Lees eerst Hulp leger ingeroepen om orde te bewaren op ‘V-Day’ voor het laatste nieuws over de protestacties.

Foto: Een overvol Rajamangala stadion gisteravond, waar de roodhemden een rally hielden. Foto homepagina: Demonstranten breken door het hek van het legerhoofdkwartier.

– Ontbinding van het Huis van Afgevaardigden wordt door regeringspartij Pheu Thai als laatste redmiddel achter de hand gehouden om een eind te maken aan de politieke conflicten, aldus ‘insiders’ van Pheu Thai, schrijft Bangkok Post. Maar direct gevolgd door verkiezingen lost dat de problemen niet op, omdat Pheu Thai ongetwijfeld weer aan de macht komt.

Pheu Thai-parlementslid Apiwan Wiriyachai zegt dat besprekingen de beste manier zijn om de crisis te beteugelen. Omdat geen partij voor beide kampen acceptabel is als bemiddelaar, ziet hij wel wat in het voorstel van enkele academici om een referendum te houden alvorens het parlement te ontbinden. De bevolking kan dan beslissen of ze de huidige grondwet [van 2007] wil handhaven of terug wil keren naar de grondwet van 1997.

Niet toevallig is een referendum ook het advies van het Constitutionele Hof, toen het het parlementsdebat over wijziging van artikel 291 eerder dit jaar stil legde. De wijziging van dit artikel behelst het optuigen van een assemblee, die tot taak krijgt de grondwet te herschrijven. Zo’n assemblee kan binnen een maand gevormd worden, zegt regeringswhip Amnuay Khlangpha, en na zes maanden zou er dan een nieuwe grondwet liggen. Daarna kunnen nieuwe verkiezingen worden gehouden na onderhandelingen tussen alle partijen.

Amnuay doet daarbij de suggestie om alle huidige partlementsleden en senatoren te verbieden aan die verkiezingen deel te nemen, zodat het parlement komt te bestaan uit een geheel nieuwe generatie leiders.

Het voorstel van actieleider Suthep om een ‘volksraad’, ‘volksparlement’ of ‘volksrechtbank’ te vormen, krijgt niet de handen op elkaar bij Pheu Thai. Vice-minister-president Phongthep Thepkanchana noemt die in strijd met de grondwet.

Uit een peiling van Nida over het zespuntenplan van Suthep blijkt dat 79 procent van de 1.234 respondenten het eens is met de oproep om nieuwe verkiezingen, die vrij zijn van het kopen van stemmen. Meer dan tweederde steunt een nieuwe ‘oorlog tegen corruptie’ zonder verjaringstermijn voor corruptiezaken.

– De huidige politieke impasse kan alleen worden opgelost, wanneer beide partijen onderhandelen, zegt gouverneur Prasarn Trairatvorakul van de Bank of Thailand. Verschillende personen en organisaties, zoals de Thai Chamber of Commerce, zijn bereid om als bemiddelaar op te treden. Prasarn dringt er bij beide kampen op aan geweld te voorkomen en een compromis te zoeken. Volgens hem heeft de crisis negatieve gevolgen voor de economie, inclusief binnenlandse bestedingen, particuliere investeringen en toerisme.

De kapitaalstromen ondervinden geen hinder. Die blijven redelijk in balans. Het land heeft nog genoeg buitenlandse reserves om schokken op te vangen. Op 22 november bedroegen ze $ 168,8 miljard.

De centrale bank gaat met de commerciële banken om de tafel zitten om de huidige situatie te evalueren. Lokale banken zouden tijdelijk filialen bij de protestlocaties kunnen sluiten.

– De verhuizing van het rally ‘hoofdkwartier’ van de Ratchadamnoen Avenue naar het regeringscomplex aan de Chaeng Wattana weg, is in goede aarde gevallen bij de demonstranten. Ze hebben er meer ruimte en – niet onbelangrijk – gebouw B waar ze bivakkeren heeft air-conditioning. De begane grond van dat gebouw is nu hun ‘slaapkamer’. Buiten het gebouw zijn etenswaren, fluitjes, oordopjes, polsbanden en nog wat van die dingen verkrijgbaar. Enkele Democratische parlementsleden zorgen voor gratis eten.

Inmiddels duurt de rally een maand. Ze begon op 31 oktober bij het station Samsen en verhuisde op 5 november naar de Ratchadamnoen Avenue. Maandag werd het ministerie van Financiën in gebruik genomen als hoofdkwartier en woensdag verkasten de demonstranten naar de Chaeng Wattana weg.

– De hoorzittingen over de waterwerken, waarvoor de regering 350 miljard baht heeft uitgetrokken, zijn in strijd met de grondwet omdat dorpelingen er zijn geweerd. Ook hebben ze niet voldoende informatie ontvangen om een gefundeerde mening over de projecten te kunnen vormen en was de spreektijd te kort.

Dat concludeert een actievoerder uit Nakhon Pathom, die enkele zittingen heeft bijgewoond. Hij vertelde gisteren over zijn ervaringen op een forum, georganiseerd door de Stop Global Warming Association en het Institute of Public Policy Studies.

De hoorzittingen begonnen in oktober in Lamphun en eindigen vrijdag. Ze zijn dan in 36 provincies gehouden, die te maken krijgen met de aanleg van waterwegen, waterreservoirs en andere waterstaatkundige werken. Enkele hoorzittingen werden voortijdig afgebroken.

– Bewoners in het Zuiden van Thailand, Surat Thani en aangrenzende provincies moeten rekening houden met drie dagen van zware regenbuien. Morgen arriveert een lagedrukgebied uit de Zuid-Chinese zee.

Intussen werden enkele provincies gisteren ook al geteisterd door regen en overstromingen. In Phatthalung werd een brug beschadigd door run-off van de Bantad bergketen en die ondermijnde ook kanaaloevers na twee dagen met zware regenbuien. Meer dan tweehonderd gezinnen raakten geïsoleerd. Afgelopen nacht werden overstromigen in plantages in Muang verwacht.

In Trang kampen zes tambons in het district Muang nog steeds met overstromingen, maar het water zakt er wel. Overstroomde stemlokalen moesten verplaatst worden. De bevoking kiest er een voorzitter en raadsleden van tambon Nataluang.

– President Thein Sein van Myanmar heeft twee eredoctoraten gekregen: een in politicologie van de Naresuan universiteit en een in openbaar bestuur van de Mae Fah Luang universiteit. De bijbehorende versierselen werden vrijdag in zijn paleis in Nay Pyi Taw uitgereikt.

Voorzitter Krasae Chanawongse van de Naresuan University Council zegt dat Sein de onderscheiding krijgt, omdat hij na 49 jaar de eerste burgerpresident is. Thein Sein heeft hervormingen geleid, waarbij hij de oppositie heeft betrokken, en hij is onderhandelingen begonnen met etnische minderheidsgroepen, aldus Krasae. Voorts steunt hij vermindering van de restricties voor media en hij knoopt internationaal betrekkingen aan.

President Vanchai Sirichana van de andere universiteit noemt Sein een man met visie, vindingrijkheid, progressiviteit, bescheidenheid en hij is een ‘leader of the highest calibre’.

– Luchthaven Suvarnabhumi heeft last van zwerfhonden. Tot nu toe zijn er 120 gevangen en naar dierenasiel Ban Kuengwithi gebracht. De luchthaven betaalt 974.000 baht om de dieren te voederen.

– Vier vrouwen, die op weg waren naar een begrafenis, zijn om het leven gekomen toen hun wagen in Uthai (Ayutthaya) door een vrachtwagen werd geraakt. Beide wagens kwamen tegen een winkelpand tot stilstand, dat daardoor vlam vatte. De chauffeur van de vrachtwagen bleef ongedeerd.

Volgens de politie reed de man veel te snel, waardoor hij de macht over het stuur verloor, door de middenberm schoot en de andere wagen over drie rijstroken meesleurde.

– Een gevangenbewaarder van de Lampang Central Prison is betrapt op het bezit van methamphetamine tabletten. Volgens hem waren ze voor eigen gebruik bedoeld. Een jaar eerder was de man al van de gevangenis in Chiang Mai naar Lampang overgeplaatst wegens zijn betrokkenheid bij drugs. De politie vermoedt dat hij drugs aan gedetineerden verkocht.

– Vergeleken met vorig jaar is het aantal bomaanslagen en andere incidenten in het Zuiden van Thailand afgenomen, zegt het Internal Security Operations Command (Isoc). Dit jaar telde tot nu toe 160 dagen zonder geweld. Er zijn ook minder aanslagen in winkelgebieden met autobommen geweest. Volgens Isoc is dit dankzij strengere veiligheidsmaatregelen. Agenten en soldaten blijven het voornaamste doelwit; het aantal slachtoffers onder onderwijzers en burgers is afgenomen.

Sport nieuws

– Thidapa Sunawannapura heeft het Hero Women’s Indian Open golftournooi op haar naam geschreven. Ze eindigde drie punten voor de Franse Valentine Derrey. Het was de vierde keer dat een Thaise het tournooi won. Pornapong Phatlum ging haar voor met drie overwinningen.

Thidapa opende met 66 slagen in de eerste ronde en behield haar koppositie gedurende de rest van het tournooi. Haar eindstand was 8 onder par. Thidapa is aan haar tweede seizoen in de LPGA Tour bezig; ze staat 194ste op de Rolex Women’s World ratings.

Economisch nieuws

– Goed voorbeeld doet goed volgen. Siam Commercial Bank verlaagde haar rentetarieven nadat het Monetary Policy Committee (MPC) van de Bank of Thailand woensdag de policy rate met 0,25 procentpunt had verlaagd en nu gaan de rentetarieven bij de Bangkok Bank en Kasikornbank ook omlaag. Het MPC besloot tot de verlaging om Thailand’s sukkelende economie een injectie geven en de kosten voor consumenten te verminderen.

– Deze maand had de baht de grootste maandelijkse terugval sinds mei. In november zakte de baht met 3 procent en afgelopen week met 0,9 procent naar 32,106 tegenover de Amerikaanse dollar. Vrijdag kwam er 0,1 procent bij en stond de baht op 32,228, de laagste stand sinds 9 september.

De SET index verloor deze maand 5 procent.

‘Terwijl de economische condities er niet al te florissant uitzien, worden de zorgen van investeerders nog eens vergroot door de sociale onrust’, zegt Yuji Kameoka, valutastrateeg bij Daiwa Securities in Tokyo. ‘Er wordt gespeculeerd over een aanvullende renteverlaging, omdat de laatste verlaging [van de policy rate, zie hierboven] niet voldoende zou zijn de groei op te vijzelen. En we weten ook niet hoe de protesten eindigen.’

– De prijs van diesel en NGV (natural gas for vehicles, aardgas) gaat volgend jaar omhoog. Staatsoliebedrijf PTT Plc heeft van het ministerie van Energie de opdracht gekregen een studie naar de prijsstructuur te doen met het oog op de start van de Asean Economic Community eind 2015. Diesel kost thans 30 baht per liter en NGV 10,5 baht per kilo.

Critici wijzen erop dat de vaste prijs in Thailand de smokkel van brandstof naar buurlanden stimuleert, waar brandstof duurder is. Minister Pongsak Raktapongpaisal (Energie) zegt dat prijsverhogingen onvermijdelijk zijn, maar ‘we zullen maatregelen nemen om de gevolgen voor de kosten van levensonderhoud, inclusief taxitarieven en andere transportkosten, zo klein mogelijk te maken’.

Het ministerie heeft al met de transpsortsector over de prijsverhogingen gesproken. Taxi’s krijgen korting en PTT verleent steun bij de ombouw van vrachtwagens naar LNG (liquefied natural gas).

– Van 25 december tot 8 januari gaan zes energiecentrales dicht omdat de aanvoer van gas wordt onderbroken wegens onderhoudswerkzaamheden aan het gasveld Yetagun van Myanmar. De gevolgen voor de elektriciteitsvoorzieningen zijn minimaal omdat het verbruik in die periode laag is. Meer zorgen maakt het ministerie zich over een sluiting van 28 dagen in juni en juli. Het elektriciteitsgebruik in het Zuiden is dan erg hoog. De Chana energiecentrale in Songkhla moet dan sluiten. Aan een backup plan wordt gewerkt.

www.dickvanderlugt.nl – Bron: Bangkok Post


Ingezonden mededeling

Op zoek naar een leuk cadeau voor sinterklaas of kerstmis? Koop Het Beste van Thailandblog. Een boekje van 118 pagina’s met boeiende verhalen en prikkelende columns van achttien bloggers, een pittige quiz, handige tips voor toeristen en foto’s. Bestel nu.


No votes yet.
Please wait...

22 reacties op “Nieuws uit Thailand – 1 december 2013”

 1. Dick van der Lugt zegt op

  Breaking News Roodhemdleider Jatuporn Prompan heeft de roodhemden gevraagd terug naar huis te gaan om confrontaties, zoals gisteravond te voorkomen. Naar wat ik gezien heb op de tv, loopt het stadion leeg en wordt gehoor gegeven aan zijn oproep. Inmiddels wordt een aantal van 35 gewonden genoemd. Een tweede dode is zaterdagnacht gevonden. De man, een 23-jarige soldaat, was in zijn hoofd geschoten. [Onder voorbehoud, misschien wordt dezelfde dode bedoeld die is eerder is vermeld.] Onbevestigd: Opnieuw gevechten vanochtend tussen studenten van de Ramkhamhaeng universiteit en roodhemden. Daarbij zouden vier gewonden zijn gevallen.

 2. Farang tingtong zegt op

  Een wijs besluit van Jatuporn Prompan om het advies te geven naar huis te gaan, je kon op je vingers natellen dat dit zou uitmonden in confrontaties tussen beide groepen.

 3. Dick van der Lugt zegt op

  Breaking News Demonstranten hebben vanochtend het Public Relations Department bezet. Ze konden er ongestoord binnen komen. Het Rajamangala stadion is bijna geheel ontruimd, nadat de leiding de roodhemden had opgeroepen naar huis te gaan om confrontaties, zoals gisteravond te voorkomen. Daarbij vielen twee doden.
  Het televisiestation PBS is door de demonstranten overgenomen. Ze hebben het station verboden aankondigingen van de regering en het Centre for Administration of Peace and Order uit te zenden. Alleen eigen speeches en programma’s van Blue Sky, het satelliet tv-kanaal van oppositiepartij Democraten, mogen worden uitgezonden.

 4. Dick van der Lugt zegt op

  Breaking News De politie heeft traangasgranaten afgevuurd op anti-regerings demonstranten die de Panichayakarn kruising naderden. De politie zou ook met water gespoten hebben. De demonstranten gooiden met stenen en andere voorwerpen naar de agenten.

 5. Dick van der Lugt zegt op

  Breaking News Politie vuurt traangasgranaten af op een plaats waar demonstranten over betonnen barrières waren begonnen te klimmen. Ze trekken zich ijlings terug. Het gebied rond het parlement en het Government House is met betonnen platen van circa 2 meter hoogte afgezet.

  [Persoonlijke noot: Ik zie twee soorten demonstranten: demonstranten (meest wat ouder) en hooligans. De demonstranten demonstreren vreedzaam; ze fluiten en klepperen.]

 6. Dick van der Lugt zegt op

  Breaking News Demonstranten zijn bezig betonnen barrières weg te slepen.

 7. Dick van der Lugt zegt op

  Breaking News Legerbevelhebber Prayuth Chan-ocha heeft de politie gevraagd geen traangasgranaten meer af te vuren. Hij vroeg de demonstranten om te stoppen met hun opstand en beloofde te zullen helpen bij onderhandelingen. Prayuth wil niet dat agenten en burgers met elkaar vechten, aldus een legerwoordvoerder.

  • Gerrie Q8 zegt op

   Ik denk dat Prayuth dit vraagt om te voorkomen dat zijn 3000 soldaten die ingezet zijn om de politie te ondersteunen, bij gevechten betrokken raken. Dat wilt hij (nog) niet.

 8. Dick van der Lugt zegt op

  Breaking News Bij de ongeregeldheden gisteravond in de buurt van het Rajamangala stadion, waar de roodhemden een rally hielden, zijn twee personen om het leven gekomen en 54 personen gewond geraakt, aldus een mededeling van het gemeentelijk Erawan Centre. De dodelijke slachtoffers zijn een 21-jarige en een 26-jarige man. De een werd door kogels in zijn rechter ribbenkast geraakt, de ander in zijn borst.

 9. Dick van der Lugt zegt op

  Breaking News Premier Yingluck heeft haar reis naar Zuid-Afrika geannuleerd. Zij zou zondag naar Johannesburg vertrekken. Eerder verspreidde een protestleider het gerucht dat zij het land wilde ontvluchten.

 10. Dick van der Lugt zegt op

  Breaking News Volgens adjunct-hoofdcommissaris Veerapong Chiewpreecha zijn tussen zaterdagavond en zondagochtend in Ramkhamhaeng vijf personen om het leven gekomen, meldt de krant The Nation. Hij zei dit vanmiddag tegen Thai PBS. Op de campus van de Ramkhamhaeng universiteit is een onschadelijk gemaakte M67 gevonden. Het gemeentelijk Erawan Centre spreekt van twee doden.

 11. Dick van der Lugt zegt op

  Breaking News Voor de Ramkhamhaeng universiteit staat een bus in brand. Bij de First Army Division kruising zou de politie met rubber kogels geschoten hebben. Actieleider Suthep Thaugsuban legt thans een ‘belangrijke’ verklaring af, maar het tv-beeld valt voortdurend weg. Behalve het tv-station Thai PBS en het Public Relations Department hebben demonstranten kans gezien het ministerie van Binnenlandse Zaken te bezetten c.q. te belegeren.

 12. Dick van der Lugt zegt op

  Breaking News 4 doden en 57 gewonden volgens de laatste gegevens van het gemeentelijk Erawan Centre in Bangkok. De slachtoffers zijn 21, 22, 26 en 43 jaar. Zij vielen gisteravond en –nacht tijdens gevechten tussen studenten van de Ramkhamhaeng universiteit en roodhemden, die een rally hielden in het nabijgelegen Rajamangala stadion

 13. Dick van der Lugt zegt op

  Breaking News Premier Yingluck is een ‘politiek probleem voor Pheu Thai vanwege haar familiebanden’. Dit zegt minister Chaturon Chaisaeng (Onderwijs), nota bene een partijgenoot van Yingluck, in een interview met de BBC. Chaturon acht een coup niet onmogelijk. ‘Die kan elk ogenblik plaatsvinden.’

 14. Dick van der Lugt zegt op

  Breaking News Een zwaar verbrand lichaam is gevonden in een bus die vanmiddag met brandende banden in brand is gestoken. De bus stond bij het Rajamangala stadion in Ramkhamhaeng, waar de roodhemden een rally hielden. Die zijn vandaag op aandringen van de leiding huiswaarts gekeerd. Niet bekend is of de bus roodhemden naar Bangkok had gebracht. Het dodental staat nu op vijf.

 15. Dick van der Lugt zegt op

  Breaking News Acht universiteiten houden maandag uit veiligheidsoverwegingen de deuren gesloten en in sommige gevallen omdat ze moeilijk bereikbaar zijn.

 16. Dick van der Lugt zegt op

  Breaking News Actieleider Suthep Thaugsuban heeft tot een algemene staking op maandag uitgeroepen, zowel in de openbare als de particuliere sector. Hij deed een beroep op alle televisiestations om geen nieuws meer van de regering uit te zenden, maar alleen van het People’s Democratic Reform Committee, zoals de beweging tegenwoordig heet.

 17. Dick van der Lugt zegt op

  Breaking News Actieleider Suthep Thaugsuban kan de doodstraf krijgen, zegt vice-minister-president Pracha Promnok, die belast is met het veiligheidsbeleid. Suthep kan vervolgd worden voor verraad omdat hij leiding heeft gegeven aan de bezetting van rijksgebouwen. Volgens Pracha gaan ambtenaren gewoon aan het werk maandag en negeren ze de stakingsoproep van Suthep.

 18. Dick van der Lugt zegt op

  Breaking News Drie mediaorganisaties beschuldigen het anti-regerings comité van intimidatie. Het bevel alleen nog maar berichten van het actiecomité uit te zenden vormt een aantasting van de mediavrijheid. De drie dringen er bij de staatstelevisiestations op aan niet te buigen voor beïnvloeding door de regering; ze dienen alle incidenten uitgebreid te verslaan. Eerder vandaag kregen enkele tv-stations bezoek van demonstranten die het omstreden bevel gaven. De drie organisaties zijn de Thai Journalists Association, Broadcast Journalists Association en de News Broadcasting Council of Thailand.

 19. Dick van der Lugt zegt op

  Breaking News Ook in het land wordt gedemonstreerd. In Nakhon Ratchasima lukte het ruim drieduizend demonstranten niet het hek van het Provinciehuis te openen, dus sloten ze het aan de buitenkant af, waardoor de gouverneur en het hoofd van de politie ‘gevangen’ zaten. Die klommen later over het hek met behulp van een ladder.
  In de provincie Phayao overhandigden driehonderd kamnans en dorpshoofden een brief aan de gouverneur ter ondersteuning van de regering.
  In Chiang Rai hielden honderd demonstranten een rally alsmede een gelijk aantal roodhemden, waarbij over en weer gescholden werd. De politie hield de twee groepen gescheiden.
  In Ratchaburi hielden ruim duizend mensen een rally in het Provinciehuis.
  In de provincie Satun (Zuid-Thailand) marcheerden duizenden anti-regerings demonstranten door de stad. Ze namen een minuut stilte in acht ter herdenking van de student die in Ramkhamhaeng was doodgeschoten.

 20. Dick van der Lugt zegt op

  Breaking News Actieleider Suthep Thaugsuban heeft premier Yingluck een ultimatum van twee dagen gesteld om de macht aan een ‘Volksraad’ over te dragen. Suthep en Yingluck spraken vanavond met elkaar in aanwezigheid van de legerleiding, waaronder legerbevelhebber Prayuth Chan-ocha, maar het waren geen onderhandelingen, benadrukt Suthep. Hij heeft duidelijk gemaakt dat ontbinding van het Huis van Afgevaardigden en haar ontslag niet voldoende zijn.

 21. Dick van der Lugt zegt op

  Breaking News De bekende winkelcentra Siam Paragon en CentralWorld hielden zondag in verband met de ongeregeldheden de deuren gesloten. De Khao San Road Business Association overweegt de New Year Countdown af te blazen wanneer de protesten blijven doorgaan. De handel in het bekende backpackers straatje heeft een flinke klap gehad. De Thai Chamber of Commerce en de Board of Trade hebben aangeboden te willen bemiddelen in het conflict. De Joint Foreign Chambers of Commerce in Thailand zegt dat buitenlanders die in Thailand wonen, zich zorgen beginnen te maken.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website