Thaksin krijgt volgende maand tijdens Songkran in Vientiane gezelschap van zo’n 50.000 roodhemden uit het Noordoosten, zegt roodhemdleider Nisit Sinthuphrai. Ze verzamelen op 11 april in het stadion van Nong Khai om van daaruit de volgende dag naar Laos af te reizen. Asia Update tv zal het bezoek live uitzenden. Vermoedelijk 10.000 roodhemden reizen naar Siem Raep in Cambodja, waar Thaksin op 14 en 15 april is.

Particuliere ziekenhuizen verwachten ‘chaos’ wanneer zondag een regeling voor gratis behandeling bij noodgevallen van kracht wordt. Ze vinden de definitie van ‘emergency patient’ onduidelijk, wat tot verwarring kan leiden als patiënten eerst hulp nodig hebben.

Thans heeft elke ziektekostenverzekering een andere regeling voor noodhulp in particuliere ziekenhuizen. Ambtenaren en familie, die verzekerd zijn via het Civil Service Medical Benefits Scheme, dienen vooraf te betalen. Werknemers, verzekerd via het Social Security Scheme, moeten vanaf 72 uur na de eerste behandeling gaan betalen tenzij ze naar een ander ziekenhuis willen worden overgeplaatst. Patiënten, die via Universal Healthcare Coverage zijn verzekerd, kunnen overal gratis terecht.

– Pasit Sakdanarong, adviseur van de minister van Volksgezondheid, zegt dat assistenten van topambtenaren op Volksgezondheid betrokken zijn bij de smokkel van pseudoephedrine bevattende pillen tegen verkoudheid uit ziekenhuizen, die in Laos en Birma worden verwerkt tot de verboden drug methamphetamine. Thans doet het ministerie onderzoek in 875 ziekenhuizen, die onder het ministerie ressorteren.

Gisteren werd in een bos in Sam Kamphaeng (Chiang Mai) een groot aantal verpakkingen van de desbetreffende pillen gevonden. Sommige waren door de papierversnipperaar gehaald. De politie schat dat er 5 tot 10 miljoen pillen in de verpakkingen hebben gezeten.

De apotheker van het Soem Ngam ziekenhuis in Lampang heeft ontslag genomen. Onderzoek heeft onregelmatigheden aangetoond bij de aankoop van 4.000 pillen.

Uit het Kamalasai ziekenhuis in Kalasin zijn 350.000 pillen verdwenen. De ziekenhuisapotheker verleent medewerking aan het onderzoek.

– Vier wetenschappelijke instituten en de Thai Journalists Association gaan de komende 2 jaar forums organiseren met als doel nationale verzoening te bevorderen. Die moeten een platform gaan bieden voor academici en geleerden om de problemen te bediscussiëren waarmee de samenleving kampt en om constructief en onbevooroordeeld meningen en oplossingen te bieden. Volgens een van de organisatoren zijn politici slechts gericht op het vergroten van hun kiezersbasis en verwaarlozen ze de sociale en politieke problemen van het land. Een ander zegt dat de forums een educatieve functie kunnen hebben voor de samenleving.

– De Democratische partij eist van de Belastingdienst dat ze voormalig premier Thaksin en diens ex-echtgenote aanslaan voor 12 miljard baht aan belastingen voor de verkoop van hun aandelen in Shin Corp aan een bedrijf in Singapore. Die aandelen waren in handen van twee Thaksin-kinderen die als gevolmachtigde fungeerden. Aanvankelijk had de Belastingdienst de twee kinderen een aanslag opgelegd, maar die werd ingetrokken omdat ze de aandelen niet in eigendom hadden. De Belastingdienst heeft nog tot morgen de tijd om Thaksin en ex een aanslag op te leggen. Daarna verloopt de termijn waarbinnen dat kan.

– Volgens het Department of Special Investigation is een ‘academie’ opgezet waar de cursisten kunnen leren mensen via de telefoon geld afhandig te maken. Dat zei DSI-hoofd Tarit Pengdith gisteren na de arrestatie van 22 Chinese en Taiwanese verdachten in hun hoofdkwartier in Pak Kret (Nonthaburi). De bende belde slachtoffers in China en Taiwan en haalde hen over geld over te maken. Bij de inval vond de politie onder andere telefoonlijsten en scripts. De oplichters waren op een toeristenvisum naar Thailand gekomen.

– Akara Mining is bereid een milieu- en gezondheidseffectrapportage uit te voeren voor haar goudmijnen. De Administrative Court van Phisanulok heeft het bedrijf daartoe verplicht op straffe van het verliezen van haar concessies, die ze in 2008 verwierf. Die rapportages zijn sinds 2006 verplicht, maar pas in 2010 kondigde de regering aan voor welke activiteiten ze gelden. Akara heeft een jaar tijd om een en ander in orde maken. De rechtzaak was aangespannen door omwonenden die al jaren klagen over lucht- en waterverontreiniging en herrie.

– Aanstaande zondag moeten alle minibusjes en bussen van de Bangkok Mass Transit Authority, het openbaarvervoerbedrijf van Bangkok, zijn uitgerust met Radio Frequency Identification (RFID). Het Department of Land Transport kan op deze wijze de snelheid van de voertuigen controleren. De maximumsnelheid voor minibusjes is 90 km. De maatregel is genomen naar aanleiding van een aantal ernstige ongelukken. Dit jaar waren BMTA-minibusjes al betrokken bij 17 ongelukken, die 27 dodelijke slachtoffers eisten en 137 gewonden. De meeste minibusjes die geëxploiteerd worden door de Transport Co, zijn al uitgerust met RFID.

– Een Thaise teenager en zes jonge Birmezen zijn gisteren om het leven gekomen toen hun pickup truck in een kanaal in Ban Phraek (Ayutthaya) terecht kwam. Veertien andere Birmezen raakten gewond. Ze waren op de vlucht voor politie die de wagen wilde stoppen omdat hij te snel reed.

– In drie afzonderlijke operaties heeft de politie in Chon Buri een bende Cambodjanen ingerekend, die gekidnapte kinderen als bedelaar inzette.

– Met geld van bedrijven zijn op Ratchaprasong 1.300 bewakingscamera’s opgehangen. Ratchaprasong werd in 2010 wekenlang door roodhemden bezet gehouden.

– De Lam Ta Khong dam in Nakhon Ratchasima gaat minder water lozen om te voorkomen dat er te weinig water is in het droge seizoen. Ook uit het reservoir in het district Sikhiu wordt minder water geloosd. Eerder was de waterafvoer opgevoerd om te voorkomen dat de stuwmeren aan het begin van het regenseizoen te veel water zouden bevatten, hetgeen vorig jaar de overstromingen heeft verergerd.

– Vorig jaar stierven ruim 300 personen tijdens Songkran in het verkeer. Gisteren leverden zo’n 80 actievoerders van het Stop Drink Network .een open brief af bij de regering met de eis dit jaar strenge maatregelen tegen het rijden onder invloed te nemen.

– Lokale radiostations storen het luchtverkeer. In 2010 werden 1.100 incidenten gemeld en nu hebben piloten al 700 keer gemeld dat ze last van die stations hebben bij de communicatie met de luchtverkeersleiding. Aeronautical Radio of Thailand Co dringt samen met de National Broadcasting and Telecommunications Commission op wettelijke maatregelen aan.

– Wanneer de regering een amnestiewet uitvaardigt op basis van het rapport over verzoening van het King Prajadhipok Institute, stapt oppositiepartij Democraten naar het Constitutionele Hof. Het kan daarbij gebruik maken van een juridisch slimmigheidje, omdat het KPI-rapport niet is goedgekeurd door de Kamercommissie nationale verzoening.

Volgens parlementslid Suthas Ngernmuen (Democraten) maakt de regering misbruik van haar parlementaire  meerderheid door een amnestiewet te willen doordrukken zodat voormalig premier Thaksin naar Thailand kan terugkeren. Thaksin is in 2008 bij verstek tot 2 jaar gevangenisstraf veroordeeld wegens hulp bij de aankoop van overheidsland onder de marktwaarde door zijn toenmalige echtgenote.

Vice-minister-president Yutthasak Sasiprasa verdedigde gisteren generaal Sonthi Boonyaratkalin die in 2006 de militaire coup leidde en nu voorzitter is van de Kamercommissie nationale verzoening. ‘Ik geloof dat Sonthi werkelijk de politieke scheidslijnen wil oplossen en nationale verzoening wil bereiken. Thaksin helpen kan zijn volgende stap zijn. Maar in dit stadium wil hij alleen maar verzoening.’

www.dickvanderlugt.nl – Bron: Bangkok Post

Er zijn geen reacties mogelijk.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website