Slechts 10 procent van de rivieren en kanalen in gebieden die het risico lopen te overstromen, zijn tot nu toe uitgebaggerd. Maar het Water Resources Department is vol vertrouwen dat het werk klaar is wanneer het regenseizoen begint.

In totaal moeten 1.587 waterwegen gebaggerd worden in het Noorden, Noordoosten en de centrale regio. Daarvan zijn 155 nu op de gewenste diepte en vrijgemaakt van waterplanten. Het baggeren gebeurt met graafmachines vanaf de kant of pontons.

Hanarong Yaowoloes, voorzitter van het Thai Water Partnership, heeft weinig vertrouwen in het baggerproject. Hij betwijfelt of het geld verstandig wordt besteed. ‘Voor zover ik weet gaat het om 287 projecten die elk meer dan 10 miljoen baht kosten, terwijl 1.000 projecten kleintjes zijn. Ik zie het verband niet tussen deze projecten en de preventieplannen voor overstromingen. Maar nog erger is dat het ecologisch systeem ernstig verstoord wordt door het baggerwerk.’

– Het kookboek Cooking with Poo van Saiyuud Diwong, bijgenaamd poo (krab), heeft zes andere merkwaardige boektitels achter zich gelaten in de jaarlijkse wedstrijd op de Bookseller’s website. Het 114 pagina’s tellende boek sleepte de Diagram Prize in de wacht met de titel die bij engelstaligen op zijn minst tot verbazing zal leiden.

Poo heeft een kookschool voor de lokale bevolking en toeristen in de achterbuurten van Khlong Toey (Bangkok) als onderdeel van de liefdadigheidsorganisatie Urban Neighbours of Hope. Van het boek zijn 6.000 exemplaren verkocht; Poo’s kookcursussen zijn volgeboekt. Poo biedt werk aan 20 achterbuurtbewoners.

Een voormalige minister van Volksgezondheid en topambtenaren van het ministerie zijn volgens het Department of Special Investigation (DSI) vermoedelijk betrokken bij de smokkel van pseudoephedrine bevattende pillen uit ziekenhuizen naar Laos en Birma, waar ze verwerkt worden tot methamphetamine.

Prapon Angtrakul, directeur van de drugsafdeling van de Food and Drug Administration, zegt dat de voorraad pillen met het bestanddeel (pseudo)ephedrine het komende jaar wordt afgebouwd. Ze worden vervangen door pillen met phenylephrine. Die stof kan ook gebruikt worden bij de productie van drugs maar is minder populair vanwege het risico op een ontploffing tijdens het productieproces.

– Honda heeft gisteren in het bijzijn van premier Yingluck officieel de productie hervat in haar fabriek in Ayutthaya. Sinds 8 oktober stond de lopende band stil. Het bedrijf heeft beloofd in Thailand te blijven, omdat het land een belangrijke productiebasis is voor de uitbreiding van de productie in de komende 5 jaar van 500.000 naar 1 miljoen voertuigen. Wel zoekt Honda naar meer toeleveranciers. Aan Honda’s liefde voor Thailand werd getwijfeld, omdat het bedrijf in Indonesië een nieuwe fabriek gaat bouwen voor US$337 miljoen. Maar volgens Honda heeft dit project niets te maken met Thailand.

– Verslaggeefster Somjit Nawakruasunthorn van Channel 7 krijgt geen accreditatie om premier Yingluck te vergezellen naar de Asean topconferentie op 3 en 4 april. Volgens Yingluck’s woordvoerder wil Cambodja het aantal persvertegenwoordigers beperken. Maar Somjit weet zeker dat ze met opzet wordt geweerd.

Aanleiding zou dit keer een interview met Yingluck zijn, waar de premier uit wegliep. Het interview werd overigens nooit uitgezonden. Somjit was eerder in het nieuws omdat ze per email door een roodhemdleider is bedreigd vanwege lastige vragen van de verslaggeefster, waar de premier niet van gediend was.

– 634 afgestudeerde artsen zijn door het ministerie van Volksgezondheid naar ziekenhuizen op het platteland gestuurd. Vandaag is hun eerste werkdag. Als student kregen ze een speciale beurs met als voorwaarde tewerkstelling op het platteland. Tot nu toe zijn 3.219 artsen naar het platteland gestuurd.

– De Italiaanse mafiabaas Vito Roberto Palazzolo (64) is vrijdag op Suvarnabhumi gearresteerd. Hij wordt beschouwd als een grote jongen van de Cosa Nostra in Sicilië met als taak het witwassen van geld. In Italië is hij tot 9 jaar gevangenisstraf veroordeeld. Palazzolo woonde onder een andere naam in Zuid-Afrika, dat hem weigerde uit te leveren.

– Volgens een Pheu Thai-parlementslid gaat oud-premier Thaksin tijdens zijn bezoek aan Cambodja bij premier Hun Sen een goed woordje doen voor geelhemdleider Veera Somkwamkid en zijn secretaresse, die sinds december 2010 in Phnom Penh gevangen zitten wegens spionage.

www.dickvanderlugt.nl – Bron: Bangkok Post

1 reactie op “Nieuws uit Thailand – 1 april 2012”

 1. teun zegt op

  “Slechts 10 procent (!) van de rivieren en kanalen in gebieden die het risico lopen te overstromen, zijn tot nu toe uitgebaggerd.” Zo luidt de kop althans.
  Allereerst rijst de vraag: wie heeft de risico kanalen/rivieren bepaald en op welke gronden is dat gebeurd.

  Dan nog een puntje: er wordt met veel bravoure gesteld, dat het hele “project” gereed is voor komend regenseizoen. Dat lees/hoor je herhaaldelijk van “terzake kundigen”.
  Als het tegenzit zal het regenseizoen in juni as. beginnen. Dat is over 2-3 maanden. Als sinds de laatste regens uit vorig seizoen in ca 3-4 maanden 10 % is aangepakt dan wordt duidelijk, dat voor het volgende regenseizoen voornamelijk gehoopt moet worden op weinig regen.
  Als je bedenkt, dat er afgelopen decennia vrijwel niks is gebeurd op gebied van uitbaggeren dan is 10 % zelfs nog een goede prestatie. Tegelijkertijd wordt duidelijk, dat het dus nog ca 3 jaar zal duren voor alle “probleem kanalen/rivieren” zijn aangepakt. En als de dan uitgebaggerde stukken niet regelmatig worden bijgehouden (bijv. omdat het opeens een paar jaar minder regent en het “dus niet meer nodig zou zijn”) dan zit je bij eerstvolgend regenseizoen met veel regen direct weer in de problemen.

  Kortom, er is nog steeds een grote noodzaak om een overall gestructureerd plan van aanpak en onderhoud te starten. En daar heb ik – gezien de mentaliteit van “als het probleem zich niet visueel voordoet dan bestaat het ook niet (meer)” – een hard hoofd in.
  Helaas.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website