Thaise ziekenhuizen zouden er goed aan doen de Dilation and Curettage methode bij een abortus te vervangen door de Manual Vacuum Aspiration methode, conform een aanbeveling van de Wereldgezondheidsorganisatie WHO. Die methode is veel veiliger en efficiënter.

Dit pleidooi hield Kamhaeng Chaturchinda, hoofd van de Women’s Health and Reproductive Right Foundation of Thailand, tijdens een bijeenkomst gewijd aan de abortusproblemen in Thailand.

Abortus is wettelijk alleen toegestaan wanneer de veiligheid van de vrouw in gevaar is of wanneer ze verkracht is, maar veel artsen weigeren de ingreep uit te voeren. Als gevolg daarvan wenden veel vrouwen zich tot het illegale circuit. In 1999 overleden 300 van de 100.000 vrouwen, die zich illegaal lieten aborteren, aldus cijfers van het ministerie van Volksgezondheid.

Volgens de WHO en de Federation International of Obstetricians and Gynecologists is de beste methode het gebruik van twee pillen: mifepristone en misoprostol. In Thailand is mifepristone alleen toegestaan voor researchdoeleinden en misoprostol mag alleen door een ziekenhuisarts worden voorgeschreven. Op de zwarte markt kosten deze pillen 5.000 baht, alhoewel de werkelijke prijs minder dan 20 baht bedraagt.

– De politie heeft twee verdachten van de bomaanslag in Hat Yai (Songkhla), zaterdag in de parkeergarage van het Lee Gardens Plaza hotel, aangehouden, maar details over hun rol zijn niet bekend gemaakt. Een van hen zou enige gelijkenis vertonen met een van de twee mannen die de bom geplaatst hebben, aldus een bron bij de politie. Maar de bron zegt ook dat de twee hoofdverdachten vermoedelijk naar het buitenland zijn gevlucht.

– Ze zitten in Hat Yai niet bij de pakken neer. Het toerisme mag dan ingezakt zijn, de Tourism Authority of Thailand (TAT), de lokale organisatie en de provincie doen er alles aan om het vertrouwen van toeristen te herwinnen. Op stapel staat onder andere de actie ‘Five Deductions’, waarbij kortingen worden verleend op maaltijden, accommodatie, transport, producten en diensten. De TAT organiseert voor touroperators uit Maleisië en Singapore met Songkran trips naar Hat Yai.

– Een apotheker van het Udon Thani ziekenhuis is ontslagen vanwege de diefstal van pseudoephedrine bevattende pillen, die gebruikt worden bij de productie van methamphetamine. De man is voortvluchtig. Hij wordt verdacht van de diefstal van 65.000 pillen.

Een apotheker van het Nong Ki ziekenhuis in Buri Ram wordt verdacht van de aankoop van 90.000 pillen en 1.500 drankjes. Hij kocht ze op naam van het ziekenhuis, maar ze gingen naar zijn eigen apotheek. De onderzoekers ontdekten dit omdat de opgave van het ziekenhuis aan de Food and Drug Administration niet overeenkwam met de ziekenhuisadministratie.

Het hoofd inkoop van het Siamrad Chiang Mai ziekenhuis wordt door de ziekenhuisdirectie verdacht van het vervalsen van documenten, zodat 200.000 pillen konden worden verdonkeremaand. De directie heeft aangifte gedaan.

– Het gaat nog steeds niet goed met de Express Line van de Airport Rail Link, de non-stop verbinding tussen Phaya Thai en Suvarnabhumi. Maar een kaartje kost dan ook 90 baht tegen 45 baht voor dezelfde route met de City Line (die op de tussengelegen stations stopt). De minister van Transport heeft de exploitant gevraagd een speciaal spitsuurtarief in te stellen, zodat personeel op Suvarnabhumi wordt gestimuleerd de Express Line te nemen.

– Bedrijven die in 2010 schade hebben geleden tijdens de roodhemdrellen, die niet wordt vergoed door de eigen verzekering, krijgen een compensatie variërend van 360.000 tot 1 miljoen baht, afhankelijk van de grootte van het bedrijf. In totaal hebben 739 bedrijven met een verzekering schade geleden. Daarvan hebben tot nu toe 107 zich opgegeven voor de compensatieregeling. De bedragen en criteria voor uitbetaling zijn door een regeringscommissie belast met compensatie vastgesteld.

– De verhoging van het minimumdagloon naar 300 baht kan de inkomenskloof verkleinen, met name voor de laagst betaalden, maar veel ongeschoolde arbeiders zullen hun baan verliezen, zegt een studie van het Thailand Development Research Institute (TDRI). Met name kleine en middelgrote bedrijven met minder dan 100 werknmers stoten personeelsleden af. Die zoeken werk in de agrarische sector of gaan onder slechtere omstandigheden in particuliere bedrijfjes in de informele sector met minder dan 10 personeelsleden werken, waar ze geen arbeidsbescherming genieten. Sinds de economische crisis van 1997 is het minimumloon, gecorrigeerd naar de inflatie, gestaag gezakt, aldus het TDRI.

– 1,62 kilometer van de 4 kilometer lange oostelijke runway van luchthaven Suvarnabhumi gaat twee maanden (23 april tot 17 juni) dicht voor herstelwerkzaamheden. De rest van de baan kan nog wel gebruikt worden door kleinere toestellen. De westelijke baan kan 34 tot 36 toestellen per uur aan. Aerothai probeert de vertragingen tot een minimum te beperken.

– Een 45-jarige man, verdacht van het misbruik van kinderen, heeft zich in een politiecel in Mae Chaem (Chiang Mai) opgehangen.

– Donderdagavond heeft een zware storm in het district Nakhon Luang (Ayutthaya) huisgehouden. Een teakwoning vloog na een blikseminslag in brand en brandde tot de grond toe af en het dak van twee huizen vloog er vanaf. De totale schade bedraagt 2 miljoen baht. De helft van de tweede rijstoogst op 1.000 rai kan als verloren worden beschouwd; de rest brengt minder op omdat ze doorweekt is.

– Een moeder en zoon hebben zich in veiligheid kunnen stellen toen de motor van hun busje in brand vloog bij het Victory Monument in Bangkok. Ze renden naar een nabijgelegen brandweerpost voor hulp. Na 15 minuten was het vuur gedoofd, maar van het busje was weinig meer over.

– Amnestie voor oud-premier Thaksin en zijn terugkeer naar Thailand zijn weer een stapje dichterbij gekomen, nu het parlement zich gisteren achter het controversiële verzoeningsrapport van het King Prajadhipok Institute (KPI) heeft geschaard plus het advies van de Kamercommissie, die het rapport heeft besproken.

Na een debat van 22 uur ging het Huis van Afgevaardigden akkoord met het voorstel van de commissie (gebaseerd op het rapport) om amnestie te verlenen aan de daders van politieke vergrijpen en de besluiten van het militair bewind, ingesteld na de coup van september 2009, nietig te verklaren. Dat betekent dat de corruptiezaken onder het bewind van Thaksin, die destijds door een speciale commissie zijn onderzocht, vervallen.

Oppositiepartij Democraten en de People’s Alliance for Democracy (geelhemden) oefenen intussen druk uit op het KPI om haar rapport in te trekken, maar het KPI heeft laten weten voorlopig een afwachtende houding aan te nemen.

www.dickvanderlugt.nl – Bron: Bangkok Post

Er zijn geen reacties mogelijk.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website