De olijftak die premier Yingluck aan de anti-regeringsdemonstranten heeft aangeboden, heeft geen effect gehad. De protestleiders vinden ontbinding van het Huis van Afgevaardigden en nieuwe verkiezingen (vastgesteld op 2 februari) niet voldoende. De rally gaat door totdat het ‘Thaksin regime’ is uitgeroeid.

De leiders gaan alleen akkoord met algemene verkiezingen nadat (politieke) hervormingen hebben plaatsgevonden. Zo moet er een eind komen aan het kopen van stemmen en het politieapparaat dient te worden gereorganiseerd. Dat neemt minstens 15 maanden in beslag, zegt actieleider Suthep Thaugsuban.

Suthep geeft de premier en het kabinet 24 uur de tijd om terug te treden en de macht over te dragen aan een (niet gekozen) ‘Volksraad’ en een ‘Volksparlement’.  ‘Van nu af aan besturen wij het land zelf.’ Hij heeft de demonstranten bij het Government House opgeroepen nog drie dagen door te gaan.

Gisteren gingen tienduizenden mensen de straat op. Van verschillende kanten in Bangkok marcheerden ze naar het Government House. De krant noemt een aantal van 200.000. De demonstranten vormden een bont gezelschap van kantoorwerkers, die een dagje vrij hadden genomen, studenten, leerlingen, enzovoort – van jong tot oud, uit alle geledingen van de samenleving. Als eerste vertrok Suthep plus achterban vanaf het regeringscomplex aan de Chaeng Wattana weg voor een mars van 20 km naar het Government House.

Premier Yingluck maakte kort voor negen uur bekend dat ze het Huis van Afgevaardigden had ontbonden. Protestleider Sathit Wongnongtoey noemde dat slechts ‘a maiden victory’. ‘We willen dat mevrouw Yingluck terugtreedt als (demissionair) premier’, zei hij tegen de meningte bij het Democracy Moment, die daarna op pad ging. Het was er zo druk dat enkele demonstranten flauw vielen; vanwege het warme weer en de drukte.

Sondhi Limthongkul, een voormalige leider van de People’s Assembly for Democracy (PAD, geelhemden), was ook van de partij. Met een groep van zo’n tweeduizend geelhemden vertrok hij vanaf het kantoor van zijn mediabedrijf ASTV/Manager.

Sondhi, evenals de andere geeldhemdleiders, trok zich eerder dit jaar als leider terug omdat hij vervolgd wordt voor de bezetting van Suvarnabhumi eind 2008 en op borgtocht vrij is. Aanvankelijk hield de PAD zich afzijdig omdat ze oppositiepartij Democraten niet vertrouwde, maar nu alle Democratische parlementsleden ontslag hebben genomen, is Sondhi weer bereid zich bij het protest aan te sluiten.

Actieleider Suthep had gisteren geen goed woord over voor Yingluck. Haar besluit om de Kamer te ontbinden noemde hij ‘niet meer dan politieke taktiek om bij de volgende verkiezingen weer aan de macht te komen’. ‘Je bent een leugenaar. Maar de mensen zijn niet zo dwaas als jij denkt. […] Ik ben een rebel en ik buig niet meer voor jullie [de regering], zelfs wanneer het mijn dood zou betekenen.’

Voor de overige gebeurtenissen van gisteren, zie Breaking News van 9 december 2013.

(Bron: Bangkok Post, 10 december 2013)


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

4 reacties op “Nieuws uit Thailand (1) – 10 december 2013”

 1. teun zegt op

  En alweer heeft Suthep geen woord gehouden. Hij had gesteld, dat maandag “do or die” zou zijn. M.a.w. als hij maandag aan het eind van de dag zijn zin niet had gekregen (nl. vertrek van Yingluk c.s.) dan zou hij zich aangeven bij de politie. Maar alhoewel Yingluk nog steeds demissionair aan de macht is en het vandaag toch echt dinsdag is, heeft Suthep zich niet aangegeven.

  Hij blijft maar doordrammen over volksraad (lees: door hem geselecteerd clubje volgelingen) en volksparlement (een nog groter door hem geselecteerde club volgelingen).

  Suthep wil met alle macht voorkomen, dat er binnen 2 maanden verkiezingen komen. Want hij weet, dat hij die niet gaat winnen. Hij wil eerst “hervormingen doordrukken” en dat gaat betekenen, dat zijn club (een minderheid) er daarna zeker van is, dat hij de verkiezingen kan winnen. Als hij zijn zin krijgt dan zal de door hem geleide minderheid de meerderheid gaan regeren.

  Het is afwachten of hij zijn zin kan doordrukken. Een gevaarlijk mannetje met z’n volksraad en volksparlement. Klinkt allemaal heel eng. En ik heb er moeite mee te geloven, dat hij het beste met Thailand voor heeft.

  • danny zegt op

   beste Teun,

   Laten we vooral niet vergeten dat er grote twijfels waren en zijn over de verkiezingen die Yingluck heeft gewonnen een jaar geleden.. Het is algemeen bekent dat de stemmen door deze familie grootschalig worden gekocht of door manipulatie werd verkregen.
   Natuurlijk is het dan een zorg als dezelfde familie op dezelfde manier weer de verkiezingen gaat organiseren.
   Natuurlijk is dan de uitslag weer hetzelfde.
   Het zijn dit keer geen domme mensen die de straat op zijn gegaan…zonder stokken en stenen en in zulke aantallen.
   Je hoort mij niet zeggen dat Suthep premier moet worden,maar wat er tot nu toe is bereikt is een groot goed voor het land….ook al is het een begin en natuurlijk zullen er hobbels komen ,maar zoveel mensen die tegen corruptie de straat op zijn gegaan kan nooit verkeerd zijn.
   Abhisit en Suthep zijn niet twee handen op een buik zoals wel eens wordt gedacht. Wel komen ze uit dezelfde partij.
   Laten we vooral denken aan de tot nu toe goed bereikte resultaten…klagen kan altijd nog.
   een groet van danny

   • teun zegt op

    Danny,

    Het klopt dat na het weekend de demonstraties redelijk ordelijk zijn verlopen. Maar daarvoor heb ik toch redelijk veel agressie waargenomen.
    Wat betreft de verkiezingen van 2 jaar terug stel jij dat “algemeen bekend is dat de stemmen door deze familie grootschalig worden gekocht”. Ik vraag me af of dit op feiten is gebaseerd. Immers voor de laatste verkiezingen is de partij daarvoor veroordeeld en zelfs verboden/opgeheven. De vraag is dan gerechtvaardigd of de later opgerichte opvolger van de verboden partij zich direct van dezelfde praktijken zal bedienen. Vooralsnog is dat niet bewezen. Het is dus voornamelijk gebaseerd op geruchten. En die zouden ook voor de tegenpartij kunnen gelden. Bovendien is er tot nu toe door niemand een klacht ingediend omtrent omkoping bij de laatste verkiezingen.
    Verder is het pure speculatie om aan te nemen, dat bij de eerstvolgende verkiezingen weer sprake zal zijn van stemmenkoperij.

    Wat mij stoort aan Suthep’s plannen is, dat hij bepaalt wie in de volksraad komen. Dat zullen – om met jouw woorden te spreken – geen domme mensen met stokken zijn. Het zullen “slimme” mensen zijn, die gaan bepalen welk systeem het beste is voor deze “domme” mensen. En ik voorspel dat de aanbevelingen van deze “volksraad” ertoe leiden, dat Suthep cs. het voor het zeggen krijgen. En dus de minderheid gaat regeren.

    Het beste is dan om verkiezingen te houden zoals Yingluk voorstelt, waarbij er onafhankelijke waarnemers worden aangetrokken om te zien of de verkiezingen eerlijk verlopen. Maar rekening houdend met Suthep’s standpunt omtrent farang acht ik het hoogst onwaarschijnlijk, dat hij hiermee accoord gaat.

 2. kees zegt op

  Ja dat heb ik met thaksin ook.
  Daarom zal het nog lang onrustig bliiven, zeker nu de bejaarde Reds ook weer mogen meedoen.
  Nee, de volgende verkiezingen leveren alleen meer elende op.
  Wat dan? goeie vraag heb ik helaas geen antwoord op.
  Het probleem is en blijft CORRUPTIE.
  Alleen aan de macht kan je stelen en langs de zijlijn krijg je fooitjes.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website