In het Visum Dossier 2015 maakte we al melding dat er nieuwe maatregelen op komst waren voor buitenlanders met een overstay (Visum-Thailand-volledige-versie.pdf) pagina 29. Deze nieuwe maatregelen werden uitgegeven op 22 juli 2014, en worden nu ook effectief vanaf maart 2016. 

In sommige immigratiekantoren moeten buitenlanders, die een (jaar)verlenging aanvragen, reeds een nota ondertekenen (voor kennisname) betreffende deze nieuwe overstay maatregelen (Zie ook nota in bijlage).

De nieuwe maatregelen houden in dat deze overtreders op een zwarte lijst komen met de volgende sancties. In het geval dat een buitenlander zichzelf aangeeft, zijn de volgende sancties van toepassing:

 • Overstay van meer dan 90 dagen: geen toegang tot Thailand voor de periode van 1 jaar.
 • Overstay van meer dan 1 jaar: geen toegang tot Thailand voor de periode van 3 jaar.
 • Overstay van meer dan 3 jaar: geen toegang tot Thailand voor de periode van 5 jaar.
 • Overstay van meer dan 5 jaar: geen toegang tot Thailand voor de periode van 10 jaar.

(Onder de 90 dagen wordt er niets vermeld dus veronderstel ik dat de huidige sancties worden behouden).

In het geval dat een buitenlander zelf geen melding doet, en wordt aangehouden:

 • Overstay van minder dan 1 jaar: geen toegang tot Thailand voor de periode van 5 jaar.
 • Overstay van meer dan 1 jaar: geen toegang tot Thailand voor de periode van 10 jaar.

Maj Gen Natthorn Prosunthorn zegt dat het bij de laatste groep afhankelijk zal zijn van de duur van de overstay, maar op de betreffende nota die buitenlanders bekomen in het immigratiekantoor staat het vermeld zoals hierboven weergegeven.

Bron – The Nation www.nationmultimedia.com/breakingnews/Overstay-blacklisting-starts-in-March-30274578.html

18 reacties op “Thailand visum: Nieuwe overstay maatregelen effectief vanaf maart 2016”

 1. RonnyLatPhrao zegt op

  Opvolgen

 2. Jose zegt op

  Bij een 2 maandenvisum moet ik me dan bij de immigration na een maand melden ?
  En wat betaal ik op de airport als ik een paar dagen overstay heb !

  • epie zegt op

   Ronny: Wat ik hoorde dat 1 dag geen probleem maar weet het niet zeker
   en meer dan 1 dag 500THB per dag.

   • RonnyLatPhrao zegt op

    Beste Epie,

    1 dag wordt in de luchthaven niet aangerekend.
    Heeft voornamelijk te maken met de vertrektijden van vliegtuigen en dat reizigers zich daar nog wel eens willen misrekenen.
    Men heeft dat simpel opgelost door 1 dag overstay niet aan te rekenen en meestal zijn die mensen toch al op de luchthaven.
    Kom je echter aan een grenspost over land kan het best zijn dat je wel moet betalen. Hangt ook weer van de instelling van de immigratieofficier af.
    2 dagen overstay is normaal 1000 Baht. Die eerste dag wordt niet kwijtgescholden wanneer je meer dan 1 dag overstay hebt, maar dat zal ook wel weer aan de immigratieofficier liggen.

    Wat die 500 Baht betreft zie ook mijn reactie op Jose.
    “Als het minder dan 90 dagen overstay betreft,en je meldt jezelf, dan zal meestal de boete beperkt blijven tot 500 Baht per dag overstay met een maximum van 20 000 Baht, of een vervangende gevangenisstraf als je niet kan betalen. Je blijft dan in de gevangenis tot je wel kan betalen”.

    Maar zelfde advies om af te sluiten.
    Zorg dat je geen overstay hebt. Zo moeilijk is dat echt niet.

  • RonnyLatPhrao zegt op

   Beste Jose,

   Er is toch geen enkele reden waarom je jezelf zou moet melden bij immigratie na een maand als je een “2maandenvisum” hebt. Ik veronderstel dan dat je een “Tourist visa” bedoelt want iets anders van 2 maanden (60 dagen) ken ik niet..
   Je hebt dan toch verblijfsperiode van 60 dagen bekomen dus waarom zou je dan na een maand naar immigratie lopen.
   Ik begrijp niet waar sommige dingen vandaan komen.
   Waar staat zoiets dan geschreven dat je dit denkt ?
   Kun je de link eens sturen ?

   “Overstay” mag je nooit hebben. Je bent altijd in overtreding, en wat andere ook beweren, het mag niet.

   Als het minder dan 90 dagen overstay betreft,en je meldt jezelf, dan zal meestal de boete beperkt blijven tot 500 Baht per dag overstay met een maximum van 20 000 Baht, of een vervangende gevangenisstraf als je niet kan betalen. Je blijft dan in de gevangenis tot je wel kan betalen.

   Als iemand zou denken dat dit wel meevalt en goedkoper is dan een visum of verlenging vragen, dan is het te hopen dat je niet tegengehouden wordt of dat je geen ongeluk tegenkomt.
   De nieuwe sancties zijn anders niet mis als je wordt tegengehouden..
   Het zal misschien zo een vaart niet lopen voor enkele dagen, maar wie weet, het is een nieuwe maatregel en misschien willen ze wel eens enkele voorbeelden stellen

   “In het geval dat een buitenlander zelf geen melding doet, en wordt aangehouden:
   Overstay van minder dan 1 jaar: geen toegang tot Thailand voor de periode van 5 jaar.
   Overstay van meer dan 1 jaar: geen toegang tot Thailand voor de periode van 10 jaar.”

   Er is maar één goed advies. Zorg dat je geen overstay hebt. Zo moeilijk is dat echt niet.

  • R Stemp zegt op

   Hi Jose,
   Met een 2 maandenvisum men hoeft zich niet te melden gewoon de 60 dagen uitdienen hierna naar huis ..
   Een overstay kost 500 baht per dag je kunt na paspoort control met vertrek afrekening.

 3. epie zegt op

  Ik weet nu al dat ik één dag te kort heb ik vertrek de 28ste febr. en mijn stempel geeft de 27ste aan
  nu weet ik dat één dag geen probleem was? weet iemand hier wat over?.
  Ik bedoel moet ik mij melden / aangeven of ervan uitgaan dat ze één dag ingecalculeerd hebben wat wel gebeurd wat ik zo om mij heen hoorde.

  • RonnyLatPhrao zegt op

   Epie,

   Zie mijn vorige reactie aan jou.

 4. Fred Janssen zegt op

  Hoe welkom zijn we ?? Sancties staan in geen enkele verhouding tot de “misdaad”.

  • willem zegt op

   In 2014 jaar lag navolgende wetsvoorstel bij de eerste kamer in Nederland. Deze wet heeft het net niet gehaald maar je ziet ook Nederland had flinke straffen gepland voor illegaal verblijf.

   ” illegaal verblijf een overtreding met straffen van hechtenis van ten hoogste 4 maanden of een geldboete van de tweede categorie, ten hoogste € 3900,-. ”

   Dan is 20.000 baht nog maar een schijntje. In een Thaise gevangenis wil je in ieder geval niet zitten. Lijkt me niet verstandig/gezond.

   Dus gewoon geen overstay riskeren.

 5. john zoet zegt op

  houd er rekening mee dat dit jaar een schrikkeljaar is en 29 febr. een extra dag is.

 6. John zegt op

  Ik ben Thailand binnengekomen met een “non immigrant o” visum voor drie maand, op 20 November dit jaar.
  Dus kan ik blijven tot 17 Februari 2016, wat ik ook van plan ben, maar!!! die ezel van immigration heeft een stempel voor één maand in mijn pas gezet, dus tot 19 December dit jaar.
  Omdat ik gehaast was om de bus te halen heb ik,(ook een ezel natuurlijk,” voordat jullie het zeggen”)mijn pas niet gecontroleerd en ben naar Pattaya vertrokken.
  De dag erna op Zaterdag check ik mijn pas en zie wat er gebeurd is, omdat ik weet dat als men daarvoor hier in Pattaya naar de immigration gaat er niets gedaan wordt alvorens men 1900 Bath betaald, ben ik op Zondag 22 November terug naar de luchthaven gereden met de bus en heb daar mijn verhaal gedaan bij twee immigratie officieren, het enige wat ik daar verkregen heb is de volgende uitleg : NO PROBLEM SIR YOU CAN STAY TILL 17 FEBRUARI EVERYTHING OKE.
  Bij de vraag of ze die stempel toch willen veranderen was het antwoord: NO NEED TO CHANGE,YOU COME TO BANGKOK FOR NOTHING.
  Ik dus onverichtzake terug naar Pattaya, maar wat nu als ik op 17 Februari terugvlieg naar Belgie, ben er toch niet echt gerust in.
  Mijn vriend Ronny M. wat denkt gij daarvan ??

  • RonnyLatPhrao zegt op

   John,

   Wat ik daar van denk ?
   – Haast en spoed is zelden goed ?
   – Een verwittig man is er twee waard ?
   – …..
   We verwittigen regelmatig om de “Arrival” stempel bij aankomst na te kijken op de juiste verblijfsduur, en ook in het Dossier staat het meerdere malen vermeld.
   Maar goed …. het is nu eenmaal zo en het is gebeurd.
   Spijtig genoeg zal het ook niet de laatste keer zijn dat iemand met deze fout wordt opgezadeld.

   Normaal moeten zulke fouten kosteloos gecorrigeerd worden in je lokaal immigratiekantoor.
   Er vanuit gaan dat je 1900 Baht zal moeten betalen voor ze iets doen is wel voorbarig en een vooringenomen instelling. Je bent niet eens langs geweest.
   In plaats van gans de weg naar Bangkok af te leggen, had je gewoon eerst naar Jomtien kunnen gaan en horen wat men daar van het probleem zegt i.p.v. zelf je conclusie al klaar te hebben.
   Als je dan toch naar de luchthaven bent gegaan had je ook kunnen doorrijden naar Bangkok Immigration 1. Dat is het hoofdbureau, en ze hebben er daar zelfs speciaal een balie voor die zulke fouten rechtzet. Je moet niet vragen hoeveel keren dit gebeurt dat men er een aparte balie voor openstelt.

   Je bent niet de eerste die dit voorheeft. Akkoord, het mag niet gebeuren en het zou me ook storen.
   Met een antwoord van, het is “ok, no problem, you can stay…. ” kan je niet veel, maar toont ook aan dat ze het wel regelmatig tegenkomen en er niet teveel belang aan hechten. Het kan best dat alleen de stempel in je paspoort mis is omdat hij zich vergist heeft van stempel(wat meestal gebeurt), maar dat de datum in het systeem wel correct staat. Dat weten we natuurlijk niet.
   Moet je nu vrezen voor een overstay boete. Neen, dat denk ik niet, omdat je kan bewijzen dat je een visum hebt en ook wanneer je binnengekomen bent (staat ook in je stempel en je boardingcard bijhouden is altijd een goed idee als extra bewijs).
   Ik zou er toch even de tijd insteken en het laten corrigeren.
   Waarom hebben die immigratieofficieren op de luchthaven dat dan niet gedaan ? Ik weet het niet. Misschien zat hun dienst er op of bijna en wilde ze van je af ?

   Op deze link kan je een een recent voorbeeld lezen van iemand die ook zulk een probleem had (hij heeft helemaal geen datum bekomen maar dat doet er eigenlijk niet toe)
   http://www.thaivisa.com/forum/topic/859038-problem-with-stamp-date-at-suvarnabhumi/

   Zoals je kan lezen zeggen de meeste (ze hebben echt wel veel ervaring met immigratieproblemen) dat het corrigeren gratis is en in je lokaal immigratiekantoor kan.
   Niemand zegt dat je 1900 Baht zal moeten betalen, ook in Jomtien niet.
   De vraagsteller beweert dan dat hij uiteindelijk 500 Baht in Bangkok heeft moeten betalen om dat aan te passen, maar zoals dikwijls in dat geval is het niet altijd duidelijk of hij dat moest betalen of aangeboden heeft.

   Laat ons eens weten hoe het verlopen is.
   Succes

  • Jan zegt op

   U schreef: Ik ben Thailand binnengekomen met een “non immigrant o” visum voor drie maand, op 20 November dit jaar.
   Dus kan ik blijven tot 17 Februari 2016, wat ik ook van plan ben, maar!!! die ezel van immigration heeft een stempel voor één maand in mijn pas gezet, dus tot 19 December dit jaar.

   Mij overkwam: Ik ben Thailand binnengekomen met een “non immigrant o” visum voor drie maanden, op 16 November dit jaar.
   Dus kan ik blijven tot 13 Februari 2016, wat ik ook van plan ben, maar!!! dezelfde of een andere beambte van immigration heeft een stempel voor twéé maanden in mijn pas gezet, dus tot 14 JAN 2016.

   Mij viel het wel op omdat ik er op lette maar inmiddels was hij al met de volgende bezig. Netjes gewacht en mijn probleem toegelicht. Met een pen is hij vervolgens gaan knoeien; Achter visaclass staat nu iets ingevuld dat eindigt op -o , vervolgens is 14 JAN 2016 op verschillende wijzen doorgestreept en onder de stempel is toegevoegd: 13 FEB 2016 V. Het is alsof er een kind aan het knoeien is geweest en ook ik hoop dat het geen problemen gaat opleveren bij mijn terugreis. Maar ik ga daar wel vanuit omdat mijn Visum daar heel duidelijk in is.

   • RonnyLatPhrao zegt op

    Jan,

    Dat is inderdaad knoeiwerk. Normaal streep men het door en zet men gewoon een nieuwe stempel. Tenminste dat kan op de luchthaven.
    Bij John zal men dat misschien niet gebeuren omdat de “Arrivalstempel” vermeldt langs waar men Thailand is binnengekomen. Daar zal misschien de aanpassing manueel gebeuren of zal men een correctie stempel aanbrengen. Geen idee.

    Maar ik denk niet dat je problemen daarrond moet verwachten.
    Bij nadere controle zal men wel zien dat je een geldig visum had en dat het een verblijf van 90 dagen toelaat.

    Het zou allemaal niet mogen gebeuren natuurlijk, maar ja.
    Het is niet goed te praten, maar dat is daar bandwerk, dag in-dag uit en dan gaat men snel op routine werken, en worden er snel fouten gemaakt. Dat is in elk bedrijf zo als werknemers op routine gaan werken.

    Trouwens dat achter Visaclass “O” staat is juist. Het is nu eenmaal een “O” visum.
    De “V” achter de nieuwe datum wil waarschijnlijk zeggen dat het aangepast werd.
    Waarschijnlijk van “Verified” in de betekenis van “check or regulate”

 7. theoS zegt op

  Overstay is altijd een overtreding geweest en wordt als “crime” aangemerkt. Ik was in Penang, eind ‘ 70er jaren en werd, door 2x overstay van 10 dgn, in eerste instantie een visum geweigerd. Doordat ik getrouwd was kreeg ik toch deze visa met de waarschuwing dat dit de laatste keer was, “no more overstay” Ook nooit meer gedaan. Kijk naar het jaartal, eind 1970.

 8. John zegt op

  Ronny,
  Ik ga er niet zomaar vanuit dat men 1900 Bath vraagt in Jomtien om hun eigen fout te corrigeren, want dit is wel degelijk het geval.
  Ik was er zelf bij twee jaar geleden met een vriend in hetzelfde geval, hij heeft toen wel 1900 bath betaald, (met mijn eigen ogen gezien en gehoord), en daarom ben ik direkt naar de luchthaven teruggereden.
  Zal uw raad opvolgen en ga maandag naar Jomtien en laat jullie weten hoe het is verlopen, maar betalen voor hun eigen fout doe ik niet.

  John

  • RonnyLatPhrao zegt op

   Je moet inderdaad geen 1900 baht betalen. Op het corrigeren van eigen fouten staat geen prijs.
   1900 Baht is de kostprijs voor gelijk welke verlenging. en dit is geen verlenging.
   Toch succes gewenst.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website