionnen op en daar houden vliegtuigen niet van. Twee retourvluchten Bangkok-Chiang Mai zijn geannuleerd. Drie vluchten vertrekken op een ander tijdstip.

– Leuk feest: Loy Krathong? Bedenk dan wel dat tussen 2004 en 2013 436 personen verdronken tijdens de feestelijkheden. Honderdvijftig waren kinderen en daarvan was 40 procent tussen 5 en 9 jaar. Volgens de statistiek verdrinken tijdens het feest tweemaal zoveel mensen als gemiddeld per jaar.

– Follow-up op de moord op twee Japanse mannen, partners van Pornchanok Chaiyapa. U weet wel: de een van de trap geduwd, de ander verstikt en in stukken gehakt. De Thaise ex-partner zegt dat gedaan te hebben.

De politie heeft de Japanse ambassade nu om inlichtingen gevraagd over drie andere Japanners , die ook een relatie met haar hebben gehad. Pornchanok heeft toegegeven die drie gekend te hebben. De affaire begint op seriemoorden te lijken. Spannend en bizar.

– De ouders van de 20-jarige Laotiaanse Tai Daohuang, die in juli voor een appartementengebouw in Huai Khwang werd gevonden en gevallen zou zijn van de zeventiende verdieping, hebben de National Human Rights Commission gevraagd het politieonderzoek onder de loep te nemen. Ze noemen haar dood ‘verdacht’ vanwege blauwe plekken op haar polsen. Bovendien vond de politie haar vingerafdrukken op het balkonhek, wat erop zou wijzen dat ze zich eraan had vastgeklampt.

– De luchthaven van Nakhon Ratchasima lijkt de beste locatie voor het door het ministerie van Transport geplande luchtvaartindustrieterrein en -onderhoudscentrum. Dit zegt de hoogste ambtelijke baas op het ministerie, tevens voorzitter van een stuurgroep die het plan moet uitvoeren. De stuurgroep gaat niet over één nacht ijs, want de locatiekeuze vindt plaats op basis van studies door drie panels. De luchthaven van Nakhon Ratchasima heeft als voordelen dat die per trein bereikbaar is, dat die door snelwegen aan te leggen verbonden kan worden met andere grote steden en dat er voldoende ruimte is.

– De vijf mannen ‘in black’, die in september door de politie werden aangehouden, krijgen hulp van advocaten van de Free Thai Legal Aid. Ze hebben er bij de DSI, die de verdachten heeft overgenomen van de politie, op aan gedrongen de vijf eerlijk te behandelen.

Volgens de politie waren ze betrokken bij de gewelddadigheden in 2010 (roodhemdrellen) en hebben ze oorlogswapens gebruikt tegen soldaten en demonstranten.

Aanvankelijk bekenden ze, maar nadien trokken ze hun bekentenis in. Ze zouden gemarteld zijn.

Een FTLA-advocaat zegt niet zeker te weten of ze betrokken waren bij het geweld van destijds. ‘De feiten moeten worden vastgesteld in het lopende onderzoek.’ Wel weet de advocaat dat ze aanwezig waren op politieke bijeenkomsten.

– Gevangenisdirecteuren hebben van de directeur-generaal van het Corrections Department tot 10 november de tijd gekregen schoon schip te maken. Er moet een eind komen aan de smokkel van drugs, mobieltjes en andere verboden voorwerpen in gevangenissen, en het drugsgebruik door gedetineerden. Na 10 november gaat de afdeling verrassingscontroles uitvoeren. Zijn de zaken niet in orde, dan kan de desbetreffende directeur geschorst of ontslagen worden. Maandag zegde de minister de directeuren al de wacht aan.

www.dickvanderlugt.nl – Bron: Bangkok Post

Meer nieuws in:

Premier Prayut zit goed in de slappe was

4 reacties op “Nieuws uit Thailand – 1 november 2014”

 1. Tino Kuis zegt op

  Phra Suthep wordt bij zijn herdenkingsbijeenkomsten geen strobreed in de weg gelegd. Bij de herdenking van de dood van de taxichauffeur, Nuam Phaiwan, die zich in oktober 2006 ophing uit protest tegen de coup, waren 100 politiemensen aanwezig die aanvankelijk het leggen van kransen verboden. Pas na uren discussie mochten een paar mensen een krans leggen. Dat werd weer wel geweigerd aan een groepje studenten die ook kwamen opdagen.
  Dit soort acties tegen alleen de roodhemden zijn kleinzielig en benepen. Samen met het handhaven van de staat van beleg geven het aan hoe bang de junta in werkelijkheid is voor het volk, dat zij zeggen te vertegenwoordigen.

 2. Farang tingtong zegt op

  @Tino Vergeet niet dat het leger de monarchie verdedigt, deze taxi chauffeur heeft zoals je misschien nog wel weet enkele dagen voordat hij zich verhing, zijn taxi vol met leuzen tegen een tank van het leger gezet.
  Bij zijn lichaam werd toen ook een afscheidsbrief gevonden waarin hij afgaf op de monarchie, dan is het vanuit het standpunt van junta gezien, toch begrijpelijk dat zij met deze herdenking voorzichtiger zijn dan met die van Phra Suthep, die wel achter de monarchie staat. Ze willen gewoon niet dat dit een martelaarsplek word, want voor je het weet laait het smeulende vuurtje weer op,je zegt dat zij bang voor het volk, maar het volk is meer dan alleen maar de rode aanhang, nee bang zijn zij niet, ze willen gewoon de ingeslagen weg blijven volgen, en dat is corruptie, wapenbezit etc. aanpakken.

  • Tino Kuis zegt op

   Zijn naam was Nuamthong, sorry.
   Maar Farang TingTong, hoe kom je er bij dat hij in een afscheidsbrief afgaf op de monarchie? Dat is perse niet waar. Hij stond achter de monartcie maar veroordeelde de staatsgreep. Dit was zijn afscheidsbrief (in de brief is Military State and Police State doorgestreept, uit Wikipedia):

   Glorify the Nation, Religion, King, Military State and Police State (must be inexisted).
   Dear my respected friends and people. A reason of my second suicide by destroying myself is avoiding mischief like the first time, in order to resist the speech of Mr. Vice Spokesman of the CDR (Council for Democratic Reform) […], “No one devotes their death for their ideologies”. …

   — Goodbye and meet me in next life.
   Nuamthong Praiwan
   October 29, 2006

   • Farang tingtong zegt op

    @Tino, ja ik weet hoe hij heette, en wat op Wikipedia staat is juist maar de brief was iets langer (ter grote van een A4), hij refereerde in de brief ook aan zijn actie met de tank, op zijn paarse taxi was met verf de zin gespoten “Vernietig het land” en “Suicide”.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website