De politiecommandant van het district Cho Airong (Narathiwat) en 30 agenten zijn aan de dood ontsnapt toen een bom ontplofte terwijl zij onderweg naar een school waren die in brand was gestoken. De bom, die ontplofte toen ze 300 meter van de school verwijderd waren, was er duidelijk geplaatst met het doel de toesnellende agenten te doden.

De explosie sloeg een krater van 1 meter diep en een diameter van 2,5 meter. Niemand raakte gewond, alleen de zijkant van de pickup truck waarin de commandant reed, werd licht beschadigd. Het schoolgebouw brandde tot de grond toe af.

Volgens de inlichtingendiensten in het Zuiden van Thailand hebben opstandelingen meer aanslagen gepland, waarbij ze het gemunt hebben op hooggeplaatste functionarissen.

– Sinds de aardbeving van 4,3 op de schaal van Richter op maandag is het eiland Phuket getroffen door 18 naschokken. Twee naschokken in het district Thalang gisteren hadden een kracht van 1,9 en 2,2. Inmiddels heeft de staf van het Patong ziekenhuis vier grote scheuren in twee gebouwen gevonden. Een inspectie moet uitwijzen of de structuur van de gebouwen is aangetast.

– De provincies Phitsanulok, Surin en Tak zijn zwaar getroffen door de droogte. De Wang Thong rivier in Phitsanulok staat bijna droog, waardoor boeren hun gewassen zien verdorren. Ook drinkwater is schaars. Het leger distribueert water. In Surin zijn zes districten uitgeroepen tot rampgebied. 530.000 personen in 859 dorpen snakken naar water. In de provincie Tak lopen bananen en rozen gevaar.

– In alle stilte en in strijd met de afspraken die zijn gemaakt in de Mekong River Commission (MRC), is het Thaise aannemersbedrijf Ch Karnchang Plc op 15 maart begonnen met de controversiële bouw van de Xayaburidam in Laos. Bewoners van acht Mekongprovincies demonstreren dinsdag bij het bedrijf, waar dan een aandeelhoudersvergadering wordt gehouden. Ze vrezen voor milieuschade en voor hun levensonderhoud. In de MRC, een intergouvernementeel overlegorgaan van Thailand, Laos, Cambodja en Vietnam, is in december afgesproken dat eerst verder onderzoek zou worden gedaan naar de ecologische gevolgen van de bouw.

– Onder leiding van een Thaise vrouw is een bende zakkenrollers actief geweest op drukbezochte evenementen. De bende, die bestaat uit Thaise en Vietnamese zakkenrollers, is door de politie aangehouden en wordt beschuldigd van 101 diefstallen in Lumpini, Makkasan en Lat Phrao. De bendeleden werden al eerder gearresteerd, maar telkens kreeg de vrouw hen vrij op borgtocht. Eén keer probeerde ze de politie om te kopen; die poging leidde tot haar arrestatie.

– Een drugsrunner in Chiang Rai vergiste zich in de auto. Hij dacht dat die van een klant was, maar er zat een agent in. De man had 66.000 methamphetamine pillen bij zich.
Eveneens in Chiang Rai hield de politie een verpleegster en haar vriend aan, die in het bezit waren van 1.234 speedpillen. Ze werden aangehouden in de bus van Chiang Khong naar Bangkok.

– Een man die aan het vissen was, vond gisteren langs de kant van de Rangsit-Nakhon Nayok weg een plastic zak met vijf beschadigde menselijke schedels. De schedels hadden een diameter van 5 tot 7,5 centimeter.

– Donderdag bereikte de temperatuur een recordhoogte van 36,8 graden Celcius. Het elektriciteitsverbruik bedroeg om half drie ’s middags 24.882 megawatt, waarmee voor de derde keer dit jaar een record werd verbroken. De twee andere topdagen waren 23 en 29 maart.

– Op 16 mei begint de regering met de uitbetaling van de beloofde compensatie aan slachtoffers van politiek geweld tussen 2005 en 2010. In totaal hebben 5.377 personen een aanvraag gedaan. Daarvan zijn 1.042 inmiddels geverifieerd. Nabestaanden van de dodelijke slachtoffers ontvangen 7,5 miljoen baht plus een vergoeding voor begrafeniskosten en trauma. Gewonden ontvangen lagere bedragen.

– Een moeder en haar 12 jaar oude zoon zijn doodgedrukt toen een container op het terrein van APR Logistics in het district Nakhon Luang (Ayutthaya) door een zware storm omviel. Een tweede zoon werd zwaar gewond. De drie waren bij de container gaan zitten om er te schuilen voor de storm. Drie andere personen raakten gewond en drie auto’s werden beschadigd.

– Het parlementaire debat over het voorstel een burgerassemblee te vormen, die de grondwet van 2007 gaat herzien, is gisteren zijn vierde dag ingegaan. Het debat verliep soepeler dan de eerste drie dagen, omdat de Pheu Thai-parlementsleden er grotendeels het zwijgen toe deden. Honderdtien parlementariërs en senatoren hebben laten weten het woord te willen voeren. Tot nu toe is een kwart aan het woord geweest.

Belangrijkste discussiepunt is het aantal leden van de assemblee. De regering gaat voor 1 vertegenwoordiger per provincie (77) en 22 experts te kiezen door het parlement. De oppositie pleit voor 200 leden. Andere suggesties: uitsluiting van leden die de afgelopen 5 jaar een politieke functie hebben bekleed en een verbod op het inzetten van stemmenwervers. De bekende senator Rosana Tositrakul heeft voorgesteld eerst maar eens een referendum te houden, waarbij gevraagd wordt of een nieuwe grondwet wenselijk is.

www.dickvanderlugt.nl – Bron: Bangkok Post


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

Er zijn geen reacties mogelijk.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website